Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ulepszenie JBL e90

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ulepszenie JBL e90

Na wstępie chciałbym się przywitać z okazji pierwszego mojego postu na tym forum.

Z przypadku stałem się posiadaczem JBL e90 oraz kolumn efektowych i centralnej z tej serii, niestety barwa dźwięku z tych kolumn niekoniecznie mi pasuje. Kolumny szkoda sprzedać bo sporo na nich stracę a nic konkretnego nie kupię a na większe wydatki obecnie nie jestem przygotowany zastanawiam się więc może nad jakąś przeróbką. JBL grają z H/K AVR 355, dotychczas były podłączone przez kable noname, obecnie testuję najniższa półkę tj. Chord Carnival Silverscreen, QED Silver Anniversary XT, Van Den Hul Clearwater i szczerze powiem nie widzę absolutnie żadnej różnicy. Posiadam jeszcze zestaw Yamaha RX-V471 i Monitor Audio MR2 tutaj można odczuć jakąś subtelną różnicę na korzyść tych kabli aczkolwiek niekoniecznie różnić między nimi jednak dźwięk z tych MR bardziej mi pasuję niż JBL, jest mocniejszy, bardziej dynamiczny, bardziej ostry. Kolejny zestaw to stare Onkyo i Roth Oli 40 mocny bas trochę mniej ostry sopran.

JBL istnieją na tym świecie od dobrych paru lat, zastanawiam się czy zwrotnica nie zmieniła swoich wartości, może warto wymienić przewody wewnątrz po wyjęciu głośników okazało się, że wytłumienie odpadło od ścianek i leżało byle jak. Chciałbym te rzeczy poprawić aczkolwiek męczy mnie przypadłość małej głębi basu czy można to jakoś skorygować? Sopran brzmi jakby coś go blokowało i nie mógł porządnie zagrać czy zmiana elementów zwrotnicy coś wniesie a może przewody wewnątrz?

Będę wdzięczny za wskazówki.

Nie słyszysz różnicy bo modyfikacji sprzętu nie zaczyna sie od kabli tylko na nich kończy a i tak pewnie tej różnicy nie słychać. Zmienia sie je wtedy bo już nie ma co zmieniać .

Zwrotnica jeżeli nie posiada kondensatorów elektrolitycznych to nie zmienia swoich parametrów w czasie.

Coś tam możnaby w tych kolumnach poprawić ale do fachowej poprawki trzeba mieć tyle samow iedzy i doświadczenia co do zbudowania nowych kolumn od 0. Pytanie cyz sobie poradzisz? Bez odpowiedniego doświadczenia można poprawiać takie rzecyz jak obudowy, wytłumienie, wymiana elementów zwrotnicy na "lepsze" ale te zabiegi i tak moga nie dać wielkich efektów. Prawidłowo to należałoby najpierwsz zobaczyć jak to jest skonstruowane i ocenić co jest do porpawki i czy sie opłaca bo czasem faktycznie lepiej sprzedać niz ulepszać coś co z góry jest skazane na kiepskie brzmienie .

Skomentuj

Czaruję...
    X