Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2x Rockford Fosgate Punch P1 (15") + wzmacniacz Rockford Fosgate Punch P6001bd

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

2x Rockford Fosgate Punch P1 (15") + wzmacniacz Rockford Fosgate Punch P6001bd

Witam Wszystkich!
    Chcialbym wykorzystac moj sprzecik samochodowy do kina domowego. Troche mi sie to kurzy i chcialbym wykorzystac to jako domowy subwoofer. Problem tkwi w tym, ze niewiem jak dostarczyc odpowiednia ilosc pradu. Jak rozwiazac sprawe zasilania z sieci 220V.
    Bardzo prosze o fachowa pomoc.

Dane wzmacniacza:
    RMS Power Output (Watts x Channels)
    325 x 1
    Peak Power Output (Watts x Channels)
    N/A Power at 2 Ohms (Watts x Channels)
    600 x 1 Bridged Power (Watts x Channels)
    N/A Minimum Impedance Bridged
    N/A Minimum Impedance Unbridged
    2 Best Frequency Response
    20-250Hz Hz THD at Rated RMS Power
    0.05% Signal to Noise Ratio
    80 dB Input Voltage
    14.4v

Dane glosnika:
    P1 15 features a 4-Ohm voice coil, 250 Watts RMS

Do kompletu zalozony kondensator 2F

Zły dział. Najtaniej i najszybciej sprzedać wzmak i kupić domowy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
      Zły dział. Najtaniej i najszybciej sprzedać wzmak i kupić domowy.
      Przepraszam, za dzial. Moze ktos przeniesie do odpowiedniego. Potrzebuje raczej odpowiedniego zasilacza, a nie zmiany wzmacniacza. Z tego co mam jestem bardzo zadowolony.

Skomentuj

tanio czy pozadnie z tym zasilaczem?

Skomentuj

Nielubie wydawac wiecej jak musze, ale raczej porzadnie. Jaki to moze byc koszt w przyblizeniu?

Skomentuj

zalezy co uzyjesz i jak
            jak ma byc tanio i okazyjnie kupione to moze kosztowac 100zl
            jak ma byc pro to moze kosztowac 1000-2000zl za profesjonalne zasilacze

najtansza opcja jaka widzialem w sieci to 4 zasilacze komputerowe podlaczone przed duze diody prostownicze do akumulatora i dopiero od aku do wzmacniacza

Skomentuj

A jakby kolega zrobił zasilacz z transformatora ,mostek i kondensator/y?Transformatory od halogenów idzie kupić za grosze tylko dobrze by było żeby odwinąć trochę uzwojenia.Tak wiem że to bez sensu na dłuższą metę ale chociażby do przetestowania.

Skomentuj

Zamieszczone przez krzychu73 Zobacz posta
                A jakby kolega zrobił zasilacz z transformatora ,mostek i kondensator/y?
                to by wyszlo 200-500zl

Zamieszczone przez krzychu73 Zobacz posta
                tylko dobrze by było żeby odwinąć trochę uzwojenia.
                dlaczego?
                na mostku troche spadnie, pod obciazeniem siadzie wiec da rade

Skomentuj

300 toroida po halogenach idzie kupić poniżej 5 dych, jak poszuka to i trochę większe kupi podobnie,kondensatory na niskie napięcie też tanie, a do głośnika 250w/4r nie przesadzałbym z mocą trafa .Co do odwijania uzwojenia to może
                  i zbyteczny zabieg, ale nie wiem do jakiego max napięcie będzie ten wzmacniacz bezpieczny,bo jak wiadomo w autku
                  to nie dostaje więcej jak 14,4v, a robiąc z trafa 12vac za filtrem będzie więcej ,wprawdzie niewiele.

Skomentuj

przetwornica powinna miec zabezpieczenie nadnapieciowe
                    jak go nie ma to raczej nic sie nie powinno stac. bo watpie aby ktos dawal tam kondy tylko na 16v

Skomentuj

Z tego co ja wiem to na pokazach pod tego typu wzmacniacze podpinane jest okolo 16-18v i nic sie niedzieje. Jak myslicie? Warto w to brnac? czy lepiej szukac wzmacniacza domowego? Nieukrywam, ze 1000 zl to dla mnie to troche duzo. Jest ktos kto moglby ocenic koszty i ewentualnie wykonac dla mnie taki zasilacz?

