Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Paczka basowa na 2xGDN-30-400-8-SE

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Paczka basowa na 2xGDN-30-400-8-SE

Zrobiłem sobie parę miesięcy temu paczkę na dwóch wyżej wymienionych głośnikach z przeznaczeniem nagłośnienia muzyka-basisty. Dwa głośniki STX GDN-30-400-8-SE w obudowie ok 170l-180l strojenie ok 45-50Hz, dwa tunele br o średnicy bodajże 10cm.

Po złożeniu paczka bardzo fajnie grała. Przy nieco większych wysterowaniach delikatnie zaczynało coś jakby pierdzieć, strzelać czy uderzać. Podczas ostatniego grania wyraźnie objawy się nasiliły aż w końcu głośniki (oby dwa naraz) przestały grać. Do kolumny miałem podłączony wzmacniacz o mocy 250W/4ohm nigdy nie rozkręcany na więcej jak 1/2 mocy, także uszkodzenie nie wynikło z nadmiaru mocy ale jak mniemam z powodu zbyt dużej obudowy. Jeśli się mylę to proszę mnie poprawić.

Być może głośniki da się naprawić, ale jeśli się nie mylę co do przyczyny uszkodzenia to po włożeniu STX-ów do obecnej obudowy sytuacja zapewne się powtórzy dlatego chciałbym zastosować inne głośniki. No i pytanie do was - jakie by to miały być głośniki?

Myślałem nad truvoxem tf1225 ale na ogół 1 sztukę zamyka się w 60l i tu obawiam się znowuż o litrarz. Zastanawiałem się rownież nad beyma hp12 ale nie wiem czy jest to dobry jakościowo głośnik. Nie potrzebuję dużo mocy 150W-200W per sztuka będzie zadowalające.

Proszę o jakieś sugestie co do doboru głośników do tej obudowy.

Ta paczka jest za duża,mogła by nawet służyć do dwóch 15-stek :) Nie ma sensu kupować do niej 12-stek... Najpierw określ swoje wymagania,albo muzyka albo paczka do gitary basowej.

PS. te STX-y które miałeś nie nadają się do basu,a nawet do gitary basowej z braku laku,po prostu uszkodziłeś je ponieważ głośniki zastosowałeś nie odpowiednio do wymagań.

Skomentuj

Paka jest głęboka, także nie zmieszę tam głośników 15". Mógłbyś polecić jakieś rozsądne głośniki 12-calowe? To ma być paczka tylko i wyłącznie do gitary basowej.

Skomentuj

A co ja mam Tobie doradzić skoro wiem że i tak będzie źle,bo paczka za duża. Po za tym,nie podałeś kwoty.

Skomentuj

200-350zł za sztukę mogę dać.

---------- Post dodany o 15:19 ---------- Poprzedni post o 11:59 ----------

Ewentualnie mogę przerobić front tak by zamontować jedną 15-stkę. Czy takie rozwiązanie by się sprawdziło?

Skomentuj

Czaruję...
          X