Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kolumny do 1500 zł

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

kolumny do 1500 zł

Witam, jestem tu nowy. Chciałbym złożyć sobie jakieś kolumny w cenie 1500 max 2000zł. Szukałem podobnego tematu na forum ale nic nie znalazłem. W projektowaniu jestem słaby więc chciałbym skorzystać z jakiegoś gotowego projektu. I tu rodzi się moje pytanie. Zależy mi na dobrym basie i teraz nie wiem jakie kolumny wybrać. 3-drożne, 2,5? Proszę o polecenie jakichś gotowych projektów które w podanym przeze mnie budżecie będą najlepsze. A zapomniałbym napisać że kolumny byłyby podłączone do komputera i używane głównie do gier i oglądania filmów. I ewentualnie jaki wzmacniacz dobrać do tego. Liczę na waszą pomoc. Pozdrawiam

masz wzmacniacz?
    jakiej wielkosci pokoj?
    jaka muzyke najczesciej sluchasz?

Skomentuj

Jak wzmacniacza nie masz to najpierw trzeba się zastanowić nad nim tzn. ile możesz przeznaczyć, czy ma być nowy lub używany. Jak już będziesz miał wzmaka to można dobrać mocowo kolumny do niego.

O i podaj wymiary pokoju. Choć dla mnie nie sa one istotne z powodu polecania małych monitorków - jak niektórzy userzy - do małych pomieszczeń (Bo basowo "starczą"), tylko chcę poznać wymiary i teoretyczne ustalić przybliżone wartości podbić charki związanych z podstawowymi modami osiowymi pokoju.
      Last edited by gooralesko; 05.11.2012, 20:38.

Skomentuj

ja bym kupił tanio DIY jakieś, sprawdził czy dobrze zaprojektowane i je słuchał :)

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
          O i podaj wymiary pokoju. Choć dla mnie nie sa one istotne z powodu polecania małych monitorków
          tutaj raczej chodzi o rozwarzania fx-300 vs 3 drogi na 8-10"

Skomentuj

wymiary pokoju 3x5m, muzyka jakiej słucham to głównie hip hop i techno/klubowa, wzmacniacza nie mam wiec dobrze by było aby wyrobić się do 1500 z kolumnami a za 500 kupić wzmacniacz (nowy czy używany mi to beż różnicy)
            do El_liero: powiem ci tak mógłbym kupić jakieś już wykonane kolumny jednak satysfakcja z wykonania czegoś samemu jest bezcenna

Skomentuj

czyli wystarczy FX-300 + jakis wzmacniacz. moze yamaha? byly chyba popularne na tyle mocne do 500zl

Skomentuj

może być, tylko pytanie pytanie czy te kolumny są do złożenia samemu czy jest to gotowiec?

Skomentuj

Do złożenia: http://www.stx.pl/fx-300-diy.html

Taka refleksja mnie naszła jak przeglądałem dział high-end na stronie STXa. Brakuje w ofercie systemu absolutnie bezkompromisowego jak na możliwości przetworników dostępnych w ofercie. Coś na ceramiku, 15 midrange AWX oraz nowym 10 calowym AWXie.

Trzy drogi zaprojektowane tak (To znaczy z takim systemem rezonansowym) aby zapewniały obsługę od 20-25hz do 20-25 kilo Herców. I za takie coś bym naprawdę dał te kilka tysiaków, bo skoro FX-300 kosztuje 2500zł to taki zestaw kosztowałby dobre 3500zł jak nie więcej. Drog czy nie ale mnie już by mieli panowie z STXa

Myślałem nad taperem 80-90litrowym do 10" AWXa i nad testami taki linii transmisyjnej mogłby się STX zastanowić aby zejść na sam dół pasma. Więcej wiórówy by nie zużyli w swoich minimalistycznych budach a stworzyliby coś przez duże C.
                  Last edited by gooralesko; 07.11.2012, 16:25.

Skomentuj

podane przez ciebie kolumny kosztują ok. 1950zł znalazłem ten sam model za ok.1200zł http://stx.pl/fx-300.html
                    skąd taka różnica w cenie?

Skomentuj

Bo to cena jednej kolumny. A w linku ode mnie masz za dwie kolumny. Tyle ze trzeba polutować gotową zwrotnicę do głosników, przykręcić głósniki i terminal oraz wyłożyć obudowę wytłumieniem, które dostaniesz w zestawie.
                      Last edited by gooralesko; 07.11.2012, 16:26.

