Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa Sub'a na alphard 2 x lw800, czy ma sens

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa Sub'a na alphard 2 x lw800, czy ma sens

Witam, mam pytanie, znalazłem gdzieś w piwnicy 2 głośniki alphard 8" lw800 8ohm, z lat szczeniackich, oba sprawne jak nowe, tylko pianki odklejone od resorow. Chciałbym zrobić coś z nich, pomyślałem o subie aktywnym coś ala tonsil 200A na panelu Irka, czy to ma sens. Kiedyś miałem taka wizję, ale porzuciłem ja, i chciałem wznowić. Metraż ~9m2, docelowo 12m2. Czy ktoś mógł by podnieść mnie na duchu i pomóc trochę?

Zamieszczone przez euphonic Zobacz posta
    coś ala tonsil 200A
    tego typu obudowa na 90% nie wypali. dlaczego? a no dlatego ze to bardzo wybredny i skomplikowany typ obudowy

jak masz miejsce to rob klasyczny b-r
    jak nie masz miejsca to zrob hit z przed wielu lat - b-r w ukladzie izobarycznym

Skomentuj

Paweł S. Nie znam się na izobarach, a co z zachowaniem wyglądu zewnętrznego? W ogóle nadają się one na suba? (leżą i kurzem zarastaja)

Skomentuj

lata temu byly popularne. obecnie maja pewne wady... no ale masz je za darmo

zasymuluj sobie 30 litrow i 35Hz. jedna para w ukladzie izobarycznym. wychodzi calkiem ciekawie na symulacji a i podobno to gralo

Skomentuj

no nie już wysiadam, nawet nie mogę podać parametrów tych głośników;/

---------- Post dodany o 09:03 ---------- Poprzedni post o 08:58 ----------

Ma ktoś może poprawne parametry tych głośników??

---------- Post dodany o 09:18 ---------- Poprzedni post o 09:03 ----------

lipa jak nic, chyba daruje sobie je, i znowu do piwnicy polecą, nie mam dobrych parametrów, albo lipna wersja WinISD,
          Paweł, gdzieś widziałem podobny post, gdzie wypowiadałeś się, żeby wsadzić oba ma (lol) do 20l, czy słusznie?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
            lata temu byly popularne. obecnie maja pewne wady... no ale masz je za darmo zasymuluj sobie 30 litrow i 35Hz. jedna para w ukladzie izobarycznym. wychodzi calkiem ciekawie na symulacji a i podobno to gralo
            Sluszna sugestia pawel ty chyba sie nigdy nie pomyliles jestes jak Chuck Norris

Skomentuj

Ja kiedyś je miałem, 2 sztuki wsadziłem łącznie w 60 litrów, strojone w okolice 35hz. No powiem że zadowolony chodziłem, wtedy. Takie efekciarskie granie, dla początkującego może się podobać :)

Skomentuj

Albo chociaż jaki litraż dobrać do tego, nie znam sie na obsłudze winISD,
                kiedyś coś kumałem, ale porzuciłem to i teraz po 2/3 latach jestem świeżak
                mógłby ktoś policzyć mi wymiary i br do budowy izobarycznej?

Skomentuj

Dla tego głośnika w winisd nic nie wymodzisz, bo parametry tego głośnika to loteria. Jak mówiłem wcześniej-daj te 60 litrów, strój 35-45hz i zostaw tak jak Ci się bardziej podoba.

Skomentuj

No dobra, ale jak mówiłeś w winisd nic nie zrobię dobrze, to jak dobiore długość i średnicę br?

---------- Post dodany o 20:06 ---------- Poprzedni post o 20:03 ----------

No i to ma być izobaryczna konstrukcja, nie wiem czy głośniki umieścić symetrycznie talezami do siebie czy jeden do górnej ścianki drugi do przegrody środkowej, czy mają być w płytach otwory wycięte na głośniki?

