Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wysokotonówka z tyłu obudowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

wysokotonówka z tyłu obudowy

Witam Panów,zainteresował mnie temat wysokotonówki montowanej z tyłu obudowy. Jak to wygląda od strony technicznej? Myślałem aby zamontować terminal bi-wiring,jeden kanał był by podpięty pod midbasa i wysokotonówkę a drugi pod wysokotonówkę tą z tyłu,po podłączeniu zworek grało by to razem.

Czy ktoś wie coś na temat zwrotnicy? dało by radę zrobić tak jak napisałem czy ta druga wysokotonówka musiała by być podpięta na stałe?

Druga sprawa to taka,czy się opłaca? czy ktoś robił testy z taką konstrukcją? czy można zastosować tańszy głośnik do tyłu?

A jaki jest tego sens...? Szybciej zainteresowałbym sie konstrukcją duevel niż to co proponujesz.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
      A jaki jest tego sens...?
      Lepsza "przestrzenność" dźwięku. Było kilka konstrukcji takich na AS.

Skomentuj

Kiedyś miałem okazję posłuchać takiej konstrukcji. Były to gotowe kolumny na głośnikach SS. Niestety nie pamiętam firmy. Grało to bardzo słabo. Skończyło sie na tym że właściciel tych kolumn tylne głośniki wysokotonowe miał cały czas odłączone.

Skomentuj

Musiał bym sam przetestować to w domu,tylko że akurat nie mam na stanie więcej wysokotonówek.

Skomentuj

to czasem nie byla jedna z form dipola?

Skomentuj

Szczerze,nie pamiętam jak to grało,gdyż na AS najpierw słuchałem konstrukcji a później ją oglądałem... jak bym wiedział że wysokotonówka jest jeszcze z tyłu to bym się bardziej skupiał podczas słuchania.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                Lepsza "przestrzenność" dźwięku. Było kilka konstrukcji takich na AS.
                Proszę Cię... Zrób kolumny z dobrze zaprojektowaną zwrotnicą, z jak najlepszym zgraniem fazowym i skończą się te Twoje pomysły... :)
                Jak potrzebujesz odbić od ścian i na tej zasadzie chcesz uzyskac "przestrzeń" to pomyśl o czymś w rodzaju duevel, pisałem Ci już dziś :)

Skomentuj

No to pokaż ten duevel.

Skomentuj

Tak się TO robi panie marianie http://www.linkwitzlab.com/orion++.htm

Musisz sobie odpowiedzieć na pytanie w jaki sposób dźwięk z dwóch tweeterow ma się rozchodzić. Czy w formie dipola, czy bipola.

---------- Post dodany o 15:11 ---------- Poprzedni post o 15:07 ----------

Proszę Cię... Zrób kolumny z dobrze zaprojektowaną zwrotnicą, z jak najlepszym zgraniem fazowym i skończą się te Twoje pomysły... :)
                    Jak potrzebujesz odbić od ścian i na tej zasadzie chcesz uzyskac "przestrzeń" to pomyśl o czymś w rodzaju duevel, pisałem Ci już dziś :)
                    Dolphin, chcesz powiedzieć, ze prace Linkwitza na tym polu sa bezwartościowe? Z reszta nie tylko on stosuje takie rozwiązania. Kultowe już Von Schweikert choć nie sa odgrodami, to dzierza to samo rozwiązanie w postaci wysokotonowcow z tylu obudowy. http://www.vonschweikert.pl/

Skomentuj

Druga sprawa to taka,czy się opłaca? czy ktoś robił testy z taką konstrukcją? czy można zastosować tańszy głośnik do tyłu?
                      W tej sprawie owszem, wielu robiło testy i zachwalało. Dodaje "3D" i brzmi sympatycznie - próbowałem w koncepcji takiej, że dodatkowy to tweeter, odwrócony niekoniecznie w tył (byle nie w przód): próby robiłem na Monacorze DT25N bez L-padów (nominalnie 95dB), odc. II rzędem wysoko. Do zabaw nie trzeba go od razu montować na stałe, można wyrzucić na obudowę.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                        Tak się TO robi panie marianie http://www.linkwitzlab.com/orion++.htm

Musisz sobie odpowiedzieć na pytanie w jaki sposób dźwięk z dwóch tweeterow ma się rozchodzić. Czy w formie dipola, czy bipola.

