Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

MONACOR SPH-250KE pare pytań

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

MONACOR SPH-250KE pare pytań

Koledzy potrzebuje waszej pomocy stałem się posiadaczem głośnika SPH-250KE
    parametry głośnika wrzuciłem do winisd w celu obliczenia obudowy dla suba i niestedy wychodzą mi totalne głupoty czy ktoś z was może coś pomóc w linku dane głośnika:

http://www.monacor.pl/product/show/2075/SPH-250KE
    http://http://www.monacor.pl/product...2075/SPH-250KE
    Będe wdzięczny za pomoc.:)

Co rozumiesz przez owe "głupoty", które wychodzą w symulacjach? Jakie wielkości obudów/strojenia wybrałeś? Przedstaw wykresy z Twoich symulacji - coś się wymyśli.

:)
    Last edited by dabyl; 26.10.2012, 13:12.

Skomentuj

wychodza glupoty bo pewnie nic sam nie ruszyles

Skomentuj

te głupoty o których wspominałem to międzyjnymi obiętość obudowy: 215l strojenie na 35Hz obudowa BR tunel 10,20cm średnicy i dziwna długość tunelu 1,81cm takie jakieś dziwne te parametry

---------- Post dodany o 21:52 ---------- Poprzedni post o 20:48 ----------

Sory za zamieszanie już troche rozgryzłem w czym problem.

Poniżej link do tego co stworzyłem w winisd:

Uploaded with ImageShack.us

Czy to co stworzyłem jest w miare sęsowne?

Skomentuj

Czy któryś z kolegów mógłby mi podpowiedzieć czy takie założenia do budowy suba na tym głośniku są poprawne:

obudowa 65l
          strojenie 33Hz
          tunel średnica: 10,2cm
          tunel długość: 25,cm

foto z winisd:

Skomentuj

obudowa cos duza
            ale wykres wyglada OK

zrob skrzynke testowa i odsluchaj

Skomentuj

Dzięki o to mi chodziło żeby zerkną na to ktoś z doświadczeniem czy wykres jest ok i ma to ręce i nogi. Jak tylko głośnik przyjdzie zrobię skrzynie testową w między czasie pobawie się winisd tak aby zrobić obudowe około 50l

Skomentuj

Ja bym takiej obudowy nie robił. Widać, ze obudowa jest za mała bo powstaje górka przy 50Hz. To w końcu głósnik 25cm o fs-24Hz więc z jakiej paki dawać mu taki litraż i takie strojenie by nie grał niższym basem do któego najwyraźniej jest stworzony? Jest to pytanie retoryczne więc nie odpowiadaj.

Moja rada, zrób symulacje budy 65 i 100 litrowej, a strojenie ustaw na po 25, 30Hz i bacznie obserwuj zakładkę group delay. Jak wykres przy 30Hz podskoczy do 40-50ms to znaczy, że taka buda jest zła. jak będzie się utrzymywał group delay na 25ms i niżej to można ją robić.

i dziwna długość tunelu 1,81cm takie jakieś dziwne te parametry
                Dlaczego dziwna? Wiesz czym jest rezonator helmholtza i czym tak naprawdę jest tunel bass reflex? Przy odpowiednio dużej obudowie tunel może mieć grubośc realnej ścianki obudowy i dziłał będzie całkowicie poprawnie. A dlaczego? Polecam literaturę w internecie.

Jak już zrobisz symulacje to powklejaj tutaj screeny, 65l-25Hz, 65l-30Hz, 100l-25Hz i 100l-30Hz oraz do każdego wykres group delay.

Dopiero wtedy możęmy ci powiedzieć, która budę masz wybrać.
                Last edited by gooralesko; 29.10.2012, 14:00.

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                  Widać, ze obudowa jest za mała bo powstaje górka przy 50Hz.
                  oj zbyt to uogolniles

Skomentuj

A ja bym wsadził go w klozed 55-65 litrów dobrze wytłumionej f3 będzie nieco poniżej 50hz. Można potraktować LT ale pewnie kolega siebie z tym nie poradzi.
                    Bass reflex przy dodaniu wytłumienia też może być tak jak piszesz 65l strojenie 3X prę Hz większa buda to już pralka a i wytrzymałość macowa spada.
                    Górka nie więcej niż 3dB jak dobrze widzę i dość rozległa więc nie powinno być problemu. No chyba że wielkość nie gra roli to nawet pod 100l możesz próbować :)
                    Odp. impulsowej nie oglądałem bo mi się nie ciachało uruchamiać LspCad :) GD wygląda nieźle.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                      oj zbyt to uogolniles
                      Oj chyba nie. Ale chętnie poczytam jakis argument dlaczego tak sądzisz.

