Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

głośnik do subwoofera 25cm do 300zł

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

głośnik do subwoofera 25cm do 300zł

Witam

Wykonałem subwoofer na tonsliku 25/80/1 zasilany mostkiem 2x7294 trafo 200W 2x24V i niestety już 2 głośniczek poddał się wzmacniaczowi. Stary rok przywitał upaloną cewkę. Jestem pewien że z wzmacniaczem jest wszystko ok. Ktoś z gości za mocno przekręcił amplitunerkiem no i głośnik wypluł wszystko z siebie.

Tym razem postanowiłem zainwestować raz a konkretnie w głośnik do 300zł.
    Niestety budę mam już zrobioną i z racji braku miejsca większa i tak nie mogła by powstać. Obudowę jaką posiadam to 55L - wiadomo zestroję ją odpowiednio do głośniczka bass reflexem.

Subwoofer jest w pokoiku 12m.

Proszę o pomoc w wyborze głośnika.

Ps. Z tego co na szybkiego znalazłem polecacie
    SW.STX.10.2.500.8.F.A.FC.X - czy mostek TDA podoła mu ?
    w tej cenie to najlepszy wybór ?

---------- Post dodany o 12:58 ---------- Poprzedni post o 12:22 ----------

Z racji iż nie mogę już edytować to piszę 2 posta.

Czy te głośniczki tonsila nadają sie jedynie do wyrzucenia ? Da radę jakoś wymienić cewkę ? (obydwa mają przejście) z tym że jeden wessało a w drugim czuć opór przy ruszaniu membraną.

naprawić można, przecież na alledrogo są zestawy naprawcze, poszukaj czego potrzebujesz, cewka, membrana, resor, wszystko jest tylko trzeba trochę poszukać

Skomentuj

Obecny Tonsil robi głośniki na zamówienie wedle upodobań, więc jak masz gdn 25/80/1 zapytaj o przeróbkę na 25/120 czyli głośnik z dużym układem magnetycznym i cewką od gdna 30/120/1. Ja pytałem kiedyś o głośnik 25cm ale zdecydowałem się na 30cm jednak.
      Głośnik miał się składać z takich elementów
      -kosz z gdn 25
      -układ magnetyczny gdn 30/120/1
      -cewka z gdn 25/100
      -wentylowany układ magnetyczny
      -membrana ori nielakierowana z wklęsłą kopułką z gdn 30/120/1
      -szerszy resor górny piankowy na wzór 30/120/1 ze względu na bardzo duże wychylenia

Koszt głośnika zrobionego u nich od podstaw 320zł
      Podobne głośniki już powstały http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2442073.html

Skomentuj

Najlepszym wyborem było by poproszenie o budowe takiego głośnika ?
        Do kogo mam dać zapytanie ? jakiś kontakt namiar prosiłbym

Oraz czy w tej kwocie nie lepiej kupić coś już gotowego sprawdzonego ? (300zł)

Przy okazji chciałbym oddać te 2 tonsile do regeneracji - wymiany cewek do jakiegoś zakładu.

Skomentuj

Przecież za 300zl można kupić dobry i porządny glosnik
          A nie tuningowac jakiegoś tonsila

Jak wy myślicie?
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

email: swieszczecinski@tonsilproducent.pl

Witam.

Jesteśmy wstanie wykonac taki głośnik ze wzgledów na indywidualne zamówienie cena takiego glosnika 320zł.

Mnie osobiście podoba się brzmienie, mocny wykop, szybkość i zróżnicowanie basu z tych tonsili papierowych.
            Tylko jedna uwaga gdybyś zdecydował się na zrobienie takiego głośnika to Twój tda będzie dla niego za cienki i nie wykorzystasz pełnego potencjału. W zwykłego 30/120/1 ładują po 250 a nawet 330w rmsu. Głośnik to już nie dziadek z prlu tylko stworzony przez protonsil głośnik dobrze brzmiący w 3 way i znoszący ciężkie katowanie. Dobry do suba do muzyki. Do kina bym szukał czegoś innego.

Skomentuj

W takim wypadku 2x7294 nie ogarnie tego głośniczka ? Wolałbym kupić już coś raz a porządnego. Niestety 150W na tego tonsilka 25/80/1 co maiłem poprzednio było za mało i jak już za głośno sie rozkrecił to wypluwał bebchy. Wolał bym aby miał zapas mocy głośnik niż wzmacniacz, oczywiscie kontrolując go.

Jeśli za te 320zł jest to najlepszy wybór to chyba zdecyduje sie na niego.
              Tylko teraz kwestia wzmacniacza czy on go ogarnie na tyle abym był zadowolony ?

