Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Szybki, punktowy subwoofer -> pytanie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Najwyraźniej pozostaje ci tylko rozprawiać o tajemniczym kickbasie (pewnie chodzi o podbicie 50Hz widoczne na charkach wielu konstrukcji) i innych ciekawych zjawiskach, o których pewnie nie mam pojęcia. Co do alchemika on sam nie byłby wstanie określić w jakich częstotliwościach zawiera się kickbas, więc ciekawe, że ty wiesz co mu brakuje. Ja stawiam na niższe częstotliwości, których AWX w TL nie potrafi zagrać już głośno a subwoofer u kumpla zagrał.

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
    Socjotechnika tak marna, że już uczniowie ostatnich klas podstawówki przestają ją stosować.
    Wiesz, bo jesteś nauczycielem i tak ci uczniowie dogadywali? Przykro mi.

Skomentuj

Nie na temat...
      Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
      Wiesz, bo jesteś nauczycielem i tak ci uczniowie dogadywali?
      Nie, nie jestem nauczycielem.
      Ale przyznam - tak mi pojechałeś, że poszło mi w pięty.

Skomentuj

Zapytam tylko jak wg Ciebie taki ekstremalnie nisko cięty subwoofer wpłynie na poprawę kick basu, którego koledze Alchemiq'owi brakuje w jego TL'kach (a brakować musi - bo go tam w ogóle nie ma), oraz jak te "źródła dźwięku" wyglądaj w przypadku ekstremalnie niskich częstotliwości?
        Pytałem się na jakiej częstotliwości odciąłbyś subwoofer. Umiesz odpowiedzieć na proste pytanie? Bo twój rozwleczony bełkot stosowany jako unik w dyskusji znam doskonale z wielu przeczytanych postów i nie musisz mi go teraz prezentować.

---------- Post dodany o 23:17 ---------- Poprzedni post o 23:15 ----------

Ale przyznam - tak mi pojechałeś, że poszło mi w pięty.
        Aż w pięty? Nie chciałem tak mocno. Przepraszam.

Skomentuj

Kłucicie sie jak małe dzieci o łopatke w piaskownicy:lol:
          Subwoofer do muzyki to taki który przebije rytm tam gdzie trzeba.
          Prawidłowe zgranie tl i subwoofera z br jest praktycznie nie mozliwe.
          Zostaja tylko clozety i membrany bierne.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
            Prawidłowe zgranie tl i subwoofera z br jest praktycznie nie mozliwe.
            Wytlumacz dlaczego niemozliwe?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
              Również jestem ciekaw odpowiedzi na to pytanie.

---------- Post dodany o 23:58 ---------- Poprzedni post o 23:53 ----------

twój rozwleczony bełkot
              Rozwleczony to dopiero będzie zestaw Alchemiq'a, gdy do TL'ek na AWX'ie dołoży ciężkiego subbasa odciętego na 30Hz - ale zależy kto co lubi.

Skomentuj

ciężkiego subbasa
                Mity, mity, panie. Dobrej jakości subwoofer zagra i nisko i z dobrą kontrolą tj. puknie basem tam gdzie trzeba i nie będzie przeciągał.
                ale zależy kto co lubi.
                To nie kwestia lubienia tylko możliwości. Ja wolałbym mieć (I mam) zakres 30-150 niż 50-150. Jak przy 30Hz nie zagrałoby tak jak chciał to nie będzie miał przeszkód przed odkręceniem gałki i cięciem na 50Hz lub wyżej. W drugą stronę się nie da jak masz minimum na 50Hz.

Dobra, skończmy te rozważania, bo wiesz dobrze, tak jak ja, że do wspólnego zdania nie dojdziemy. Nie ma sensu szarpać e-języków by ciągnąć ten nierozwiązywalny spór.

Skomentuj

Otwarte kolumny i otwarty sub jest praktycznie nie mozliwy do zgrania prawidłowej fazy a co dopiero tl z długim tunelem.
                  I nie napisalem że jest nie możliwe bo napewno znajdzie sie taki co znajdzie na to sposób i zgra prawidlowo fazy..

Skomentuj

Cóż ja mogę powiedzieć z moich doświadczeń z TL? Próbowałem łączyć fronty TL z subem w BR,w closed,jak również z subem w TL. Jeden mówi że się da,drugi mówi ze się nie da,a moim zdaniem sub nie da rady poprawić brzmienia TL-ki (dodać do dźwięku tylko tego pasma którego brakuje),ponieważ wraz z tym pasmem sub wytwarza inne (nie potrzebne w tym momencie) częstotliwości. W takim przypadku wypadało by ciąć suba od dołu za pomocą subsonika... wszyscy jednak wiemy że to było by głupie,gdyż nie po to sub (domowy) został zaprojektowany.