Skomentuj

Wystarczy przeczytać dobrze opisy:)

Skomentuj

Taka refleksja mnie naszła jak przeglądałem dział high-end na stronie STXa. Brakuje w ofercie systemu absolutnie bezkompromisowego jak na możliwości przetworników dostępnych w ofercie. Coś na ceramiku, 15 midrange AWX oraz nowym 10 calowym AWXie.
                          primo - nie kazdemu przypadnie do gustu ceramik
                          secundo - przy 10" to raczej GDN 15 a nie GDM

skoro jestes napalony to zacznij robic
                          GDNa masz, ceramiki moge pozyczyc bo jeszcze w kartonie leza...
                          tylko 10" musisz dokupic

Zamieszczone przez matek356 Zobacz posta
                          podane przez ciebie kolumny kosztują ok. 1950zł
                          tylko ze ty nie masz kupic tego zestawu a skozystac z opisu!
                          kupujesz tylko glosniki

Skomentuj

Nie na temat...
                            Łe ceramiki STXowe w kartonie trzymasz? Rób coś na nich!

Ja tylko proponuję STXowi co chętnie bym zobaczył w ich ofercie. Nie mam żadnego doświadczenia w projektowaniu zwrotnic. Ale jak już się wezmę za ta gałąź DIY to pewnie takie śmiałe projekty będą w odległej przyszłości. W końcu to 3 drogi - to po pierwsze - a dodatkowo w linii, więc stopień skomplikowania projektu w teorii dla zwrotkowego amatora jest duży.

EDYTA: A wracając do tych ceramików. Bardzo chętnie bym zobaczył projekt MTM w akompaniamencie dwóch 15cm AWXów. Taki uniwersalny projekt do obsługi każdego przedniego kanału kina domowego oraz do współpracy w trybie stereo z jakimś wysublimowanym, "Ciepłym lub nawet gorącym" wzmacniaczem jak masz jeszcze Dostęp do tych 15CM AWXów od kumpla (tj. nie sa poskręcanen te kolumny jego lub cośtam) to może zaprojektujesz jakąs tam prosta zwrotę do tej trójki? Jest okazja byś poćwiczył swoją - jak to mówiłeś - niezbyt często używaną umiejętność projektowania zwrotek.
                            Last edited by gooralesko; 07.11.2012, 19:35.

Skomentuj

a faktycznie nie doczytałem dlatego zdziwiło mnie że zestaw do samodzielnego montążu jest droższy niż gotowy zestaw
                              @Pawel S dzięki, myślałem że polecasz mi gotowy zestaw, ale z lutownicą jestem za pan brat, z wykonaniem obudowy też nie będę miał problemu, jeszcze jaki wzmacniacz poleciłbyś do tych kolumn?

Skomentuj

Może Yamaha AX-700
                                marcinsywala.pl
                                Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Nie na temat...
                                  Łe ceramiki STXowe w kartonie trzymasz? Rób coś na nich!
                                  od dawna mam ochote na TLke z ceramikiem na gorze. ale brak czasu, kasy i miejsca

Nie mam żadnego doświadczenia w projektowaniu zwrotnic
                                  to chcesz yoshiego pozbawic okazji przetestowania nowych glosnikow?

Bardzo chętnie bym zobaczył projekt MTM w akompaniamencie dwóch 15cm AWXów.
                                  moglbym to zgrac razem... ale jak pisalem ceramik nie kazdemu przypadnie do gustu bo jest totalnie neutralny!

Zamieszczone przez matek356 Zobacz posta
                                  @Pawel S dzięki, myślałem że polecasz mi gotowy zestaw
                                  przeciez to forum DIY a nie "co kupic"

Zamieszczone przez hermes Zobacz posta
                                  Może Yamaha AX-700
                                  powinno byc OK

Skomentuj

Nie na temat...

jak przeglądałem dział high-end na stronie STXa
                                    HI-END ? :lol: , gdzie jest tam ten hi end? . Widać te słowo zupełnie się zdewaluowało. Widac każdą pierdziawke mozńa nazwać hi endem.

Skomentuj

Nie na temat...
                                      niestety masz racje
                                      Kolumny - Hi-Fi Hi-End
                                      pierwsze jest poprawne, drugie jest dla informacji dla amatorow...

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                                        Nie na temat...

HI-END ? :lol: , gdzie jest tam ten hi end? . Widać te słowo zupełnie się zdewaluowało. Widac każdą pierdziawke mozńa nazwać hi endem.
                                        Ja tylko przytoczyłem jak nazwali dział. Czy sądzę, że te koluny to high-end? Nie ale chyba nie o to chodzi, prawda?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X