Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ze stereo przejście na kino 5.1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ze stereo przejście na kino 5.1

Witam, od 3 lat słucham moich akx18+dx25tg ale że za niedługo się przeprowadzam i będzie to miało grać w salonie plus plazma 51". Postanowiłem zmienić image moim podłogówkom (przez 3lata się trochę poniszczyły) i dodać dwa efektowe i centralny i oczywiście wymienić mojego Uni na Ampli 5,1
    W temacie kin nie znam sie totalnie ale nie chciałbym wydać wiecej na ampli niż 1000-1500zł,
    Czy w tej cenie kupie coś, co jakościowo dorówna Uniampowi?
    myślałem o YAMAHA RX-V373
    I jakie przetworniki wybrać jako satelitki i centralny? myślałem o PJ i 14scx?????

Wymieniać Uni na Ampli? Takich cudów nie odwalaj. Zamiast wymieniać kup amplituner z preoutem za 2500-3000zł i zrób centrala i surroundy na projekcie , którym użyty jest DX25. AKXa już pewnie nie dostaniesz stąd moja powyższa rada. DX wraz z czyms chociac podobnym brzmieniowo do AKX (tu osłuchani, STXowi wyjadacze pomogą).

A wspomiany pre out sprawi, że będziesz mógł cieszyć się systemem 5.1 jak i dobrym 2.0 po podłączeniu bezposrednio do uni odtwarzacza cd czy czego tam używasz do słuchania muzyki.

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
      Zamiast wymieniać kup amplituner z preoutem za 2500-3000zł
      lub uzywke za znacznie mniej jezeli nie zalezy ci na HDMI

zrób centrala i surroundy na projekcie , którym użyty jest DX25
      szczerze mowiac to ja bym opchnal te kolumny. nie sa zle, ale nie wyroznialy sie niczym specjalnym. mx-140 sa duzo lepsze

jezeli chodzi o kino to ja widze 2 opcje
      1 - robisz pozadne kino, np na AWXach
      2 - kupujesz pozadne uzywane kolumny. przykladowo wczoraj widzialem na allegro tonsile focus za 850zl (cale kino!)
      nie brzmialo to jak klasyczne tonsile, ale jak na kino i tak przyjemnie

lub jak ma byc DIY to mozna powtorzyc to co robilem z sony + mission (nie duze, a brzmialo bardzo dobrze jak na kino)

Skomentuj

Uni mam w szafce schowany bo taka zdupcona obudowa.. bez selektora itd goły uni z potkiem więc dlatego chce go sprzedać bo pod telewizor na widoku się nie nadaje, a pozatym nie chce mieć 2 osobnych skrzynek , chce jedną która zasili wszystko. Nie rozumiem, taki amplituner za 1500zł nie pociągnie tych kolumn? Po co odrazu 3000zł. kupuje mieszkanie i nie stać mnie, tą vife i jakiegoś stx jeszcze był zdzierżył ale ampli za 3000 to nie na pewno. ~1500max
        system głównie do tv30% filmy40% muzyka30%, nie głośno bo to blok, ani nie audiofilsko bo to nie moje ucho ani kieszeń

Skomentuj

No to jak chcesz mieć jedna to będziesz miał amplituner za 1500zł, który jest gównem w porównaniu do działającego uniampa. Ale twoja sprawa. Nie wiem jak ci to inaczej wytłumaczyć. Amplituner za 1500zł (czyli po polsku: prawie najbardziej badziewny szajs jaki firmy oferują, gorsze są tylko wynalazki poniżej 1000zł za nówkę i no-name'y lub firmy krzak) ma się do działającego uniampa jak maluszek do mercedesa. Słyszałem uniampa i słyszałem amplituenry za 800-1500zł znanych i szanowanych firm. Nie prezentują one sobą NIC. Elektronika za dwa złote w środku, trafko jak do wzmaka 2.0 a nie maszyny mającej napędzić 5 lub 7 kanałów. Takie tam bebechy siedzą w tych budżetowych wynalazkach. Nie daj się zrobić na szaro i nie kupuj takiego ampli tylko dlatego ze kwota 3000zł obecnie jest dla ciebie nieosiągalna. Poczekaj, uzbieraj i wtedy kup porządnie a raz.

