Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Co z tego można zrobić?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Co z tego można zrobić?

Witam wszystkich.
    Posiadam głośniki:
    ARN 188-08/8 - 2 sztuki
    ARN 150-03/8 - 4 sztuki
    ARV 104/03/8 - 2 sztuki
    I tera pytanie do doświadczonych kolegów - co z takiego zestawu można zrobić.
    Mam na myśli jakieś podłogówki, może monitorki, a może coś by dokupił i zrobił jedno i drugie.
    Z góry dzięki za propozycje.

Nie na temat...
    O, witam krajana :)

Skomentuj

ooo - jakie fajne glosniki
      co za sentyment

opcje widze 3
      1. monitory ARN 188 + ARV. zwrotnica teoretycznie do tego jest. obudowa wg mnie zamknieta 10-15 litrow. w wiekszej lub b-r zaczyna mocno mulic. w mniejszej zamknietej bas jest bardzo przyjemny
      2. kolumny 2x ARN 150 + ARV lub inna wysokotonowka. problem to zwrotnica bo kolumna wyjdzie 4r a zwrotnice sa do 8r. obudowa b-r 18-20 litrow
      3. monitory ARN 150 + ARV + druga para np z GDWK 11/100 - do obu sa zwrotnice. obudowa 8-12 litrow b-r

wybor zalezy od posiadanego wzmacniacza i oczekiwan
      ja bym zrobil monitory na ARN 188 + ARV a do ARN150 dokupilbym ciekawa wysokotonowke i zrobil nowa zwrotnice

Skomentuj

Skoro padły już tutaj propozycje podstawkowych monitorków, ja zaproponuję kolumnę podłogową 2,5 drożną. W każdym razie ja bym coś takiego robił, gdybym miał te głośniki (na szczęście ich nie mam, więc nie muszę się martwić co z nich zrobić) i potrzebę zrobienia kolumn podłogowych. Ty nie wiem czy masz taką potrzebę, bo niesprecyzowałeś co właściwie byś chciał.
        Ta koncepcja ma jedną zasadniczą zaletę, której brakuje tym głośnikom, a mianowicie pozwala uzyskać sporą efektywność, ponieważ te ARNy mają ją na mizernym poziomie. ARN 188 umieściłbym w 20 litrowej oz mocno wytłumionej, co wg symulacji dałoby qtc = 0.89. ARNy 150 każdy w odzielnej obudowie br np. 8 litrów każda strojona na inną częstotliwość (ja przyjąłem 40 Hz i 50 Hz). Może to pozwoli uzyskać dobrze zróżnicowany bas.
        Symulacje jakie zrobiłem pozwalają przypuszczać, że będzie można uzyskać dobre rezultaty. Symulacja ze schematem zwrotnicy została zrobiona bez charakterystyk fazowych, a ta druga z charakterystykami fazowymi przypadkowych, dobranych wielkością i zbliżonych parametrami głośników Visatona. Jak widać różnice są niewielkie, dołek przy odwróconej polaryzacji kopułki jest w obu przy ok. 4 kHz. Pomimo mizernej efektywności tych ARNów udało się uzyskać sporą efektywność całej kolumny, nawet w zakresie średnich tonów, które wg wielu opini ich użytkowników są główną bolączką, ale tylko dzięki temu, że wszystkie cztery głośnik pracują w tym zakresie i ich charakterystyki się sumują.

UWAGI MODERATORA
        nie radze brac tego projektu na powaznie!
        Załączone pliki
        Last edited by Pawel S.; 05.11.2012, 14:49.

Skomentuj

co to jest?
          czy ty wogole slyszales te glosniki?
          wez wiecej nie pisz takich bredni bo ktos wyrwie to z kontekstu (wyszukiwarka) i jeszcze zrobi ten badziew :/

Skomentuj

Te, moderator proszę mi zaargumentować co w moim tekście jest brednią.
            Ja tych głośników nie miałem, bo zawsze uważałem je za bardzo słabe jakościowo, więc były poza moim kręgiem zainteresowań. Nikogo nie zmuszm do robienia czegokolwiek co przedstawiłem, to tylko symulacja. Opinie o tych głośnikach są bardzo kiepskie, więc chyba cudów brzmieniowych tutaj nikt nie oczekuje.

Skomentuj

Zamieszczone przez Patefil Zobacz posta
              Ja tych głośników nie miałem,
              wiec po co trudzisz sie wypisujac takie glupoty?
              jakbys mial to bys wiedzial ze ARN 150 w b-r zagra nizczym basem niz ARN 188 w zamknietej!

zawsze uważałem je za bardzo słabe jakościowo, więc były poza moim kręgiem zainteresowań
              ciekawe, w swoim czasie wielkiej konkurencji nie mialy... a pozniej to juz tesla upadla

Skomentuj

Nigdzie w swojej wypowiedzi nie napisałem, który z głośników zejdzie z basem niżej. Chcąc wykorzystać wszystkie głośniki zastosowałem takie typy obudów jakie są racjonalne biorąc pod uwagę parametry głośników i opinie użytkowników i pozwolą najlepiej wykorzystać te głośniki, biorąc pod uwagę nie tylko ilość basu jako jedyny wyznacznik jakości kolumny. ARN 188-08 ma przecież wysokie qts, więc bez sensu by było stosować br, lepiej dać oz. Ja nie należę do osób, które na siłę próbują zmusić głośnik do niskiego zejścia na basie, stosując br do głośnika, który się do takiej obudowy nia nadaje, bo mi zależy na jakości, a nie ilości basu. Obudowa 20 litrów oz wydaje mi się dobrym rozwiązaniem, daje przy dużym wytłumieniu qtc = 0.89, czyli nie za wysokie. ARN 150 ma niskie qts, więc lepiej nadaje się do br, stąd taką obudowę zastosowałem, chociaż nie jestem zwolennikiem takich obudów, bo wolę zamknięte. Zastosowałem różne strojenia, jak wyżej napisałem dla lepszego zróżnicowania basu, by nie był jednostajnym, monotonnym burczybasem, bo takiego nie lubię.
                Gdzie, więc napisałem jakąś głupotę? Próbujesz wcisnąć mi coś czego nie ma.

