Witam. Na początku miało to wyglądąć tak: posiadam 3 głośniki gdn tonsila 30/120/1, pomyślałem żeby dokupic 2 seas 29taf/w i 2 seas mca15rcy i zrobic zestaw 3 drożny. Obudowy już są, własny pomysł i wykonanie, stoją jeszcze w stanie surowym bez wyciętych jakichkolwiek otworów. Zrobione z mdf 22mm. Posiadam już cały osprzęt do kolumn kable kolce itp. Ale do tych przetworników trzebaby zaprojektowac zwrotnice koszt projektu 300-400 zł a gdzie wykonanie? Więc zacząłem szukac jakiegoś gotowego zestawu ale nic nie znalazłem poza dwudrożnymi. Zwracam się do forumowiczów może ktoś coś wie o takim zestawie. Jeszcze nie kupiłem tych średnio i wysoko tonowych. Mogę sie skusić na inne głośniki jakościowo i cenowo podobne. Czekam na pytania i porady.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Zestaw 3 drożny
Collapse
X
-
Kolega chce trzy drogi tak jak w nazwie tematu, a nie pół zeusa:) Ja też planuję trzy drogi ale na gdn 30/120/1 nielakierowany + gdm 18/80 + jakaś dobra kopułka, ale nie tonsila. Ułożenie głośników podobne jak altusy i nowe altony 200 http://imageshack.us/photo/my-images...841244804.jpg/ Głośniki w podfrezowaniach i bez żadnych pierścieni. Jak wszystko będzie skompletowane i zacznę budowę to założę stosowny temat w odpowiednim dziale póki co czytam czytam i jeszcze raz czytam, a nie zakładam beznadziejnych tematów z beznadziejnymi pytaniami przecież chłopaki do takich głośników jak podałeś zwrotnic nie wyczarują, ani nie napiszą jak to zagra. Trzeba zrobić kolumny i wysłać któremuś z kolegów z forum na pomiary i wtedy można projektować zwrotnice. Ja jak mam jakieś pytania to piszę do Pawła S. i on mi zawsze pomaga obrać dobry kierunek za co mu dziękuję i Tobie też tak radzę kolego. Masz te gdny malowane? problem w tym, że nic do nich kolorystycznie nie pasuje i wizualnie efekt będzie średni. Na allegro są dwa nielakierowane. Może warto zrobić suba i dwie kolumienki lepiej.
Skomentuj
-
Głośniki nie wypadły przypadkiem tylko sa bardzo popularne i przeglądając fora audio wiele razy się na nie natykałem i były same pozytywy. Seasy są pozatym w przystępnej cenie. Tonsile mam lakierowane. A subwoofer już jeden na nim zrobiłem dębowy wytłumiony wełną owczą i gra świetnie. Więc może ktoś by doradził jakieś inne wysoko i średniotonowe które zagrają lepiej. Jeżeli nie to pozostaje mi tylko projekt zwrotnic do tych głośników.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez elvis18 Zobacz postaa też planuję trzy drogi ale na gdn 30/120/1 nielakierowany
Jest gdzie dostać taki GDN 30/120/1 nielakierowany ? To głośnik z Zeusów widziałem już zielono fioletowe i na zdjęciach tylko czerwono filoetowe. Ale nielakierowanych nihuhu. Gdzie takie sprzedają?
Skomentuj
-
Głośnik wygląda tak http://imageshack.us/photo/my-images...121129017.jpg/ Głośnik jest z kwietnia ubiegłego roku zrobiony na zamówienie przez poprzedniego właściciela. Teraz tonsil też może wykonać taki na zamówienie. W Zeusach TLC był taki nielakierowany i miał wentylowany magnes dodatkowo.
Skomentuj
-
Może coś takiego zrobił na zamówienie Tonsiltechnologie ale nie dostaniesz tego więcej. Nie słyszałem o Zeusach TLC z matowymi głośnikami. Poza tym nie jestem pewien czy ten lakier (może byś też matowy ale być powinien) nie jest istotnym czynnikiem podnoszącym masę ruchomą, bo dla GDN 30/120/1 jest ona o ok. 15 gram większa niż dla innych trzydziestek Tonsila.
