Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przetwornik niskoprofilowy.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przetwornik niskoprofilowy.

Znacie jakieś modele przetworników niskoprofilowych stosowanych w estradzie lub CA?
    Aby wyjaśnić bardziej o co mi chodzi zacytuję:
    "redukcja głębokości głośnika basowego z 70 mm do poniżej 30 mm bez ograniczania jego możliwości akustycznych."

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
    "redukcja głębokości głośnika basowego z 70 mm do poniżej 30 mm bez ograniczania jego możliwości akustycznych."
    Zmiana głębokości stożka membrany powoduje zmianę powierzchni drgającej Sd więc i ogranicza możliwości akustyczne.

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
      Zmiana głębokości stożka membrany powoduje zmianę powierzchni drgającej Sd
      A skąd, głębokość stożka nie ma nic do rzeczy w przypadku Sd . To tak jak w przypadku budynku, te ze skośnym dachem nie mają większej powierzchni użytkowej od tych z płaskim, chociaż powierzchnia samego dachu jest większa

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
        A skąd, głębokość stożka nie ma nic do rzeczy w przypadku Sd . To tak jak w przypadku budynku, te ze skośnym dachem nie mają większej powierzchni użytkowej od tych z płaskim, chociaż powierzchnia samego dachu jest większa
        Hmm, to chyba niezbyt trafne porównanie, chyba. Przecież stożek w ruchu przepompuje więcej powietrza niż płaski walec, czy źle kombinuje?
        Zresztą nawet jeśli, przy założeniu tak drastycznego ograniczenia wysokości jednocześnie ograniczamy wysokość cewki co ogranicza Xmax, moc etc.

Skomentuj

jednocześnie ograniczamy wysokość cewki co ogranicza Xmax, moc
          tak by to wychodziło, wtedy ja bym usztywnił bardziej zawieszenie górne i dolne aby przetwornik miał dalej tą samą nominalną moc RMS.
          Mam zrobić projekt "papierowy" z takimi przetwornikami, ale nie widzę nigdzie takich przetworników hehe...

Skomentuj

Hmm, to chyba niezbyt trafne porównanie, chyba. Przecież stożek w ruchu przepompuje więcej powietrza niż płaski walec, czy źle kombinuje?
            Chyba nie, ilość pompowanego powietrza bedzie równa powierzchni membrany (w rzucie na powierzchnie płaską) * skok membrany.

Zakładajac absurdalny przypadek, robimy membrane w kształcie wiaderka to przy jego powierzchni wewnętrznej pompowałbyś od cholery powietrza . Jakby tak było to wszystkie głośiki subniskotonowe miałby tego typu membrany.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
              tak by to wychodziło, wtedy ja bym usztywnił bardziej zawieszenie górne i dolne aby przetwornik miał dalej tą samą nominalną moc RMS.
              Ale weź też pod uwagę że to odbije się na fs i Vas. Poza tym wyższa cewka=więcej drutu nawojowego=większa wytrzymałość termiczna, a tego zawieszeniami nie osiągniesz.

Skomentuj

racja,
                no ale czy zna ktoś takie przetworniki ?

Skomentuj

Jeśli chodzi o głośniki basowe to spokojnie można to zrobić - kiedyś Celestion wypuścił serię "pająków" w sprytny sposób przeniósł układ magnetyczny w stożek membrany.

Zyskał na tym dobre 30mm.

Niestety głośnik wyglądał tak dziwacznie, że chyba się nie przyjął i został wycofany z produkcji.

Skomentuj

szkoda ze dopiero teraz widze ten temat - dopiero co skleilem w calosc carpowerwa pulsar 10

w bardzo ciekawy sposob tutaj polaczyli dluga cewke z resorem dolnym i membrana. wszystko opiera sie na "misce" aluminiowej ktora mocno wystaje do gory - stad ta wielka nakladka

ale wg mnie ten glosnik akurat to niewypal (tzn gra bardzo dobrze). bo po co nam plaski glosnik skro nadal potrzebujemy do niego 30 litrowej skrzynki?

co innego nowy JL Audio W5
                    http://www.jlaudio.com/product/54216...8189.0.0/TW5v2
                    13" i obudowa tylko 23 litry! to ja rozumiem

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                      co innego nowy JL Audio W5
                      http://www.jlaudio.com/product/54216...8189.0.0/TW5v2
                      13" i obudowa tylko 23 litry! to ja rozumiem
                      Ile to to kosztuje?

Skomentuj

http://www.audiosklep.pl/jl-audio-13tw5-3-p-2818.html

Wysyłane z mojego GT-I9070 za pomocą Tapatalk 2
                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

A, w sumie takiego rodzaju budowy nie brałem pod uwagę :)

Skomentuj

calkiem dobra cena jak na duzego JLa

Skomentuj

Fajny bassowy głośnik samochodowy leży u mnie i szkuka nowego pana.
                              uDimension RM208SL
                              Mały głośniczek z wielkim secem. Bardzo szybki i 9L obudowa zamknięta.
                              http://www.dobryton.pl/recenzja/item...rm-208-sl.html
                              To opis z mojego samochodu już dawno obiony. Dobry do uzupełnienioa o bass.

Skomentuj

Czaruję...
                              X