---------- Post dodany o 17:16 ---------- Poprzedni post o 16:52 ----------

55l closed to padaka straszna. Nigdy bym nie wsadził 10 calowego woofera z fs=24Hz do budy która ma taki spadek. Marnotrawstwo moim zdaniem.

Jak autor nie będzie miał oporów przez budą 100 litrową (Choć po eksperymentach z 65 litrowa widzę, że jednak ma) to taka powinien zrobić. Rura do takiej aplikacji - 32cm długości na 10cm średnicy.

Group delay:

Skomentuj

poniżej wklejam symulacje dla 65L 24Hz 65L 30Hz i 100L 24Hz 100L 30Hz

Skomentuj

Wygląda to mniej więcej tak jak na moim wykresie. Teraz już wszystko od twoich chęci zależy. Ja doradzam budę 100 litrów bo wyciągniesz z głośnika niski bas czyli taki do jakiego ten Monacor został stworzony. Buda będzie duża litrażem ale nie musi zajmować dużo miejsca w pokoju jeśli wykonasz obudowę-wieżę.

Wymiary, bez grubości ścianek, 25x40x100 (SxGxW) i masz 100 litrów jakie potrzebujesz. Tunel 32cm na 10cm średnicy w powyższej budzie zmieścisz bez kolanek z wylotem na przedniej ściance nad lub pod głośnikiem. I tak przeważnie ludzie nad subwooferami nic nie umieszczają więc nie widzę przeszkód by tą przestrzeń wykorzystać na większy litraż.

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                            55l closed to padaka straszna. Nigdy bym nie wsadził 10 calowego woofera z fs=24Hz do budy która ma taki spadek. Marnotrawstwo moim zdaniem.
                            Co kto lubi do czego i gdzie to wkłada :)

Skomentuj

Napewno będzie to BR przymierzam sie do obudowy coś koło 80-100l najpierw poczekam jak przyjdzie głośnik.

Skomentuj

po dłuższej przerwie spowodowanej brakiem czasu ruszam dalej z pracą nad projektem mam takie pytanie odnośnie samego BR oglądając większość konstrukcji fabrycznych umieszczony on jest pod spodem jakie są tego wady a jakie zalety pytam o to bo mam takie wrażenie że dzięki temu że BR jest pod spodem a nie na przedniej ściance można zaprojektować zgrabniejszą bude.

---------- Post dodany o 14:35 ---------- Poprzedni post o 09:22 ----------

czy waszym zdaniem obudowa na tym głośniku o obiętości 91L i wymiarach:
                                szer 35cm wys 55cm długość 60cm
                                będzie zgrabna i sęsowna jeśli chodzi o proporcje czy pomysł aby BR dać od spodu jest dobry czy lepej nie kombinować i dać go na froncie?

Czekam na wasze sugestie.

Skomentuj

Zamieszczone przez merida Zobacz posta
                                  szer 35cm wys 55cm długość 60cm
                                  będzie zgrabna i sęsowna jeśli chodzi o proporcje czy pomysł aby BR dać od spodu jest dobry czy lepej nie kombinować i dać go na froncie?
                                  Jak dla mnie jamnik, i będzie zajmowała dużą powierzchnie. Ja osobiście preferuje obudowy pociągnięte w górę.

Skomentuj

Zrób stojącego jamnika czyli 25x40x100. I skracaj wysokośc conajwyżej. Najmniej problematyczna buda do ustawienia. Z leżącymi jamnikami zawsze problem.

Skomentuj

Pomiary tego głośnika programem SW, sprzed paru lat. Aktualnie mogę zrobić Artą - po przesiadce na ten program.
                                      Wprowadź te dane do kalkulatora - jak widać parametry T-S pomierzone są znacznie różnią się od podawanych przez producenta.

Last edited by Sonik; 18.11.2012, 11:17.

Skomentuj

Pomiary robiłeś po wyjęciu głośnika z kartonu czy po dłuższym czasie grania?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X