Tonsiltechnolgie nie działa od roku więc kto miałby zrobić taki głośnik nawet na zamówienie? Może jakieś warsztaty z Wrześni, tylko że nie mają z Tonsilem i jego dawną produkcja nic wspólnego. Dlatego nie ma pewności, że to jest GDN 30/120/1 a nie jakaś przeróbka innego GDNa o inych parametrach.
Karta katalogowa dla tego konkretnie głośnika byłaby potrzebna. Takiej nie znalazłem.
http://www.unifirm.sk/pages/repro/nizton/30120.html
http://www.tonsilaudio.com/pdf/GDN_30_120_En.pdf
Jak widzisz w obu kartach nie ma takiej specyfikacji wykonania z niepowlekaną membraną.Last edited by nepez; 16.01.2013, 22:07.
Skomentuj
-
To są kolego oryginalne gdn 30/120/1 a nie jakiś ulep tego jestem w stu procentach pewny, ponieważ mam je nawet na gwarancji. Mam dwa nielakierowane i jednego zielonego, którego nie używam. Kosz srebrny tak jak te zielone czyli nowe wypusty(stare miały czarne kosze) ten sam podwójny magnes, nalepka tonsil na magnesie, membrana nielakierowana, ale ona jest czymś zaimpregnowana i tak samo jest w tym zielonym jak się przyjrzysz widać ten czarny impregnat i na to jest położona dosłownie mgiełka tego lakieru kameleon. Różnice w membranie w stosunku do 30/100/11 to to, że ta w tym 30/120/1 jest taka gładka, a w 30/100/11 są takie pory nie wiem jak to nazwać. W tym nielakierowanym górny szeroki resor jest z czarnej pianki, a w zielonym ta pianka jest szara. Resor górny w obydwu jest szerszy, niż w 30/100/11. Grają tak samo obydwa. Główna różnica jest taka, że po tym kameleonie można nawet lać wodę, a po tym nielakierowanym nie i dlatego lakierowane wszędzie mogą grać nawet na deszczu i nic im nie będzie, a te nie bo łatwiej się uszkodzą membrany.
Tutaj gość też takie ma, a to nie ten sam co od niego kupiłem http://allegro.pl/kolumny-basowe-ton...921433650.html
A jak już jesteśmy przy trzech drogach to jeszcze mnie coś zainteresowało ostatnio pojawiła się nowa średniotonówka w stxie http://stx.pl/m-stx-6-5-1-5-200-8-f-s-mc.html
Zestaw by miał tak wyglądać
gdwk http://stx.pl/gdwk-10-250-8-awx.html
gdm http://stx.pl/m-stx-6-5-1-5-200-8-f-s-mc.html
gdn http://stx.pl/w-stx-12-2-500-8-f-s-mc.html
Pan z stx odpisał mi, że tą średniotonówkę można bardzo nisko ciąć i wytrzyma dużą moc, ale charakterystyki kierunkowe są minimalnie gorsze, niż w gdm 14-150scx z racji większego rozmiaru. Zapytałem się też czy powstanie ulepszony duży gdn 10/12" cali MC.X ale czekam na odpowiedź.
Co myślicie? Mógłby z tego powstać fajny "antyaltus" wg mnie.
Skomentuj
-
Nie dostaniesz już tego Tonsila a nawet jeśli taki był poza katalogiem bo mu lakieru zapomnieli natrysnąć, to słowo „nowy wypust” już samo w sobie odstrasza, bo znaczy że to było klepane wg dokumentacji Tonsil S.A. i wszelkie „usprawnienia” robił wujek w pobliskiej stodole na pałę.
Do tych nielakierownych GDN 30/120/1 znajdź ładnego GDM 18/80 pasującego odcieniem i GDWK10/80/26 bo pasuje efektywnością albo GDWK9/120/1 do montazu pod płytę 18mm - ale nie ma jego parametrów, bo to jest głośnik Form Focus i na allegro podają przy nim kartę GDWK9/120 który był innym głośnikiem - miał inną kopułkę i kształt korektora.
