Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer do Altusów 140 jako podstawka

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer do Altusów 140 jako podstawka

Witam.
    Mam Altusy 140 i chciałbym do nich dorobić subwoofer lub dwa subwoofery (jako podstawki pod moje Altusy) oczywiście aktywne. Miały by to być konstrukcje na głośnikach Tonsil. Jeżeli były jako podstawki to ich wymiary 40*40*30. Jaki głośnik do tego litrażu (ok 30l) i jaki br lub dwa br-y. Myślałem o głośniku 20 lub 25 cm. Jeżeli miałby to być jeden subwoofer to też na takiej średnicy 20 lub 25 cm w możliwie małej obudowie bo nie chcę trzeciego pudła wielkości Altusów.

Tonsil nie ma takich glosnikow jakie wymagasz. Minimum to kolejne 30cm. Jak chcesz mniejsze i tanie to tylko STX z serii glosnikow samochodowych.

Skomentuj

Ludzie to mają zachcianki :) subwoofery do altusów najlepiej jeszcze na głośniach dwa razy mniejszych od nich i żeby było duuużooo baaassssuuuu i trzęsło podłogą i żyrandol się bujał, a wszystko zmieściło się w pokoju o pow. 8m2.
      W Erze tak robili, ale dlatego są teraz T-mobile.

---------- Post dodany o 11:22 ---------- Poprzedni post o 11:18 ----------

Kup sobie jakieś używane monitorki typu Maestro 70 i do tego subwoofer Activ200

Altusy to sa głośniki o manierach estradowych - wysoka efektywność krótkie psamo o łagodnym spadku - do dużych pomieszczeń. Dopalenie ich basem wymagałoby juz pewnie kolumn na 15" estradowcu i może w filtrze akustycznym wieklkości komody.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
        Tonsil nie ma takich glosnikow jakie wymagasz. Minimum to kolejne 30cm. Jak chcesz mniejsze i tanie to tylko STX z serii glosnikow samochodowych.
        Przepraszam a co myślisz o starym gdn20/80/2, 20/80/4 czy nowym za 160zł gdn 20/100/4 głosniki typowo do subów

---------- Post dodany o 13:46 ---------- Poprzedni post o 13:35 ----------

witam ponownie. Z moimi altusami jest tak: nie słucham muzyki tylko oglądam filmy i to nie za głośno (nie lubię jak sąsiedzi podsłuchują). Więc przy cichym oglądaniu filmu altusy zachowują sie tak jakby wcale basu nie odtwarzały porostu zanika, jest słaby a ja chciałbym go mieć trochę więcej a że nie zależy mi na dyndającym żyrandolu i odpadających płytkach w łazience pomyślałem że można byłoby zrobić mały sub na głośniku 20, 25 aktywny który przy cichych altusach uzupełniał by bas.
        Docelowo mam zamiar stworzyć zestaw 5.1 i przodami wcale nie będą altusy (przyjdzie dzień że pójdą pod młotek). Pomysł z podstawkami był głupi. Pewnie zdziwi Was że jest ktoś kto chce suba do cichego słuchania... Budowć dużego suba nie chcę bo trzecie wielkie pudło mi niepotrzebne choć może dobrze by wyglądało przy 50" tv.
        Myślałem o czymś takim lub podobnym może na jakim stx. Proszę zerknijcie na ten projekt co myślicie?? http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=281570

---------- Post dodany o 13:52 ---------- Poprzedni post o 13:46 ----------

Tak nawiasem mówiąc kolega wspomniał o maestro widziałem obudowę do Aktiv 200 maestro sub aktywny chyba konstrukcja izobaryczna z dwoma gdn 20cm czy ktoś wie jakie ma wymiary jakie tunele jakie głośniki żeby kupić obudowę i go skopiować. Ma ktoś dane o tym subie??

---------- Post dodany o 13:55 ---------- Poprzedni post o 13:52 ----------

A może to nie jest izobara tylko band pass 6th??

Skomentuj

Albo Activ 250 na GDN20/100/3 właśnie. Ale nie tym oferowanym obecnie bo on nie jest do suba.

Subów Tonsila nie opłaca się kopiować. Tak samo jak starych maestro i innych konstrukcji do kina domowego.

jeśli oglądasz filmy to polecam na przykład Activ 250. Do tego możesz zdobyć używane Maestro 70 jeśli ma być stereo albo maestro 50 sat.

Możesz również skompletować zestaw Focus - sa dwa rodzaje frontów w tym jeden z 20cm basem nie wymagający suba.

Na zabawę z Altusami do kina domowego to szkoda pieniędzy.

---------- Post dodany o 19:42 ---------- Poprzedni post o 19:19 ----------

Albo zapoluj na typowy zestaw do KD - jeśli tak lubisz Tonsile to może Proton 150

Skomentuj

Czaruję...
          X