Wrzuciłem ten głośniczek w obudowę, tłumiłem, uszczelniałem, nie zmieniło to jednak faktu, że dziwnie brzęczy na pewnych częstotliwościach. Zdaje się, że trzeba chyba wykonać jakiś filtr. Trochę osób kupiło ten głośniczek, moglibyście podzielić się doświadczeniami i napisać czy warto się nim bawić, a może macie jakiś gotowy filtr?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
tang band 881SI
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz postadziwnie brzęczy na pewnych częstotliwościach
Stosujesz jakiś filtr górnoprzepustowy?
Skomentuj
-
Dolphin to jak cos uda Ci sie zrobic to napisz. Watpie, zeby moje sztuki byly wadliwe, maja chyba jakis zryty rezonans.. Ktory drazni ucho. Pusc sobie jakies rockowe kawalki.
---------- Post dodany o 18:30 ---------- Poprzedni post o 09:34 ----------
Co myślicie o tym filtrze, znaleziony w necie, ale ponoć ten rezystor powinien być równolegle z cewką. I co to za rezystancja 8n?
Skomentuj
-
No filtr z neta, widzę że wszyscy stosują ten sam, nie do końca poprawny jak widać. Bo tak jak mówisz rezystor powinien być równolegle z cewką. Teraz na rysunku masz filtr dolnoprzepustowy o bardzo małej stromości regulowanej rezystorem "8n" czyli za pewne chodzi o 8R i tolerancji 30%.
Normalny filtr działa od ok 600Hz do góry z małym zboczem, czyli wygładza charkę głośnika od góry. Zwykła kompensacja BS :P
Skomentuj
-
Bo właśnie dziwne to było dla mnie gdy napisałeś o piosenkach rockowych - myślałem początkowo że to bardziej spowodowane za dużym wychyłem membrany i stąd te "brzęczenia".
Jeżeli obecne brzmienie głośnika się nie podoba to warto, ew. dla eksperymentu gdyż charakterystyka głośnika jest wznosząca - ale wtedy zakupił bym garść rezystorów z typoszeregu od 2ohm do 16ohm i na ucho dopasował poziom wysokich tonów. Choć mogą pojawić się wtedy niedostatki na krańcu pasma gdy użyjemy za dużej fitracji.
Osobiście po swoich doświadczeniach z tym głośnikiem w samochodzie wolałbym filtrować wyżej - powyżej 1kHz tam gdzie charka się znacząco wznosi - czyli cewka 0,5 -0,6uH i rezystor ok 4-10ohm.
(im większy rezystor, tym większe tłumienie pasma od 1kHz)
Skomentuj
-
Ma ktoś może pomysł na budgetowy woofer do tego:
http://www.parts-express.com/tang-ba...river--264-812
Skomentuj
-
Tak mi się skojarzyło z parts-express
http://www.parts-express.com/dayton-...oofer--295-310
PM pewnie jakąś Beymą rzuci, która będzie lepsza.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez waloos Zobacz postaPM pewnie jakąś Beymą rzuci, która będzie lepsza.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Marios Zobacz postaMa ktoś może pomysł na budgetowy woofer do tego:
bo hi-vi duzo tanszy
Skomentuj
-
Mam te głośniki.
Przymierzałem już jakieś STX'y ale albo efektywność za wysoka albo za wysokie fs, a chciałbym trochę lepsze zejście na basie jeśli już stosuję głośnik średnio-wysokotonowy.
Nie ma też sensu dwać zwykłej osiemnastki ponieważ takie chodzą śmiało z kopułką, raczej szukam głośnika od 3 dróg.
Tak myślę o koncepcji wykorzystania tego TB w pełnym paśmie do np 300hz i podparcie go z dołu czymś fajnym i jednocześnie sensownym cenowo. Słuchałem tego TB i brzmi całkiem nie najgorzej, zapewne potrzebuje jakiejśc korekty ale to jest do zrobienia.
Koncepcje miałem z tego co mam na stanie:
- STX 22-100-4-SC niestety efektywność podawana ok 92-93 db czyli na pewno będzie za głośny.
- STX 17-100-8-SC efektywność niska ale też fs 47hz więc za nisko nie zejdzie.
Jednym słowem przydałby się głośnik 8-10 cali, niezbyt głośny a nisko schodzący, najlepiej nadający się do TL bo na to mam chęć.
Skomentuj
Skomentuj