Pierwszy projekt obudowy, troche zaszalalem. Tweeterow jeszcze nie mam, czekaja na odprawe celna juz w Polsce.
Narazie obudowa zrobiona na kolanie, ale wymiary glosnikow sie zgadzaja. Chcialbym prosic o ocene pomyslu pod wzgledem akustycznym.
f6 pochylone sa o 10 stopni w stosunku do tweetera. Wyszla troche linia transmisyjna, nie wiem czy glosniki sie do tego nadaja..
Zwrotnice mozna by usadowic w przegrodzie srodkowej, chociaz trzeba ja bedzie powiekszyc, komory na woofery powinny miec po 11 litrow, ale tego jeszcze nie uwzglednilem w projekcie.
Kolumny beda staly na podstawkach z boku biurka, ogolnie blisko moich uszu, chociaz jezeli beda dawac czadu moze wstawie je do sypialni.. No i jeszcze zapomnialem dodac podstawy zeby gloniki mogly stac pionowo.
edit:
Tweeter jest wycofany o 2cm, ostre kanty z gory i dolu nepewno musialbym wygladzic..
Zwrotnice natomiast zrobi mi osoba z tego forum.
---------- Post dodany o 14:56 ---------- Poprzedni post o 00:35 ----------
Ten projekt obudowy stylistycznie jest fajny, akustycznie już troche mniej. Po pierwsze jeżeli robisz projekt obudowy to ustal objętość i strojenie BR dla tych głośniczków bo chyba na razie skupiasz sie wyłącznie na stylistyce. Z tego co widze to tam jest niewielka komora, jak to bedzie miec 5L/głośnik to max co jest wartością bardzo małą, tyle to sie daje do 4-5" głośników a nie 6,5-7". Moim zdaniem trzeba to powiększyć. Mały br nie ma sensu bo strojenie będzie wyoskie i może to spowodować tylko nadmierne podbicie ch-ki zamiast spodziewanego zysku na absie. Juz wtedy lepiej dać obudowę zamkniętą. Jednak w obu przypadkach (maly br lub oz) nie bedziesz mieć prawie basu .
Po drugie to sam kształt obudowy, szczególnie przedniej scianki który jest pelen ostrych kantów co jest niekorzystne a głośniki nisko-średnio tonowe są zamontowane we froncie o kształcie kwadratu to też jest bardzo niekorzystne ze względu na dyfrakcje które skupią się w jednym obszarze częstotliwosci i spowodują mocne zafalowania ch-ki głośnika.
Chyba, że przedkładasz stylistykę nad akustykę, wówczas możesz tak zrobić, zostawić ten kształ obudowy i te objętości ale musisz wiedzieć, że od strony akustycznej można było to zrobić lepiej . Pytanie czy to ma grać czy wyglądać ?
tak, narazie mialem czas zeby tylko mniej wiecej pomysl pokazac. Co do tuneli i objetosci bede bral te ze strony producenta.
Hi-Vi 7" Kevlar/Paper cone woofer with phase plug. Cast frame, shielded magnet, rubber surround. Frequency range 50Hz to 5kHz. 8 ohm, 88dB, fs 45Hz, Qts 0.35. Recommended box 11 liters with 1.5" Ø vent by 3.75" long for F3 of 51Hz. 28.3 liters = 1 cubic foot = 1728 cubic inches.
czyli gorna i dolna komora powinny miec po 11 litrow, srednica br 1,5 cala dlugosci 3,75 cala. Chyba ze cos zle zrozumialem.
Ma grac i wygladac. Mysle ze ten pomysl pod wzgledem akustycznym ma pare zalet w stosunku do tradycyjnego klocka i tuneli br. Jezeli jeszcze nad nim popracuje powinno byc dobrze. Wygladze frontowy panel.
Dzieki za rady, wspolnymi silami moze powstanie dobry sprzet.
---------- Post dodany o 14:50 ---------- Poprzedni post o 14:46 ----------
Lukasz, to skad brales te glosniki? od niemca? gdybym dostal suby w rozsadnej cenie, to moze pomyslalbym nad czyms w rodzaju audio physics.. chociaz do mojej muzyki i pokoju, wielkiego sensu raczej by to nie mialo..
rzeczywiscie. moze nie jest to zadna linia, bas refleks o przekroju prostokata. Chodzi mi o te skosy z tylu kolumny. czytalem gdzies ze tylnia scianka pod katem 72stopni, o ile dobrze pamietam, to optymalne rozwiazanie. Czy robic normalne kolumny, czy udziwnione..
"Bardzo dobrym sposobem na zmniejszenie powstawania fal stojących w obudowie jest umieszczenie tylnej ściany pod kątem np 70 stopni, to spowoduje że fala nie odbije się prostopadle do przedniej ścianki. "
Z diyaudio.pl dzial akustyka wytlumanie obudowy.
dlugosc bas reflex i pole przekroju wzielem z zalecen producenta. Chociaz u mnie jest prostokat, wiec z 0.5cm moglbym da wiecej w szerokosci.. Z tej konstrukcji zoller imagination 2 wersji podstawkowej, na oko widac ze mniej wiecej jest podobnie.
---------- Post dodany o 02:20 ---------- Poprzedni post o 15:09 ----------
Sa programy do tych symulacji dyfrakcji? Scianki jeszcze zaokragle, przeszlifuje. Kazda scianke bedziemy frezowac na 3osiowym sprzecie. Przygotuje jeszcze animacje jak kolumna bedzie sie skladac, wymiarowania i takie tam.
Kleic bedzie dyplomowany stolarz, zwrotnice wykona ktos tutaj z forum, sa juz prowadzone zaawansowane rozmowy.
Nie jest to latwa konstrukcja..Jeszcze dokladnie przemysle sprawe zanim bedziemy frezowac i kleic. Dzieki za sugestie, jezeli jeszcze macie jakies uwagi do projektu, albo przewidujecie jakies problemy ktore moga z niego wyniknac, piszcie. Glosniki wszystkie juz czekaja, mam nadzieje ze sprawne bo nie testowalem zeby nie zepsuc.
---------- Post dodany o 12:35 ---------- Poprzedni post o 12:06 ----------
Uploaded with ImageShack.us zblizenie na przednia scianke. jak zaokragle rogi, mysle ze nie powinno byc zle..
Według mnie właśnie w tych kantach połączonych z fikuśnym kształtem całej kolumny tkwi atut dobrego wyglądu. Jednak to jak ów kształt wpłynie na charakterystykę, którz wie i za radą Ravena; dobrze byłoby to sprawdzić w praktyce lub przynajmniej symulacji.
Skomentuj