---------- Post dodany o 15:11 ---------- Poprzedni post o 15:07 ----------

Dolphin, chcesz powiedzieć, ze prace Linkwitza na tym polu sa bezwartościowe? Z reszta nie tylko on stosuje takie rozwiązania. Kultowe już Von Schweikert choć nie sa odgrodami, to dzierza to samo rozwiązanie w postaci wysokotonowcow z tylu obudowy. http://www.vonschweikert.pl/
                        Tego nie napisałem, ale wolałbym dołożyć do lepszej jednej wysokotonówki i skupić się na zwrotnicy niż przeznaczyć mały budżet na dwie i później mieć problemy ze zwrotnicą.

Skomentuj

Seas Millenium to raczej nie jest budżetówka

Skomentuj

A będzie je stosował Marian u siebie? Nie sądzę... :)

---------- Post dodany o 08:30 ---------- Poprzedni post o 08:28 ----------

No to pokaż ten duevel.

Skomentuj

Chciałem wtracic swoje 5gr. wyskotonówka z tyłu obudowy jest bleeee bo sa dwa zrodła dzwieku. Skrzypek jak gra to dzwiek pochodzi z jednego zrodla dzwiku, rozchodzi sie w 3D, duevel bedzie bardziej wiarygodny , popieram dolphin123 . przepraszam za bledy ale prowadze auto obwodnica Opola.
                              czy dobrze mysle dolphin123 ?

Skomentuj

Nie wiem co miałeś na myśli, ale mnie ten projekt interesuje głównie ze względu na charki kierunkowe.

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
                                  Seas Millenium to raczej nie jest budżetówka
                                  http://www.linkwitzlab.com/LX521/Description.htm

Nowe są już na budżetówce :P

Skomentuj

...wolałbym dołożyć do lepszej jednej wysokotonówki i skupić się na zwrotnicy niż przeznaczyć mały budżet na dwie i później mieć problemy ze zwrotnicą.
                                    A jaki problem będzie ze zwrotnicą,skoro głośnik będzie grał do tyłu i faza będzie zależała od odbić od ścian?

Zamieszczone przez Comandante W Zobacz posta
                                    ...wielu robiło testy i zachwalało. Dodaje "3D" i brzmi sympatycznie - próbowałem w koncepcji takiej, że dodatkowy to tweeter, odwrócony niekoniecznie w tył (byle nie w przód): próby robiłem na Monacorze DT25N bez L-padów (nominalnie 95dB), odc. II rzędem wysoko. Do zabaw nie trzeba go od razu montować na stałe, można wyrzucić na obudowę.
                                    Może jakieś stare wysokotonówki gdzieś leżą,musiał bym poszukać,jak znajdę to zrobię testy :) A powiedz mi,jeżeli ściana za kolumnami będzie posiadała rozpraszacze lub pochłaniacze (albo dwa w jednym) to czy jest sens się bawić w te wysokotonówki?

Skomentuj

A jaki problem będzie ze zwrotnicą,skoro głośnik będzie grał do tyłu i faza będzie zależała od odbić od ścian?
                                      Może jakieś stare wysokotonówki gdzieś leżą,musiał bym poszukać,jak znajdę to zrobię testy :) A powiedz mi,jeżeli ściana za kolumnami będzie posiadała rozpraszacze lub pochłaniacze (albo dwa w jednym) to czy jest sens się bawić w te wysokotonówki?
                                      Inaczej. Traktujesz to jako kolejną zabawkę czy jako bardziej docelowy projekt?:) Kto Ci zrobi pomiary tego zestawu?

Skomentuj

Marianie a co powiesz o tym przykładzie . Ogladasz film ze scena nagrana na podwórku gdzie nie ma scian twojego ppokoju . Automatycznie sam siebie oszukujesz słuichajac odbic. przenosisz aktorów do pokoju.
                                        Kłodzko

Skomentuj

Czaruję...
                                        X