Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dziwne kolumny na Monacor coaxial speaker - czyli co budowniczy miał na myśli.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dziwne kolumny na Monacor coaxial speaker - czyli co budowniczy miał na myśli.

Witam wszystkich.
    Zaznaczę na początku, że jestem początkujący w dziedzinie elektroakustyki.

Wpadły mi w ręce stare dziwne "kolumny" - wszystko można zobaczyć na załączonych zdjęciach.

Są tam wstawione głośniki - Monacor Coaxial Speaker 10 cali, SP-125X. Rating input: 25 W. Tweetery b/d.

Pytanie jest następujące: Co budowniczy miał na myśli? Obudowy kolumn nie są ani bass reflex ani typu zamkniętego (tylną ściankę zdjąłem na potrzeby zdjęć, mocowana jest na zasadzie wepchnięcia), więc zastanawia mnie czy to wynik niewiedzy.
    Druga sprawa to zastanwiają mnie te głośniki Monacora, ponieważ mają dość osobliwą budowę(chyba, że są uszkodzone). Ktoś się spotkał z czymś takim?

Kolumny podłączałem do śmiesznego wzmacniacza z mikrowieży -> jakoś grają.

Następne pytanie będzie brzmiało: czy coś da się z tego zrobić? (oprócz budki dla ptaków, lub artystycznej sterty złomu)

Gdyby monacory wpadły w "dobre ręce" to by coś z tego mogło być - to głośnik coaxialny, na pierwszy rzut oka obudowa za duża i zrobiona na pałę, bo nie sądzę żeby to była dedykowana.

Takie głośniki to do odgrody i pod lampę.

A co zrobić - no najlepiej sprzedać :)

Skomentuj

Czyli szanse, żeby coś z tego "uspawać" są.

LightSound - dedykowana na pewno nie jest, bo dwie kolumny są zrobione tak samo. Tzn. Tweeter jest po lewej stronie.

Takie głośniki to do odgrody i pod lampę. - nie rozumiem slangu
      Last edited by Masteroffear; 29.01.2013, 00:40. Powód: Błąd

Skomentuj

Tak, są, o ile konstruktor o to zadba :)
        Konstrukcja tych głośników monacora pokazuje nam że mamy do czynienia z głośnikami ze sporą efektywnością, obstawiam że głośnik ma Qts w okolicach 1 a więc nadaje się albo do wielkiej obudowy zamkniętej w jakiej jest, albo do odgrody, ew obudowy labiryntowej.

Pod lampę czyli pod wzmacniacz lampowy, mają małą moc, wysoką skuteczność i pewne piękne stare brzmienie.

Więc do rzeczy - parametrów głośnika nie znasz do końca, więc wypadało by je zmierzyć.
        Do tego potrzebny jest JIG, itd. Gdybyś go miał - nie pytał byś o to co z nimi zrobić :P

Potem należało by obrać jakiś tor działania na podstawia parametrów, oczekiwań - i tu przydały by się pomiary, ale zestawu pomiarowego też pewnie nie masz, oraz doświadczenia także.

Tak więc jedyne co możesz w tej chwili to raczej zrobić im ładniejsze obudowy od tych, bez użycia tweetera, o takiej samej pojemności jaka jest teraz i zasilić je jakoś odpowiednio, nie koniecznie lampą.

Skomentuj

Świetnie, vintage to jest to co lubię.
          LightSound dzięki za pomoc. Popytam znajomych "dźwiękowców" w takim razie.

Skomentuj

Czaruję...
          X