Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

MONACOR czy TONSIL??? PIONEER czy DENON?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

MONACOR czy TONSIL??? PIONEER czy DENON?

Witam!

1)
    Co sadzicie o glosnikach 13 i 16 Monacora a konkretnie SPH-135 KEP i SPH-165 KEP?
    Jak wypadaja w porownaniu do Tonsilowskich GDN 13/..., GDN 16/...?
    Czy warte sa 3 razy wyzszej ceny?

Za Tonsile zaplace ok 80 szt. a za Monacory ok.250 szt. Przy 6 lub 8 sztukach roznica w cenie bedzie dosc znaczna. Czy warto???

Czy warto kupic wysokotonowce Monacora DT-107 czy lepiej jakis Tonsil GDWK?

2)
    Ktory z amplitunerow wybralibyscie (sa w podobnej cenie):
    PIONEER VSX 814 czy Denon AVR-1705?

Pozdrawiam!

raczej denon
    podaj linka do glosników monacor

Skomentuj

Zamieszczone przez aryan
      raczej denon
      podaj linka do glosników monacor
      Oto i on: http://www.monacor.pl/reviews.phtml

Skomentuj

a do czego to maja byc glosniki?

a brales pod uwage dt 300 i 99?
        za ta cene chyba nie warto brac mid basów monacora

Skomentuj

zdecydowanie denon a co do monacor'a to kiedys gipsy2 mi polecal chyba jakas tania 13 za bodajze 120zl nie pamietam juz musial bys pogadac z nim na gg albo prywatna wiadomosc wyslac

Skomentuj

z monacora za śmieszne pieniądze dostaniesz wybitny głośnik zwany sph 170 ,kosztuje 130zl a bije na łeb na głowe tonsila! za sph 165 kep zapłaciłbym 400zl,a ponieważ kosztuje 230zl to tymbardzoej sie ciesz,a porównywanie go do tonsila jest nie na miejscu.Jak go planujesz to weź pod uwage że kupować kopułkę do niego za max 160zl sztuka to mezalians. Wysokotonókami monacora warto się zainteresować.

ps.niskośr,np ten sph 170 jest troszkę trudny to aplikacji w obudowe,ale dasz rade....gdzieś nawet mialem jakiś schemat filtru dla niego i budy...poszukam...co do ampli,jak wolisz słuchać częsciej stereo to denon.Pionek gra bardzo ostro (naprawde baardzo ostro) i sypie wysokimi i średnimi,ciezko pod niego znaleść głosniki do stereo.W kinie lepszy bedzie pionek od denona.A jak chcesz cosik uniwersalnego to weź denona,ale dołóż troszke na wyższy model,albo najlepiej kup denona 1804 jest w stereo poprostu powalająco rewelacyjny,w kinie to niewiem.

Skomentuj

gipsy2,
              na ukończeniu: monitory Peerless hds 164 + Vifa DX
              Powoli kończe kolumny na DT-100 plus CSX 176.Szykuje sie niezła zabawa!
              DX tylko nie tak łatwo je opanowac w <3000hz .
              Przepraszam ze sie wtracam ale subiektywnie :
              Poradz sie znawców wysokotonowców co moze dac dx i w jakim filtrze ( nie bedzie on standardowy- jak znajde to dam ci na priwatny) . jest bardzo dobry jesli chodzi o kąt odsłuchu -10 ,20 , 30 stopni . Daje b. duze mozliwosci ale nie jest taki łatwy jak tw025

[ Dodano: 2004-12-24, 23:40 ]
              naprawde szczere wigilijne ( data i godzina ) - POWODZENIA oraz satysfakcji z własnego ulubionego brzmienia .
              ( ile ludzi tyle upodobań ) ja bym na dx

[ Dodano: 2004-12-24, 23:44 ]
              Audax tw025a16
              jest dobrą klasą hi-fi ale moje upodobania sa blizej jedwabnych .
              Chyba Audax hm170c0 jest tytan - jesli sie nie myle . Bo z pamieci :( o tej porze i po " KARPIKU " ;-)

[ Dodano: 2004-12-24, 23:52 ]

grzes19,
              Co sadzicie o glosnikach 13 i 16
              A JAKI MASZ POKOIK ??????
              Czy będzie sub???????
              Jakiej muzy lubisz słuchac ??????
              Czy bedzie to tez grało z filmami zapuszonymi na dvd itd
              Czyli do czego ci te "kolumienki"

[ Dodano: 2004-12-25, 00:02 ]
              pionier/ denon ???
              A czy swiat juz sie kończy do tych marek ?????
              DENON!!!!!!!
              lub Rotel lub Nad ostatecznie HarmanKardon
              a ja bym brał MARANTZ!!!!!!!! cena / jakosc ( angielskie brzmienie - jak na moje doswiadczenie , skromne bo mało słyszałem w zapuszczonym kaliszu )

Skomentuj

Czy na pewno Monacor SPH-170 kosztuje 130zł.???

