Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Interconekt DIY

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Interconekt DIY

Witam. Przymierzam się powoli do małej regeneracji gramofonu co wiąże się z wymianą okablowana. Doszedłem do wniosku że zamiast kupować jakiś lepszy kabel warto by było zrobić coś samemu. Wiem że popularne są wtyki nakamichi ale jaki wybrać do tego możliwie najlepszy kabel...by konkurować z kablami rca rzędu 200zł.
    Jak się ma sprawa z podłączeniem ekranowania bo różne opinie czytałem?
    I czy może przy okazji macie do zaproponowaniu jakieś ciekawe wkładki do gramofonu Unitra Adam? Coś z Ortofona? :)
    Pozdrawiam

Wiem że popularne są wtyki nakamichi ale jaki wybrać do tego możliwie najlepszy kabel...by konkurować z kablami rca rzędu 200zł.
    Oj, takie rzeczy to nie na tym forum. Podobno forumowicze audiostereo.pl słyszą różnicę w brzmieniach kabli.

Skomentuj

Dziś od kolegi z forum dostałem ciekawego linka:http://audiokable.manifo.com/.
      Warto zerknąć:)

Skomentuj

Zamieszczone przez tajtus5 Zobacz posta
        Witam. Przymierzam się powoli do małej regeneracji gramofonu co wiąże się z wymianą okablowana. Doszedłem do wniosku że zamiast kupować jakiś lepszy kabel warto by było zrobić coś samemu. Wiem że popularne są wtyki nakamichi ale jaki wybrać do tego możliwie najlepszy kabel...by konkurować z kablami rca rzędu 200zł.
        Jak się ma sprawa z podłączeniem ekranowania bo różne opinie czytałem?
        I czy może przy okazji macie do zaproponowaniu jakieś ciekawe wkładki do gramofonu Unitra Adam? Coś z Ortofona? :)
        Pozdrawiam
        A kup se to: http://allegro.pl/interkonekt-conduc...750698837.html

Twoja potrzeba drogich kabli zostanie zaspokojona. Co z tego, że tam są reany za 8zł sztuka oraz conducfil za 10zł/m. Kabelek kosztuje trochę grosza, więc każdy klient będzie zadowolony. LOL

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
          Podobno forumowicze audiostereo.pl słyszą różnicę w brzmieniach kabli
          Oczywiście, że słyszą różnice. I oczywiście, nie ma to w istocie realnego znaczenia...
          Człowiek posiada mechanizm adaptacji/filtracji/dostrojenia odbieranych bodźców na tyle skuteczny i nieświadomy, że wprawdzie ustali nawet relatywnie niewielkie różnice w brzmieniu czy natężeniu szybko zmieniającego się bodźca, ale przy stałej ekspozycji na taki bodziec w całkiem krótkim czasie wysiada mu i pamięć poprzednich wrażeń i ocena stopnia uprzednio rejestrowanej "inności".
          Stale słuchając jednego rodzaju kabelka dość szybko "uzupełnimy" sobie jego ewentualne braki czy "skorygujemy" specyficzne zniekształcenia (jeśli takowe posiada).
          Inność brzmienia - na szybko - wyłapiemy. Nawet znajdziemy taki kabelek, który ze wszystkich zagra nam najmiodniej. Tyle że te niby gorzej działające zabrzmią nam tak samo, gdy ich posłuchamy w dłuższym czasie... I nie jest to kabelków wina czy zasługa, ale specyfiki właściwego nam postrzegania świata, który i tak wszelkie "lepszości" i "gorszości" sprowadzi do subiektywnego, równego poziomu.
          Inaczej mówiąc, wspomniani owszem słyszą w teście różnicowym - i co z tego? W stałym użytkowaniu sprawa się wikła i kwestia lepsze/gorsze zanika. Będąc sprzedawcą kabelka za wielki wór pieniążków można wykazać i udowodnić, że ten właśnie kabelek gra obiektywnie lepiej, to przekona klienta i nakłoni go do bezrefleksyjnego zakupu oczywiście tego najlepszego z możliwych kabelka. Ale tańszy i stwierdzalnie porównawczo gorszy po godzinie słuchania odbiera się tak samo... Przyczyna nie w kabelkach leży.

Skomentuj

Mozesz sobie zrobic IC z kabla antenowego. Do tego wtyki np NYS 373 i bedziesz mial bardzo dobry kabel. Brzmienie analityczne, bez podbarwien.

Skomentuj

Dobrze Commandante, że to napisałeś. A teraz napisz taką samą wypowiedź tu: http://www.audiostereo.pl/kable-glos...sem_98119.html

Czytam ten temat od 5 minut i jakbym w innym świecie się znalazł. Bardzo poprawiająca humor lektura.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
                Oj, takie rzeczy to nie na tym forum. Podobno forumowicze audiostereo.pl słyszą różnicę w brzmieniach kabli.
                Słysza bo audiofilskie zabawki przyciagaja zniektrzałcenia a nie je odpychaja:flapper:
                A jesli chcesz fajne wtyki za nieduza kase to spójrz tam http://www.8audio-mall.com/servlet/t...igh-End/Detail

Skomentuj

Ale te są do wzmacniacza lampowego a nie do gramofonu!
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

I co w zwiazku z tym?
                    Przecież mozna ich użyć do interkonekta

Skomentuj

Nie bierz tego na poważnie!
                      Pociagnalem dalej temat w sensie zartobliwym
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

stronkę z porównaniem "wietnamskich" odpowiedzników hi-endowych akcesorii znam i otwiera ona oczy :)
                        audiostereo też to temat rzeka...
                        pozostańmy że zależy mi na jakości kabla...czy bedą różnice miedzy jednym a drugim... np Klotz a jakaś inna firma, gdzie oba kable będą miały podobny skład i grubość
                        więc, czy warto się sugerować marką?

Skomentuj

Popatrz na ofertę procaba
                          Maja wszystkie rodzaje kabla dobrej jakości i dobrej cenie.
                          Dobre wtyki kupisz już po 4 zł na Allegro
                          I tyle ci wystarczy.
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Mam Cordiala CMK 250, mam również Klotza AC110 i obydwa - jeśli dobrze zarobione - grać będą dobrze. Na krótkich dystansach (do 3 metrów) spisują się u mnie znakomicie (Końcówka 3.0 jest podpięta pod pre za pomocą Klotzów z Reanami a subwoofer za pomocą Cordiala z Reanami),

Skomentuj

Od wielu lat stosuje kable coaxowe, jako interconekty. Kiedyś przez pewien czas używałem zwykłego coaxa antenowego od tv. Od paru lat do połączenia decka ze wzmacniaczem używam TZC-500-25, a między CD a wzmacniaczem RG 142B/U. Te kable są niestety bardzo sztywne, bo mają wewnętrzną żyłę z drutu. Bardziej elastyczny polecam RG 179, ale ten ma mniejszą średnicę zewnętrzną. Najlepiej zaopatrzyć się w kilka różnych pod względem budowy i zastosowanych materiałów kabli, nie koniecznie coaxowych, by mieć jakieś porównanie.

http://www.dynmast.com.au/Cables/RG_M17.html

Skomentuj

Czaruję...
                              X