Pytam, bo mam takiego: http://allegro.pl/glosnik-wysokotono...940520636.html jedną sztukę, druga spalona - wziąłem bo wymieniałem bo sie koledze spaliła, wymieniłem mu na kopułkę tonsila i był mega zadowolony. Membrana ta sama, cewka i magnes pewnie też - mógłbym spróbować Ci jakąś tanią i w miarę przyzwoitą zwrotnice przygotować do tego kompletu bo też mam zamiar użyć 16-50-4-sc za niedługo.
Ale i tak sądzę że dużo lepiej zrobić kolumny które Paweł S. pokazał - duży przeskok jakościowy na plus dla tych Pawłowych, a o 8 ohm bym się nie martwił - i tak wzmacniacz zapewni Ci odpowiednią głośność, będzie tylko 6db ciszej w stosunku do wersji 4ohm.
Ew. mam propozycje - mam głośniki 165mm Sony 50w 4 ohm, tylko że do BR 12 Litrów które zagrają większym basem niż te STXy i zwrotnica będzie prostsza, kosztują 40zł para.
Do tego tweeter pokroju STX PJ i masz dużo lepszy zestaw od tego który planujesz.
Ew. mam propozycje - mam głośniki 165mm Sony 50w 4 ohm, tylko że do BR 12 Litrów które zagrają większym basem niż te STXy i zwrotnica będzie prostsza, kosztują 40zł para.
Do tego tweeter pokroju STX PJ i masz dużo lepszy zestaw od tego który planujesz.
Te soniaki to używane czy nowe za 40 zł?? i gdzie mogę takie znaleść:) no taki układ by mi pasował. A co do tych cyków Alda, one wcale tak źle nie grają przynajmniej dla mnie, nie wiem może dlatego że nie słyszałem innych np STX.
proszę podać mi dane do przelewu i jakiś koszt wysylki lub jak jest możliwość za pobraniem to jaki koszt?, rozumiem też że głośniki grają ładnie?:) Jutro mam mozliwosc pocięcia płyt pod głośniki, i tu mam pytanko jakie najlepiej wymiary tych paczek żeby jakoś wygldały ?? no i rozumiem że obudowa zamknięta ma być??
To już na PW podam. Basu jest sporo, średnica raczej lekko wycofana a wysokie, no szelest jeden bo ten głośnik ALDY jest gorszy niż byle jaki tonsil, nie wiem czy takie są na prawdę, czy moja ta jedna sztuka jest po prostu już wysłużona - jutro wyjdzie na pomiarach i brzmienie zestawu się zmieni, będe ratował średnice. I jednak pójdzie wszystko raczej pierwszym rzędem... Co do obudowy - jednak polecam Bass reflex 12L mam teraz strojony na jakieś 55-60Hz czyli dość wysoko, ale o dziwo nie dudni całość. Czyli dodatkowo tunel BR np taki: http://allegro.pl/rura-bass-reflex-b...962696748.html
Nie mam dwóch takich samych małych, więc nie mam jak Ci dorzucić do paczki ewentualnie.
W zamkniętej ten głośnik nie gra za niskim basem i traci urok.
---------- Post dodany o 22:46 ---------- Poprzedni post o 22:41 ----------
Obudowa testowa ma wymiary netto: (W środku)
Front 20 x 35cm x 18cm głębokie i tunel jest zamontowany z tyłu (z kolankiem).
U Ciebie jedynie by się zmieścił bez kombinowania od góry... Tylko dodaj grubość płyt, nie ma co przesadzać - 12mm wystarczy + wzmocnienia.
Hmm ew. możesz zmienić proporcje, zrobić węższy front, a głębsze i umieścić BR z tyłu, na wysokości wysokotonówki.
Możesz dowolnie manewrować wymiarami, byle by litraż w środku się zgadzał i głośniki oraz BR się zmieścił.
przy głębokości 20 cm zmieści się z tyłu. A płyty mam 18 mm:) i jak dać górę i duł ?? w środek między boki czy na górę?bo wtedy będą inne wymiary całej paki.
Zbyt mała głębokość, wlot Br będzie zbyt blisko przedniej ścianki bo tylko 33mm, ale zmniejsz szerokość frontu bo jak dodasz 2 płyty 18mm na boki to przy takim głośniku będzie wizualnie dość szeroki.
Żeby zyskać na głębokości kolumny wewnątrz, zrób fronty i tyły jakie chcesz - czyli 20cm x 33cm a dopasować środek, czyli góra i dół 20cm x głębokość noi pogłowić się z bokami, czyli głębokość x 33cm - 36mm na dwie płyty.
Wtedy "zyskamy" 36mm głębokości gratis.
Tylko wtedy głębokość wyjdzie jakieś 25cm żeby było 12L w środku.
---------- Post dodany o 00:07 ---------- Poprzedni post o 23:57 ----------
Dobra, odwale już obudowe za Ciebie - sprawdź jutro czy płyta ma faktycznie 18mm a nie 16mm bo Ci nie wyjdzie szczelna obudowa.
2x 200mm x 330mm (front i tył)
2x 200mm x 294mm (góra i dół)
2x 257mm x 294mm (boki)
Daje 12L w środku i Wymiary 20x33x29,5cm z zewnątrz czyli 19,3L z zewnątrz.
Wtedy w razie "W" możesz wstawić większy a więc i dłuższy tunel gdybyś modyfikował potem kolumnę.
Ps. jak wybierasz się do marketu po płyty zapytaj jaką tolerancję ma piła cięcia - bo marketowe mają 1-3mm +/- o zgrozo, i pomierz przy odbiorze czy faktycznie docięli równo.
Nom i tak jak piszecie fajny projekcik, i zrobię skrzynkę według projektu Pawła S. i będzie git:) A strojenie wtedy może być takie na 50 hz?? A i jeszcze ma znaczenie rozmieszczenie głośników na froncie ? tzn odstęp góra duł jeden od drugiego?
Skomentuj