Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

MX-140 w lekkiej modyfikacji :)

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

MX-140 w lekkiej modyfikacji :)

Witam wszystkich :)

Postanowiłem zrobić kolumny 2-way w stylu MX-140 STX-a . Wiem że ten temat był nie raz wałkowany na forum lecz po przeczytaniu stwierdzam że nie znalazłem odpowiedzi na pytania które mnie nurtują . A więc do rzeczy , postanowiłem że głośnik niskotonowy będzie taki jak w MX-ach czyli GDN-18-140-8-AWX lecz co do wysokotonowego mam pewne wątpliwości otóż posiadałem go w innych kolumnach DIY również na głośnikach i zwrotnicy stx-a lecz spaliły się oby dwa po kilku miesiącach . Więc mam pytanie czy jest może jakiś godziwy zastępca w podobnej cenie ?
    Druga rzecz to zwrotnica w niektórych tematach niby odpowiedz była już blisko lecz niestety nie ujrzałem postu w stylu " ta zwrotnica do MX-140 jest najlepsza do tych głośników " . Zwrotnica dedykowana na stronie stx-a sądzę że jest troszkę przesadzona jeśli chodzi o cenę ( 170 zł sztuka ) wyczytałem że ludzie zamawiają zwrotnice z polinku ( ?) i teraz pytanie czy polink robi taką zwrotnice na zamówienie ? jak to wygląda cena/ jakość ? i oczywiście jaka jest cena takiej zwrotnicy u nich .
    Zmajstrowałem mały projekcik poglądowy w Google Sketch Up postanowiłem że użyje drewna MDF 20 mm dla dobrej sztywności i dam wzmocnienie na środku kolumny ( jest sens ? ) Muzyka jakiej słucham to rap / dubstep / muzyka elektroniczna więc strojenie koło 40 - 42 Hz wydaje mi się słuszne . W projekcie jeszcze nie ma BR ponieważ narazie zastanawiam się czy umieścić go z przodu czy z tyłu :)
    http://zapodaj.net/dcff35a859689.png.html
    Dziękuje z góry za pomoc :)

Zamieszczone przez Rosiu Zobacz posta
    posiadałem go w innych kolumnach DIY również na głośnikach i zwrotnicy stx-a lecz spaliły się oby dwa po kilku miesiącach .
    Jakim cudem?!?! Coś skopane musiałeś mieć...
    Więc mam pytanie czy jest może jakiś godziwy zastępca w podobnej cenie ?
    Jest wiele tylko czy ze zwrotnicą sobie poradzisz? Bardzo dobrym a niedocenianym trochę głośnikiem jest 22taf/g (trochę lepszy od sławnego 27tbfc/g a tańszy)

Skomentuj

Zamieszczone przez benek161 Zobacz posta
      Bardzo dobrym a niedocenianym trochę głośnikiem jest 22taf/g
      Tak, tylko on wymaga wyższych podziałów niż 27.

Oprócz projektu STX'a do 18 AWX są zwrotki z Usherem T9950 (autorstwa lklukasz'a, do znalezienia na tym forum) oraz z aluminiowym seasem 27 (nie pamiętam, z którym dokładnie, projekt nazywa się 3SM monitor i jest do znalezienia zdaje się, że na Audiohobby).
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Płytki PCB już robiłem lecz projektant zwrotnic ze mnie marny :( Spróbować tego SEAS-a bardzo chętnie ale raczej tego 22taf/g patrzyłem również na tego ushera lecz on kosztuje 300 zł za sztuke a to troszke wykracza po za cene którą chce przeznaczyć ( około 150 za sztuke ) Nie mam narzędzi do pomiarów więc wątpie aby udało mi sie zrobić dobrą zwrotnice tym bardziej że była by to moja pierwsza . Wieczorem jeszcze przekopie pare tematów z gdn-em i tym seasem może ktoś podał schemat zwrotki :)

Skomentuj

Wieczorem jeszcze przekopie pare tematów z gdn-em i tym seasem może ktoś podał schemat zwrotki
          http://audiohobby.pl/topic/1/4747/1

Skomentuj

Jakoś nie mogłem edytować... (?) Znalazłem ten temat http://audiohobby.pl/topic/1/4747/1 lecz powstają nowe pytania... Czy jeśli ja chciał bym mieć głęboki i mocny bass (oczywiscie jak na monitory) to zamiast obudowy 15 L tak jak w temacie który podałem mogę zastosować litraż podobny jak w oryginalnych czyli okolo 30 L ? Jest podany schemat zwrotnicy lecz jesli zastosuje seasa 22taf/g to zwrotnica powinna być chyba troszke inna czy tu by chodziło o jakąś małą zmianę ? a może wiecie jaką... ? Chce zrobić obudowe o wymiarach 40x25x30 cm

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
              prace nie rozpoczete - nie ten dzial!

