Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zagatka z PJ-tką

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zagatka z PJ-tką

Witam kolegów,mam taką zagadkę z PJ-tką:

Jak wiecie robię sobie te małe monitorki na Tesli i STX-sie. Terminale mam podwójne do bi-ampingu i bi-wiringu,takowe miałem na stanie,i dobrze bo nie muszę odkręcać głośników czy ów terminalu aby pogrzebać w zwrotnicy. Tydzień temu,podczas odsłuchu zwrotnicy odłączyłem ARN-a nie odłączając PJ-tki (przy włączonej muzyce),skutek był taki że PJ-tka zaczęła trzeszczeć. Pomyślałem że nadpaliłem cewkę,troszkę się wkurzyłem,ale złożyłem wszystko do kupy... Po przeniesieniu monitorków z pokoju do pokoju i podłączeniu wszystkiego okazało się,że PJ-tka trzeszczeć przestała... (?)

Słuchałem tak tydzień i dziś znów chciałem się pobawić jeszcze zwrotnicą. Zrobiłem to samo,odłączyłem ARN-a od PJ-tki aby w ten tor wpiąć cewkę... No i znów PJ-tka zaczęła trzeszczeć. Nosz kurde mówię,znowu? Niby tak,ta sama sytuacja tylko że nie w tym monitorze co poprzednio. Wkurzyłem się i zacząłem rozkręcać (podczas gry głośników) przedni panel PJ-tki. Co się okazało? podczas poluzowywania śrub głośnik zaczął normalnie grać (?)

Kto miał PJ-tkę ten wie że pod panelem jest ring stabilizujący cewkę,wystarczyło go delikatnie ruszyć aby głośnik grał już normalnie. Kto mi teraz wyjaśni,dlaczego ta cewka podczas odłączania ARN-a zaczyna trzeszczeć,lub,dlaczego się (przemieszcza)? (z tym przemieszczaniem to wiem że to prawie nie możliwe,tam takie siły nie działają,ale jak to inaczej wyjaśnić? cewka się deformuje?)

A powiedz mi tak z innej beczki jak masz zrobione zwrotki? Tj. część filtrującą PJkę masz osobno od części filtrującej woofera? Podłączałeś rozumiem juz dwa wzmaki do tych kolumn. Było to połączenie pionowe czy poziome.

Pytam bo zamierzam zrobić taki bi-amping w sprzęcie przy kompie i chętnie poczytam jak ktoś w praktyce to wykonał.

Zastanawiam się również jaką będzie impedancja modułu wysokotonowego skoro cała zwrotka ma 8ohm impedancji. Sekcja wysokotonowa z niskotonową łączone sa równolegle więc można by przypuszczać, że moduły mają po 16om ale wydaje mi się, że nie jest to takie oczywiste. Moje próby wyliczenia impedancji tej zwrotki zostały przystopowane przez zagospodarowanie liczb zespolonych po wyliczeniu części rzeczywistej. Nie che mi się szczerze mówiąc przypominac sobie wiedzy wbijanej w pierwszej klasie technikum.
    Last edited by gooralesko; 28.10.2012, 15:58.

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
      A powiedz mi tak z innej beczki jak masz zrobione zwrotki? Tj. część filtrującą PJkę masz osobno od części filtrującej woofera? Podłączałeś rozumiem juz dwa wzmaki do tych kolumn. Było to połączenie pionowe czy poziome.
      Tu mnie źle zrozumiałeś,pisząc że mam terminale podwójne do bi-ampingu,miałem na myśli że je tylko użyłem do tych monitorków. Całość mam podłączone jak normalny system stereo.

No i teraz,podczas gdy odłączyłem cewkę nie wyłączając muzyki,PJ-tka zaczęła trzeszczeć. Wzrost napięcia na cewce?
      Załączone pliki

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
        Tu mnie źle zrozumiałeś,pisząc że mam terminale podwójne do bi-ampingu,miałem na myśli że je tylko użyłem do tych monitorków.
        Nie rozumiem. Mówisz bi-amping to powinieneś mysleć dwa wzmacniacze podłączane w sytemie pionowym lub poziomym. A jak masz jeden wzmacniacz i dwie pary gniazd w kolumnie to masz bi-wiring tylko. Masz dwa wzmacniacze podłąćzone do tych dwóch kolumn czy nie? masz zwrotnicę do duetu PJ-SCX rozdzieloną na moduł Pj i moduł SCX i każdą z tych sekcji zasilaną osobnymi wzmakami?

Skomentuj

Nie :) To jest zwykły system stereo,jeden wzmacniacz i dwie kolumny... jak mam to inaczej napisać? Terminal taki użyłem bo takowy miałem,opisując go jako do bi-ampingu po prostu go opisałem jaki to jest terminal,a nie że mam podłączone pod dwa wzmacniacze. Dlatego też wkleiłem ten rysunek,prościej się chyba wytłumaczyć tego nie da.

