Zakładam temat na razie w celu rozpoznania tematu. A jak by powstał jakiś ciekawy pomysł to zrobieniu jakiegoś niedrogiego projektu na XT25TG. Głośniki leżą na razie niewykorzystane na półce. Może ktoś ma te głośniki i jakiś dobry pomysł na nisko - średniotonowe głośnik? Pomiary, zwrotnice ja zrobię i udostępnię, czyli inni też mogą skorzystać z pomysłu. Myślę trochę o jakiś niedużych monitorach na np 15cm głośniku. Jestem otwarty na wszystkie pomysły. Celem m.in. będzie uzyskanie jak najczystszego i szczegółowego dźwięku.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Pomysł na niedrogie, nieduże monitory.
Collapse
X
-
Mogę na jakiś czas udostępnić magnezowego Excela W12. W 5 litrach BR f3 ma na 50Hz, więc myślę, że spoko. Ewentualnie Aurum Cantus AC130Mk2 (to w sumie bardziej 15-stka niż 13-stka), ale to zależy od tego czy potencjalny kupiec zdecyduje się je kupić - info mam dostać na dniach.Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
-
O..., nie spodziewałem się aż takiego odzewu:)
Wielkie dzięki za propozycje, ale wolałbym nie pożyczać głośników, zawsze mogą się uszkodzić w transporcie.
Chciałbym, żeby projekt był w miarę innowacyjny, żeby wniósł coś nowego (czy to pod kontem głośnika, jakaś TL-ka na niedużym głośniku -tutaj byłaby potrzebna wiedza też innych osób).
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaMogę na jakiś czas udostępnić magnezowego Excela W12.
Zamieszczone przez AdamAudio Zobacz postaHmm... od dłuższego czasu leżą w szufladzie HDS 134 NOMEX, postanowiłem je sprzedać, ale do pomiarów mogę udostępnić.
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaXT25TG chetnie i czesto uzywany jest w projektach glosnikow ze zwrotnica pierwszego rzedu. Moze warto pojsc w te strone.
Na razie można obrać kierunek I rzędu dla XT i obudowa TL dla jakiegoś niedużego niskośreniaka - co myślicie?
---------- Post dodany o 19:54 ---------- Poprzedni post o 19:42 ----------
Zamieszczone przez pharoh Zobacz postaDobre i niedrogie to tylko Fountek FW146 albo Dayton RS150.Last edited by jamess8; 31.10.2012, 19:01.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez jamess8 Zobacz postaNa razie można obrać kierunek I rzędu dla XT
Skomentuj
-
Zamieszczone przez mIKI Zobacz postagdn 15/40/5
Zamieszczone przez jamess8 Zobacz postaNa razie można obrać kierunek I rzędu dla XT i obudowa TL dla jakiegoś niedużego niskośreniaka - co myślicie?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaDa sie i takie ogarnac, ale trzeba isc na spore kompromisy, oraz stosowac odchylenia midwoofera na osi do nawet 30 stopni inne cuda na kiju w celu eliminacji dzwona membrany.Last edited by jamess8; 31.10.2012, 19:43.
Skomentuj
-
Nie wiem czy spełnia kryteria finansowe, ale powiewem świeżości i do tego ciekawym głośnikiem może być coś z serii Wavecor'a WF152BDXX - tutaj do wyboru opcja z membraną z prasowanej celulozy wzmocnionej włóknem Nomex lub suszonej i powlekanej celulozy. Bardziej ciekawa wydaje mi się ta pierwsza opcja. Więcej informacji na stronie akustyka o tych głośnikach. Według mnie najciekawszy WF152BD02.
Skomentuj
-
To może ten http://www.wavecor.com/WF160WA02_specifications.pdf , niskobudżetowy kosz ale widać głośnik może być nie najgorszy. Szerokie pasmo, papierowa membrana idealny pod filtr 1 rzędu, do tego wysoka efektywność, kosztuje niewiele.
Skomentuj
-
ac130f1 też wziął bym pod uwagę :) ma fajny bas ale nie schodzi nisko średnica jest "inna" ale mi pasuje :) Próbowałem 2 rzędu akustycznie przy wyrównaniu czasowym i gra to bardzo fajnie dalej będę się bawił jak Paweł.S zrobi mi budki :) ca15 jest promocja yyy tam gdzie kupowałem dxt :) "audiodrivers" czy jakoś tak - 270 PLN
no i jest nowy seas :
http://www.seas.no/images/stories/pr...B-H1600-08.pdf
http://www.linkwitzlab.com/LX521/Description.htm
Skomentuj
Skomentuj