Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Buduję kolumny budżetowe - pierwszy raz

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Buduję kolumny budżetowe - pierwszy raz

Panowie i mam nadzieję Panie!
    Chcę zbudować kolumny stereo, forum widzę pełne pozytywnie zakręconych, liczę więc na pomoc z Waszej strony. Żeby nie truć Wam i nie przynudzać, bo kilka wątków znalazłem bardzo podobnych ale pojawiły się pojęcia i tematy mi obce a potrzebuję gotowego rozwiązania, przedstawię główne załóżenia mojego projektu:
    - zasób własnej wiedzy określam na poziomie "zero",
    - posiadam amplituner Pioneer SVX-D712,
    - powierzchnia salonu to 25m2,
    - słucham głównie muzyki rockowej, soulu, bluesa ...,
    - na głośniki i osprzęt mogę wydać 600 PLN,

Proszę zatem o pomoc w dobraniu zestawu głośników, zwrotnicy i planu z wymiarami kolumny.

Liczę na Wasze sugestie i porady.

IMO za 600zł do 25mk2 to tylko jakieś używki
    marcinsywala.pl
    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Jakieś 800zł (500zł głośniki + zwrota i obudowy) wyjdzie komplet AWX i w TL poradzi to sobie w tym pomieszczeniu. Wolałbym pewien czas słuchać nieofornirowanych kolumn niż na siłę szukać tańszych głośników.

Skomentuj

Dolphin dobrze mówi, w diy jest duża zaleta że kasy nie wydajesz jednorazowo a w czasie, no i jednocześnie wadą jest przy braku zaplecza, kupowanie rzeczy o których się nie widziało w okresie projektu.

Wysyłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk 2

Skomentuj

Nie wiem czy dobrze się rozumiemy, 600 PLN chcą przeznaczyć na głośniki i zwrotnice nie licząc kosztów obudowy

Skomentuj

AWX w TL z AWX na górze i zwrotką od MX-140...
            http://www.audio.lutuje.se/?awx-transmission-line,27

Skomentuj

Zamieszczone przez Od Wędrowyczów Chłop Zobacz posta
              Nie wiem czy dobrze się rozumiemy, 600 PLN chcą przeznaczyć na głośniki i zwrotnice nie licząc kosztów obudowy
              ale wiesz ze to sie moze skonczyc nawet kosztami 2-2,5x wiekszymi?

zobacz np podstawowe monitory. koszt glosnikow 160zl a koszt kompletnych kolumn to ok 300-350zl!

Skomentuj

Wiadro kleju i lakier ze sklepu, dechy, śruby, papier ścierny z piwnicy, fornir okazyjnie z allegro i w 100zl sie wmieścisz. Pytanie tylko czy masz narzędzia. Bez frezarki i piły tarczowej będzie problem.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                  AWX w TL z AWX
                  a jak wypadnie tu porownanie z FX-200?
                  jakosciowo napewno gorzej, ale z glosnoscia i basem?

chociaz moze ciezko bedzie z budzetem - 560zl glosniki + 300zl zwrotnice :/

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                    jakosciowo napewno gorzej, ale z glosnoscia i basem?
                    A dlaczego gorzej? Masz niby 3drogi, ale na klase słabszych głośnikach a czy w TL będzie z mało basu? Kłóciłbym się... :)

Skomentuj

Niewielki gdn18 AWX to moze byc malo w 25m2, szczegolnie do muzyki rockowej. W TL membrana pracuje dosc wydajnie, co bedzie przekladac sie na modulowanie srednich tonow. 3 drogi ciezko zrobic w takiej kasie, praktycznie niemozliwe. Wychodzi tutaj dziura na "rynku" diy, ktora zapelnilby jakis ekonomiczny zestaw 2way oversize na 20cm midbasie. Cos w podobnie do Hurricane lecz z tanszymi glosnikami.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                        srednich tonow
                        Tunel też swoje promenuje po za basem :)
                        Wychodzi tutaj dziura
                        Nie ma i pewnie nie będzie bo chyba nie da się zrobić 2 way z przyzwoitym basem i średnimi w niskim budżecie na 8 calach.
                        Jest FW200 ale basu będzie niewiele jest Usher ale basu też nie będzie...
                        I tak głośniki wyjdą ponad 6 stów bo kopułka nie może być byle jaka.

