Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc dla kompletnie zielonego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomoc dla kompletnie zielonego

Witam wszystkich użytkowników.
    Postaram się napisać jak najkrócej w czym tkwi problem.
    Naszła mnie ochota na zbudowanie samemu kolumn, zestawu 5+1.
    Poczytałem sobie trochę na ten temat ale przyznam się że moja znajomość teoretyczna sprawy jest na poziomie -10 a doświadczenie na poziomie -100.
    Próbuje sobie uporządkować samą kolejność "wykonania" czynności takich jak pomiary, projektowanie objętości kolumn, przeliczanie zwrotnic itp. itd.
    Czy mógłbym poprosić kogoś znającego temat aby mnie naprowadził, może są linki które załatwią temat.
    Nie chodzi mi tu o to żebyście dobrali za mnie wszystko co potrzebne do zmontowania zestawu a właściwie nakierowali.
    Sam chcę tego spróbować w myśl zasady jak się nie przewrócisz to się nie nauczysz.

Pozdrawiam

Jaka kasa do wydania, jaki metraż do nagłośnienia ,jaki sprzęt posiadasz i czy będziesz też na tym słuchać muzyki w stereo?

Skomentuj

Jeżeli jeszcze nic sam nie robiłeś to może najlepiej na początek możesz wybrać jakieś sprawdzone projekty.
      Ps. Masz "zaplecze" techniczne do budowy/ frezarkę, piłę tarczową, itd? Ile jesteś w stanie wydac na własny zestaw do budowy kina domowego? Pamiętaj, że oprócz ceny głośników jeszcze dużo idzie na całą resztę/ elementy zwrotnic, drewno, kleje, forniry, lakiery itd.

Skomentuj

witaj
        Proponuje skopiowac zestawik gra super :biggrin: jeżeli chcesz 5.1 Ale na początek proponowal bym kolumnienki stereo podlogwki badz jakies monitorki.
        http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic534772.html

Powiem ci że robiac swoje pierwsze diy też skopiowałem z gotowego projektu ale oplacalo sie bo dużo rzeczy nauczylem sie sam w trakcie swojej pierwszej konstrukcji :biggrin:

---------- Post dodany o 19:40 ---------- Poprzedni post o 19:36 ----------

poczytaj dokladnie o gotowych konstrukcjach na forum diy tam dowiesz sie wszystkiego

---------- Post dodany o 21:09 ---------- Poprzedni post o 19:40 ----------

Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
        Ps. Masz "zaplecze" techniczne do budowy/ frezarkę, piłę tarczową, itd? Ile jesteś w stanie wydac na własny zestaw do budowy kina domowego? Pamiętaj, że oprócz ceny głośników jeszcze dużo idzie na całą resztę/ elementy zwrotnic, drewno, kleje, forniry, lakiery itd.
        Ja nigdy sie samemu nie mencze w jakies frezowanie albo docinanie plyt.Wole zamowic pociente gotowe plyty z frezami :biggrin: na cnc zawsze rowniutko co do mm dociente i wyfrezowane i zostaje sama przyjemnosc skrecanie, fornirowanie i zwrotka

Skomentuj

Zamieszczone przez Miedza Zobacz posta
          Sam chcę tego spróbować w myśl zasady jak się nie przewrócisz to się nie nauczysz.
          proponuje jednak malymi krokami - najpierw kopiowanie gotowego zestawu, pozniej budowa od zera

chociaz to drugie jest baaaardzo kosztowne.
          trzeba odsluchac duzo glosnikow...
          trzeba poeksperymentowac z obudowami...
          trzeba zakupic sprzet pomiarowy, duzo elementow do zwrotnic itp its
          no i nabyc sporej ilosci wiedzy

nie zajmujac sie wylacznie tym zajelo mi to ladnych kilka lat (raczej wyrobilem sie w 10 latach)

Skomentuj

Wielkie dzięki za odpowiedź :)
            Zastosuję się do rad ludzi doświadczonych i faktycznie na dzień dobry użyję gotowego projektu :)

Skomentuj

Czaruję...
            X