Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Teoria czy praktyka?symulacja filtrow

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Teoria czy praktyka?symulacja filtrow

Witam.
    Pół roku temu zaprojektowałem zwrotnice aktywne do kolumny dwudrożnej.
    Przetworniki to: Peerless SDS-134 oraz VIFA DX25TG-09-04.
    Wybrane filtry na początku to
    a) dla sekcji nisko-średniotonowej- LP, Butterworth 1 rzędu, f= 3kHz
    b) dla sekcji wysokotonowej- HP, Bessel 2 rzędu, f= 3kHz
    Wykres symulacji wyglądał tak:

Dzisiaj jednak coś mnie nakłoniło, żeby sprawdzić to wszystko (tak, po ponad pół roku). Okazało się, że nie jest wpisana skuteczność głośnika wysokotonowego.

Po dokonaniu symulacji, otrzymałem taki oto wykres.

I tak przy 2.8 kHz mamy podbicie o 3 dB, przy 17 kHz 4.8 dB.

Uzyskałem w miarę prostą charakterystykę w paśmie przenoszenia i wygląda ona tak:

Częstotliwości podziału:
    a) nisko-średniotonowa: LP, Butterworth 1 rzędu, 3.6 kHz
    b) wysokotonowa: HP, Bessel 2 rzędu, 3.8 kHz
    Oczywiście dobierałem różne wartości rezystorów dla głośnika wysokotonowego.

Dla mnie dźwięk jest bardzo przejrzysty, klarowny, a najbardziej co mnie uderza i innych to czystość i szczegółowość. A może tylko mi się tak wydaje? Niestety nie mam dobrego, referencyjnego źródła dźwięku. W obecnej konfiguracji mam podbicie częstotliwości harmonicznych ludzkiego głosu (a właśnie to wpływa na przejrzystość).

I teraz mam pytanie, może trochę filozoficzne.
    Czy jest sens zmieniać częstotliwości filtrów?
    Last edited by przemek6; 18.01.2013, 19:48. Powód: Dodano opis tematu

Czy jest sens zmieniać częstotliwości filtrów?
    A ja mam pytanie, może troche praktyczne:
    Czy nie lepiej zrobić pomiary zamiast bawić się w jakieś symulacje?
    http://diyaudio.pl/showthread.php/20...041#post330041

Skomentuj

Ja tez mam pytanie. Co ma do tego bi-wiring w tytule? Czegoś nie rozumiem?

Skomentuj

pamietam te wykresy... tez kiedys sie tak bawilem
        olej to bo one nie maja nic wspolnego z rzeczywistoscia

Skomentuj

Dzięki za odpowiedzi :)
          Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
          A ja mam pytanie, może troche praktyczne:
          Czy nie lepiej zrobić pomiary zamiast bawić się w jakieś symulacje?
          Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          pamietam te wykresy... tez kiedys sie tak bawilem
          olej to bo one nie maja nic wspolnego z rzeczywistoscia
          Nie wiedziałem, że symulacje można aż w takim stopniu olać- głównie to nimi się sugerowałem. To zmienia postać rzeczy. Doszedłem do wniosku że nie będę mierzył, bo po co, skoro i tak wyjdzie (najprawdopodobniej) coś "nieładnego". Wczoraj zrobiłem jeszcze podmianę elementów w zwrotnicy, na takie, jakie były by przy tym drugim wykresie. Dno totalne
          Zresztą co się dziwić, podział nie ten sam, przesunięcia fazowe się "rozlazły".

Zamieszczone przez nepez Zobacz posta
          Ja tez mam pytanie. Co ma do tego bi-wiring w tytule? Czegoś nie rozumiem?
          Nie będę się tłumaczył, bo faktycznie to nie ma nic do tematu. Po czasie nie mogłem już edytować i tak zostało :)

Pozdrawiam

Ps Moderatora proszę o usunięcie w temacie "bi-wirring"

Skomentuj

Nie wiedziałem, że symulacje można aż w takim stopniu olać- głównie to nimi się sugerowałem. To zmienia postać rzeczy. Doszedłem do wniosku że nie będę mierzył, bo po co, skoro i tak wyjdzie (najprawdopodobniej) coś "nieładnego".
            Podejście na zasadzie - nie che się zbadac, bo moze okaze się, że jestem chory?

Wczoraj zrobiłem jeszcze podmianę elementów w zwrotnicy, na takie, jakie były by przy tym drugim wykresie. Dno totalne
            Zresztą co się dziwić, podział nie ten sam, przesunięcia fazowe się "rozlazły".
            A skąd wiesz, że fazy sie rozlazły, a wcześniej były dobrze zgrane?

Skomentuj

rob pomiary i zacznij sie uczyc
              nawet poprawne zgranie fazowe nie jest gwarancja dobrego brzmienia

Skomentuj

Zgadzam sie z Pawlem
                Jeszcze trzeba dobrze trafić z podziałem i stromoscia zbocza
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Dziękuję za odpowiedzi :)
                  Tomq88, co do podejścia- trochę w tym racji jest. Głównym powodem jest brak oprzyrządowania do pomiaru. Co do faz, jeżeli zmieniam częstotliwości podziału i nie są one jednakowe- nie mam wspólnego punktu -45 stopni i +45 stopni (-3 dB) (piszę czysto teoretycznie i to jeszcze od strony czysto elektronicznej, nie akustycznej :) ) Mogę się jednak mylić, dlatego tutaj piszę (tak Pawle S., uczę się :) )
                  Na chwilę obecną, jedyne co mogłem zrobić, to sprawdzić pasmo przenoszenia za pomocą RMAA.