Najtańsza przyzwoita 13stka Monacora to SPH-130 - cena ponad 140zł. Konstrukcyjnie jest prymitywniejszy od Tonsila GDN 13/40/8 kosztującego 88zł. Do KD gdzie musi być jakość przy niskiej cenie, bo głosników jest dużo, Tonsil będzie trafnym wyborem.

Bardzo dobre są Monacory SPH-135C, kosztują podobnie co SPH-165KEP. Na http://www.diyakustyka.tk/ jest wątek o KEPach. Ten głośnik bardzo dobrze trzyma parametry. Pozostałe Monacory raczej tylko na papierze to potrafią.
                .

Skomentuj

Monacor SPH 170 kosztuje od 131,1 - 138 zł + koszty dostawy (zależnie od dostawcy) – według moich danych.
                  Mierzyłeś może parametry tych głośników, tych, co jak piszesz, „trzymają parametry na papierze” ?
                  Planuję sobie właśnie nowe kolumienki (wątek na o monitorach studyjnych na SPH-165KEP na www.diyaudio.tk śledzę od jego powstania).
                  Być może będzie to coś podobnego, może nie. Jeżeli znasz nieco konkretów – napisz - nie chciałbym się naciąć.

Skomentuj

Chomik a co Cie tak wzięło na lamenty .... Te monitorki na DX i hds są skończone,vifę DX mam juz świetnie opanowaną,to mój ulubiony głośnik wysokotonowy Vif,więc sie nie martw o aplikacje.Piszesz że jest trudniejszy w aplikacji od tw0a25 (myśle że tw025a16,tak?),jeśli chodzi Ci o tw025a16 to jesteś w strasznym błędzie,audax jest tak trudny do opanowania (diablenie wrażliwy na kondensatory,na częst.podziału,wogule na wszystko!) że jest nie do opanowania :P .Mnie się go udało w 80% ujażmić,ale moja walka sie nie skończyła (pół roku odsłuchów i grzebania w zwrotce).A ten hm170c0 to nie jest tytanowiec tylko niskośredniak węglowy audaxa i jest to juz,heh,no wstęp do hi-endu (może troche na wyrost,ale deklasuje wszystkie Scany,ma wybitne średnie tony,jest diabelnie i doszczętnie szczegółowy,do tego z świetnym,czytelnym i zwartym basem,choć do głębokich on nie należy),jednak ktoś kiedyś dobrze o nim napisał : "the best midbas I've ever heard" (chyba nieskaszaniłem :P ).Powiadasz że jesteś za jedwabiem,jedwab jest ok do tranzystorów tymbardziej ostro grających,ale.....słuchając kolumn na hm170c0 i tw025a16 na Alephie trójce poprostu byłem zsikany (dobrze że pampersy noszę :P ).Tytanowce są czułe i grają ostro (zależy jeszcze od aplikacji),ale ten głośnik to nie tonsilek ...Z resztą trzeba posłuchać,a ja dodam Ci że jestem za miękkim brzmieniem (czyli względnie jedwab itp) ale mi tu ten audax sie spodobał,tylko muszę z nim jeszcze troszke powalczyć.Ooo kurde,ale żem siem ja żem tak ten tego rozpisać ..ufff...w każdym razie sph 170 kosztuje koło 130zl ,zerknij na strone monacora - jest tam cennik,a zamówić możesz je w sklepie akredytowanym monacora (są tam 2 na ich stronie),bodajże GMM (cos takiego).

Skomentuj

ale byka zrobiłem "Chyba Audax hm170c0 jest tytan "
                      Chodziło mi o tw025a16. Ze ta wysokotonówka jest z tytan I ze ja wole brzmienie jedwabnych
                      Uf ale miałem wigilje z pasterką - na ful ;-)

Skomentuj

to żeś zaszalał Chomik a kiedy budujemy coś na aerożelku ?

Skomentuj

>>Alt – nie mierzyłem. Ludzie na http://www.diyaudio.tk/ mierzyli Monacora SPH 165KEP i SPH-135C (ten drugi był wzorcowy, to prawdopodobnie głośnik stosowany w Phonarach P20S). Poza tym zagadywałem konstruktora firmy Profon Acoustics http://www.profon.xq.pl/ który tez potwierdził rozrzut parametrów SPH-165KEP (zamieszczałem informacje od niego na diyaudio w wątku o monitorach studyjnych, tam również były wykresy głośnika pomierzonego przez „michała” i tych należałoby się trzymać przy projektowaniu). Teraz kiedy widzę, że na wykresie impedancji jakiegoś Monacora szczyt jest w innym miejscu niż podają w tabeli, to jestem nieufny co do podanych parametrów.