Skomentuj

Zobacz onkyo sr-608 - mam takiego, w kinie jest bardzo dobry. Kolumny pociągnie, w trybie stereo ma dużą moc. Zasilacz ponad 600W. Chyba najlepiej wyposażony i najmocniejszy ampli w cenie ~1500zł.

Skomentuj

Albo rozejrzyj się za używanym amplitunerem - ja ostatnio sprzedałem ONKYO 708 za 1200 a jak się dobrze popolujesz to kupisz dobry amplituner grający nieźle w stereo - nie będzie to pewnie ta jakość co Luxmana ale przy twoich preferencjach na pewno będziesz zadowolony.
              Pozdrawiam

Skomentuj

Moje 3 grosze w temacie.
                Jeżeli Ci się nie pali, a chcesz dobrze trafić, to poszukaj okazji. Ja ponad 3 łata temu (słownie trzy lata) kupiłem ma alledrogo ampli Harman Kardon avr 254, amerykański odpowiednik europejskiej wersji 255 za 350 zl z przesyłka ze stanów! Kiedy w Europie kosztował dużo ponad 2000 zl. Do tego trafo za stówę i gra to u mnie do dziś. Co do uniampa, to koledzy mają rację, bo u mnie dalej stoi i w stereo muzyka tylko przez pre out i na uni, bo jest tego warty. Cierpliwości, poluj a może uda Ci się trafić rodzynek. A co do H/K to trafo 900W niby, stare konkretne NRD, zalane w odpowiedniej żywicy (ah te okresy , a i tak czasami ciężko mu idzie. Do kina polecam te ampli.

Skomentuj

Zamieszczone przez bonzo Zobacz posta
                  Nie rozumiem, taki amplituner za 1500zł nie pociągnie tych kolumn?
                  nowe ampli za 1500zl (w szczegolnosci markowe) maja moc na poziomie 30-50w/kanal!
                  moc podawana w instrukcjach tyczy sie obciazenia tylko jednego kanalu!
                  przy obciazeniu wszystkich kanalow moc znacznie spada

No to jak chcesz mieć jedna to będziesz miał amplituner za 1500zł, który jest gównem w porównaniu do działającego uniampa.
                  jest jeszcze polsrodek - ferguson av-770. niedrogi ampli o mocy prawdziwe 7x100w
                  minus to brak przesylu audio po HDMI

Zamieszczone przez Matador Zobacz posta
                  Zasilacz ponad 600W. Chyba najlepiej wyposażony i najmocniejszy ampli w cenie ~1500zł.
                  ferguson ma skromne 1kVA trafo toroidalne

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                    minus to brak przesylu audio po HDMI
                    Jak komuś nie zależy na dekodowaniu D.trueHD i DTS MA no to luz. Jak dla mnie to ważne. Masz tego fergusona?

Skomentuj

Jeśli się mogę wtrącić .Ja u siebie mam osobno sprzęt do słuchania stereo a osobno do kina .Wg mnie amplitunery kiepsko grają w stereo.
                      Żeby nie przepinać za każdym razem przewodów od kolumn zrobiłem sobie taki automatyczny przełacznik .Wyprowadziłem z ampli 12V i podłączyłem do tego przkażnik.Działa to w ten sposób że jeżeli ampli jest wył. to sygnał na kolumny idzie ze wzm. stereo.W momencie wł. kina przekażnik odłącza sygnał ze wzmacniacza a wł. kino .

Skomentuj

Niektóre amplitunery mają wbudowany "moduł" obejścia ścieżki obróbki cyfrowej i po dostarczeniu sygnału, jest on automatycznie przekierowany na pre out. Ja osobiście osobiście nie czuje aż takiej różnicy w bezpośrednim przekierowaniu dźwięku na wzmacniacz, a po lekkiej obrócę cyfrowej przez ampli i dopiero na wzmacniacz. Ale to już trzeba usłyszeć i samemu stwierdzić, bo sam wiem po sobie że niejednokrotnie bardziej słyszę cyfry które wyliczyłem. W ślepym teście nie raz się przekonałem że nie czuję różnicy pomiędzy obróbka cyfrowa, a czystym sygnałem, czy też pomiędzy różnica w sygnale o np. 2 dB.

