Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sprzęt pomiarowy, akustyka, pomiary i Mac Os

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sprzęt pomiarowy, akustyka, pomiary i Mac Os

Witam
    Chciałem trochę poeksperymentować i czegoś się nauczyć.
    Jaki sprzęt będzie mi potrzebny do pomiarów akustyki pomieszczenia, pomiarów kolumn (różnic np. w wytłumieniu itp) ?

Jest jedno ale... posiadam laptopa macbooka z systemem OS.
    Na wirtualu mam windowsa.
    Dziękuję i pozdrawiam

www.diyaudio.pl > tutoriale, artykuły.
    temat grozi koszem...

---------- Post dodany o 18:52 ---------- Poprzedni post o 18:51 ----------

nie wiem tylko co z tym MAc OS, bo SpeakerWorkshop może tam nie działać. Sprawdź zainstaluj. A jak nie to są inne programy, szukaj.

Skomentuj

Właśnie chodzi o te cały system OS. Ogólnie jest on często wykorzystywany w branży audio a raczej muzycznej stąd pomyślałem, że może ktoś coś wie na temat pomiarów w tym systemie.
      Wszystkie tutoriale dotyczą Windowsa :( .

Użyczając sobie np laptopa z Windowsem (brak wej, LINE) muszę dokupić kartę dźwiękowa na usb?
      Ewentualnie proszę o poradę jaka (oczywiście z tych tanich, może być używka) będzie odpowiednia do tych celów?
      Z góry dziękuję.

Skomentuj

http://diyaudio.pl/showthread.php/17...ta+dzwi%EAkowa

Skomentuj

Miditech audioface ii najtaniej i działająca z sw

Wysyłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk 2

Skomentuj

Dziękuje za informacje.
            Liczyłem na coś tańszego muszę poszukać używki.
            Jak widzę nie potrzeba pod niego sterowników za równo na windowsa jak i Mac Os.

Skomentuj

DeKeR napisz jeszcze czy trzeba do niej instalować sterowniki ASIO?
              Co ewentualnie wnoszą te sterowniki?

Skomentuj

Witam.
                Generalnie na Twoim miejscu nie korzystałbym wcale z windowsa. To jest cofanie się, bo nie po to kupiłeś macbooka żeby używać windowsa.
                Zainteresuj się programem Smaart, niestety program płatny, ale myśle że jak poszukasz dobrze na angielskich forach to może znajdziesz jakiś darmowy odpowiednik.
                Download demo: http://my.rationalacoustics.com/down...maart7Demo.dmg
                Aha, i przepraszam za moich przedmówców, jak widać odsyłają do szukania, nie mając zielonego pojęcia o temacie.
                Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez womperm Zobacz posta
                  Aha, i przepraszam za moich przedmówców, jak widać odsyłają do szukania, nie mając zielonego pojęcia o temacie.
                  Co masz na myśli?

Skomentuj

Oho, ujawnil sie fanboy makowek. Niestety slowo darmowy i apple kompletnie sie wykluczaja, co nawet kolega potwierdza. Ja nie widze powodu, dla ktorego wieniu niemialby instalowac windowsa ( badz jego emulacji ) i korzystac z ogromnej ilosci programow pomiarowych dostepnych na platformie pc.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                      Co masz na myśli?
                      Mam na myśli w głównej mierze pierwszy post.

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                      Oho, ujawnil sie fanboy makowek. Niestety slowo darmowy i apple kompletnie sie wykluczaja, co nawet kolega potwierdza. Ja nie widze powodu, dla ktorego wieniu niemialby instalowac windowsa ( badz jego emulacji ) i korzystac z ogromnej ilosci programow pomiarowych dostepnych na platformie pc.
                      Szkoda że ludzie ocenają z reguły po stereotypach, szczerze? Nigdy sobie nie kupiłem żadnego sprzętu Apple bo mnie po prostu na to nie stać, aczkolwiek używałem. Według mnie używanie Windowsa na OSX to po prostu marnowanie sprzętu, nie dość że nie ma sterowników, to jeszcze nie będzie Ci wszystko działać, pomijając sprawy wydajnościowe. Instalowanie windowsa na VB + kupowanie karty to takie obejście problemu okrężną drogą. Po co kombinować jak wszystko masz out-of-box?
                      Maki to też są PC, z tym że do Maka nie podłączysz sprzętu nie autoryzowanego, czyli nie od apple.
                      Czyli ta karta może nie działać. Co do ilości programów... Tutaj wcale sie nie będę wypowiadał, bo nie o to chodzi, za windowsa też sie płaci tak samo jak za profesjonalne programy nie ma tutaj nic dziwnego, i tak samo jest z Apple.
                      Last edited by womperm; 17.12.2012, 22:18.