30cm GDNy mają szeroki zakres częstotliwości i dość wyrównany więc można go ciąć prostymi filtrami podobnymi do altusowych, dodać korekcję impedancji lub zwiększyć rząd do II. Więcej nie ma co kombinować. Głośnik jest o tyle lepszy że da się zrobić łagodny spadek charakterystyki w niedużej obudowie ok. 55 litrów już powinno mu wystarczyć. Zestaw może więc być zgrabny, a i do napędzenia nie powinien wymagać wielu watów.
Mimo wyglądu i zastosowań to nie jest głośnik subwooferowy. W obudowie objętości altusa 140 - ok. 65 litrów i z właśiwym filtrowaniem będzie przenosił do 45hz z 3db spadkiem. Więc nie spodziewaj się że zrobisz z tego boomboxa.
GDM 18/80 i czasem jak eis trafi 18/100 a nawet używane 18/60 nie różniły się bardzo można przy bardzo dużym kombinowaniu ciąć od 500-700Hz. kosztem niższej efektywności i zwiększenia stromości filtru.
Przykładowe układy filtrów dla tych głośników znane są od bardzo dawna więc jest się na czym oprzeć, oczywiście pomiary będą konieczne i nie takie łatwe w domu bo konstrukcja 3 drożna w dodatku dość duża. Dobry słuch tez się przyda
Jeślichcesz robić z STX, to mają taka 10” na stalowym koszu o bardzo ciekawych parametrach do niedużego BR ok. 40-45 litrów, o przyzwoitej efektywności i ten 6.5” średniotonowy papierowy.
Niejaki Pylon Audio robi kolumny chyba na tych głośnikach (nie przyznają się bo nadali im własne oznaczenia ale to będą najprawdopodobniej te STXy)
---------- Post dodany o 19:43 ---------- Poprzedni post o 19:09 ----------
Ja bym jednak kibicował ci za konstrukcja na Tonsilach bo takich już więcej nie będzie a STXy może kupić teraz każdy :)Last edited by nepez; 17.01.2013, 19:21.
Skomentuj
-
No dobrze nie będę udawał - popieram z sentymentu. Takie szafki składałem w "młodości".
Nawet taki rysunek kiedyś zrobiłem :)
Wysokotonowy to Form Focus GDWK 9/120/1 zamontowany od spodu przedniej ściany, ma zewnątrz widać tylko cztery nyple/nakrętki śrub w kolorze jasnego aluminium żeby pasowały do rantu GDM 18/80 i jasnego kosza GDN 30/120/1
Szerokość przedniej ściany na tym rysunku 350mm wysokość 950mmZałączone pliki
Skomentuj
-
Nie na temat...Nie chcę kolego kopułek tonsila. Słuchałem tych kopułek w różnych kolumnach tonsila, unitry, diory u kolegów i one są takie ostre, albo się nie znam i nie jestem osłuchany wystarczająco. Mój brat kupił ostatnio stx pj i wydaje mi się, że ona najlepiej gra w porównaniu z tamtymi. Ja bym chciał na górę awx bo skoro pj mi się w miarę podoba to tamten pewnie będzie dla mnie już super. Bas z gdn 30/120/1 jest dla mnie wystarczający nie musi bardzo nisko schodzić jak typowy subwoofer. Wczoraj byłem u kolegi posłuchać gdna W.STX.12.2.500.8.F.S.MC ma na tym subwoofer pasywny buda 100 litrów z mdfu strojona na 35hz bass reflexem szczelinowym(dwa gdny w tej budzie) podpięte pod końcówkę sharpa 8800 w środku do każdego głośnika zwrotnica stx cięcie 150hz. Sharp jest podłączony do amplitunera harmann z którym grają tymczasowo space 86 i całość podpięta do kompa. Głośnik ma zupełnie inny charakter gry, niż mój 30/120/1 w budzie altus 300@37hz pod yamahą a-720. Jest głośny, równie szybki i ma potężny kick naprawdę wysoki bas dosłownie "wali w klatę" niskie zejścia słabo słyszalne. Bas krótki punktowy, jest uderzenie które szybko gaśnie nie przeciąga i nie wybrzmiewa długo. Ale nie ma takiej głębi i wydaje się taki pusty bez odpowiedniej masy. Tonsila ciężko mi porównać w tej chwili, bo obudowy są rozszczelnione, świszczy powietrze, bo budy się rozklejają, a tylna ścianka gra razem z głośnikiem, więc ciężko porównać, ale też bas szybki, krótki, jak trzeba to przeciągnie, że drzwi w pokoju rozrywa, a jak trzeba to i mocno kopnie, ale nie tak jak stx. Bas ma odpowiednią masę czuć głębię tego basu, jest taki muzykalny plumka sobie fajnie, niższe basy odtwarza u mnie ładniej. Ale czasem dudni i się rozmywa(obudowa winna wg mnie). Jak zrobię docelowe skrzynki i zakupię końcówkę mocy 2x200w dobrą jakościowo(nie estradową) to wtedy napiszę więcej. Kolumny będę mógł też do kogoś osłuchanego wysłać, żeby wyraził swoją opinię Last edited by elvis18; 18.01.2013, 17:12.
