Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zupełnie nowy projekt - spore wymagania. Gotowiec ze sklepu?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zupełnie nowy projekt - spore wymagania. Gotowiec ze sklepu?

Witam wszystkich,

Po kilku latach(i spłodzeniu tylko jednej konstrukcji takiej jak w podpisie) nastał czas, że zamieszkałem sam i chciałbym w związku z tym zaopatrzyć się w nowy sprzęt grający. Jak kiedyś coś tam się orientowałem w tych sprawach tak teraz mój rozwój poszedł w zupełnie innym kierunku i w ogóle nie orientuję się w tych tematach. Proszę o poradę ale wcześniej nakreślę sytuację:

Pokój do którego pójdzie sprzęt ma wymiary 5.2m*3.3m(zwykły prostokąt bez wnęk, standardowa zabudowa tj. parę mebli-raczej pusty pokój) i sprzęt będzie stał prawdopodobnie na dłuższej ścianie. W przyszłości do sprzętu ma być podpięty jakiś telewizor(jakieś 40-50 cali) , telewizja + filmy HD puszczane raczej z dysku USB. Muzyka FLAC + płyty CD. Jako, że mieszkam z małżonką to aspekt wizualny(estetyczny) jest ważny. I teraz pytanie czy proponujecie iść w stronę:

a) sklepowy ampli 5.1 + sklepowe kolumny 5.0 lub 5.1
    b) sklepowy ampli 5.1 + diy kolumny 5.0 lub 5.1
    c) wzmacniacz diy 2.0 + diy kolumny(2-2.5 drogi) + kiedyś aktywny sub?
    d) czekam na propozycje

Czego oczekuję?
    Stawiamy na jakość nie na moc zatem ładny wokal, dialogi, kiedy trzeba to wykop basowy. Zestaw będzie używany w 60% z filmami, 40% w muzyce.

P.S.
    Jeśli temat w złym dziale to proszę o przeniesienie.

Rób 3 way. A jakie to juz kwestia tego za ile .

Skomentuj

Zamieszczone przez chico Zobacz posta
      Jako, że mieszkam z małżonką to aspekt wizualny(estetyczny) jest ważny.
      Tak czytam i czytam i już miałem nadzieję że mieszkasz Sam a to... jednak duże ograniczenia :) Ponieważ temat był poruszany kilka razy ja powiem tylko tak: rozdziel stereo od kina. Proponowałbym również kupić lepszy wzmacniacz i CD niż amplituner kina domowego, do filmów wystarczy praktycznie każdy z nowszych.

Skomentuj

A jaki budżet? Bez tego trudno coś sensownego doradzić.

Skomentuj

Racja budżet.. tutaj nie podchodzę na zasadzie 1500 i ani grosza więcej. To może być projekt długofalowy więc i wydatki rozłożone w czasie ale do rzeczy:

1. Kolumny
          Powiedzmy, że jeśli same fronty to jakieś 1500-1800 zł(tak jak pisałem jest to bardziej rząd wielkości)
          2. Moc
          Jeśli tylko stereo to myślałem nad Sym_V2 flodinsa lub jakiś ampli 1000-1200 zł(tu podobnie... może być ampli za 2k jeśli będzie to przyszłościowe..)

Powiedzmy, że na tą chwilę na całość 4000,-

Skomentuj

Napisałeś spore wymagania wiec myslalem, że i będzie spora kwota ;-). Jednak przy takiej to 3 way odpada bo chyba nie będziesz tego na zupełnie budżetowych głosnikach składał. Usher 8935a + 9950 , z tym sie zmiescisz. Ew podobne 2way na głośnikach w podobnej cenie/klasie np seasy prestige, dyton rs180, fountek, monaor 165kep, peerless , scan spead discovery. W sumie jest w czym wybierać :).

Skomentuj

@Yoshi_80: Jaka kwota byłaby potrzebna na sensowne 3-way? + do tego jakiś wzmacniacz rozumiem, że stereo.

Skomentuj

chico - ja bym zrobił tak:
                (zakładając, że masz 1800 na kolumny i do 2000 na ampli)
                przesunąć kasę z elektroniki na kolumny, za 3000-3200 zrobisz już BARDZO ciekawe 3 way, a za 800-600 zł kupisz/zrobisz/zlecisz jakiś ciekawy wzmacniacz.
                a muzyki i filmy ogląda się lepiej na porządnym stereo niż badziewnym 5.1

Skomentuj

Sensowne to tak od ok 1,7-2 tys za same głośniki np seas 22cm + 15 (prestige alu lub papier) + kopułka seas/usher . Reszta to zwrotnica i obudowy, czyli do 3k możnaby sie zmieścić :-).

Skomentuj

Rozumiem. Propozycje są podobne zatem poproszę o konkretne modele głośników(strona loudspeakers to dobre źródło przetworników?).

A co sądzicie o pomyśle napędzenia tego Sym_V2 flodinsa? Czy może coś innego?

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI Zobacz posta
                      a muzyki i filmy ogląda się lepiej na porządnym stereo niż badziewnym 5.1
                      O czym ty mówisz..?

Skomentuj

ze lepiej mieć bardzo dobre stereo niż byle jakie (słabe) kino...
                        ale może jestem dziwny)

Skomentuj

Dziwny ale nie do końca ;-)

Ja uważam że lepiej wydać więcej na dobre stereo niż ampli av. Czyli podobnie do Ciebie ale nie do końca..
                          5.0, 5.1 musi być:)

Skomentuj

Muszę przeanalizować dział konstrukcji ale tak na szybko to nic ciekawego w nowych z 3-way nie widziałem.

W dalszym ciągu czekam na propozycje dotyczące wzmacniacza..

Skomentuj

A co sądzicie o pomyśle napędzenia tego Sym_V2 flodinsa? Czy może coś innego?
                              Myślę że lepiej poszukać czegoś lepszego :)

Skomentuj

Dostałem propozycję klona Accuphase e-307.. podobno fajny wypas

Skomentuj

Muszę przeanalizować dział konstrukcji ale tak na szybko to nic ciekawego w nowych z 3-way nie widziałem.
                                  Jak głośniki będą ciekawe to i pewnie Yoshi będzie zwrotkowaniem zainteresowany

Skomentuj

a na wzmaka np hubryda Ravena:))
                                    ten accu nie jest duzo lepszy do syma a kosztowac bedzie wiecej)
                                    zobacz na v3 na usherach

Skomentuj

Nie na temat...
                                      Czas online
                                      188 d 15 g 11 m
                                      blad systemu? czy przeczytales cale forum kilka razy? :o

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                                      Ponieważ temat był poruszany kilka razy ja powiem tylko tak: rozdziel stereo od kina.
                                      chyba to bedzie najlepsza opcja
                                      kup tanie gotowe kino
                                      zrob pozadne stereo

zobacz kilka ostatnich stron w "budowanie na ekranie"
                                      L26 + FW146 + 9950 to wg mnie bardzo ciekawa opcja

ja bede robil troche tansze 3 drogi. ale to jeszcze pewnie ze 2-3 miesiace zejdzie

Skomentuj

Nie na temat...
                                        Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                        blad systemu? czy przeczytales cale forum kilka razy?
                                        To tak jest jak się siedzi na forum od rana do wieczora :P
                                        marcinsywala.pl
                                        Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Czaruję...
                                        X