Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kolumny stereo + 2 suby

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

kolumny stereo + 2 suby

Witam

Mam dylemat i mam nadzieję że na tym forum ktoś mi pomoże , a mianowicie:

przetworniki:

1) DEXON IRB 20/100/01,8 co o nim sądzicie tzn cena /jakość i jak się będzie sprawował 2szt na kolumne
    2) STX GDN-22-200-4-SC tez 2 szt na kolumne
    3) GDN-18-180-4-AWX 2 szt. na kolumne

zaznaczam że zależy mi na efektywności nie zejściu z racji posiadania subów strojone na 37Hz do 150Hz

teraz sekcja wysokotonowa i tu dylemat czy do któreś z powyższych konstrukcji lepiej gdwt czy kopółka a może wstęga gdzie ta ostatnia to minimum Fountek NeoCD3.0

pokój to chwilowo 50m/2 ale za niedługo będe miał aż 140m/2

czy któraś konstrukcja jest logiczna czy każda jednak będzie wymagała czegoś średniotonowego? Na 2 kolumny póki co mam 1200zł co nie znaczy że muszę tyle wydać.

Wzmacniacz to narazie Denon avr 3805 ale niedługo jakiś 2x300w rms

Za odpowiedzi z góry dziękuję

czegos tu nierozumiem
    te glosniki to do wyboru czy chcesz uzyc wszystkie naraz?

bo jak opcja to do 1 i 2 brak gotowej zwrotnicy
    do 3 masz gotowca http://stx.pl/mx-140-diy.html (nie kupujesz dokladnie tego a tylko glosniki - reszte robisz sam)

Zamieszczone przez RAPER20XX Zobacz posta
    pokój to chwilowo 50m/2 ale za niedługo będe miał aż 140m/2
    przy czyms takim to bym raczej totalnie zmienil podejscie

jakie to masz suby?

Skomentuj

Jeżeli chcesz robić sporo decybeli z przyzwoitą jakością to bym poszedł w wysokiej klasy głośniki estradowe, taki projekt powinien być w sam raz:
      http://www.bcspeakers.com/suggested.php?id=0000000003

Skomentuj

Tak to są opcje, a suby to lipne stx 32-300-8 sc bodajze więc może szału nie ma. a jak chodzi o te dexony to chociaż dobre głośniki czy może te stx z 3 opcji są lepsze ??? jeśli stx to wporządku ale mnie chodzi o 2xGDN-18-180-4-AWX + no właśnie w jednej obudowie. Doradzisz coś

chyba że FX-300-Diy to dobra konstrukcja sprawdzi się w takiej przestrzeni

---------- Post dodany o 22:09 ---------- Poprzedni post o 21:54 ----------

Drogi Shiver masz racje choc bylem juz posiadaczem 2 sztuk estradówek na 2x truvox 1225 + selenium t210i i to miazga była ale co by nie było to mieszkanie więc raczej byłem skłonny żeby mieć domowe głosniki z dobrą dynamiką i mające koło 300Wat ale chyba nawet na te 140m/2 to za dużo?? chyba że się myle

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
          bym poszedł w wysokiej klasy głośniki estradowe
          myslalem o czyms posrednim - mivoci MPA + wstega. glosno, dobry kick i lagodna gora

o dexonach nic nie wiemy - ktos na forum ich uzyl ale zadnego porownania

AWXy to zupelnie inna klasa - duzo wyzsza polka

jeśli stx to wporządku ale mnie chodzi o 2xGDN-18-180-4-AWX + no właśnie w jednej obudowie. Doradzisz coś

chyba że FX-300-Diy to dobra konstrukcja sprawdzi się w takiej przestrzeni
          to zalezy co chcesz osiagnac. jak maja grac na codzien to bedzie OK
          jak bedziesz chcial zaszalec to niestety bez subow sie nie obejdzie

Skomentuj

Drogi Shiver masz racje choc bylem juz posiadaczem 2 sztuk estradówek na 2x truvox 1225 + selenium t210i i to miazga była ale co by nie było to mieszkanie więc raczej byłem skłonny żeby mieć domowe głosniki z dobrą dynamiką i mające koło 300Wat ale chyba nawet na te 140m/2 to za dużo?? chyba że się myle
            Ciężko powiedzieć. Dużo zależy jak słuchasz muzyki, bo niektórym w przeciętnym pokoju starcza mały wzmak lampowy, inni pakują trany nieraz ponad sto wat. Problem jest tego typu że kolumny stereo domowe projektuje się z myślą jako samodzielne źródło muzyki-bez subwoofera-a wynika z tego tyle że zwrotnicami często kompensuje się efektywność aby uzyskać subiektywne odczucie większej ilości basu. Generalnie FX300 to dość mocne kolumny jak na zestaw domowy, pytanie tylko czy nadwrężane często dużą mocą w którymś momencie nie skapitulują :)

