Witam, jestem tu nowy. Chciałbym złożyć sobie jakieś kolumny w cenie 1500 max 2000zł. Szukałem podobnego tematu na forum ale nic nie znalazłem. W projektowaniu jestem słaby więc chciałbym skorzystać z jakiegoś gotowego projektu. I tu rodzi się moje pytanie. Zależy mi na dobrym basie i teraz nie wiem jakie kolumny wybrać. 3-drożne, 2,5? Proszę o polecenie jakichś gotowych projektów które w podanym przeze mnie budżecie będą najlepsze. A zapomniałbym napisać że kolumny byłyby podłączone do komputera i używane głównie do gier i oglądania filmów. I ewentualnie jaki wzmacniacz dobrać do tego. Liczę na waszą pomoc. Pozdrawiam
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
kolumny do 1500 zł
Collapse
X
-
Jak wzmacniacza nie masz to najpierw trzeba się zastanowić nad nim tzn. ile możesz przeznaczyć, czy ma być nowy lub używany. Jak już będziesz miał wzmaka to można dobrać mocowo kolumny do niego.
O i podaj wymiary pokoju. Choć dla mnie nie sa one istotne z powodu polecania małych monitorków - jak niektórzy userzy - do małych pomieszczeń (Bo basowo "starczą"), tylko chcę poznać wymiary i teoretyczne ustalić przybliżone wartości podbić charki związanych z podstawowymi modami osiowymi pokoju.Last edited by gooralesko; 05.11.2012, 20:38.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez gooralesko Zobacz postaO i podaj wymiary pokoju. Choć dla mnie nie sa one istotne z powodu polecania małych monitorków
Skomentuj
-
wymiary pokoju 3x5m, muzyka jakiej słucham to głównie hip hop i techno/klubowa, wzmacniacza nie mam wiec dobrze by było aby wyrobić się do 1500 z kolumnami a za 500 kupić wzmacniacz (nowy czy używany mi to beż różnicy)
do El_liero: powiem ci tak mógłbym kupić jakieś już wykonane kolumny jednak satysfakcja z wykonania czegoś samemu jest bezcenna
Skomentuj
-
Do złożenia: http://www.stx.pl/fx-300-diy.html
Taka refleksja mnie naszła jak przeglądałem dział high-end na stronie STXa. Brakuje w ofercie systemu absolutnie bezkompromisowego jak na możliwości przetworników dostępnych w ofercie. Coś na ceramiku, 15 midrange AWX oraz nowym 10 calowym AWXie.
Trzy drogi zaprojektowane tak (To znaczy z takim systemem rezonansowym) aby zapewniały obsługę od 20-25hz do 20-25 kilo Herców. I za takie coś bym naprawdę dał te kilka tysiaków, bo skoro FX-300 kosztuje 2500zł to taki zestaw kosztowałby dobre 3500zł jak nie więcej. Drog czy nie ale mnie już by mieli panowie z STXa
Myślałem nad taperem 80-90litrowym do 10" AWXa i nad testami taki linii transmisyjnej mogłby się STX zastanowić aby zejść na sam dół pasma. Więcej wiórówy by nie zużyli w swoich minimalistycznych budach a stworzyliby coś przez duże C.Last edited by gooralesko; 07.11.2012, 16:25.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez gooralesko Zobacz postaDo złożenia: http://www.stx.pl/fx-300-diy.html
skąd taka różnica w cenie?
Skomentuj
-
Bo to cena jednej kolumny. A w linku ode mnie masz za dwie kolumny. Tyle ze trzeba polutować gotową zwrotnicę do głosników, przykręcić głósniki i terminal oraz wyłożyć obudowę wytłumieniem, które dostaniesz w zestawie.Last edited by gooralesko; 07.11.2012, 16:26.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez gooralesko Zobacz postaTaka refleksja mnie naszła jak przeglądałem dział high-end na stronie STXa. Brakuje w ofercie systemu absolutnie bezkompromisowego jak na możliwości przetworników dostępnych w ofercie. Coś na ceramiku, 15 midrange AWX oraz nowym 10 calowym AWXie.
secundo - przy 10" to raczej GDN 15 a nie GDM
skoro jestes napalony to zacznij robic
GDNa masz, ceramiki moge pozyczyc bo jeszcze w kartonie leza...
tylko 10" musisz dokupic
Zamieszczone przez matek356 Zobacz postapodane przez ciebie kolumny kosztują ok. 1950zł
kupujesz tylko glosniki
Skomentuj
-
Nie na temat...Łe ceramiki STXowe w kartonie trzymasz? Rób coś na nich!
Ja tylko proponuję STXowi co chętnie bym zobaczył w ich ofercie. Nie mam żadnego doświadczenia w projektowaniu zwrotnic. Ale jak już się wezmę za ta gałąź DIY to pewnie takie śmiałe projekty będą w odległej przyszłości. W końcu to 3 drogi - to po pierwsze - a dodatkowo w linii, więc stopień skomplikowania projektu w teorii dla zwrotkowego amatora jest duży.
EDYTA: A wracając do tych ceramików. Bardzo chętnie bym zobaczył projekt MTM w akompaniamencie dwóch 15cm AWXów. Taki uniwersalny projekt do obsługi każdego przedniego kanału kina domowego oraz do współpracy w trybie stereo z jakimś wysublimowanym, "Ciepłym lub nawet gorącym" wzmacniaczemjak masz jeszcze Dostęp do tych 15CM AWXów od kumpla (tj. nie sa poskręcanen te kolumny jego lub cośtam) to może zaprojektujesz jakąs tam prosta zwrotę do tej trójki? Jest okazja byś poćwiczył swoją - jak to mówiłeś - niezbyt często używaną umiejętność projektowania zwrotek.
Last edited by gooralesko; 07.11.2012, 19:35.
Skomentuj
-
a faktycznie nie doczytałem dlatego zdziwiło mnie że zestaw do samodzielnego montążu jest droższy niż gotowy zestaw
@Pawel S dzięki, myślałem że polecasz mi gotowy zestaw, ale z lutownicą jestem za pan brat, z wykonaniem obudowy też nie będę miał problemu, jeszcze jaki wzmacniacz poleciłbyś do tych kolumn?
Skomentuj
-
Nie na temat...Zamieszczone przez gooralesko Zobacz postaŁe ceramiki STXowe w kartonie trzymasz? Rób coś na nich!
Zamieszczone przez gooralesko Zobacz postaNie mam żadnego doświadczenia w projektowaniu zwrotnic
Zamieszczone przez gooralesko Zobacz postaBardzo chętnie bym zobaczył projekt MTM w akompaniamencie dwóch 15cm AWXów.
Zamieszczone przez matek356 Zobacz posta@Pawel S dzięki, myślałem że polecasz mi gotowy zestaw
Zamieszczone przez hermes Zobacz postaMoże Yamaha AX-700
Skomentuj
-
Nie na temat...
Zamieszczone przez gooralesko Zobacz postajak przeglądałem dział high-end na stronie STXa
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaNie na temat...
HI-END ? :lol: , gdzie jest tam ten hi end? . Widać te słowo zupełnie się zdewaluowało. Widac każdą pierdziawke mozńa nazwać hi endem.
Skomentuj
Skomentuj