Skomentuj

Szkoda że ludzie ocenają z reguły po stereotypach, szczerze? Nigdy sobie nie kupiłem żadnego sprzętu Apple bo mnie po prostu na to nie stać, aczkolwiek używałem. Według mnie używanie Windowsa na OSX to po prostu marnowanie sprzętu, nie dość że nie ma sterowników, to jeszcze nie będzie Ci wszystko działać, pomijając sprawy wydajnościowe. Instalowanie windowsa na VB + kupowanie karty to takie obejście problemu okrężną drogą. Po co kombinować jak wszystko masz out-of-box?
                        Nie trzeba byc posiadaczem sprzetu, zeby byc jego fanboyem. Niestety Twoja wypowiedz zostala tak napisana, ze nijak nie da sie jej inaczej interpretowac jak slowa fanatyka. Co do samego tematu, to mam inne zdanie. To jaki sprzet i system wybieramy powinno zalezec od tego jakich programow chcemy uzywac, a jak wiadomo te na obu platformach sie roznia. Nie rozumiem tego calego psioczenia na windowsa i zachwyty nad OSX. Uzywam tego i owego i jakos nie mialem do zadnego z nich zadnych uprzedzen. Fakt jest taki, ze na PC jest znacznie wiekszy wybor oprogramowania pomiarowego niz na maka, poza tym sa rowniez darmowe programy o bardzo duzej sprawnosci i funkcjonalnosci. O czyms darmowym na maka mozna zapomniec, a jak juz cos jest, to kompletnie niefunkcjonalne i dziadowskie.
                        Dlatego nie widze problemy w tym, aby na lapie appla miec uruchomione programy z PC, czy nawet osobny system windowsowy. Tylko dla fanboyow to zbrodnia i dobry argument do wydziedziczenia z rodziny zakochanych w nadgryzionych jablkach.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                          Nie trzeba byc posiadaczem sprzetu, zeby byc jego fanboyem. Niestety Twoja wypowiedz zostala tak napisana, ze nijak nie da sie jej inaczej interpretowac jak slowa fanatyka. Co do samego tematu, to mam inne zdanie. To jaki sprzet i system wybieramy powinno zalezec od tego jakich programow chcemy uzywac, a jak wiadomo te na obu platformach sie roznia. Nie rozumiem tego calego psioczenia na windowsa i zachwyty nad OSX. Uzywam tego i owego i jakos nie mialem do zadnego z nich zadnych uprzedzen. Fakt jest taki, ze na PC jest znacznie wiekszy wybor oprogramowania pomiarowego niz na maka, poza tym sa rowniez darmowe programy o bardzo duzej sprawnosci i funkcjonalnosci. O czyms darmowym na maka mozna zapomniec, a jak juz cos jest, to kompletnie niefunkcjonalne i dziadowskie.
                          Dlatego nie widze problemy w tym, aby na lapie appla miec uruchomione programy z PC, czy nawet osobny system windowsowy. Tylko dla fanboyow to zbrodnia i dobry argument do wydziedziczenia z rodziny zakochanych w nadgryzionych jablkach.
                          Zależy o jakim oprogramowaniu mówimy, jeżeli mówmy o profesjonalnych zastosowaniach to Mak niestety jest lepszy. Jeżeli mówimy o użytkownikach końcowych i okrojonych wersjach to Windows.
                          Widzisz... Hejtujesz właściwie maka... Jeżeli mówimy o darmowych programach na maka to jest ich sporo. I to w większości Open Source czyli z otwartym kodem, tam gdzie nikt na niczym nie zarabia.
                          Tutaj jest lista http://opensourcemac.org/
                          Wiesz wg. mnie oba systemy są dobre zarówno windows jak i mak, z tym że jak masz maka to używasz natywnych aplikacji a nie emulowanych, bo po prostu nie warto sie bawić w emulacje. I ta karta na USB może nie działać... Aha i Mak, to też jest PC. Także mylisz pojęcia.

Skomentuj

Zależy o jakim oprogramowaniu mówimy, jeżeli mówmy o profesjonalnych zastosowaniach to Mak niestety jest lepszy.
                            Nie pisz glupot, bo jeszcze ktos to przeczyta :) slowo profesjonalne jest tak szerokie, ze kryc sie moze pod nim wiele dziedzin, wiec takie uogolnianie nie wychodzi najlepiej. Nie bede tego rozwijac, bo to nie temat o makach.