Pytanie jest takie dlaczego PJ-tka zaczęła trzeszczeć po odłączeniu ARN-a (wtedy grała przez chwilę sama PJ-tka). Dostała więcej prądu i się uszkodziła cewka?

Teraz rozumiesz?

Skomentuj

Jeśli masz zwrotnicę 12dB/okt to przy odłączeniu jakiegokolwiek głośnika imp w jego gałęzi spada do zera - niektóre wzmacniacze generują wtedy masę THD gdy zaczyna działać ogranicznik prądu.

Skomentuj

Aha, dobra, nie masz bi-ampingu. A powiedz mi, wracając, do twojego problemu w jaki sposób odłączyłeś ARNa? Zaznacz taką czynność na schemacie, który naszkicowałeś powyżej. Tą zwrotkę miałeś na zewnątrz kolumny polutowaną tak jak pokazałeś, dobrze rozumiem?

Pytam się o sposób odłązenia ARN bo wydaje mi się ta czynność nielogiczna, szczególnie w trakcie gdy podawany jest prąd na układ głośnikowy.
              Last edited by gooralesko; 28.10.2012, 17:59.

Skomentuj

Zamieszczone przez Sound Wave Zobacz posta
                Jeśli masz zwrotnicę 12dB/okt to przy odłączeniu jakiegokolwiek głośnika imp w jego gałęzi spada do zera

jakim cudem gdy odłączysz głośnik i masz przerwę w obwodzie to imp spada do zera ??

Skomentuj

A powiedz mi, wracając, do twojego problemu w jaki sposób odłączyłeś ARNa? Zaznacz taką czynność na schemacie, który naszkicowałeś powyżej. Tą zwrotkę miałeś na zewnątrz kolumny polutowaną tak jak pokazałeś, dobrze rozumiem?
                  Tak,tak jak jest pokazane na rysunku. Elementy nie są lutowane aby szybko można było je wymieniać. Jak odłączyłem cewkę to chyba się domyślasz.

Pytam się o sposób odłązenia ARN bo wydaje mi się ta czynność nielogiczna, szczególnie w trakcie gdy podawany jest prąd na układ głośnikowy.
                  Wszystko po to aby od razu usłyszeć różnicę w brzmieniu. Robiłem to już wiele razy z głośnikami i nic podobnego się nie działo. Wiem jednak że to nieprawidłowe...

Zamieszczone przez Sound Wave Zobacz posta
                  Jeśli masz zwrotnicę 12dB/okt to przy odłączeniu jakiegokolwiek głośnika imp w jego gałęzi spada do zera - niektóre wzmacniacze generują wtedy masę THD gdy zaczyna działać ogranicznik prądu.
                  Ok,jest to jakaś teoria,i może nawet trafiona w tym przypadku. Teraz tylko kwestia co fizycznie dzieje się z cewką że zaczyna brzęczeć? Skoro po jej poruszeniu (przestawieniu) zaczyna grać dobrze tzn. że prawdopodobnie się odkształca,prawda?

Skomentuj

Niestety plastikowy front zawsze minimalnie się odkształca nieważne czy to PJtka czy Seas zwłaszcza jak są uszczelki! - w efekcie czego mogą powstawać naprężenia i koszenie cewki w szczelinie.

Skomentuj

Marian po odłączeniu głośnika robi ci sie zwarcie na zwrotnicy.
                      Musisz obciążyć gałąź odlaczonej zwrotnicy rezystorem.
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                        Marian po odłączeniu głośnika robi ci sie zwarcie na zwrotnicy.
                        W którym miejscu robi się te zwarcie?

Skomentuj

Ej no bez jaj, jak odłączenie głośnika niskotonowego moze robić zwarcie na zwrotnicy ? Nie jednokrotnie odpalałem sam wysoikotnowy ze zwrotnicą i niegdy nic nie trzeszczało, ba impedancja nie miała prawa spaść do 0 bo niby dlaczego, skoro filtr był obciażony głośńikiem wysokotonowym? Po prostu ten głośnik jest badziewny .

Skomentuj

Ale to co podalem to nie jest powód trzeszczenia pjki
                            Poprostu tak nie powinno sie zostawiać filtra
                            Kondensator potrafi sie "rozpaść"
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A tak to wygląda w symulacji: http://www.imagic.pl/files/view/26600/od%B3%B1czony.JPG
                              Obydwa głośniki filtrowane drugim rzędem po czym jeden został odłączony.

Skomentuj

Hmm faktycznie, zasugerowałem sie rysunkiem mariana, ze ma tylko cewkę. Przy drugim rzedzie impedancja spadnie do 0 w miejscu rezonansu filtru ale poza tym zakresem powinna wzrosnąć.

Skomentuj

Po obciążeniu zwrotnicy rezystorem 8om wszystko wróci do normy
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                  X