Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ze stereo przejście na kino 5.1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez mandaryn30 Zobacz posta
    ogólnie przejscie ze stereo na 5.1 (przy założeniu że chcemy na sprzęcie głównie słuchać muzyki) to GŁUPOTA ŚWIATA !!!
    Dokładnie, ale w druga stronę też się nie da.. najlepiej mieć i jedno i drugie :-)

Skomentuj

Nie zależy mi na super stereo, nie będę już ani często ani głośno słuchał jak na Uni. Bardziej zależy mi na dźwięku przestrzennym w filmach... A też nie wierze że będzie taka totalna chała jak sobie puszcze muzykę tylko na przód., że zagra jak z telefonu. Rozumiem że wszystko jest robione jak najtaniej itd w takich ampli ale bez przesady... jakoś to grać musi, może dla was doświadczonych w Audio ta jakość jest to nie do przyjęcia, taki ampliturner, ale ja szczerze nie słyszałem nic więcej jak moje akx+dx25 i jeszcze tańsze stx'y u kumpla (coś tam z PJ) i moje klony pa-600 hehe
      Pojade posłuchać czegoś po sklepach ale wydaje mi się że po prostu jakaś okazja do 2000zł mi starczy

Skomentuj

Witam. Ja osobiscie mam cambridge audio 500 do stereo . a do kina mam taniego soniacza z serii qs tani ale z porzadnym trafo nie to co teraz te badziewia. Ampli ma wyjście pre out i zasila nim wzmak stereo czyli te same fronty co w stereo grają w kinie domowym, gratisowo mam uproszczoną drugą strefe z ampli w sypialni,a stereo z kompaktu slucham przez wzmacniacz 2 kanalowy i jest miodzio.

Skomentuj

Chciałbym wymienić swój ampli VSX-D711 na coś lepszego ,tylko do KD czy coś możecie polecić ?
          mam na oku takie coś
          Pioneer VSX D814
          YAMAHA RX-V630
          YAMAHA RX-V361
          Pozdrawiam!

Skomentuj

Pionka nie znam, ale yamahe mogę polecić , tylko jak już to ta 6xx z tych co podałeś , jeśli w tym samym pokoju to warto sie rozejrzeć za wyższym modelem z preout i podłączyć na przód np wzmacniacz stereo lub dodatkowe końcówki mocy bo tylko na dobre to wychodzi tym słabym amplitunera

Skomentuj

Zamieszczone przez bonzo Zobacz posta
              Nie zależy mi na super stereo, nie będę już ani często ani głośno słuchał jak na Uni. Bardziej zależy mi na dźwięku przestrzennym w filmach... A też nie wierze że będzie taka totalna chała jak sobie puszcze muzykę tylko na przód., że zagra jak z telefonu. Rozumiem że wszystko jest robione jak najtaniej itd w takich ampli ale bez przesady... jakoś to grać musi, może dla was doświadczonych w Audio ta jakość jest to nie do przyjęcia, taki ampliturner, ale ja szczerze nie słyszałem nic więcej jak moje akx+dx25 i jeszcze tańsze stx'y u kumpla (coś tam z PJ) i moje klony pa-600 hehe
              Pojade posłuchać czegoś po sklepach ale wydaje mi się że po prostu jakaś okazja do 2000zł mi starczy
              Polecam ci Denona 3805 - naprawdę solidna maszyna (duże trafo ważące ponad 7,5kg , b. dużo możliwości konfiguracyjnych, elektronika na dobrych podzespołach, pilot z możliwością sterowania wszystkimi urządzeniami AV). Nie posiada HDMI, ale naprawdę do dźwięku nie jest to konieczne. Ja wszystkie urządzenia video mam podłączone HDMI bezpośrednio do telewizora a audio cyfrowo do ampli. Z brzmienia w stereo jestem zadowolony. Można go kupić za około 1200zł.
              Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
                z preout i podłączyć na przód np wzmacniacz stereo lub dodatkowe końcówki mocy bo tylko na dobre to wychodzi tym słabym amplitunera
                czy chodzi tu o wspomaganie stereo czy KD , bo do stereo nie potrzebuję ( mam uniampa)a jeżeli chodzi o KD to jakieś małe wyjaśnionko (jeśli można?)
                Tak nawiasem to jeżeli chodzi o głośność to ten mój pionek i tak robi dużo halasu !!!!! i żona drzwi zamyka

Skomentuj

Hałas w kinie to nie wszystko, pomaga w kinie bo odciąża ampli i masz jedna parę głośników pod dwa wzmacniacze

Skomentuj

Odkopuje bo nadszedł czas na zmiane, ale doszedłem do wniosku że uni zostaje.