Cały czas mowa tu o subie który by wspomagał fronty w muzyce,że zgranie tego jest ciężkie. W kinie sub się sprawdzi,i wcale nie musi być taki drogi.

W planach mam projekt kolumn który (mam nadzieję) poradzi sobie z brakiem kick basu w TL,muszę tylko zgromadzić fundusze na głośniki.

Skomentuj

bliżej mi do logiki dabyla :)
                      nie jestem specem,tak jak wy, ale na odsłuchiwanym subie (mission e5as) najlepiej wypadało (komfort odsłuchu) odcięcie 80-100Hz, w zależności od oglądanego koncertu.
                      W filmie odcięcie na 40-60 było fajne, ale nie w każdej scenie, czasami waliło i jakby ... gubił się sub z TL.

I korygując zdziwienie Marios221 .. nie do kina! bo TL wypada świetnie, ale do stereo.
                      Kick bas zdecydowanie by się przydał, bo obecnie, to on jest gdzieś w tle i ni stąd ni zowąt przemienia się w promieniujący bas.
                      Słyszę, że tak jest, bo odsłuchuję znaną mi muzykę, ale to czego nie znam... nawet nie wiem, że w danym miejscu utworu powinno być kopnięcie, kick.

Dlatego uważam, podobnie, jak dabyl, że należy szukać projektu, który uzupełni 50-100Hz.. TL-ka prawdopodobnie wypełni niższe pasmo, a żeby nie była "spóźniona" (bo ma taką tendencję), to konieczna jest regulacja wszystkiego.

Skomentuj

Zamieszczone przez Alchemiq Zobacz posta
                        Przejrzałem forum.. szukam subwoofera do kina.
                        To se chłopie w końcu zastanów czego chcesz
                        Nie podaleś nawet czym chcesz to napedzić czy to ma byc diy czy gotowy nowy z gwarancja i ile na to jestes w stanie wydac!

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                          Otwarte kolumny i otwarty sub jest praktycznie nie mozliwy do zgrania prawidłowej fazy
                          Ciekawe co na to Linkwitz i jego otwarte kolumny? Moze moglbys mu dac jakas zlota rade, bo sobie chlopak nie radzi.

Jest jedna wazna rzecz, o ktorej ludzie zapominaja. Inne mozliwosci zgrywania suba daje kino domowe, a inne typowe stereo. Amplituner kina domowego posiada pelne mozliwosci odciecia czestotliwosci zarowno od suba jak i frontow. W przypadku stereo takiej mozliwosci nie ma. Dla zestawow stereofonicznych nalezaloby uzyc krosownicy przed wzmacniaczami, a juz napewno przed wzmacniaczem z frontow. Bez tego nigdy nie uda sie idealnie zgrac subwoofera z frontami na stereo.

Co do samych typow obudowy glosnikow, to pamietajcie, ze obudowy z BR jak i TL maja zwarcie ponizej czestotliwosci strojenia ( odwrocenie fazy ), co wiaze sie ze spadkiem efektywnosci. Jakim, to pewnie kazdy wie, ale nalezy pamietac, ze obudowa TL moze miec spadek od 24db na oktawe ( jak BR ) do 12 dbna oktawe ( jak OZ ), na co wplyw ma ilosc wytlumienia tunelu. Moim zdaniem punkt laczenia subwoofera powinien wypadac zawsze powyzej czestotliwosci rezonansu BR lub TL glosnikow frontowych. Pewnie niektorzy nie raz zlapali sie na tym, ze zatykali otwory BR, aby wspolpraca byla lepsza. To jest dobry sposob, jesli w systemie stereo nie mamy wplywu na odciecie basu od frontow! Nalezy otwarcie o tym pisac - fronty musza miec odciety bas, co wplywa na zmniejszenie znieksztalcen szczegolnie w przypadku glosnikow dwudroznych. Paradoksalnie dawno temu jak sie stosowalo pasywne subwoofery, to zwrotnica takiego prostego suba odcinala bas z frontow, przez co integracja z subwooferem byla calkiem niezla. Wiadomo, ze paswnie ma sie ograniczenia i tylko jedna czestotliwosc, no ale coz, nie ma rozy bez kolcow.

Skomentuj

Marios221
                            masz rację tak napisałem.. nawet nie wpadłem na to by nazwać 'subwoofer do stereo', miałem na myśli oczywiście stereo, bo z tym walczę w konstrukcji TL, z odsłuchem w stereo, co jakby wynikało z całego wątku.