Skomentuj

Czy jeśli ja chciał bym mieć głęboki i mocny bass (oczywiscie jak na monitory) to zamiast obudowy 15 L tak jak w temacie który podałem mogę zastosować litraż podobny jak w oryginalnych czyli okolo 30 L ?
                Nie wiem jak wyliczyłeś te 30l. Oryginalne MX-140 mają (przy założeniu grubości płyty 18mm) ok 18,5l. Pojemności rzędu 15-18l wydają się być poprawne dla głośników 6,5 calowych. 30l to albo dla dwóch głośników albo dla 8 cali.

Jest podany schemat zwrotnicy lecz jesli zastosuje seasa 22taf/g to zwrotnica powinna być chyba troszke inna czy tu by chodziło o jakąś małą zmianę ? a może wiecie jaką... ?
                Zmiana jest taka, że musisz zaprojektować to od nowa. Rozmieszczenie głośników na froncie ma znaczenie, kształt frontu ma znaczenie, rezystancje cewek mają znaczenie - więc powinno się robić gotowy projekt dokładnie wg pierwotypu.

Chce zrobić obudowe o wymiarach 40x25x30 cm
                Zakładam, że 25cm to szerokość - paskudnie będzie wyglądać 18cm głośnik na tak szerokim froncie.
                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

posiadałem go w innych kolumnach DIY również na głośnikach i zwrotnicy stx-a lecz spaliły się oby dwa po kilku miesiącach
                  w jakich kolumnach? i pytanie dlaczego sie spalily? jaki wzmacniacz?

Więc mam pytanie czy jest może jakiś godziwy zastępca w podobnej cenie ?
                  w podobnej cenie? nie
                  alternatywa jest drozsza

niestety nie ujrzałem postu w stylu " ta zwrotnica do MX-140 jest najlepsza do tych głośników "
                  jest TYLKO JEDNA!

Zwrotnica dedykowana na stronie stx-a sądzę że jest troszkę przesadzona jeśli chodzi o cenę ( 170 zł sztuka ) wyczytałem że ludzie zamawiają zwrotnice z polinku ( ?) i teraz pytanie czy polink robi taką zwrotnice na zamówienie ? jak to wygląda cena/ jakość ? i oczywiście jaka jest cena takiej zwrotnicy u nich .
                  zrob sobie sam - wydasz ok 100-150zl/para

użyje drewna MDF 20 mm
                  jak czytam takie cos to az mi sie odechciewa... moze zamknac temat?

Wieczorem jeszcze przekopie pare tematów z gdn-em i tym seasem może ktoś podał schemat zwrotki
                  ze wzgledu na zwrotnice ja tych kolumn nie polecam

zamiast obudowy 15 L tak jak w temacie który podałem mogę zastosować litraż podobny jak w oryginalnych czyli okolo 30 L ?
                  tak, zdecydowanie zamykam!

jak chcesz gleboki bas to wieksze glosniki

Skomentuj

co do wysokotonowego mam pewne wątpliwości otóż posiadałem go w innych kolumnach DIY również na głośnikach i zwrotnicy stx-a lecz spaliły się oby dwa po kilku miesiącach .
                    Muzyka jakiej słucham to rap / dubstep / muzyka elektroniczna
                    Muzyka mówi sama za siebie... A jaki masz wzmacniacz? sądzę że one same się nie przepaliły,i jak to Pan z Dragona mówi: "nie SIĘ SPALIŁ,tylko ŻEŚ GO SPALIŁ.

Skomentuj

Podsumowując wasze odpowiedzi... muszę użyć cieńszego drewna (16 mm) ? Wzmacniacz to Sony 550ES . Mówiąc o litrażu mówiłem o takim wyliczanym zewnętrznie oczywiscie wiem ze liczy sie ten po odjęciu powierzchni drewna. Ze zwrotnicami nadal jak dla mnie pozostaje nie wiadoma ponieważ nie wezme projektu oryginalnej zwrotnicy od mx-140 skoro chce wsadzić seas-a a też nie było by najlepsze gdybym wziął projekt zwrotnicy z tego tematu 3SM ponieważ tam jest seas 27...

Skomentuj

Podsumowując Twoje wypowiedzi to może warto było chociaż trochę więcej poczytać.
                        1. Do każdego zestawu głośników oraz obudowy w jakiej siedzą (kształt przedniej ścianki, umiejscowienie głośników na przedniej ściance, czasami także litraż i typ obudowy) projektuje się oddzielną, dedykowaną zwrotnicę. Jeśli tego nie potrafisz to bierzesz gotowy projekt i kopiujesz go uwzględniając to co napisałem w nawiasie.
                        2. Grubość płyty wybierasz jak chcesz, im grubsza tym mniej drgań więc lepiej, ale musisz uwzględnić to co w nawiasie, więc przy grubszej płycie i przy zachowaniu wymiaru frontu obudowa powinna być głębsza żeby zachować litraż.
                        Paweł się załamał bo nazwałeś MDF drewnem (w sumie to drewno, ale w formie sprasowanego papieru :) ). Na razie mało wiesz, a co gorsza głupio pytasz i wyciągasz złe wnioski.