---------- Post dodany o 00:35 ---------- Poprzedni post o 00:29 ----------

A czy moglbym pod ten sprzet podlaczyc slabszy zasilacz? Co wtedy? Moge uszkodzic cos? czy tylko bedzie pracowal do pewnej glosnosci, a pozniej po przekroczeniu danych wartosci poprostu zacznie znieksztalcac. Wiem ze w domu niewykorzystam nawet w polowie mozliwosci tego sprzetu.

---------- Post dodany o 01:33 ---------- Poprzedni post o 00:35 ----------

Co by sie stalo gdybym pod sprzet podpial zwykly prostownik?

Skomentuj

Sprzęt wypadało by żeby miał bufor - czyli akumulator. Masz jakiś wolny w domu? jaki?

Do tego od biedy można podpiać prostownik jak Ci nie przeszkadza brumienie trafa, ale nie może to być zwykły prostownik za 40zł tylko lepsiejszy, który da realnie min 10A ładowania.

Skomentuj

prostownik do ladowania akumulatora ma niska wydajnosc pradowa. po podlaczeniu prostownika wzmacniacz sie jedynie wlaczy

ja w domu slucham wzmacniaczy samochodowych na zasilaczu komputerowym. do kolumn wystarczy, suba tym nie zasilisz

Zamieszczone przez barowy Zobacz posta
                          A czy moglbym pod ten sprzet podlaczyc slabszy zasilacz? Co wtedy? Moge uszkodzic cos? czy tylko bedzie pracowal do pewnej glosnosci, a pozniej po przekroczeniu danych wartosci poprostu zacznie znieksztalcac.
                          dokladnie - przester

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                            Sprzęt wypadało by żeby miał bufor - czyli akumulator. Masz jakiś wolny w domu? jaki?
                            Mam "kinetika" ale szczerze to raczej w pokoju niechcialbym go widziec. Niema jakiegos prostrzego i estetyczniejszego sposobu jak akumulator i prostownik?

Cos mi sie wydaje ze moj problem skonczy sie mniej wiecej tak:
                            Panel do subwoofera PA 15.1 600W
                            Tylko ze boje sie jakosci dzwieku z takiego wynalazku
                            Last edited by barowy; 31.12.2012, 05:38.

Skomentuj

Niema jakiegos prostrzego i estetyczniejszego sposobu jak akumulator i prostownik?
                              pisalem juz wczesniej - jedynie prostownik z funckja rozruchu tutaj sie sprawdzi

czyli takie olbrzymy!

Panel do subwoofera PA 15.1 600W
                              Tylko ze boje sie jakosci dzwieku z takiego wynalazku
                              ja bym sie nie bal jakosci a mocy - na bank nie bedzie to 600w

Skomentuj

Nie na temat...
                                A nie mówiłem, hehe

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                  ja bym sie nie bal jakosci a mocy - na bank nie bedzie to 600w
                                  Tylko jakieś 450W przy 4ohm - stopień sterujący na TDA7294 a końcowy na 4 parach znanych toshib zasilany osobno wyższym napięciem.

Dźwięk nie najgorszy, choć sam panel ma kilka wad, które należało by poprawić jak chce się używać go do łomotu.

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                                    Tylko jakieś 450W przy 4ohm - stopień sterujący na TDA7294 a końcowy na 4 parach znanych toshib zasilany osobno wyższym napięciem
                                    450 i to maxymalnie na granicy przesteru.
                                    Mój Holton na iprf ledwo wyciaga 600wat,mimo tego ze podalem 1.2kW i siedzi na 6 parach:P

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                                      Mój Holton na iprf ledwo wyciaga 600wat
                                      ale nie jest gotowym panelem...

Skomentuj

Ew kupić estradową końcówkę :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X