Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Co to za przetwornik wysokotonowy vifa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Co to za przetwornik wysokotonowy vifa

Witam
    Mam problem
    Przetwornik jest z kolumn T+A elektroakustik ,
    Na 90 %Vifa bo podobno takie wkładają ,
    Problem jest tego typu , przetworniki odstają jakośćią od reszty kolumn , niedbałe luty drutów cewki i chyba jasna sprawa
    dlatego chce kupić nowe
    jak ktoś spotkał się z tymi oznaczeniami , lub potrafi rozszyfrować kod symbolu do głośnika Vifa proszę o wypowiedzi
    Google brak odpowiedzi
    napisałem maila do firmy T+A cisza

---------- Post dodany o 20:52 ---------- Poprzedni post o 20:51 ----------

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...dbdce898.html#

Pokaż zdjęcie frontu i tych niby niedbałych połączeń , ale to mi na Vife nie wygląda (Vifa dawała przeważnie naklejkę z boku na magnesie a nie nadruk)

Skomentuj

T+A robi własne przody nic nie pomoże
      Nie chce ponownie wyjmować cewki ,nie chodzi o kable do przetwornika , a te luty naprawdę pełna amatorka
      Last edited by krol16; 07.01.2013, 22:30.

Skomentuj

Zamieszczone przez krol16 Zobacz posta
        te luty naprawdę pełna amatorka
        Po lutach nie ocenia się jakości głośnika. Może ktoś później go lutował. Poza tym wymiana głośnika na inny wiąże się z przeprojektowaniem zwrotnicy, a to już wymaga wiedzy i sprzętu pomiarowego, niezbyt skomplikowanego ale wymagającego umiejętności i pewnego doświadczenia.

Skomentuj

Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz posta
          Po lutach nie ocenia się jakości głośnika. Może ktoś później go lutował. Poza tym wymiana głośnika na inny wiąże się z przeprojektowaniem zwrotnicy, a to już wymaga wiedzy i sprzętu pomiarowego, niezbyt skomplikowanego ale wymagającego umiejętności i pewnego doświadczenia.
          Panowie czepiacie się się więc rozwinę temat .
          Przetwornik jest zbyt metaliczny , czasem wpada w dziwny rezonans nie spotkałem się z czymś takim , przy wyższej amplitudzie zakresu wysokich częstotliwośći danego utworu syczy jak tonsil ,
          Wracając do cewki ząkończenie uzwojenia cewki nie są jednolite jak powtarzane po niepowodzeniu, za dużo topnika , zajmuje się naprawą sprzętu I.T , uważam że nie zostały wykonane przez kogoś kto lutuje zawodowo
          Podsumowując ktoś wstawił nie oryginalną cewkę

Skomentuj

Co nie zmienia faktu, że:
            Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz posta
            wymiana głośnika na inny wiąże się z przeprojektowaniem zwrotnicy, a to już wymaga wiedzy i sprzętu pomiarowego, niezbyt skomplikowanego ale wymagającego umiejętności i pewnego doświadczenia.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
              Co nie zmienia faktu, że:
              Wszystko zgadza się ale trzeba to zrobić aby przywrócić kolumnom pierwotne brzmienie

---------- Post dodany o 14:42 ---------- Poprzedni post o 13:30 ----------

Dodam jeszcze że zdaje sobie sprawę że nie kupie takiego przetwornika
              Ale na podstawie parametrów oryginalnego dobiorę najbardziej zbliżony ,co da efekt mniej ingerencji w zwrotnice .Druga sprawa Firma T+A dobierała przetwornik w sposób nie przypadkowy do innych przetworników ,a zależy na zbliżeniu się do oryginału , preferuje neutralność kolumn. posiadam kolumny 10 letnie Isophon wiec mam porównanie
              Firma t+a jest uznaną marką , tylko w polsce mniej znana,dlatego wiedziałem przed wyjęciem przetwornika że nie jest coś w porządku

Skomentuj

Przecież parametry nie gwarantują że zagra nawet podobnie.

Skomentuj

Zamieszczone przez dan124 Zobacz posta
                  Przecież parametry nie gwarantują że zagra nawet podobnie.
                  Ale na pewno lepiej jak dobieranie w ciemno ,a poza tym jeden parametr jest szczególnie ważny dla mnie ,skuteczność aby nie wyłaniał się przed szereg ,jeżeli to ta sama firma np. vifa
                  to ma podobne sposoby pomiaru dla każdego głośnika ,
                  parametry które mam
                  to
                  pasmo max 40.000 napisane na kolumnie ,i 4ohm ale to nie takie pewne, mierzenie cewki niema sensu fals ,bardziej oglądnięcie zwrotnicy jak jest zbudowana i pomiar innych przetworników
                  i tak myślę że pierwsze cyfry z napisu na przetworniku to 100W

---------- Post dodany o 09:35 ---------- Poprzedni post o 17:05 ----------

Temat zamykam
                  T+A odpisało podali te same symbole co na głośniku , więc swoje wewnętrzne , ale teraz dobra cześć wiadomości maja takie przetworniki na magazynie i niedrogie (dieser ist noch lieferbar und kostet 50.72€ pro Stück) nie zastanawiam się i zamawiam nie ma problemu wysyłka do P:)lski. Po przelewie
                  Last edited by krol16; 09.01.2013, 08:40.

Skomentuj

Czaruję...
                  X