Skomentuj

Przecież problem leży we wzmacniaczu.

Skomentuj

dan123, czemu tak twierdzisz ? Głośnik pracował już na skraju możliwości Z racji iz wczoraj był sylwek ktoś z gośći nie umiejetnie przekrecił potencjometrem od amplitunera i go załatwił.

Skomentuj

dan124 to raz

Głośnik pracował już na skraju możliwości ( ponieważ wzmacniacz nie wyrabiał ) to dwa

Zabił go przester a jak wiadomo łatwiej uwalić głośnik za słabym wzmacniaczem niż za mocnym. to trzy

Skomentuj

Nie chce się kłócić bo nie jestem tego pewny. Ale głośnik pracował bardzo dobrze, jak każdy wraz z wzrostem mocy kiedyś ma moment że już nie ogarnia i tu tak było. Amplituner miał już +5db więc myślę że nadmiar mocy jednak go uszkodził.

Skomentuj

Skoro tak mówisz

Skomentuj

Czy ten wzmacniacz podoła tej 120? Bo jeśli mam zmieniać wzmaka to już mi się nie kalkuluję Wole odesłać do tonsila o ile można do wymiany cewki te 2 gdny 25/80/1

Skomentuj

W tym całym wzmaczniaczu masz jakiś układ zabezpieczeń??
                            Na ile ohm spiełeś te głosniki??

Skomentuj

Tak jak napisał dan124 głośnik uszkodził się przez przester. Wzmacniacz nie kontrolował głośnika na pełnym wysterowaniu membrana fruwała i pewnie cewka uderzyła w nabiegunnik i głośnik się uszkodził. Jest to głośnik na pojedynczym magnesie i nie można oczekiwać cudów z niego. On był montowany w Altus 200 robiłem kilka lat temu dyskotekę w szkole na takich podpiętych pod wzmacniacz estradowy i ten głośnik do suba to nie bardzo. Bas niski słabo słyszalny, ale za to bdb uderzenie wysokiego basu. Jak zbyt mocno mu dałem do pieca to potrafił stuknąć. Gdn 30/120/1 jest inaczej zbudowany, a ma tą samą cewkę co 30/120/1 i 150w rms to dla niego nic. Nawet przy bardzo dużych wychyleniach membrany cewka nie uderza o dno.

Skomentuj

Głośnik w mostku pracował na 8 omach.
                                Rozumiem że uważacie iż głośnik został uszkodzony przez wzmacniacz a nie głośność na jakiej pracował ? Tak jak wspomniałem amplituner był rozkrecony prawie na maxa i głośnik łapał maxymalne wychylenie, zanim sie zorientowałem że już nie daje rady było za późno. Wydaje mi się że przez to się uszkodził.

P.S wracając do wyboru czy tym mostkiem na TDA warto zainwestować w tego GDN-a 25/120 ? Czy lepiej szukać czegoś innego ? (jak wspomniałem wzmacniacza nie chce zmieniać)

Czy mogę pod wzmacniacz podpiąć takie zabezpieczenie ?http://www.advanceelectronic.pl/pl/p...1237-mono./33=
                                Last edited by dejavuu; 01.01.2013, 19:57.

Skomentuj

Może być 25/120 dobrze będzie grał, ale będziesz musiał uważać z głośnością, a jak będziesz miał fundusze to zawsze możesz mu dać mocniejszy wzmacniacz, żeby wykorzystać jego potencjał. Dzwoń jutro do tonsila i zapytaj czy zrobią i napisz na forum co i jak.

Skomentuj

W zyciu nie dalbym za jakis taki wynalazek 320 zl. Wolalbym weglowego STX 10 cali. Mozna tez poszperac na Allegro za jakas fajna uzywka-300zl na glosnik to juz calkiem sporo. Na allegro jest MDS10 za rowno 300zl.

Wysyłane z mojego GT-I9070 za pomocą Tapatalk 2
                                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Reasumując co lepiej zagra pod wzmakiem 150W STX, Tonsil, bądz ten MDS10 ?
                                      Chyba że jeszcze inne typy macie ?

Skomentuj

Mdsy nie nadaja sie do głosnego grania.
                                        Mialem kiedys 25/80/1 w 45l klozecie.
                                        Kupa starsza ten głosnik nie tworzy basu tylko udeżanie,kartonowe brzmienie.
                                        http://allegro.pl/skrzynia-basowa-so...893534046.html
                                        Zapytaj goscia czy nie odsprzeda ci 1 za 300zł:)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X