Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

tang band 881SI

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

tang band 881SI

Wrzuciłem ten głośniczek w obudowę, tłumiłem, uszczelniałem, nie zmieniło to jednak faktu, że dziwnie brzęczy na pewnych częstotliwościach. Zdaje się, że trzeba chyba wykonać jakiś filtr. Trochę osób kupiło ten głośniczek, moglibyście podzielić się doświadczeniami i napisać czy warto się nim bawić, a może macie jakiś gotowy filtr?

Ja je kupiłem i leżą na półce. Zrobiłem pomiary i wyszły +/- tego co podaje TB w karcie. Mam parę pomysłów na niego ale nie mam się kiedy tym zająć.
    Co będziesz na nich budował?

Skomentuj

Chcialem dac je do monitorkow do kompa(jako szerokopasmowka), ale to brzeczenie mnie wkurza..

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
        dziwnie brzęczy na pewnych częstotliwościach
        Ale chodzi Ci o brzęczenie spowodowane może uszkodzeniem mechanicznym, czy chodzi po prostu o jego brzmienie naturalne?
        Stosujesz jakiś filtr górnoprzepustowy?

Skomentuj

Oba maja ta sama przypadlosc, fitrow zadnych nie stosuje, bas skrecony na 0 i go po prostu nie ma.

Skomentuj

Ten głośnik bez filtracji się nie obędzie, bo gra zwyczajnie nierówno i jego najlepsze aspekty są przytłumione... Jak znajdę czas to zobaczę czy da się coś uzyskać na moim małym panelu za pomocą regulacji barwy tonów.

Skomentuj

Dolphin to jak cos uda Ci sie zrobic to napisz. Watpie, zeby moje sztuki byly wadliwe, maja chyba jakis zryty rezonans.. Ktory drazni ucho. Pusc sobie jakies rockowe kawalki.

---------- Post dodany o 18:30 ---------- Poprzedni post o 09:34 ----------

Co myślicie o tym filtrze, znaleziony w necie, ale ponoć ten rezystor powinien być równolegle z cewką. I co to za rezystancja 8n?

Skomentuj

No filtr z neta, widzę że wszyscy stosują ten sam, nie do końca poprawny jak widać. Bo tak jak mówisz rezystor powinien być równolegle z cewką. Teraz na rysunku masz filtr dolnoprzepustowy o bardzo małej stromości regulowanej rezystorem "8n" czyli za pewne chodzi o 8R i tolerancji 30%.

Normalny filtr działa od ok 600Hz do góry z małym zboczem, czyli wygładza charkę głośnika od góry. Zwykła kompensacja BS :P

Skomentuj

dziś się pobawiłem więcej, puściłem już 30 piosenek i wszystko gra jak należy, trafiłem jakieś dwie niefortunne piosenki, gdzie po wsłuchaniu w moich usherach jest podobny efekt brzęczenia:-)

Czyli warto zrobić ten filtr?
                  Last edited by Adam_85; 25.01.2013, 20:26.

Skomentuj

Bo właśnie dziwne to było dla mnie gdy napisałeś o piosenkach rockowych - myślałem początkowo że to bardziej spowodowane za dużym wychyłem membrany i stąd te "brzęczenia".

Jeżeli obecne brzmienie głośnika się nie podoba to warto, ew. dla eksperymentu gdyż charakterystyka głośnika jest wznosząca - ale wtedy zakupił bym garść rezystorów z typoszeregu od 2ohm do 16ohm i na ucho dopasował poziom wysokich tonów. Choć mogą pojawić się wtedy niedostatki na krańcu pasma gdy użyjemy za dużej fitracji.

Osobiście po swoich doświadczeniach z tym głośnikiem w samochodzie wolałbym filtrować wyżej - powyżej 1kHz tam gdzie charka się znacząco wznosi - czyli cewka 0,5 -0,6uH i rezystor ok 4-10ohm.

(im większy rezystor, tym większe tłumienie pasma od 1kHz)

Skomentuj

masz moze zdjecia obudowy?
                      jak masz to pokaz jak super pocieli w castoramie

Skomentuj

Może któryś z kolegów ma na zbyciu dwa głośniki W-3 881SI w rozsądnej cenie?

Skomentuj

Ma ktoś może pomysł na budgetowy woofer do tego:

http://www.parts-express.com/tang-ba...river--264-812

Skomentuj

Tak mi się skojarzyło z parts-express

http://www.parts-express.com/dayton-...oofer--295-310

PM pewnie jakąś Beymą rzuci, która będzie lepsza.

Skomentuj

Zamieszczone przez waloos Zobacz posta
                              PM pewnie jakąś Beymą rzuci, która będzie lepsza.
                              Nie wrzuci, bo one maja za duza sprawnosc do tego TB :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                                Ma ktoś może pomysł na budgetowy woofer do tego:
                                masz te glosniki czy chcesz je zamawiac?
                                bo hi-vi duzo tanszy

Skomentuj

Mam te głośniki.

Przymierzałem już jakieś STX'y ale albo efektywność za wysoka albo za wysokie fs, a chciałbym trochę lepsze zejście na basie jeśli już stosuję głośnik średnio-wysokotonowy.
                                  Nie ma też sensu dwać zwykłej osiemnastki ponieważ takie chodzą śmiało z kopułką, raczej szukam głośnika od 3 dróg.
                                  Tak myślę o koncepcji wykorzystania tego TB w pełnym paśmie do np 300hz i podparcie go z dołu czymś fajnym i jednocześnie sensownym cenowo. Słuchałem tego TB i brzmi całkiem nie najgorzej, zapewne potrzebuje jakiejśc korekty ale to jest do zrobienia.

Koncepcje miałem z tego co mam na stanie:

- STX 22-100-4-SC niestety efektywność podawana ok 92-93 db czyli na pewno będzie za głośny.
                                  - STX 17-100-8-SC efektywność niska ale też fs 47hz więc za nisko nie zejdzie.

Jednym słowem przydałby się głośnik 8-10 cali, niezbyt głośny a nisko schodzący, najlepiej nadający się do TL bo na to mam chęć.

Skomentuj

17sw?
                                    uzywany da sie kupic (zobacz dzial ca - jeden forumowicz bedzie zmienial)

Skomentuj

Czaruję...
                                    X