Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośnik do suba

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośnik do suba

Witajcie
    Jako, że ostatnio nabyłem sobie amplituner yamaszki i mam 2 kolumienki to brakuje mi właśnie suba i moje pytanie jaki głośnik byście polecili? Suba potrzebuję w 90% do słuchania muzyki głównie electro, d'n'b, czasem rock zahaczając o metal. Pokój wielkości około 13m^2, koszt przetwornika tak d0 300zł. Chciałbym aby dobrze sobie radził a przy tym nie był watożerny bo nie chciałbym też majątku na wzmacniacz wydać. Swego czasu zastanawiałem się nad Dayton DC300-8 lecz nie wiem czy on do końca będzie na sub się nadawał, czy ktoś z Was zna może ten przetwornik i coś może powiedzieć lub jakieś propozycję może podać?

Wszystko zależy jakie te kolumienki masz. Sub do muzyki musi być szybki. Zaraz ktoś pewnie będzie się ze mnie śmiał ale z własnych doświadczeń z paroma głośnikami to dość szybki i dość łatwy do wysterowania jest GDN30/120/8 ale nie wiem czy 13m^2 to trochę za mało na niego. U mnie na budowie gra sobie w 55 litrach napędzany mostkiem TDA Irka ze zmienionymi elementami w filtrze. Gra z monitorami na GDN 17 SCX i PJ. Całkiem fajnie sobie radzi ten zestaw. GDN30/120/8/1 nie schodzi super nisko, to jego wada. Ktoś też na forum niedawno robił na głośniku SW.STX.10.2.500.8.F.A.FC.X. Pisał o nim bardzo pozytywnie ale trzeba do niego solidny piec zmontować :). Pozdrawiam Daniel.

Skomentuj

Zamieszczone przez daniellol Zobacz posta
      Sub do muzyki musi być szybki. Zaraz ktoś pewnie będzie się ze mnie śmiał ale z własnych doświadczeń z paroma głośnikami to dość szybki i dość łatwy do wysterowania jest GDN30/120/8
      dlaczego maja sie smiac? przeciez prawde napisales. nie pisales ze nisko schodzi wiec nikt sie nie czepi
      fakt ze tonsile latwo napedzic i dobrze brzmia, ale wymagaja wielkiej skrzyni i daleko im do wspolczesnych subow

ja bym poszukal jakies ciekawe uzywane 10"

Skomentuj

Jak do 300zł to SW.STX.10.2.500.8.F.A.FC.X. Zasilić można subpanelem irka (wersją 140W/8R) i całkiem niedrogo wyjdzie. Ja właśnie kończę takiego suba i mogę polecić.

Skomentuj

no nie powiem całkiem ciekawie ten STX wygląda tylko czy 140W to nie za mało trochę do napędu?

Skomentuj

U mnie sub, a w zasadzie ten sam projekt wykonany razem z acebix-em gra z H250 z dx-audio, który ma 250W przy 4R i nie narzekam na brak szybkiego basu wraz z dobrym zejściem w filmach oraz muzyce :)

Skomentuj

czyli przy tym głośniku maks 130W wzmacniacz oddaje?

Skomentuj

Zamieszczone przez Rot Zobacz posta
                Według informacji ze strony to tak. Dodam, że więcej jak 25% zakresu nawet nie przekraczam więc wystarcza ta konstrukcja w moim przypadku. Może kiedyś zasiądzie w napędzie WMT-FET4, ale wtedy czekała by mnie wymiana całego panelu.

Skomentuj

Nie koniecznie. W przypadku idealnie "sztywnego" zasilania końcówki mocy teoretycznie moc po spadku impedancji powinna rosnąć proporcjonalnie, ale takie coś nie występuje. Wzmacniacz 130/8ohm 250/4ohm wskazywałby na bardzo solidne zasilanie, ja bym jednak zakładał że takie nie jest i po prostu końcówka jest na wyrost :)

Skomentuj

tylko czy 140W to nie za mało trochę do napędu?
                    Powinno wystarczyć bo przecież wytrzymałość mocowa tego głośnika przy niskich częstotliwościach w obudowie b-r i tak będzie znacznie niższa od podawanej.

Skomentuj

Czaruję...
                    X