Ile musiałbym zaplacić za ampli z preaut'em żeby fronty zasilać uniampem i wszystko po hdmi żeby szło przez ampli?
                    do ampli byłby podłączony dekoder tv, konsola, cd, i czasem komp
                    to chyba byłoby dobre rozwiązanie?

co byście polecili

Skomentuj

Witam,

Przyjmij moje uwagi odnośnie twojej koncepcji powstałe na bazie doświadczeń z podobnym połączeniem. Mam raczej niskiej klasy Yamahę RX-V357. Aby użyć ją jako selektor podłączyłem do niej optycznie DVD oraz koncentrykiem komputer. Z wyjścia do zapisu sygnału audio puściłem sygnał na potencjometr i dalej na Uniego. I co cię okazało? Że niestety ale nic z tego. Nie ma wewnętrznej komutacji aby taka kombinacja działała. Jeśli sygnał z DVD i komputera jest podłączony analogowo czinczami nie ma problemu, wszystko działa a ja mogę "pykać" sobie pilotem i zmieniać źródła. Po "cyfrze" nic z tego.
                      Nie mam pojęcia jak jest w amplitunerach KD z wyższej półki wyposażonych w wyjścia pre-out do każdego kanału. Dlatego proponuję sprawdzić jak to działa jeszcze przed zakupem.

Pozdrawiam,
                      Jacek Zieliński

Skomentuj

A co chcesz tym uzyskać, sygnał i tak będzie musiałmiść przez procesor ampli

Skomentuj

chce uzyskać selektor hdmi , z tym że puszczając muzę z cd lub kompa również przez amplituner chce aby sygnał stereo z preout był wzmacniany przez uniampa bo amplituner podobno nie ma takiej jakości dźwieku. oczywiście kino szło by tak samo że przód przez uni. da sie tak ?

Skomentuj

Kablem hdmi przesyłasz sygnał w postaci cyfrowej potrzebujesz przetwornik c/a którym w tym pradku jest amplituner.

Zamieszczone przez bonzo Zobacz posta
                            amplituner podobno nie ma takiej jakości dźwieku
                            Nie ma bo owy sygnał przechodzi właśnie przez owy procesor.

---------- Post dodany o 21:20 ---------- Poprzedni post o 21:19 ----------

Tzn, między innymi dlatego:)

Skomentuj

Czyli korzystanie z preout nie ma sensu? To może zaaplikować selektor do uni ampa. hmm to może być dobre rozwiązanie. I wtedy tylko do kina używać preout. Tv, cd, mp3 z kompa słuchać po analogu

Skomentuj

Amplituner z HDMi dekodujące wszystkie formaty wielokanałowe i z wyjściem PRE-OUT nie jest małym wydatkiem. W takich amplitunerach są już przyzwoite końcówki mocy budowane na elementach dyskretnych i posiadające nie małą moc , szczególnie gdy korzystamy tylko z trybu stereo . Dodatkowo najczęściej w tej klasie amplitunerów dostępny jest już tryb bi-ampling , co niektórzy wykorzystują bo podobno poprawia jakość .

Najtańszy DENON na alledr....
                                http://allegro.pl/denon-avr-2809-7-1...921487666.html

i jeszcze 2 inne
                                http://allegro.pl/denon-avr-2809-7-1...921544041.html
                                http://allegro.pl/amplituner-denon-a...941484988.html

i jakiś MARANTZ
                                http://allegro.pl/marantz-sr6003-cza...940493585.html

i ONKYO
                                http://allegro.pl/onkyo-tx-sr876-hdm...926854007.html
                                Last edited by toopcool; 02.02.2014, 21:30.

Skomentuj

Uniego zrób z selektorem i używaj tylkl do stereo. Amplitunery z preout to bardzo dobra sprawa bo im nowszy tym słabiej z nim, podłączenie końcówki na fronty już daje pewne efekty ale o jakości w stereo zapomnij , może mam w miarę dobry tor stereo że amplituner nawet się nie zbliża z jakością ale uważam że amplitunery nie grają w stereo ale nie miałem tych pow 4tys, wole złożyć stereo. Z koleji na same filmy końcówka na przód na pewno coś tam daje ale różnica jest dopiero jak wszystkie 3 przednie są zasilane z odobnej końcówki jak ta w amplitunerze

Skomentuj

Czaruję...
                                  X