Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz lampowy o małej mocy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz lampowy o małej mocy

Witajcie

Na temat lampowych wzmacniaczy wiem w zasadzie bardzo niewiele, jednak powoli przymierzam się do kupna niewielkiego wzmacniacza o niewielkiej mocy.

Szukam wzmacniacza do cichego, spokojnego odsłuchu. Co do kolumn to jeszcze nie wiem ( temat otwarty, zbudować można wszystko ale muszą to być niewielkie monitory) .

Chciałbym niedrogą lampę w budżecie ok 1000 - 2000 zł MAX, chętnie poczytam opinie forumowiczów którzy mają wiedzę w tym zakresie. Pozdrawiam

Wizualnie wpadł mi w oko taki amp:
    http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.d...MakeTrack=true

Wpadnij do mnie na odsłuchy, mam na stanie 3małe lampiaki a jak będzie trzeba coś większego to i da się skombinować.
    Aktualnie 12B4A w SE i EL84 w SE których jeszcze nie zaprezentowałem na forum, a mogę wypożyczyć EL34 w PP.
    Dobrze jakbyś wziął swoje kolumny to będziesz wiedział jak gra lampiak a nie jak mój cały zestaw.

Skomentuj

Dzięki za propozycję jednak nie ma mnie już w kraju i nie jest to możliwe. Muszę polegać na opinii innych.
      Wyszukałem w google informacje na temat chińskich wzmacniaczy lampowych które polecają na początek i niektóre oceniają nawet nieźle:
      http://www.china-hifi-audio.com/meix...ier-p-381.html

Oto strona producenta. Odczytując modele lamp jakie są zastosowane można by co nieco powiedzieć o konstrukcji tych wzmacniaczy? mnie interesują w kwocie do 400 Euro.

Skomentuj

Prawda jest taka, że nie mając pomiarów lampiaka, nie będziesz wiedział jakie siedzą tam tranformatory pod wzgledem jakościowym.. A to główny niestety element przy tych konstrukcjach. Parametry typu moc i charakterystyka przenoszenia zawsze będą przekłamane.. Szukaj konstrukcji, których zdjęcia bebechów i pomiary są w sieci.
        W linku co teraz podałeś czułość wzmaka wynosi 200mV, co znaczy że jest strasznie czuły i przykładowo z CD który posiada amplitudę wyjściową z przedziału 1-2V, szybko przesterujesz wzmacniacz (myślę, że będzie to 1/3 odkręcenia potka). Sam ten jeden parametr spowodowałby, że nie patrzyłbym na tego wzmaka..

Swoją drogą to podobnego wizualnie właśnie zbudowałem.. :)

Skomentuj

Może zgłoś się do MariuszaElektro albo niech się wypowie.
          Na AS wstępnie coś mi o lampiaku mówił, że właśnie do tej kwoty to można coś całkiem sensownego zrobić.
          Ja posiadam Yaqina i mogę polecić. W tym przedziale cenowym ciężko coś lepszego znaleźć.
          Wszystko zależy czego oczekujesz ale najlepiej tak jak dolphin123 pisze sprawdź na swoim sprzęcie.
          Może DIY ? :)

Skomentuj

Jak pasuje DIY to nie ma problemu, można coś sensownego taniej wykonać niż to co tu padło w linkach.
            Pytanie tylko czego dokładnie oczekuje autor, pod jakie kolumny i do jakiego pomieszczenia.

Skomentuj

Jako że nie mam osłuchania ze wzmacniaczami lampowymi ciężko jest mi powiedzieć czego bym wymagał. Jedyne co chciałbym osiągnąć to inne brzmienie od tranzystora.
              Chciałbym rozsądnie wydać pieniądze na wzmacniacz o dobrych parametrach adekwatnie do ceny oczywiście.
              Dobrze że dolphin wspomniałeś o tej czułości, nie wiedziałem jak to się ma do rzeczywistości.
              Tylko że nawet wzmacniacze za 1500Euro posiadają taką samą czułość..
              Jestem otwarty na DIY jak najbardziej, jednak chciałbym aby był to bardzo estetycznie wykonany wzmacniacz z możliwością wysyłki za granicę.
              Na co jeszcze muszę zwrócić uwagę jeśli chodzi o parametry ?

Wzmacniacz będzie napędzał niewielkie monitory w niedużym pokoju ( do 15m2) nie wiem jeszcze na jakich głośnikach bo zaczynam od zera.

Jaki model Yaqina polecasz ?
              Last edited by Rfck; 16.11.2012, 12:45.

Skomentuj

Ja mam model MC-10L. Wiem, że można lepiej (uświadamiał mnie MariuszElektro na AS) ale to będzie ewentualnie następny krok po kolumnach.
                Nie jest to typowy słodki ciągnący dźwięk lampowy.
                Mogę być mało obiektywny więc może bingant Ci napisze jak np brzmią jego illuminatory ewentualnie seasy i morel na tej lampie.
                Za te pieniądze (używka) myślę, że warto.

Skomentuj

Ja zwolennikiem chinoli nie jestem bo sporo sie naczytalem, ale ten 10ml czy jak mu zlych opinii nie ma az tak..

Wysłane za pomocą Tapatalk.

Skomentuj

http://www.china-hifi-audio.com/yaqi...new-p-147.html
                    Widzę że ma całkiem sporą moc wyjściową, a co z tą czułością 300 mV ?
                    http://www.china-hifi-audio.com/meix...ier-p-380.html
                    Ten MingDa też ma całkiem niezłe opinie i jest nieźle wykonany wewnątrz, mają napisane że niby każdy jest ręcznie składany, sądzisz dolphin że są niewyregulowane i niemierzone ?
                    Pisałem już do producenta w chinach, jakie pomiary ( jeśli ma ) powinien mi przedstawić ?

Skomentuj

Tu są jakieś pomiary
                      http://nice.kaze.com/mc-10l.html
                      tego mc10l.
                      THD poniżej 1% dla 10W nie jest źle :)
                      Wygląda solidnie, trafa są spore.
                      Na allegro 1.5kPLN - nie opłaca się budować.

Skomentuj

Ciekawy jest ten wzmacniacz, dzięki za pomoc.

Skomentuj

Czaruję...
                        X