Pozdrawiam

Skomentuj

sprzet pomiarowy robiony samemu wcale nie jest taki drogi
                    zdecydowanie gorzej wychodzi sprzet potrzebny do odsluchania zwrotnicy - to juz sa potezne koszta :/

Skomentuj

przemek6:
                      Odwróć fazę dla DX25, zrób pomiar i pokaż go tutaj.
                      Jeśli jest możliwość w RMAA to wygładź pomiary.

Skomentuj

A powiedzcie mi, czy zamiast tego JIG i całego oprogramowania na PC, mógłbym do pomiaru przesunięcia fazowego użyć 2 mikrofonów i oscyloskopu? Wiem, że nie będę miał wykresu jednolitego, jednak wartości będę znał. Wówczas jedynym kosztem były by mikrofony. Jak w tej roli sprawdzają się te tanie, elektretowe?

Piotr Acoustic.
                        Załączam wykresy z Spectra Plus, nie mam możliwości teraz wykonać na RMAA.

Ch-ka gdzie polaryzacja DX zgodnie z SDS

Ch-ka gdzie polaryzacja DX przeciwna do SDS. W tej konfiguracji słucham.
                        Last edited by przemek6; 19.01.2013, 14:21. Powód: Dodana odpowiedź do Piotr Acoustic

Skomentuj

A powiedzcie mi, czy zamiast tego JIG i całego oprogramowania na PC, mógłbym do pomiaru przesunięcia fazowego użyć 2 mikrofonów i oscyloskopu?
                          Nie rozumiem co to jest za zwyczaj na tym forum zeby mieszac w glowach poczatkujaym o jakis Jigach.

Wszystko czego potrzebujesz do pomiarow to:
                          - komputer (masz juz)
                          - wkladka mikrofonowa panasonica (koszt ~15 zł + wysylka)
                          - program HolmImpulse do sciagniecia za darmo.

Do tego ten linki:
                          http://www.audiostereo.pl/pomiary-w-...oda_81901.html

i nic wiecej nie potrzeba.

Skomentuj

JIG to koszt rzedu 20zl. olej drogie gniazda i rob wszystko na przylutowanych kablach
                            nie kombinuj bo tylko stracisz czas i kase

pewnie sie da, ale...

Skomentuj

Zamieszczone przez przemek6 Zobacz posta
                              A powiedzcie mi, czy zamiast tego JIG i całego oprogramowania na PC, mógłbym do pomiaru przesunięcia fazowego użyć 2 mikrofonów i oscyloskopu? Wiem, że nie będę miał wykresu jednolitego, jednak wartości będę znał. Wówczas jedynym kosztem były by mikrofony. Jak w tej roli sprawdzają się te tanie, elektretowe?

Piotr Acoustic.
                              Załączam wykresy z Spectra Plus, nie mam możliwości teraz wykonać na RMAA.

Ch-ka gdzie polaryzacja DX zgodnie z SDS

Ch-ka gdzie polaryzacja DX przeciwna do SDS. W tej konfiguracji słucham.
                              Pomiary są strasznie poszarpane, ale jak widać w przeciw fazie jest znacznie lepiej i tak możesz zostawić.
                              Najlepiej będzie zrobić pomiary HolmImpulse albo speaker workshop.

Skomentuj

Pomierzyłem i wyszło mi coś takiego:
                                1. SDS

2. DX

3.W przeciwfazie

4.W fazie

5. Całość

Na pierwszy rzut oka, z filtrem dolnoprzepustowym jest coś nie tak.
                                Pomiary jednak nie były przeprowadzane na np. WM-60/61 (wydaje mi się, że ten fd ma koło 500 Hz). Jeżeli go dostanę, odezwę się ponownie.
                                Pozdrawiam :)

Ps w sumie tym programem można by było także sprawdzać zwrotnice aktywne- normalnie "full wypas" :)

Skomentuj

Musisz nad tym programem jeszcze posiedzieć.
                                  Te pomiary nie wyglądają dobrze.
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez przemek6 Zobacz posta
                                    Na pierwszy rzut oka, z filtrem dolnoprzepustowym jest coś nie tak.
                                    Gating. .

Skomentuj

Ps w sumie tym programem można by było także sprawdzać zwrotnice aktywne- normalnie "full wypas"
                                      Dokłądnie, możesz podłaczyć wejście zwrotnicy do wyjscia stereo karty, a wyjscie zwrotnicy do wejscia Line in karty i mierzyc.

Jak wyzej - popracuj nad czytelnoscia pomiarow.

Skomentuj

Przeprowadziłem ponownie pomiary.
                                        Wyglądają one tak:

Zielony- głośniki w przeciwfazie, czerowny- w fazie.
                                        Zrobiłem jeszcze jeden pomiar i wygląda on tak:

Teraz pozostaje dobór rezystancji dla głośnika wysokotonowego, prawda?
                                        Pozdrawiam :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X