Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny podłogowe (plany)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny podłogowe (plany)

Witam wszystkich użytkowników jestem nowy na forum. W planach mam budowę kolumn podłogowych, takich jakie zbudował użytkownik ALTON (http://diyaudio.pl/showthread.php/64...2ogowe-ALTON-a). Praca z wiertarką czy wyrzynarką nie jest mi obca, więc z budową skrzyń problemu nie będzie. Z opisu kolegi ALTON-a nie wiele rozumiem bo na budowie kolumn się nie znam. Sporo muszę się dowiedzieć zanim zacznę je robić, nie będę wypisywał od razu wszystkiego czego nie rozumiem, ale będę zadawał wam po kilka pytań.
    Wysokotonówka ARV104/04/8 (miałem)
    Średniotonówka ARP150/00/8 (miałem)
    Niskotonówka 2x GDN27-150-4SC
    Czy dwa pierwsze głośniki są 8Ω, a niskotonowe 4Ω? Jeśli tak to czy nie lepiej by było dać wszystkie 4Ω lub 8Ω. Właśnie jakie byłyby lepsze. Wzmacniacz na którym bym na początku używał kolumn to Akira BK-166(4Ω). Z czasem kupiłbym lepszy.

Zamieszczone przez widmo Zobacz posta
    Czy dwa pierwsze głośniki są 8Ω, a niskotonowe 4Ω? Jeśli tak to czy nie lepiej by było dać wszystkie 4Ω lub 8Ω.
    2x4r=8r

zanim zaczniesz budowac poczytaj forum
    te kolumny obecnie to strata kasy

Skomentuj

Kolego przecież ten projekt nie ma pomierzonej zwrotnicy tylko założoną jakąś uniwersalną .Wybierz lepiej
      coś sprawdzonego ze zwrotnicą projektowaną pod konkretne głośniki i dobrze by było jakbyś przeczytał kilka tematów ze strony głównej.
      Oj już Paweł napisał żebyś poczytał.

Skomentuj

Macie rację powinienem poczytać trochę więcej, możecie polecić mi jakieś ciekawe projekty?

Skomentuj

najtansze z duzych jakie warto kopiowac

http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/149
          http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/135
          http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/97
          http://pawel.lutuje.se/3_drogi_STX.exe
          http://pawel.lutuje.se/zwrotnica_3_drogi_STX_SCX.exe
          http://pawel.lutuje.se/3dstxscx-peln...y%20frontu.PDF
          tunel b-r "fi68-160" z polinka w ktorym 2cm wyprofilowano na goraco jak front

i dla uswiadomienia - ok 1000zl kosztuje zbudowanie takich!

Skomentuj

Z budową zwrotnicy problemów nie będzie, ojciec mi pomoże, części też mam. Materiały na skrzynię mam. Czyli muszę kupić głośniki ok 400 zł(nie orientowałem się ile przesyłka kosztuje). Od tych kolumn wymagałbym, aby szyby w domu się trzęsły :). Budował je ktoś, jak wrażenia, ładnie grają, lepiej niż kolumny ALTONA? Ostatnie pytanie czym najlepiej byłoby je zasilać? Z czasem mogę sam zbudować wzmacniacz, tylko nie wiem jaki, chciałbym żeby był odpowiedni do tych kolumn.

Skomentuj

nie orientowałem się ile przesyłka kosztuje
              25zl

Od tych kolumn wymagałbym, aby szyby w domu się trzęsły
              to musisz dolozyc kolejny tysiac, jak nie wiecej

Budował je ktoś, jak wrażenia
              wez sie wysil i wpisz w google lub poszukaj tu na forum. bylo ich dziesiatki

moze bezpieczniej bedzie sie tym zainteresowac http://stx.pl/stx-f-360-n-kolor-czarny.html
              jakos nie najwyzsza, ale basu duzo

Skomentuj

Nie chodzi mi o to żebyś podawał mi ceny przesyłek, bo to sam bym sprawdził jeśli bym zamawiał głośniki. Ale i tak dzięki . Wolałbym sam zbudować kolumny niż kupić gotowce. Od kolumn wymagałbym, żeby dźwięk był czysty a bas żeby było czuć i to bardzo. Czytając różne tematy o konstrukcjach kolumn ludzie pisali że bas w niektórych jest tak mocny że czasami ciężko jest przy nich oddychać. Właśnie coś takiego bym chciał.

Skomentuj

głośniki ok 400 zł
                  dźwięk był czysty a bas żeby było czuć i to bardzo. Czytając różne tematy o konstrukcjach kolumn ludzie pisali że bas w niektórych jest tak mocny że czasami ciężko jest przy nich oddychać. Właśnie coś takiego bym chciał.

Unreal... Lepiej Altusy kup...
                  marcinsywala.pl
                  Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

z takimi oczekiwaniami to lepiej budzet podnies bo nie osiagniesz takiego efektu

mysle ze 10k PLN powinno wystarczyc

Skomentuj

Do jakiego rodzaju muzyki mają służyć i w jakim pokoju mają grać ? Może będzie łatwiej pojąć Twoje wymagania.

Skomentuj

ludzie pisali że bas w niektórych jest tak mocny że czasami ciężko jest przy nich oddychać. Właśnie coś takiego bym chciał.
                        Słyszałeś taki bas? Co to znaczy mocny, że ciężko oddychać?
                        Mnie się to kojarzy z "buczącym basem".
                        Może chodzi Ci o taki bas co bardziej czujesz niż słyszysz? A taki bas to już fajny bas, który potrafi byś odczuwalny w mięśniach :). Tutaj jak przedmówca pisze koszta znacznie wzrastają.
                        Moim zdaniem posłuchaj kilku kolumn, przetworników i a będziesz wiedział w jakim kierunku iść.
                        Bas basowi nie jest równy.