Skomentuj

glupota to ta kolumna ktora stworzyles.
                  Zastosowałem różne strojenia, jak wyżej napisałem dla lepszego zróżnicowania basu, by nie był jednostajnym, monotonnym burczybasem, bo takiego nie lubię.
                  zapomniales ze zastosowanie roznich glosnikow w tym samym pasmie spowoduje wiecej zlego

Skomentuj

Rany jakieś nowe teorie :)

Ale co byśmy zrobili bez visatonowskiego programu to strach pomyśleć

Nie polecam nikomu kopiowac tego co kolega patefil wyżej stworzył
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Paweł S, ja moge nazwać głupotą te propozycje, które ty przedstawiłeś wyżej. Każdy ma własne kryteria głupoty.
                      Już w innym temacie napisałem, że wiele firm stosuje takie rozwiązania, w których różne głośniki pracują w tym samym zakresie częstotliwości. Ludzie kupują te kolumny, słuchają na nich muzyki i są zadowoleni. Ty oczywiście stwierdziłeś, że to bezsens, ale na moje pytanie, dlaczego tak uważasz nie raczyłeś odpowiedzieć. Rozumiem, że takie koncepcje są niezgodne z twoimi stereotypami nt. budowy kolumn i jedyną, jedynie słuszną myślą konstrukyjną na ten temat, którą ty i kółko różańcowe wzajemnej adoracji na tym forum propagujecie. Jednak każdy ma prawo mieć własną wizję i koncepcje, tak jak każdy konstruktor pracujący w firmach produkujących kolumny, dzięki czemu mamy tak dużą różnorodność modeli i rozwiązań.
                      Na tym poziomie jakościowym, jaki prezentują te głośnik tym bardzej nie martwiłbym się o jakieś problemy wynikające ze współpracy kilku różnych głośników w tym samym paśmie.

Visatonowski program to tylko jedno z narzędzi. Można używać innych, jak komu pasuje. Mi akurat pasuje ten.
                      To co przedstawiłem jest tylko propozycją opartą na symulacji i jak każda symulacja jest mniej lub więcej zbliżona do rzeczywistości, ale nią nie jest. Do każdej propozycji trzeba podchodzić z dużą ostrożnością, dlatego unikam rozwiązań innych osób, wolę własne projekty. To czy ktoś z tej mojej propozycji skorzysta kompletnie mnie nie interesuje. Będzie chciał to zrobi, nie to nie.

Skomentuj

Dawno takiego sajgonu nie widziałem :) Chyba ktoś czerpał inspirację z tego http://allegro.pl/kolumna-dom-pub-sz...740635649.html

Odnośnie tematu to miałem gdzieś projekt zwrotnicy do 2xARN-150-4ohm i PJtki jak się zdecydujesz to postaram się odszukać.

Skomentuj

Już w innym temacie napisałem, że wiele firm stosuje takie rozwiązania, w których różne głośniki pracują w tym samym zakresie częstotliwości.
                          pokaz jakie bo ja takich wynalazkow nie znam.

Ty oczywiście stwierdziłeś, że to bezsens, ale na moje pytanie, dlaczego tak uważasz nie raczyłeś odpowiedzieć.
                          przeciez to wyjasnilem i to nie raz

Zamieszczone przez Sound Wave Zobacz posta
                          miałem gdzieś projekt zwrotnicy do 2xARN-150-4ohm i PJtki
                          ale zwroc uwage ze to sa 4szt 8r :/
                          do 2x4r=8r kolumna jest kilka wersji zwrotnic z roznymi wysokotonowkami

Skomentuj

Dobrze myślałem źle napisałem :) Mam projekt do 2x8 ohm :) czyli wypadkowa kolumny 4ohm

Skomentuj

czyli wszystko jasne
                              1 - monitory na ARN 188 + ARV
                              2 - podlogowki 2x ARN 150 + GDWK PJ

Skomentuj

No i nadszedł czas do pracy...temat trochę poszedł w zapomnienie ale mam prośbę ponownie...wybór padł na monitory na ARN 188 + ARV (chyba że ARV wymienić na coś innego)
                                I teraz prośba...jak ktoś mógłby wyliczyć obudowę i schemat zwrotnicy do tego.

Skomentuj

obudowe polecam zamknieta. ok 10-15 litrow. moze nie gra to nisko ale bardzo przyjemnie
                                  schematy zwrotnicy sie znajda

Skomentuj

To jak by można było ten schemat zwrotnicy to byłbym bardzo wdzięczy.

Skomentuj

przypomnij sie w czwartek - teraz nie mam czasu na szukanie

Skomentuj

Przypominam się o schemat zwrotnicy.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X