Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pierwsze DIY stereo - pomoc w wyborze gotowca

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Projekt dabyla http://www.audio.lutuje.se/?awx-transmission-line,27
    Co prawda jest 210mm, ale zwężenie do 200mm nie powinno zrobić odczuwalnej różnicy. Koszt głośników zależy od wybranej wysokotonówki - jest projekt z Ceramikiem STX, z jakimś aluminiowym Seasem (3SM Monitor), z AWX wysokotonowym (MX-140) i jeszcze zwrotka lklukasza z Usherem T9950 (ale to drogi głośnik). Warto także spojrzeć na koszt zwrotnicy przy wybieraniu projektu.
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez wrotekpoz Zobacz posta
      Może pamiętasz jakiś zestaw w okolicach 17-20cm szerokości ?
      przy takich zalozeniach zapomnij o 3 drogach

a TL na STX AWX bedzie dobrym wyborem

Skomentuj

10mm różnicy nie zrobi. GDN-18-140-8-AWX + GDWK-10-250-8-AWX to koszt 520zł na głośniki, więc nie dużo. Czekam na inne propozycje (czyt. prostych skrzynek)

Skomentuj

to samo w klasycznym b-r
          ale basu mniej

Skomentuj

Udało się zdobyć 4szt TESLA ARN 150/05/4 :) Także będzie MTM.

Skomentuj

Projekt 3 dróg w moim przypadku niestety zmienił kierunek gdyż najpierw udało mi się kupić amplituner Pioneer VSX-D512 a potem STX 18-130 akx i gdwk 10-250akx i mam pytanko czy w skrzynce z MX-140 bedzie to grało czy trzeba zmienić wymiar ??

Skomentuj

zagra - mozesz uzyc jak nie masz pomyslo na nowa skrzynke

Skomentuj

Oj nie mam i nie znam się aż tak :) jedyne co mi przychodzi na myśl to przeniesienie b-r na tył tylko jak to wpłynie ?? kolumny nie będą stały bliżej niż 0,5m od ściany ale dalej też nie za bardzo maja mi gdzie stać

Skomentuj

Zamieszczone przez siwy645 Zobacz posta
                    Projekt 3 dróg w moim przypadku niestety zmienił kierunek gdyż najpierw udało mi się kupić amplituner Pioneer VSX-D512 a potem STX 18-130 akx i gdwk 10-250akx i mam pytanko czy w skrzynce z MX-140 bedzie to grało czy trzeba zmienić wymiar ??
                    Zrobiłem kolumny podłogowe na tych AKX- ach i uważam, że skrzynka z MX-140 będzie za mała. AKX naprawdę nisko schodzą i nie warto zmniejszać obudowy.
                    Pozdrawiam

Skomentuj

Akx? Nisko? W takim razie lepiej nie sluchaj innych glosnikow :P akx sa bardzo szybkie - niektorym to przeszkadza bo "maja malo basu"

Skomentuj

Witam budowa kolumn ruszyła niestety napotkało mnie kilka problemów na które potrzebuje pewnych rad :) :

1 Przetworniki mam z rynku wtórnego i nie wiem który jest + i - na terminalach w gdn 18-130-akx

2 Przy montażu została uszkodzona kopułka gdwk akx czy to jest ta sama ?? http://www.stx.pl/cewka-z-membrana-w...250-8-awx.html

3 Niskotonowce mają różny odcień żółci. (raczej tak informacyjnie czy czesto to się zdażało)

Z góry serdecznie dziękuje za odpowiedzu

Skomentuj

1 Przetworniki mam z rynku wtórnego i nie wiem który jest + i - na terminalach w gdn 18-130-akx
                          test z bateria
                          przykladasz baterie 1,5v do glosnika. jak sie wychyli do przodu to plus jest tam gdzie na baterii

2 Przy montażu została uszkodzona kopułka gdwk akx czy to jest ta sama ??
                          niestety nie. napisz do STXa czy jeszcze je maja. najlepiej bedzie im odeslac glosnik do regeneracji bo to nie jest takie latwe

3 Niskotonowce mają różny odcień żółci. (raczej tak informacyjnie czy czesto to się zdażało)
                          niestety te materialy reaguja na swiatlo. nawet jak dokupowalismy woofery focala to musielismy zmieniac wszsytko bo uzywane mialy inny kolor niz nowe :/

Skomentuj

Kolumny skończone zaniosłem do znajomego elektronika i naprawił to co zepsułem z gdwk :) obeszło się bez niczego prócz troszku cyny i kawałka drucika :) kolumny złożyłem na rozmiarach MX-140 tylko b-r poszedł na tył i podczas odsłuchu okazało się że będę musiał przemeblować troszku pokój bo min 80 cm od ściany muszą stać :)

Teraz moje wrażenia z odsłuchu ale od razu wspomnę, że nie jestem audiofilem i nie miałem do czynienia z wielką ilością kolumn dobrej jakości.

Jestem mega zadowolony z górnego pasma jak dla mnie jest to bajka jeszcze nigdy nie słuchałem tak czytelnych i wyrazistych wysokich tonów. Średnie jak najbardziej w porządku pod względem jakości jak i głośności co do niskich tonów tu troszku się rozczarowałem miałem cichą nadzieje że zejdą niżej no cóż słusznie na początku był wybór 3 dróg ale trafiło się to i nie żałuje, bas jest kontrolowany szybki i skuteczny do rocka, popu jak najbardziej jest bardziej niż zadowalający co do muzyki klubowej czy hip hopu trzeba będzie zainwestować w suba :)

Zdjęcia postaram się wżucić po nowym roku aczkolwiek pod względem wykonania pudeł nie ma się czym chwalić :/

Skomentuj

Czaruję...
                            X