Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wybór projektu niezbyt dużych monitorów

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wybór projektu niezbyt dużych monitorów

Witajcie

Szukam projektu/wskazówek/odpowiednich przetworników do budowy niewielkich monitorów. Obecnie używam szerokopasmowców, onegdaj prezentowanych tutaj, na przetworniku SPH-60X. Ogólnie jestem z nich całkiem zadowolony, ale wiecie jak to jest z "gonieniem króliczka"
    Moje wymagania:
    *Mniejsza obudowa - pokój jest mały, co za tym idzie kolumny stoją na biurku - a szerokopaskowe klocki ok 25l brutto są trochę za duże.
    *Odsłuch z niewielkiej odległości
    *Do słuchania klasyki, jazzu, bluesa aż po twardy rock
    *Budżet powiedzmy do dogadania, ok. 1000
    Oczywiście nie szukam gotowców ze sklepu, wolę poskładać coś sam
    Wstępne rozeznanie nakierowało mnie na przetworniki z serii AWX, ale będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Chciałbym aby średnica była co najmniej tak samo piękna jak w obecnych kolumnach.

Coś do jazzu, wokali: usher s-520. W okolicach tysiąca złotych powinieneś się zmieścić, a jakość pierwsza klasa (jak na przetworniki takiej średnicy to dół pasma nie jest ubogi, ale trzęsienia ziemi nie będzie :) ).

Skomentuj

Zamieszczone przez grzechu Zobacz posta
      usher s-520.
      ale bez jaj prosze! :/
      juz nie raz udowodnili ze nie oplaca sie robic tych kolumn w wersji DIY! gotowe kosztuja niewiele wiecej
      nie musze chyba wspominac ze GDN 15 AWX jest od niego sporo lepszy...

ja bym tu poszukal czegos papierowego
      od dawna chodzi mi po glowie 15cm tang band. papier, maly skok, wysoko ciagnie...
      ale nikt go u nas jeszcze nie testowal

aluminiowe founteki czy daytony tutaj tez powinny sie dobrze sprawdzic

Skomentuj

A co myślicie o 3SM? Wygląda obiecująco
        Zależałoby mi również aby projekt był w miarę dobrze opracowany. Mimo wielu chęci, przy pracy >200h miesięcznie nie mam czasu na pomiary i eksperymenty, a jedyną rzeczą na którą mam chęć po pracy jest posłuchanie czegoś dobrego

Skomentuj

dziura na srednicy - wg mnie mx-140 gra duzo lepiej na podziale glosnikow

ale GDN 15 AWX gra lepiej na srednicy. nie porownalem jeszcze razem obu projektow

Skomentuj

Zamiast 3SM zrób małe monitory na Usher 9950-20 + Fountek FW146. Zakładam, że pokój mniejszy niż 20m^2. 1000zł powinno na przetworniki i zwrotnice wystarczyć.
            Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Zamieszczone przez megabit Zobacz posta
              Do słuchania klasyki, jazzu, bluesa aż po twardy rock
              Zależy o jak "twardym" rocku mówisz :) Ja również słucham tego co napisałeś i muszę stwierdzić że tego nie połączysz. Albo klasyka i jazz,albo mocny rock... ja postawiłem na Jazz,ten rodzaj muzyki powinien relaksować,więc wybrałem "ciepłe" głośniki których można słuchać godzinami :)

Skomentuj

Przyjmijmy, ze pośród gatunków które wymieniłem dominował będzie blues i muzyka akustyczna, więc raczej nastawienie w kierunku ciepłego grania

Skomentuj

Przyjmijmy, ze pośród gatunków które wymieniłem dominował będzie blues i muzyka akustyczna, więc raczej nastawienie w kierunku ciepłego grania
                  Usher 8935a z 9930-20 lub trochę drożej z 9950-20

Skomentuj

Do tych Usherów bądź Usherów i Founteków są jakieś gotowe budy i zwrotnice, czy trzeba się bawić samemu?

Skomentuj

Do usher 8935a/9950-20 masz zwrotnice Yoshiego , a do 8935a/9930-20 zwrotnice Akkusa.
                      Przykładowa budka : https://www.google.pl/search?q=usher...w=1280&bih=699

Skomentuj

Zamieszczone przez jacky72 Zobacz posta
                        Usher 8935a z 9930-20 lub trochę drożej z 9950-20
                        Ja bym został przy 9930-20,bo i tak jest dobry a kosztuje w loudspeakershop 75zł taniej na sztuce niż 9950-20,a wymienił bym 8935a na 15-stkę STX-a jak ma być mały monitor... tyle że nie wiem czy gra ciepło.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                          Ja bym został przy 9930-20,bo i tak jest dobry a kosztuje w loudspeakershop 75zł taniej na sztuce,a wymienił bym 8935a na 15-stkę STX-a jak ma być mały monitor... tyle że nie wiem czy gra ciepło.
                          A masz do tego zwrotnice?

Skomentuj

klocki ok 25l brutto są trochę za duże.
                            A masz do tego zwrotnice?
                            Dolphin123 chyba robił...

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                              Dolphin123 chyba robił...
                              No to w takim razie musi podpytać Dolphina123.Podpytaj też KonradRak bo on robił na founteku i usher 9950-20.

Skomentuj

Łączyłem Founteka FW168 oraz FW146 z Usherem T9950 - i tak jak z FW146 jest to stosunkowo proste, tak z FW168 trzeba się dość mocno nagimnastykować żeby to fajnie zgrać.
                                Jeśli chodzi o AWX15 to bardzo fajny głośnik, akurat mam go na stanie, mógłbym skleić jakąś zwrotkę z T9930 i aluminiowym Seasem (nigdy nie pamiętam oznaczeń) - bo akurat też mam to na stanie.
                                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                  Jeśli chodzi o AWX15 to bardzo fajny głośnik, akurat mam go na stanie, mógłbym skleić jakąś zwrotkę z T9930 i aluminiowym Seasem (nigdy nie pamiętam oznaczeń) - bo akurat też mam to na stanie.
                                  z 27tbfc/g jest juz zwrotnica. ale mozesz zrobic po swojemu

Skomentuj

A zastanawiałeś się nad tymi zwrotkami (i z Seasem i z GDWK AWX)? Tam jest podział sporo poniżej 2kHz. Pewnie dlatego, że GDN ma góry i doliny od 4,5kHz, ale z tym można poradzić sobie inaczej niż bardzo niskie cięcie filtrami IIr.
                                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Taki monitorek na 15AWX i T9950 mógłby pozamiatać większość konstrukcji ze swojego przedziału cenowego :)

Skomentuj

No to w takim razie musi podpytać Dolphina123.Podpytaj też KonradRak bo on robił na founteku i usher 9950-20.
                                        Teraz odsłuchuję drugą testową zwrotnicę ale z FW168. 18dB/okt z obu stron i pułapka na 7.6kHz. Brzmi bardzo dobrze. Jest jednak dziura w okolicach 3kHz. Myślę, że zmiana pozycji wysokotonówki zniwelowałaby ten problem. Jednak mam tylko budy z głośnikami w osi.
                                        Z FW146 spokojnie wystarczy 3rz bez pułapek. chyba najprościej byłoby połączyć 9950-20 z 15AWX czyli ja bym podobnie proponował:
                                        FW146+9950-20
                                        lub
                                        15AWX+9950-20
                                        9930-20 też miałem i uważam, że te parę złotych warto dopłacić.
                                        Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Czaruję...
                                        X