Czytam Was tęgie głowy, i niestety jestem za cienki w temacie :(, szukam czegoś, co jak widać jest prawie nierealne. Chyba pozostanie mi cieszyć się TL, a w przyszłości pokusić się na dobre monitory + subwoofer.

Skomentuj

Zamieszczone przez Alchemiq Zobacz posta
                              bliżej mi do logiki dabyla :)
                              nie jestem specem,tak jak wy, ale na odsłuchiwanym subie (mission e5as) najlepiej wypadało (komfort odsłuchu) odcięcie 80-100Hz, w zależności od oglądanego koncertu.
                              W filmie odcięcie na 40-60 było fajne, ale nie w każdej scenie, czasami waliło i jakby ... gubił się sub z TL.

I korygując zdziwienie Marios221 .. nie do kina! bo TL wypada świetnie, ale do stereo.
                              Kick bas zdecydowanie by się przydał, bo obecnie, to on jest gdzieś w tle i ni stąd ni zowąt przemienia się w promieniujący bas.
                              Słyszę, że tak jest, bo odsłuchuję znaną mi muzykę, ale to czego nie znam... nawet nie wiem, że w danym miejscu utworu powinno być kopnięcie, kick.

Dlatego uważam, podobnie, jak dabyl, że należy szukać projektu, który uzupełni 50-100Hz.. TL-ka prawdopodobnie wypełni niższe pasmo, a żeby nie była "spóźniona" (bo ma taką tendencję), to konieczna jest regulacja wszystkiego.
                              Powiem ci szczerze, że straszne głupoty wypisujesz, czytać tego po prostu nie mogę. Jakieś uzupełnianie pasma tylko 50-100Hz przez suba, jakieś spóźnienia TLki, wypełnianie niższego pasma tylko przez nią - cuda, cuda. Nie wiesz co słyszysz i gdzie na paśmie przenoszenia się to zawiera ale próbujesz to nazwać. Zapewne nie przychodzi ci też do głowy, że to akustyka pokoju może powodować ten "promieniujący bas" (kolejne złote określenie), o którym również wspomniałeś.

odcięcie 80-100Hz, w zależności od oglądanego koncertu.
                              W filmie odcięcie na 40-60
                              Powiedz mi jeszcze czy w amplitunerze były fronty na LARGE ustawione czy na SMALL? Jeśli na SMALL to napisz na jakiej częstotliwości amplituner kolegi ma odcięcie ustawione (lub na której ustawił bo wiele nowszych mają regulowane odcięcie przeważnie w granicach 60-100Hz)?

---------- Post dodany o 14:12 ---------- Poprzedni post o 14:01 ----------

Co do samych typow obudowy glosnikow, to pamietajcie, ze obudowy z BR jak i TL maja zwarcie ponizej czestotliwosci strojenia ( odwrocenie fazy ), co wiaze sie ze spadkiem efektywnosci. Jakim, to pewnie kazdy wie, ale nalezy pamietac, ze obudowa TL moze miec spadek od 24db na oktawe ( jak BR ) do 12 dbna oktawe ( jak OZ ), na co wplyw ma ilosc wytlumienia tunelu. Moim zdaniem punkt laczenia subwoofera powinien wypadac zawsze powyzej czestotliwosci rezonansu BR lub TL glosnikow frontowych. Pewnie niektorzy nie raz zlapali sie na tym, ze zatykali otwory BR, aby wspolpraca byla lepsza. To jest dobry sposob, jesli w systemie stereo nie mamy wplywu na odciecie basu od frontow! Nalezy otwarcie o tym pisac - fronty musza miec odciety bas, co wplywa na zmniejszenie znieksztalcen szczegolnie w przypadku glosnikow dwudroznych. Paradoksalnie dawno temu jak sie stosowalo pasywne subwoofery, to zwrotnica takiego prostego suba odcinala bas z frontow, przez co integracja z subwooferem byla calkiem niezla. Wiadomo, ze paswnie ma sie ograniczenia i tylko jedna czestotliwosc, no ale coz, nie ma rozy bez kolcow.
                              Dlatego dla mnie zawsze najlepszym rozwiązaniem do suba będą fronty w OZ. Z układem BR też się da ale należy uciąć je w ampli sporo powyżej rezonansu układu. Wtedy dołączenie suba w miejscu ucinania frontów przez ampli jest proste, wygodne i co najważniejsze przynoszące najlepsze rezultaty. Tylko ignoranci nie mający amplitunerów lub nie umiejący go ustawić moga pisać takie herezje jak dabyl o cięciu suba znacznie powyżej rezonansu frontów grających pełnym pasmem i podbijaniu SPLu w tym paśmie przenoszenia, które odtwarzane jest zarówno przez fronty jak i przez subwoofer. To jak sztuczne towrzenie modów pokoju bo takie podbicie może mieć nawet 5dB a to już bardzo uciążliwe.

