Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Początek zabawy z DIY proste, tanie monitorki do komputera.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Początek zabawy z DIY proste, tanie monitorki do komputera.

Na wstępie pragnę się przywitać, z niektórymi znam się z innego forum o troszkę zbliżonej tematyce. Powoli zaczynam zabawę z DIY, jako że będzie to mój pierwszy projekt do budowy szukam przyzwoitego gotowca w niskiej cenie. Mają być to małe i proste monitorki do komputera w systemie 2.0 lub 2 plus 1. Pomimo, że ma być budżetowo chciałbym aby sensownie zagrały, nie oczekuję cudów. Przeszukuję forum na bieżąco i co nieco już poczytałem:rolleyes: Za wszelkie sugestie będę bardzo wdzięczny.
    Zainteresowały mnie szerokopasmowce na TB, ale obawiam się problemów z górą pasma, jak i kickbassem.

Jaki budżet konkretnie ?

Skomentuj

Czym to napędzisz? Jaki budżet, jak duże pomieszczenie, jaka muzyka? Szerokopasmówki to nie jest głupi pomysł, ale mają one pewne wady jak i zalety. Niestety musisz mieć filtr, a tych jak na lekarstwo, prawie nie ma.

Skomentuj

Ok to po kolei, w kwestię napędu na razie się nie zagłębiajmy. W pokoju ma co grać, tutaj głównie chodzi o satysfakcję z własnej roboty. Budżet ok 300-400 zł przetworniki i części na zwrotki. Reszty nie będziemy brać do kalkulacji bo mam trochę tego pochomikowanego. Pomieszczenie 12mkw. Muzyka przeróżna, od spokojnych brzmień typu budka, do rock'u/metal'u.
        Adam o jakim filtrze mówisz? Chodzi o projekt pasywki aby odciąć dół pasma?

Ok, może jednak dodam czym to pędzić będę. Sony C90r plus xtant 603 pod zasilaczem stabilizowanym :) Potem zabieram się za projekt lampek zaczerpnięty z tego forum :)
        Last edited by Woolly24; 02.12.2012, 17:35.

Skomentuj

Filtr na szerokopasmówkę, możesz to nazwać zwrotnicą:-)

Skomentuj

Już się zdecydowałem na pierwsze DIY, trochę poczytałem i wybór padł na kep 165 i vifa xt19td. Zrobię sobie wpierw obudowy podłogowe jak wyjdą wtedy zakupie ele. zwrotnicy i przetworniki. Pytanie tylko czy gdzieś można dostać jeszcze tą vifę. Bo na pierwszy rzut szukania nie ma jej w ofercie sklepów internetowych.

Skomentuj

Zamieszczone przez Woolly24 Zobacz posta
              Już się zdecydowałem na pierwsze DIY, trochę poczytałem i wybór padł na kep 165 i vifa xt19td.
              troche dziwne, przeciez mialo byc
              Mają być to małe i proste monitorki do komputera
              Pytanie tylko czy gdzieś można dostać jeszcze tą vifę. Bo na pierwszy rzut szukania nie ma jej w ofercie sklepów internetowych.
              ja bym mogl odsprzedac swoje uzywane...
              ale szczerze mowiac to przez te kilka lat sporo sie zmienilo
              ja bym bral cos innego

tylko ze zdecyduj sie w koncu na cos, bo te KEPy + vifa za cholere nie spelniaja warunku
              Budżet ok 300-400 zł przetworniki i części na zwrotki.
              !!!!!!!!!!

Skomentuj

Paweł wiem, że to już inna bajka względem zastosowania jak i kosztów, ale w CA przekonałem się już dawno że półśrodki niestety nadal są półśrodkami. Wspomniałeś że teraz brałbyś co innego już, jak byś mógł rozwinąć to będę wdzięczny.

Skomentuj

Kep to bardzo fajny glosnik ale drogi w dzisiejszych czasach.
                  Są tez fajne 176 z odwroconym górnym zawieszeniem.
                  Bardzo fajnie grający glosnik.
                  A na górę zamiast vify poszukalbym raczej Morela.
                  Zdecydowanie lepiej, ciepłej grający glosnik.
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

zobacz ile kosztuje KEP
                    za te pieniadze da sie kupic lepsze, lub bardziej popularne (zwrotnice) glosniki

skoro juz zmienilismy budzet i koncepcje to zacznijmy od najmniejszych

mniejsze monitory http://stx.pl/wm-stx-5-1-160-8-f-a-fc-x.html + http://stx.pl/gdwk-10-250-8-awx.html. podobno woofer to najlepszy obecnie STX (ja swoje musze odsluchac w koncu)
                    wieksze monitory http://stx.pl/mx-140-diy.html. bezkonkurencyjne (jak narazie, konkurencja sie powoli produkuje) kolumny w tym budzecie
                    idac juz w budzet KEPa + xt19 wkraczamy w polke gdzie mamy spory wybor
                    chociazby seas ER18RNX + 27TBFC/G (mialem, zobacz gotowe konstrukcje)
                    lub cos co zagra zupelnie inaczej - np aluminiowy dayton RS180
                    nie wspominajac juz nic o usherach, fountekach i innych obecnie popularnych

zeby teraz cos drozszego wybrac to napisz jakiego brzmienia poszukujesz

Skomentuj

Ciężko pisać o brzmieniu, na pewno coś na wzór systemu w samochodzie. Duży detal i ilość powietrza. Mocny twardy kickbass.

Skomentuj

I podstawowe ushery, które zjedzą na śniadanie wszystkie powyższe.
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

i 90% samochodowych zestawow :p

na pewno coś na wzór systemu w samochodzie. Duży detal i ilość powietrza. Mocny twardy kickbass.
                          napisz lepiej jaki masz system to sie cos dobierze

Skomentuj

Sony C90r + xpd4000x+ 2 x Xtant 603x + Xtant 301A + Sony Xes-s2 + średniak z KRX3 focala + infnity kappa perfect 6.1 w komorach 9-10l + Aliante 10si.

---------- Post dodany o 11:06 ---------- Poprzedni post o 11:04 ----------

Słuchałem kolumn usher'a kiedyś i bardzo mi się wysokotonowiec podobał. 9950 to był chyba ale ręki nie dam sobie uciąć.

Skomentuj

no to bierz ushery i nie baw sie w polsrodki

Skomentuj

Czaruję...
                              X