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
            myslalem o czyms posrednim - mivoci MPA + wstega. glosno, dobry kick i lagodna gora
            Można i kombinować w tym kierunku, tylko czy znajdzie się gotowy profesjonalny projekt :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
              Można i kombinować w tym kierunku, tylko czy znajdzie się gotowy profesjonalny projekt
              tak, sa 2 projekty w niemieckich gazetach
              od dawna woofery i skrzynki stoja gotowe w garazu. tylko wsteg UKA jakos nie moze kupic

Skomentuj

A skoro są projekty to jestem za :)

Skomentuj

mivoci MPA + wstega??? a jak to wygląda charakterystyką jaka moc jak to np gra na tle tych stx fx 300??

można prosić o te artykuły z tymi projektami???

Skomentuj

http://www.hifitest.de/test/selbstba...k_239_1767.php
                    mamy chyba z 8 tych wooferow na stanie
                    jak juz pisalem niestety ciagle brak wolnych funduszy na wstegi

Skomentuj

a która to wstęga i jaka cena ?? może Fountek NeoCD3.0 by się nadawał albo coś z Daytona . Podobał by mi sie projekt na 2 szt tego WM8

Skomentuj

a która to wstęga i jaka cena ??
                        czytac sie nei chce? http://lautsprechershop.de/pdf/mivoc/kft130m.pdf

Podobał by mi sie projekt na 2 szt tego WM8
                        ale to juz z tubka :/
                        http://www.lautsprechershop.de/index.../mpower_en.htm

---------- Post dodany o 09:36 ---------- Poprzedni post o 09:35 ----------

może Fountek NeoCD3.0 by się nadawał
                        a tego sluchalem w samochodzie - bez zycia :/

Skomentuj

Super dziękuje za liniki. a powiedz mi bo faktycznie w tym projekcie http://www.lautsprechershop.de/index.../mpower_en.htm jest tubka a nie da sie jej czyms zastąpić? czyli to NEOCD30 do bani jest a jak Daytony i mu podobne

Skomentuj

Pewnie ze da sie zastapic - ale wymaga to prrojektowania nowej zwrotnicy czyli nieco drozej i dluzej.
                            Daytonow wysokotonowych jeszcze nie slyszalem

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                              Pewnie ze da sie zastapic - ale wymaga to prrojektowania nowej zwrotnicy czyli nieco drozej i dluzej.
                              W takiej sytuacji można wybrać też ciekawszy midbas :)

Skomentuj

dokladnie - mivoci to propozycja kompromisu.
                                mivoci sa fajne bo lacza w sobie cechy glosnika domowego i estradowego. ale to nadal dosc tani glosnik

Skomentuj

Zamiast 2 subów wez 18 calowego movica awx i sklep do niego horna albo duza tl.
                                  A co do kolumn to mysle ze duza szerokopasmówka i wstega była by ciekawym rozwiazaniem

Skomentuj

Brałem właśnie po uwage opchnąć te 2 suby na stx co też uczynie. a ktoś ma pomysł co dobrać do tych 2x mpa w8?? w sumie tam jest już zwrotka pod nie ale teraz by sie zdało dac cos zamiast Mivoc horn MPA HPA 268 NEO od 3000Hz do 20K. jakies propozycje ??

Skomentuj

sumie tam jest już zwrotka pod nie ale teraz by sie zdało dac cos zamiast Mivoc horn MPA HPA 268 NEO od 3000Hz do 20K. jakies propozycje ??
                                      Niestety tak łatwo to tego nie da się zrobić :)

I ponawiam swoją propozycje:
                                      http://www.bcspeakers.com/suggested.php?id=0000000003
                                      Nie ma co się bać tuby, tej klasy potrafią brzmieć nie gorzej niż kopułki :)

Skomentuj

to bardziej juz mi sie to widzi http://www.lautsprechershop.de/index.../mpower_en.htm tylko powiedzcie mi czy da sie jakis inny ksztalt zrobic tej budki czy moze to nachylenie musi byc?? bo maskownice to zawsze moge dac i czy bardziej sie oplaca zamowic u nich wszystkie komponenty i bude zrobic wiadomo samemu czy np zwrotki u nas zrobic ??

Skomentuj

Czaruję...
                                        X