Skomentuj
-
To fakt że klonerzy będą zawiedzeni :) Ale inaczej nie da się wykorzystać tak mało dostępnych głośników jak GDN30/120/1 z nielakierowaną membraną.
Nie podzielam tak negatywnych opinii o kopułkach Tonsila, to stereotypy. Są lepsze od wielu popularyzowanych na forach tanich kopułek jak monacor czy visaton. Porównywałem je bezpośrednio z cztery razy droższą Vifą i trzy razy droższymi Seasami. I nie było takiej przepaści jak się spodziewałem. Jest tylko jeden warunek żeby w miarę możliwości filtrować łagodnym spadkiem z wysokim odcięciem. Wtedy nie są ostrzejsze niż inne kopułki tekstylne. Dla mnie się od jedwabnych Vify różniły barwą ale nie w jakimś negatywnym sensie, Vifa miała delikatniejsze i mniej akcentowane brzmienie, GDWK10/80/19 zależnie od wersji wykonania brzmiał bardziej "estradowo" lub był jedynie nieco "ciemniejszy" w tonacji.
Dawno temu miałem też laminatowe GDWK9/80 i 10/80 (mało kto miał wtedy co innego) i rozbawiło mnie szczerze dokonane kilka lat temu "odkrycie" klonerów Totem Mite, że taka niepozorna starodawna kopułka ma rewelacyjne wyrównanie charakterystyki - jakby nie wiadomo czego się spodziewali?
Jeśli się nie podobają kopułki polecam GDWT9/100FP albo eksperymenty np. tuba 9/100FP na driwerze GDWT12-19/150 w wersji z dwoma ferrytami fi-70mm. To również bardzo dobrze brzmiące głośniki, z opatentowanym korektorem produkowane dla Eminence (tylko trochę brzydkim bo niepolerowanym). Kto słyszał Zeusy w roli kolumn do normalnego odsłuchu a nie młocki w remizie zrozumie o co chodzi w brzmieniu tych tub. Nie przypadkowo wykorzystuje ich wersje WLM i ZuAudio.
Będą trudniejsze w aplikacji bo równomierne obniżenie ich efektywności nie jest takie proste.
---------- Post dodany o 20:10 ---------- Poprzedni post o 20:00 ----------
Zamieszczone przez elvis18 Zobacz postaój brat kupił ostatnio stx pj i wydaje mi się, że ona najlepiej gra w porównaniu z tamtymi. Ja bym chciał na górę awx bo skoro pj mi się w miarę podoba to tamten pewnie będzie dla mnie już super. Bas z gdn 30/120/1 jest dla mnie wystarczający nie musi bardzo nisko schodzić jak typowy subwoofer. Wczoraj byłem u kolegi posłuchać W.STX.12.2.500.8.F.S.MC ma na tym subwoofer pasywny buda 100 litrów z mdfu strojona na 35hz bass reflexem szczelinowym(dwa gdny w tej budzie) podpięte pod końcówkę sharpa 8800 w środku do każdego głośnika zwrotnica stx cięcie 150hz. Sharp jest podłączony do amplitunera harmann z którym grają tymczasowo space 86 i całość podpięta do kompa. Głośnik ma zupełnie inny charakter gry, niż mój 30/120/1 w budzie altus 300@37hz pod yamahą a-720. Jest głośny, równie szybki i ma potężny kick naprawdę wysoki bas dosłownie "wali w klatę" niskie zejścia słabo słyszalne. Bas krótki punktowy,
Stx Pj jeszcze może ten za 38 złotych do klonów altusopodobnych na Tonsilach??? Najlepiej od razu zamontować takie trzy w każdej kolumnie
Przepraszam ale "porady" moje dotyczą kolumn które będziesz mógł postawić przy dwudziestoletnich JM LAB na dwucewkowym głośniku nisko-średnio-tonowym i tioxidowej odwróconej kopułce Focal, które w latach świetności kosztowały pięć razy tyle co jakieś tam Altusy, i nie będziesz się musiał wstydzić ich brzmienia.