Skomentuj

Długość i średnice możesz dobrać oczywiście w winisd, jest to niezależne od głośnika.

Skomentuj

Subwoofer, o którym wspominają koledzy i który swego czasu był faktycznie popularny, był wykonany chyba na LW800 ale wersji 4-omowej. Wersja 8 om to prawdopodobnie zupełnie inny głośnik. Prawdopodobnie, bo miałem wersję 8-omową i stwierdzam, że zupełnie nie nadaje się on do aplikacji subwooferowej, bo po prostu nie gra basem - i stoi to w sprzeczności z opiniami na temat wspomnianego wcześniej suba z głośnikami w układzie izobarycznym. Zresztą nawet porównując dataszity na stronie Alpharda już na pierwszy rzut oka widać, że głośniki te nie mogą być uznane za bliźniacze. Wiem, wiem, dataszity Alpharda mają opinię lekko mówiąc "dyskusyjną", ale skoro już sam producent (czy tam dystrybutor) podaje takie dane, to coś musi być na rzeczy. Wydaje mi się, że wynik zastosowania "tych" głośników w "tamtym" projekcie niekoniecznie musi dać zadowalające efekty.

Szczerze mówiąc jestem zdania, że przetworniki (przynajmniej ta wersja 8-omowa) są na tyle "słabe", że może nie warto zawracać sobie nimi głowy - tym bardziej, że, z tego co piszesz, mają jakieś uszkodzenia mechaniczne i trzeba je jeszcze reperować.

---------- Post dodany o 20:33 ---------- Poprzedni post o 20:30 ----------

PS: znalazłem jeszcze kilka rzeczy:

Opis tego suba z głośnikami w układzie izobarycznym
                        http://mdcs.elektroda.net/lw800/lw800.html - z tego, co przejrzałem opis, to autor nie wspomina nic o wersji przetwornika, ale na zdjęciu widać, że jest to wersja 4-omowa

I karty ze strony Alpharda
                        4 - http://alphard.home.pl/component/opt.../lang,english/
                        8 - http://alphard.home.pl/component/opt.../lang,english/

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                          Opis tego suba z głośnikami w układzie izobarycznym
                          http://mdcs.elektroda.net/lw800/lw800.html - z tego, co przejrzałem opis, to autor nie wspomina nic o wersji przetwornika, ale na zdjęciu widać, że jest to wersja 4-omowa
                          o tym myslalem
                          ale skoro wersja 8r rozni sie od 4r to raczej trzeba robic wszystko od nowa

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                          Ja kiedyś je miałem, 2 sztuki wsadziłem łącznie w 60 litrów, strojone w okolice 35hz. No powiem że zadowolony chodziłem, wtedy. Takie efekciarskie granie, dla początkującego może się podobać
                          tak wiec albo robisz takiego kolosa...
                          albo sprzedajesz i kupujesz jeden pewny

Skomentuj

Paweł, hehe kto mi to kupi. Chyba już wiem dlaczego porzuciłem to lata temu

---------- Post dodany o 22:24 ---------- Poprzedni post o 22:19 ----------

Paweł, hehe kto mi to kupi. Chyba już wiem dlaczego porzuciłem to lata temu

Skomentuj

nie martw sie, znajda sie amatorzy na to

Skomentuj

też miałem kiedyś takie 2 sztuki , w ~50 litrach 38 hz

grało to w aucie i nie powiem , jak na 2 takie pyrtki to robiły zamieszanie nie małe. grą nie można tego nazwać ale napie........ :)

co ciekawe była to moja pierwsza skrzynia, później miał jeszcze 3 właścicieli i teraz jest u czwartego no i gra do dziś :P

Skomentuj

no i widzisz - jednak znalezli sie amatorzy na taki sprzet
                                  zrob ladna obudowe do samochodu i pokazuj znajomym "dresiarzom"

Skomentuj

Czaruję...
                                  X