Jeżeli chodzi o Monacora SPH-170. Głośnik ten w obudowie 40-45 litrów i strojeniu na 38Hz daje tylko nieco niżej schodzący przebieg charakterystyki niż Tonsil GDN 16/50/4 w obudowie 27 litrów i strojeniu na 42Hz. Opadanie charakterystyki jest podobne więc również impuls powinien być zbliżony. Ich charakterystyka mocowa jest podobna. WinIsd pokazuje głębokie i szerokie „siodło” na charakterystyce mocowej z niewielkim podniesieniem w częstotliwości strojenia. U Monacora siodło jest szersze z powodu niższego strojenia. To budzi obawy że bas będzie się już oddzielał od reszty pasma. I w ogóle przy nawet średniej głośności będzie robił się niewyraźny. Z tym ze łatwo zrobić tak żeby go było dużo i nisko (co w przypadku Tonsila się nie udaje). Dlatego cena pomiędzy 120 a 140zł. za SPH-170 nie wydaje się już taka atrakcyjna na tle GDNa (z tym że tego akurat nie da się juz kupić, może jeszcze gdzieś na www.allegro.pl ) za ok. 50-60zł.

Podobne parametry i problemy mocowe ma SPH-175 (papierowy podobny kształtem do SPH-122) ceny nie znam.

Dlatego ostatnio myslę nad monitorem na GDN 20/80/2 w roli nisko średniotonowego. Gdyby miał dobre średnie to bije tanie Monacory i daje się łatwiej aplikować.

Monacory SPH-165KE; KEP, C, CP to już są głośniki o naprawdę dużych możliwościach.

Skomentuj

Zestaw ma byc do kina i ps2. Wybiore chyba denona, nie wiem co z glosnikami - przy tak duzej roznicy cen i jak czytam nie az tak duzej roznicy jakosci, wnioskuje, ze rozsadny wybor to Tonsile. Byly GDN 16/50/6 na allegro ponizej 50 - jednak dalej nie jestem pewien. Moze zastosowac glosniki 13 cm - sa szybsze a najnizsze czestotliwosci i tak beda z suba?

Skomentuj

Chomik, w ostatecznosci harman?? jak co to ja juz bym dal harmana na pierwsze miejsce! a tak pozatym to bierz denona bo pewno na harmana cie nie stas a roznica w cenie niestety dosc spora

Skomentuj

Czołem.
                                grzes19, GDN 16/50/6 jest ze stajni tonsil tak jak GDN 16/50/4
                                ale ten głosniczek z 16tek jest w porównaniu do "4" gorszy przez duze G.
                                Wpisz w google " gdn 16/50" i powinno ci sie wyswietlic sporo tematów z róznych forów.
                                MoJojojo, ja patrzyłem troszku od strony kasy .Czyli co kupie za xkasy z Denona a co z innych firm.
                                Fakt ze starsze modele z czasów wyścigów firm o zdobywanie klienta na rynku procentowało jakością i trwałoscią .Zgodze sie z tezą ze obecnie kilkuletnie wzmacniacze produkowane w tamtych czasach jako flagowe produkty zagrają lepiej niz obecne sklepowe kosztujace tą sama kase .
                                Jednak jest jedno ale - trzeba się dobrze na tym znać by wiedzieć czego szukac i co wybierac . Wiec trza znalesc jakiegoś handlaza sprzetem i z nim pogadac - np goscie z allegro co "importują" sprzęt z zachodu

Skomentuj

Jeżeli do kina domowego to myślę, że Tonsil GDN 13/40/8 wystarczą. Są do kupienia przez http://www.dexon.pl/ za chyba 88zł. Do tego musisz dobrac dobre kpułki żeby "zagrało". Od biedy mogą być GDWK 10/80/19, ale także Vify nie będą do nich za dobre. Tak robi włoska Opera więc i Ty możesz :) W obudowie 9 litrów strojonej na 45-50 Hz.
                                  Tylko musisz się troche pomęczyć żeby dobrze grało, bo możliwości ma.
                                  Głosniki Tonsila kupuj z pewnych źródeł, nie daj się nabrac na pozorne oszczędności na bazarze.

Skomentuj

ale także Vify nie będą do nich za dobre
                                    raczysz żartować...

Skomentuj

witam
                                      mam denona 1905 i powiem ze w knie jak jest z subem to wiecej naprawde nie trzeba
                                      w stereo jest spoko niedawno ukonczylem moje clony proac response 2,5 i one sa do niego podlaczone
                                      robilem dzis maly eksperyment ze wzgledu ze zostaly mi dwa uklady tda 7294 podlaczylem do ampli przez wyjscie preout jeden kanal do tda i do clonow i powiem ze dupa jest te TDA mula w basach jak dibali wysokie i srenie zadowalajace
                                      potem spowrotem podlaczylem ampli i bas wyraznie lepszy reszta tez ladna wiec jak sie zastnawiasz to denon napewno
                                      pioneera mialem okazje sluchac i tak jak gipsy2 mowi gra ostro nienaturalnie u mnie odpada mialem tez denona 1705 ale 1905 wyraznie mocniejszy wzmak

Skomentuj

mówie Ci ,bierz denona 1804,jego nastepcą jest 2105 (chyba),poprostu rewelacyjny sprzęt i tyle..

Skomentuj

Czaruję...
                                        X