Witam, mam pytanie, znalazłem gdzieś w piwnicy 2 głośniki alphard 8" lw800 8ohm, z lat szczeniackich, oba sprawne jak nowe, tylko pianki odklejone od resorow. Chciałbym zrobić coś z nich, pomyślałem o subie aktywnym coś ala tonsil 200A na panelu Irka, czy to ma sens. Kiedyś miałem taka wizję, ale porzuciłem ja, i chciałem wznowić. Metraż ~9m2, docelowo 12m2. Czy ktoś mógł by podnieść mnie na duchu i pomóc trochę?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowa Sub'a na alphard 2 x lw800, czy ma sens
Collapse
X
-
Zamieszczone przez euphonic Zobacz postacoś ala tonsil 200A
jak masz miejsce to rob klasyczny b-r
jak nie masz miejsca to zrob hit z przed wielu lat - b-r w ukladzie izobarycznym
-
no nie już wysiadam, nawet nie mogę podać parametrów tych głośników;/
---------- Post dodany o 09:03 ---------- Poprzedni post o 08:58 ----------
Ma ktoś może poprawne parametry tych głośników??
---------- Post dodany o 09:18 ---------- Poprzedni post o 09:03 ----------
lipa jak nic, chyba daruje sobie je, i znowu do piwnicy polecą, nie mam dobrych parametrów, albo lipna wersja WinISD,
Paweł, gdzieś widziałem podobny post, gdzie wypowiadałeś się, żeby wsadzić oba ma (lol) do 20l, czy słusznie?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postalata temu byly popularne. obecnie maja pewne wady... no ale masz je za darmo zasymuluj sobie 30 litrow i 35Hz. jedna para w ukladzie izobarycznym. wychodzi calkiem ciekawie na symulacji a i podobno to gralo
Skomentuj
-
No dobra, ale jak mówiłeś w winisd nic nie zrobię dobrze, to jak dobiore długość i średnicę br?
---------- Post dodany o 20:06 ---------- Poprzedni post o 20:03 ----------
No i to ma być izobaryczna konstrukcja, nie wiem czy głośniki umieścić symetrycznie talezami do siebie czy jeden do górnej ścianki drugi do przegrody środkowej, czy mają być w płytach otwory wycięte na głośniki?
Skomentuj
-
Subwoofer, o którym wspominają koledzy i który swego czasu był faktycznie popularny, był wykonany chyba na LW800 ale wersji 4-omowej. Wersja 8 om to prawdopodobnie zupełnie inny głośnik. Prawdopodobnie, bo miałem wersję 8-omową i stwierdzam, że zupełnie nie nadaje się on do aplikacji subwooferowej, bo po prostu nie gra basem - i stoi to w sprzeczności z opiniami na temat wspomnianego wcześniej suba z głośnikami w układzie izobarycznym. Zresztą nawet porównując dataszity na stronie Alpharda już na pierwszy rzut oka widać, że głośniki te nie mogą być uznane za bliźniacze. Wiem, wiem, dataszity Alpharda mają opinię lekko mówiąc "dyskusyjną", ale skoro już sam producent (czy tam dystrybutor) podaje takie dane, to coś musi być na rzeczy. Wydaje mi się, że wynik zastosowania "tych" głośników w "tamtym" projekcie niekoniecznie musi dać zadowalające efekty.
Szczerze mówiąc jestem zdania, że przetworniki (przynajmniej ta wersja 8-omowa) są na tyle "słabe", że może nie warto zawracać sobie nimi głowy - tym bardziej, że, z tego co piszesz, mają jakieś uszkodzenia mechaniczne i trzeba je jeszcze reperować.
---------- Post dodany o 20:33 ---------- Poprzedni post o 20:30 ----------
PS: znalazłem jeszcze kilka rzeczy:
Opis tego suba z głośnikami w układzie izobarycznym
http://mdcs.elektroda.net/lw800/lw800.html - z tego, co przejrzałem opis, to autor nie wspomina nic o wersji przetwornika, ale na zdjęciu widać, że jest to wersja 4-omowa
I karty ze strony Alpharda
4 - http://alphard.home.pl/component/opt.../lang,english/
8 - http://alphard.home.pl/component/opt.../lang,english/
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dabyl Zobacz postaOpis tego suba z głośnikami w układzie izobarycznym
http://mdcs.elektroda.net/lw800/lw800.html - z tego, co przejrzałem opis, to autor nie wspomina nic o wersji przetwornika, ale na zdjęciu widać, że jest to wersja 4-omowa
ale skoro wersja 8r rozni sie od 4r to raczej trzeba robic wszystko od nowa
Zamieszczone przez Shiver Zobacz postaJa kiedyś je miałem, 2 sztuki wsadziłem łącznie w 60 litrów, strojone w okolice 35hz. No powiem że zadowolony chodziłem, wtedy. Takie efekciarskie granie, dla początkującego może się podobać
albo sprzedajesz i kupujesz jeden pewny
Skomentuj
-
też miałem kiedyś takie 2 sztuki , w ~50 litrach 38 hz
grało to w aucie i nie powiem , jak na 2 takie pyrtki to robiły zamieszanie nie małe. grą nie można tego nazwać ale napie........ :)
co ciekawe była to moja pierwsza skrzynia, później miał jeszcze 3 właścicieli i teraz jest u czwartego no i gra do dziś :P
Skomentuj
Skomentuj