Skomentuj

czy w TL będzie z mało basu? Kłóciłbym się...
                          nie mialem jeszcze TLki wiec nie wiem jak to gra

Wychodzi tutaj dziura na "rynku" diy, ktora zapelnilby jakis ekonomiczny zestaw 2way oversize na 20cm midbasie. Cos w podobnie do Hurricane lecz z tanszymi glosnikami.
                          szukaj odpowiednich to sie zrobi

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                            Tunel też swoje promenuje po za basem
                            Niebardzo rozumiem? Przeciez Dabyl poswiecil swojemu projektowi wiele czasu i osiagnal wynik, w ktorym tunel nie promieniuje nic poza basem. Predzej z typowego BR wyleca smieci na srednice niz z dabylowej TL.

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                            Nie ma i pewnie nie będzie bo chyba nie da się zrobić 2 way z przyzwoitym basem i średnimi w niskim budżecie na 8 calach.
                            Jest FW200 ale basu będzie niewiele jest Usher ale basu też nie będzie...
                            I tak głośniki wyjdą ponad 6 stów bo kopułka nie może być byle jaka.
                            Narazie to tylko wszyscy gdybaja, a nikt nic w tym temacie nie zrobil.

Skomentuj

AWX w TL z AWX na górze i zwrotką od MX-140...
                              http://www.audio.lutuje.se/?awx-transmission-line,27
                              Ciekawa propozycja, w sam raz dla mnie, i w pełni przygotowana od strony technicznej. A możesz podesłać porjekt zwrotnicy o której piszesz..

---------- Post dodany o 21:46 ---------- Poprzedni post o 21:42 ----------

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                              ale wiesz ze to sie moze skonczyc nawet kosztami 2-2,5x wiekszymi?

zobacz np podstawowe monitory. koszt glosnikow 160zl a koszt kompletnych kolumn to ok 300-350zl!
                              Dolphin zaproponował ciekawego "gotowca" który inspiruje, czy możesz podusąć podobne rozwiązanie? Jestem otwarty na wszlkie pomysły...

Skomentuj

Niewielki gdn18 AWX to moze byc malo w 25m2.
                                No nie wiem. Ja mam w 22m monitory magant quantum 653 z przetwornikami 165 mm i przy odkręceniu wzmacniacza na 11 dźwiek wypełnia całe mieszkanie.

Skomentuj

Nie na temat...
                                  A jak odkręcisz na 12 to sąsiedzi mogą tańczyc?
                                  Posługiwanie się słownictwem: "odkręceniu wzmacniacza na 11"...
                                  Powie to coś komuś? A skale masz do 12 czy do 120?...
                                  marcinsywala.pl
                                  Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

To uścislę - amplituner stereo 2x100 W, ta wartość "11", to na potencjometrze poziomu wzmocnienia tak jak na tarczy zegara - nie wiem jak to inaczej nazwać.
                                    Ale nie o to chodzi, tylko o to, że wg mnie kolumny na przetwornikach niskotonowych 17 cm powinny być wystarczające do pomieszczenia 25 m2. Poprzednio miałem podłogówki maestro II 130 i musze przyznać, że z monitorów maganta, mimo kolumny dwudrożnej i małej obudowy dźwięk jest chyba mocniejszy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Od Wędrowyczów Chłop Zobacz posta
                                      czy możesz podusąć podobne rozwiązanie? Jestem otwarty na wszlkie pomysły...
                                      mx-140 sa obecnie bezkonkurencyjne
                                      niestety alternatywa to jedynie gorsze jakosciowo glosniki
                                      nie sluchalem jeszcze TLki ale to chyba bedzie najlepsze rozwiazanie

Skomentuj

Narzędzi nie posiadam ale za to kontakt z dwoma zaprzyjaźnionymi stolarzami..

Skomentuj

Czaruję...
                                        X