Niestety na kickbasach podłączanych pod stare Sharpy czy Diory na hybrydach Sanyo się nie znam, wiec nie doradzę nic do takiego zastosowania.
Radziłem się przyjrzeć STX z tej serii ale 10" jako alternatywę dla tych egzotycznych Tonsili które masz. Ten STX parametrami nieco przypomina GDNy Tonsila ale z nieco głębszym zejściem basowym w mniejszej obudowie. O jego barwie brzmienia się nie wypowiem bo to w większej mierze wypadkowa filtrowania i gustu słuchacza.
Jeśli chcesz mieć porównanie do zestawów 3 drożnych to takich zestawów na proponowanych głośnikach szukaj do posłuchania - choćby Pylon Audio Saphire 30 jeśli masz taką możliwość, a nie porównuj do jakichś subwooferów zasilanych niewiaomo czym.
---------- Post dodany o 20:55 ---------- Poprzedni post o 20:10 ----------
Zamieszczone przez elvis18 Zobacz postaTonsila ciężko mi porównać w tej chwili, bo obudowy są rozszczelnione, świszczy powietrze, bo budy się rozklejają, a tylna ścianka gra razem z głośnikiem, więc ciężko porównać, ale też bas szybki, krótki, jak trzeba to przeciągnie, że drzwi w pokoju rozrywa, a jak trzeba to i mocno kopnie, ale nie tak jak stx. Bas ma odpowiednią masę czuć głębię tego basu, jest taki muzykalny plumka sobie fajnie, niższe basy odtwarza u mnie ładniej. Ale czasem dudni i się rozmywa(obudowa winna wg mnie). Jak zrobię docelowe skrzynki i zakupię końcówkę mocy 2x200w dobrą jakościowo(nie estradową) to wtedy napiszę więcej.
Jeśli jest już sprawa zwrotnicy i obudowy proponuję zapomnieć o jakimkolwiek przekładaniu GDN30/120/1 do starych albo nowych Altusów.
nalezy wypróbować obudowy w różnych objętościach i strojeniach. Proponuję netto od 56 litrów do 65 litrów strojonych na 40 do 42 Hz jak największym tunelem br - np średnicy 10cm i eksperymenty z ilością wytłumienia.
Następnie trzeba oprzeć się na znanych rozwiązaniach zwrotnic. Przy tych GDNach Tonsila z dość lekkimi membranami wyciśnięcie basu polega w zasadzie jedynie na obniżaniu częstotliwości podziału. Jeśli uzyskasz już zadowalający charakter brzmienia basu, dobry impuls i "muzykalność" jak napisałeś to jego ilość zwiększysz ograniczając pasmo filtru i przy okazji obniżając efektywność - choć GDNy 30 znane są w większości z szerokiego pasma przenoszenia jak na swoją wielkość.
Minimalne podziały dla GDN 30 (80 lub 100) oraz GDM 18/80 jakie widziałem to było około 500-600 Hz. Robił je Andrzej Kisiel wiele lat temu i to powinien być punkt wyjścia do pomiarów. Ucho w tym nie da rady choć kiedyś tak robiono z braku innych mozliwości.
---------- Post dodany o 21:06 ---------- Poprzedni post o 20:55 ----------
I zagrają poprawnie nawet na 20 watowym wzmacniaczu , byle dobrym. Nie potrzebują od razu 200W zwłaszcza że tej mocy w nich nie wykorzystasz. Głośniki przy niskim odcięciu będą miały znamionowo około 80-100 WLast edited by nepez; 18.01.2013, 20:03.
Skomentuj
Skomentuj