Skomentuj

Wiem co to mdf tylko myślałem ze taki materiał można nazwać drewnem :) czyli rozumiem ze
                          nie ma w tym problemu abym użył mdfu 20 mm ? Co do zwrotnicy to w takim razie użyje chyba tej z 3sm . Znacie może jakaś Polska stronę gdzie mógłbym zamówić seasy ? BR chyba umieszcze z tylu...

Skomentuj

Rozumiem, że użyjesz zwrotki z 3SM razem z dedykowanymi do niej głośnikami?
                            Seasy i elementy zwrotnic możesz zamówić w Polinku.

Skomentuj

zamykac temat czy pojechac po autorze?

Skomentuj

Zapomniałem dodać ze jako głośnik do basu służy mi carpower sonic 12" więc chyba zle zostało odebrane to ze maja mieć dobry bas :) Chodziło mi głownie o to aby było go słychać . Właśnie chciał bym tego seasa 22... ale skoro mówicie ze jak użyje zwrotnicy dedykowanej na seasa 27 do seasa 22 to będzie słabo to chyba wezmę tego 27 . Albo może sprobowac jak wyjdzie na tym 22 :> ? Najchętniej to bym dokonał zmian w tej zwrotnicy ale po pierwsze nie mam pojęcia jakich a nawet jak poczytam o robieniu zwrotnic to ta moja zmiana może wyjść na gorsze... proszę o wyrozumiałość i wytrwałość w tym temacie :p najtrudniej zacząć... Paweł jedz po autorze każda krytyka pomaga :)

Skomentuj

Właśnie chciał bym tego seasa 22... ale skoro mówicie ze jak użyje zwrotnicy dedykowanej na seasa 27 do seasa 22 to będzie słabo to chyba wezmę tego 27 . Albo może sprobowac jak wyjdzie na tym 22
                                  Czy Ty czytasz ze zrozumieniem? Umiesz robić pomiary? NIE. Masz sprzęt pomiarowy? NIE. Więc albo gotowy projekt albo wydajesz z 300zł na system pomiarowy, pilnie się uczysz - najpierw robić poprawne pomiary, później je interpretować a na koniec wykorzystać do projektowania, następnie uczysz się o filtrach, poprawności technicznej zwrotnic...a następnie dużo słuchasz żeby w końcu wiedzieć czego szukasz w dźwięku podczas projektowania zwrotnicy, do tego jeszcze wiaderko elementów do testowych zwrotek za ok 300-400zł i już możesz robić swoją zwrotkę bo ubzdurałeś sobie Seasa 22TAF.

Więc może się zastanów, przestań pisać pierdoły i skopiuj sobie jakiś gotowy projekt albo zapraszamy do nauki.
                                  No jeszcze możesz zlecić komuś projekt zwrotki z 22TAF, parę osób tutaj się tym zajmuje, ale to dodatkowe koszta, choć mniejsze niż miałbyś sam to robić (myślę, że 200-300zł). Łasku do mnie do Łodzi daleko nie masz :P

Skomentuj

zamykac temat czy pojechac po autorze?
                                    Albo może sprobowac jak wyjdzie na tym 22 ?
                                    Coś słabo do autora dociera to co się tu piszę, więc...

-------------------------------------------------------------------
                                    i dam wzmocnienie na środku kolumny ( jest sens ? )
                                    Wzmocnienia mają sens, ale nie takie jak narysowałeś. Jakbyś troche poczytał, to wiedziałbys, ze wzmocnienia daje się po to by zmninimalizować ilosć drgan przedniej ścianki (zeby obudowa nei grala razem z głosnikami). Wiec sensowniej byloby tymi "wzmocnieniami" "wzmocnic" przednia sciankę, nie boczne. Boczne oczywiscie tez mozna, ale nie w pierwszej kolejnosci.
                                    Last edited by tomq88; 30.12.2012, 14:18.

Skomentuj

Mhm czyli wzmocnienie w druga stronę no to cóż pozostaje doczytac szczegóły trochę zmienię projekt i do roboty... Chyba wiecej nie jesteście w stanie pomoc na ta chwile , w takim razie dziękuje za pomoc pewnie niedługo sie odezwę o tym jak idzie :) wychodzi na to ze wsadze seasa 27... Ten temat 3sm powinien być bardzo pomocny w realizacji

Skomentuj

klonuj orygianly bo z takim poziomem wiedzy cos spieprzysz

MDF to pochodna drewna. jezeli wg ciebie to drewno to na papier tez powinienes mowic drewno...

MDF 20mm? chyba tylko fornirowany ;]
                                        MDF wystepuje w grubosciach 18; 19; 22mm. no chyba ze to 19mm speczniale od wilgoci :p

jak jestes taki uparty to niestety sam musisz sie przekonac dlaczego odradzam 3SM. glosniki dobrem, zwrotnica skopana wg mnie!
                                        oryginalne MX-140 gra duzo lepiej na srednicy, duzo zlej i detaliczniej. no i ma wieksza kompensacje BS wiec basu "bedzie wiecej"

Skomentuj

Czaruję...
                                        X