Piszę to ponieważ nie tak dawno byłem w podobnej sytuacji.
                        Miały być 2 drożne na 18cm SS później 2,5 drożne, później 3 drożne na 22cm Seasach, stanąłem na 3 drożnych na 26cm Seasach. Później już tylko ograniczenia finansowe.
                        Jak to kilka osób z forum powiedziało lepiej przemyśleć , poczekać i nie iść w półśrodki :P
                        Last edited by wieniu26; 31.10.2012, 12:36.

Skomentuj

Koledze chodzi chyba o wyższy bas który kopie po klacie, bo niższy bardziej "tąpie" i trzęsie podłogą.

Skomentuj

Kiedys ogladalem film o pewnym dj, ktory tak lubial basy, ze az ogluchl zupelnie. Potem robil muze na czuja, czujac bas na klacie i calym ciele. Ale to jaja byly, prawie jak tu... :)

Skomentuj

Nie chodzi mi o to żebyś podawał mi ceny przesyłek, bo to sam bym sprawdził jeśli bym zamawiał głośniki. Ale i tak dzięki . Wolałbym sam zbudować kolumny niż kupić gotowce. Od kolumn wymagałbym, żeby dźwięk był czysty a bas żeby było czuć i to bardzo. Czytając różne tematy o konstrukcjach kolumn ludzie pisali że bas w niektórych jest tak mocny że czasami ciężko jest przy nich oddychać. Właśnie coś takiego bym chciał.
                              Zapewne zależy ci abyś sam je zbudował, aby grały one zajebi...cie, dobrze wyglądały i dawały potężnego kopa basem. Dawno, dawno temu sam szukałem czegoś takiego, wychowany na altusach i wielu innych używanych kolumnach, które w większości sam naprawiałem, kochałem słuchać dobrej muzy głośno aż szyby drżały, podłoga skakała a w żołądku czuło się ten przyjemny charakterystyczny masaż. Z czasem uznałem, ze pora znaleźć coś lepszego mniej estradowo-podobnego.
                              Uważam, że zdecydowanie lepszym wyjściemdla ciebie jest posiedzieć na forum i zagłębic się w lekturze. Nie możesz kupić byle jakich głośników, połączyć je, i dać uniwersalną lub własną zwrotnicę z kalkulatora/ grać to będzie ale nie tak jak powinno. Najlepiej poczytaj o gotowych konstrukcjach( równiez na innych forach/ znajdziesz linki) i wybierz taką jaka będzie wg. ciebie ok. Nie musisz przecież zrobić ich w tydzień. Poczekaj na okazję może podzespoły będą taniej na allegro i z czasem jak skompletujesz wszystko weż się do zabawy/ w międzyczasie siedź na forum i ucz się nowych rzeczy aby nie odwalić kichy- frezowanie, fornirowanie, wszelkie sztuczki jak wykonać takie cięcie, takie tam połączenie, czy coś tam innego. Nie chcę cię zniechęcać, wręcz przeciwnie, nakręcić abyć zbudował coś lepszego za podobną sumę i wiedział, że jest to sprzęt z wyższej półki niż np. wspomniane przez ciebie kino domowe marki Akira. Ja np. mam małe monitorki Dali i dają one dosyć zamieszania w pokoju, może szyby nie drrają ale za to dźwięk jest czyściutki... a jak brakuje mi basu to załączam suba i jest znowu masażyk w brzuszku....
                              Ps. Może zainteresują cię konstrukcje z wooferem w boku kolumny nie na froncie, lub zestaw 2.1.

---------- Post dodany o 15:20 ---------- Poprzedni post o 15:19 ----------

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                              Kiedys ogladalem film o pewnym dj, ktory tak lubial basy, ze az ogluchl zupelnie. Potem robil muze na czuja, czujac bas na klacie i calym ciele. Ale to jaja byly, prawie jak tu... :)
                              pewnie ten http://www.filmweb.pl/Its.All.Gone.Pete.Tong

Skomentuj

Wydaje mi się, że dla kolegi by były dobre Tonsil Zeus + estradowa końcówka mocy. Osobiście ich nie słyszałem, ale mam dwa gdny 30/120/1 z tych kolumn i jak się mocniej odkręci to bas dosłownie grzmi(bardzo szybki z tzw. dużym kopem, super niskich zejść nie ma) W jednej kolumnie masz dwa takie gdny i wg mnie do domu to aż za dużo

Skomentuj

:thumbup: dokładnie..

Skomentuj

Zamieszczone przez elvis18 Zobacz posta
                                    Wydaje mi się, że dla kolegi by były dobre Tonsil Zeus + estradowa końcówka mocy
                                    To już lepszym wyborem będą podlinkowane wyżej stxy, są 3drożne więc jest cień szansy na średnie tony :)

Skomentuj

Ale koledze widmo to na średnich tonach pewnie tak bardzo nie zależy, a jak by się wszystko za mało trzęsło to proponuje zastosować w połączeniu z zagęszczarką do kostki brukowej (:

Skomentuj

Chyba, że http://www.visaton.com/en/bauvorschl...8_h/index.html jeśli domowo/estradowo a jak mało to puźniej subik.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X