Alchemiq podszedł do tematu sprzętu audio od dupy strony. Najpierw zrobił do AWXów TLkę by miec fajny basik ale okazało się, że fajnego nie ma. Więc mysli nad subwooferem a prawda jest taka, że najlepiej łączy się suba z frontami odciętymi na konkretnej częstotliwości w amplitunerze. A przy TLkach ucinanie ich na 80Hz powoduje, że sens posiadania takiego układu rezonansowego do AWX wyparowuje bezpowrotnie a na jego miejsce wchodzi absurd. Coś jak kupienie najnowszego ferrari z oryginalnymi kołami i zastąpienie ich takimi od Daewoo Tico. To nadal ferrari ale na takich cienkich oponach traci możliwość sportowego stylu jazdy.
                              Last edited by gooralesko; 23.11.2012, 13:26.

Skomentuj

Ciekawe co na to Linkwitz i jego otwarte kolumny? Moze moglbys mu dac jakas zlota rade, bo sobie chlopak nie radzi.
                                To akurat nie jest argument. Pogromco, dobrze wiesz, że open baffle rządzi się zupełnie innymi prawami. Nie ma group delay. Nie ma odwrócenia fazy (w uproszczeniu)

Jest jedna wazna rzecz, o ktorej ludzie zapominaja. Inne mozliwosci zgrywania suba daje kino domowe, a inne typowe stereo. Amplituner kina domowego posiada pelne mozliwosci odciecia czestotliwosci zarowno od suba jak i frontow. W przypadku stereo takiej mozliwosci nie ma.
                                To się zgadza, jak najbardziej.

[QUOTE=Pogromca mitow;327934]

Dlatego dla mnie zawsze najlepszym rozwiązaniem do suba będą fronty w OZ. Z układem BR też się da ale należy uciąć je w ampli sporo powyżej rezonansu układu. .
                                Dokładnie. W przypadku obudów rezonansowych najlepiej odciąć się powyżej rezonansu.

Skomentuj

Zamieszczone przez fakamada Zobacz posta
                                  To akurat nie jest argument. Pogromco, dobrze wiesz, że open baffle rządzi się zupełnie innymi prawami. Nie ma group delay. Nie ma odwrócenia fazy (w uproszczeniu)
                                  No tak, ale dalej nie rozumiem cos jest najtrudniejszego i niemal niemozliwego w zgraniu otwartych glosnikow?

Skomentuj

Autor,jak rozumiem, piszac "obudowy owarte" mial na mysli BR oraz TL jako przeciwienstwo obudowy "zamknietej"

Skomentuj

Panowie.

Po co ta cała (tak naprawdę) zbędna dyskusja. Koledze podobało się połączenie danych kolumn z subem OZ pokrywającym dane pasmo i z danym odcięciem. Doradźmy mu po prostu głośnik który spełni ww. wymagania tj. pasmo od 25hz w closed i temat się zamyka. Poteoretyzować można w innym miejscu :)

Skomentuj

Powiem ci szczerze, że straszne głupoty wypisujesz, czytać tego po prostu nie mogę.
                                        Zgadzam sie z Tobą gooralesko.
                                        Kiedy zapisałem sie na to forum często wspominałem, że jestem ekonomistą i na elektronice, akustyce się nie znam. Myślałem, ze budowa zwrotki mnie przerośnie :), na szczęście się udało. Tak, masz rację, dla takich specjalistów, jak Wy - nie potrafię napisać nic konkretnego, tylko kluczę i staram się opisać coś obrazowo, tak jak myślę, słyszę, czuję.
                                        Jestem bardzo zadowolony z samej konstrukcji i dumny z siebie. A że odczuwam niedosyt ... może to kwestia akustyki pomieszczenia i beznadziejnego budżetowego amplitunera.

Skomentuj

Pozwolę sobie dopiąć się do tematu, otóż planuje uzupełnić swoje 3sm o suba i właśnie zastanawiam się nad wyborem głośnika. Pokój mały 13mkw. Użytkowanie muzyka, filmy, gry. Zależy mi głównie na zejściu, gdyż głównie tego brakuje mi w 3sm. Cena niema znaczenia byle by był podobny jakościowo do awx'a. Co polecacie ?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X