Widzisz... Hejtujesz właściwie maka...
                            Nie hejtuje maka, do niedawno jeszcze mialem dwa, teraz zostal jeden klasyk. Po prostu nie cierpie jak sie tworzy bajki o wyzszosci swiat w grudniu, nad tymi na wiosne.

I to w większości Open Source czyli z otwartym kodem, tam gdzie nikt na niczym nie zarabia.
                            Takie oprogramowanie, to najszczesciej gnioty, ktore na pc jak i maku sa tak samo niewiele warte.

Wiesz wg. mnie oba systemy są dobre zarówno windows jak i mak, z tym że jak masz maka to używasz natywnych aplikacji a nie emulowanych, bo po prostu nie warto sie bawić w emulacje. I ta karta na USB może nie działać... Aha i Mak, to też jest PC. Także mylisz pojęcia.
                            Skoro mak to tez pc, to mozesz sobie postawic dwa osobne systemy i miec dostep do ogromnej ilosci aplikacji. W czym problem? Po co sie ograniczac do jednego?

Skomentuj

Ja tak coś wrzucę od siebie ale chyba odbiegamy od tematu..

Dostałem w robocie IPada do testów i doszedłem do wniosku że chyba jestem już stary i niereformowalny albo niestety cenię niezależność i sprawdzone rozwiązania.
                              Generalnie poza przeglądaniem netu, sprawdzaniu poczty i prostych i kolorowych aplikacji totalne "G" dla dzieciaków i gadżeciaży. Komunikacji z tym zero, a najlepiej jak wszystko byłoby pod okiem "wielkiego brata"..

Wracając do pytania Wienia. Kup sobie blaszaka z XP za 100zł i każda z szeroko omawianych aplikacji ci będzie działać bez problemu a to forum to kopalnia wiedzy o Arcie czy SW czy holmie.

Acha.. zaleta Ipada, długo trzyma baterię i mało zajmuje miejsca jak leży między książkami

Skomentuj

Mówisz że opensource to gniot, wiesz o tym że nawet nasze diyaudio stoi na tym?
                                Gdyby nie open source to byś nie miał interentu, także stwierdzenie nie trafne.
                                Powiem Ci szczerze że niby posiadasz jakieś informacje na temat IT, ale wiele z nich są nadal nie trafne.
                                Aha i nie będę ci 3 razy mówić że tak postawiony system może nie działać prawidłowo.
                                Nie wszystkie sterowniki mogą działać, zależnie od sprzętu. Po za tym ja bym nie widział sensu bawienia sie w instalacje nowego systemu + kupienie nowej karty dźwiękowej tylko do jednego celu.
                                No ale zależy to od człowieka.

Skomentuj

Jak tak dalej pójdzie zrobicie ze mnie fanboja :p
                                  Mac Os używam od kilku ładnych lat, wcześniej był to hackintosh :) w pełni sprawny.
                                  Z racji tego, że rodzice potrzebowała laptopa dałem im tamten (zainstalowałem win) a sobie kupiłem używanego w bardzo dobrej cenie, bo sie trafił macbooka.

System dla mnie jest wystarczający do tego do czego jest używany. :p
                                  Niestety zachciało mi się trochę pobawić i nie mogę znaleźć różnych programów czy tutoriali na mac os (poza RAW Room EQ Wizard ).
                                  Znalazłem jak wszyscy świetne na windowsa i SW zrobione przez Yoshiego i chwała mu za to :)

Ale chyba nie o tym mowa. :)

Zaintrygowały mnie właśnie pomiary akustyczne pomieszczania a nie samych przetworników.
                                  Pewnie eksperymenty na tym się nie skończą stąd moje pytanie odnośnie programów typowo pomiarowych typu SW najlepiej na mac os :)

Jeżeli znacie jakieś programy nawet płatnę proszę je podać, wymienić a ja zobaczę co da się z tym zrobić. :p
                                  Może na jakichś zagraniczny forach ktoś robi pomiary w Mac Osie? :)

Pozdrawiam

Skomentuj

A sprawdzałeś program Smaart?

Skomentuj

Sprawdzałem. Mam na dysku :)
                                      Szukam teraz tutoriali itp. Sporo tu ustawień no i trzeba to jakoś :( skonfigurować .
                                      Jeszcze raz dzięki za namiar.
                                      Jak widzę na elektrodzie też jest polecany :).

Skomentuj

Może i ja ruszę tego nieszczęsnego Ipada

Skomentuj

Czaruję...
                                        X