Skomentuj

Zamieszczone przez Matador Zobacz posta
                          Masz tego fergusona?
                          tak, kupilem go bratu
                          niestety jakies 2 lata slucha w stereo bo zona mu nie pozwala podlaczyc kina w glownym pokoju

Skomentuj

co to czasu to faktycznie mam czas bo do zakupu jeszcze daleko, myślę że z 2-3miesiące, narazie puszcze enke przez uni dopóki nie kupie odtwarzacza, ampli itd.. Chciałbym żeby wszystko szło po HDMI, dekoder TV,odtwarzacz BluRay, konsola do gier. Co do mocy to faktycznie nie może być tak, że sobie ampli nie będzie dawał rady, aczkolwiek jak już wspominałem, nie musi to być audiofilski dźwiek, chce tylko żeby był fajny przestrzenny dźwięk w filmach.

co myślicie o ONKYO TX-NR609
                            te ampli koło 2000zł są już czegoś warte ??

Skomentuj

co to czasu to faktycznie mam czas bo do zakupu jeszcze daleko, myślę że z 2-3miesiące
                              popytaj znajmych, moze ktos ma ampli i bedziesz mogl u niego przetestowac/porownac wzmacniacze
                              Co do mocy to faktycznie nie może być tak, że sobie ampli nie będzie dawał rady, aczkolwiek jak już wspominałem, nie musi to być audiofilski dźwiek, chce tylko żeby był fajny przestrzenny dźwięk w filmach.
                              to moze kup jakies tanie ampli + inne wysokosprawne glosniki?
                              a AKXa zostaw pod uni

co myślicie o ONKYO TX-NR609
                              warto takich testow poszukac http://electronicinternationalcommer...szy-zakup.html

Skomentuj

W tym artykule wyrażają się w superlatywach na temat tego ampli, myślę że za 2k dałoby się bez problemu go kupić.
                                tylko czy to wszystko co tam napisane to prawda. pobór mocy niby 600, ciekawe jaka jest rzeczywista moc pod obciążeniem 5 głośników.

Skomentuj

ampli to kupa gówna i nic tego nie zmieni, chcesz fajne ampli szykuj przynajmniej 5tysi... chyba, że tylko do filmów, w muzyce będzie albo mega porażka albo po prostu porażka, pozdrawiam i życzę trafnego wyboru.

Przykład, ostatnio podłączaliśmy moje ushery 8948A i 9950 do ampli za ponad 2 tysie(harman kardon), lm4780 zmiażdżył go bez żadnego trudu, głuchy by oślepł

Skomentuj

W tym artykule wyrażają się w superlatywach na temat tego ampli
                                    musisz tez czytac miedzy wierszami. takie testy sa zazwyczaj sponsorowane, wiec nie wierz we wszystko co tam pisza

pobór mocy niby 600, ciekawe jaka jest rzeczywista moc pod obciążeniem 5 głośników.
                                    przeciez wlasnie po to podalem link! czytaj tabelki :p

Skomentuj

ogólnie przejscie ze stereo na 5.1 (przy założeniu że chcemy na sprzęcie głównie słuchać muzyki) to GŁUPOTA ŚWIATA !!!

odkąd wynaleziono przełomowe stereo w dziedzinie nic więcej się nie wydarzy,
                                      już chyba bardziej przełomowa była technologia quadro - ale niestety była zbyt droga żeby ją rozwijać - tyle w temacie,
                                      a tu macie namiastkę tego co wówczas zostało zmarnowane piękne quadro amplitunery, które i tak kładą na łopaty większość stereo-klamotów

Skomentuj

Ale on chce miec kino domowe, więc musi mieć 5.1. Ponadto można połączyć w jednym systemie dobre stereo na jakmś tam dedykowanym wzmaku 2.0 i jednoczesnie mieć amplituner i 6 kanałów do kina.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X