Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kto rozbierał GDWK 10/80/26 ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kto rozbierał GDWK 10/80/26 ?

Jak w temacie, pytanie do posiadaczy.

Czy można w Tonsilu GDWK10/80/26 zastąpić korektor takim z głośnika GDWK9/80 ?

Oczywiście chodzi o możliwość zastąpienia bez innych przeróbek.

Zamieszczone przez nepez Zobacz posta
    jaki korektor?

Skomentuj

Tam nie ma żadnego korektora, ewentualnie podkładka pod kopułkę

Skomentuj

Korektor to jest ten plastikowy front głośnika kopułkowego.
        Tak się to nazywa po polsku.

Czy można zastąpić ten front w GDWK10/80/26 frontem od GDWK9/80 ?

Skomentuj

Korektor to jest ten plastikowy front głośnika kopułkowego.
          Tak się to nazywa po polsku.
          nie. front to front. korektorem mozna nazwac (po angielsku to waveguide) tylko ten kawalek tuz przy kopulce

nie widze zatrzaskow z tylu glosnika wiec pewnie sa srubki pod tym gabkowym frontem

Skomentuj

Nie wiem co można jak nazwać, ta część głośnika w materiałach Tonsilu nazywa się korektor.

Wszystkie korektory w 25mm kopułkach tonsilu były przykręcane na śrubki. Ale w niektórych jest jeszcze plastikowy stelaż który utrzymuje kopułkę w odpowiedniej pozycji a w starych GDWK9/80 krawędź kopułki tylko jest podklejona filcem i dociśnięta korektorem. Nie wiem jak jest w GDWK10/80/26. Potrzebuję frontu od GDWK9/80 ze względu na mocowanie ale chce mieć cały napęd i kopułkę od od nowszego GDWK10/80/26.

Chciałbym się dowiedzieć czy można je w prosty sposób przełożyć i będą pasowały czy jednak nie ? Na oko zewnętrzne grubości i krzywizny przy zawieszeniu kopułki są takie same w obu frontach.

Skomentuj

Kolega RzeznikUnitra dokonał takiego zabiegu w swoich podłogówkach - wszystko pasuje. http://diyaudio.pl/showthread.php/14...gówki-Rzeźnika
              Wydaje mi się, że wszystkie tonsilowskie wysokie są pod tym względem "kompatybilne", może poza 11/100 i 8/50 :)

---------- Post dodany o 17:00 ---------- Poprzedni post o 16:12 ----------

nie mogę już edytowac

Znalazłem jeszcze film na YT, co prawda dotyczy 10/80/7 ale wydaje mi się ze konstrukcja jest identyczna poza doklejonym dodatkowym magnesem.
              http://www.youtube.com/watch?v=dRj6Pwvre0c

Skomentuj

No dzieki, to już trochę bliżej jestem.

Niestety ale GDWK 10/80/19 i ich pochodne (10/80T, 10/80/20) są pod tym względem zupełnie inne. Ich sposób budowy jest taki jak np. VIF. Pod plastikowym frontem jest plastikowy stelaż do którego przyklejony jest cały układ drgający głośnika i pozycjonowany odpowiednimi punktami w nabiegunniku. Plastikowy korektor dociska całość mocowany na śruby
                GDWK 11/100 zbudowany jest wg tej samej zasady ale ma inny kształt tego plastiku z kopułką.

---------- Post dodany o 19:52 ---------- Poprzedni post o 19:48 ----------

Niestety jeśli GDWK10/80/26 jest zbudowany tak jak GDWK10/80/7 i 9/80 to wymiana frontu jest znacznie trudniejsza, ponieważ korektor jest jednoczesnie elementem do którego jest mocowany układ drgający.

Wymiana frontów w GDWK10/80/19 i pochodnych jest banalna, nie trzeba nawet dotykać kopułki.

Skomentuj

@nepez Z Vif styczność miałem tylko z DX25 i nie rozkręcałem jej. Jaki to problem odkleic cewkę z membranką i filcem od "stelażu", odlutować lica i przełożyć do frontu od 9/80?
                  Jedyne co musi się zgadzać to rozstaw śrub mocujących front do nabiegunnika.
                  Jak dla mnie tonsilowskie wysokotonówki są słabo wykonane i tak samo grają więc nie ma co się zbytnio rozwodzić :) Za przykład posłużyć może rozkręcony kiedyś przeze mnie GDWT 9/100/FP. Cewka wraz z kopułką była przyklejona dwoma kawałkami taśmy przezroczystej...

Skomentuj

Problem jest większy niż w GDWK10/80/19. A wynika z tego że korektor głośnika który normalnie pełni też role frontu mocującego głośnik do obudowy tutaj dodatkowo jeszcze odpowiada za ustalenie pozycji kopułki. Co więcej. filc dociskający kopułkę do nabiegunnika ma też udział w tłumieniu rezonansów wewnętrznych - zresztą ten element właśnie najczęściej się zmieniał w zależności od daty produkcji czy modelu - czasem był grubszy czasem bardziej miękki, widziałem też podkładkę z czegoś co bardziej przypominało gumę
                    Kopułka w w tych głośnikach w zasadzi e nie powinna być w ogóle przyklejona tylko siedzieć na wcisk. W tym wypadku jej przyklejenie czymkolwiek nie ma żadnego znaczenia i nie świadczy o jakości lub bylejakości wykonania.

GDWK10/80/19 i jego pochodne konstukcją przypominały VIFy PL27 i D27. W nich front służył tylko do mocowania głośnika w obudowie i pełnił rolę korektora. Można go było odkręcić nie dotykając praktycznie kopułki z cewką. A w razie spalenia wymienić cały zespół razem z przyłączami bez lutowania. Co ciekawe również kształt uzyskanej charakterystyki przenoszenia przypominał Vifę PL27 - choć to raczej tylko przypadek i może miał związek z upodobnieniem budowy głośnika do masowo stosowanych w Vifach.

---------- Post dodany o 21:55 ---------- Poprzedni post o 21:38 ----------

Sądząc po Twoim opisie nie zdążyłeś mieć do czynienia nawet z mniejszościa wyprodukowanych głosników Tonsila.
                    Tonsile wysokotonowe w swojej cenie brzmiały bezkonkurencyjnie, znacznie lepiej od Tesli i większości tanich - czyt. dwa razy droższych tak zwanych budżetowych, kopułek Peerlessa. WHD, Monarcha itp. z lat 80-90 XXw.

Natomiast to co trafiało na rynek krajowy dzięki "przedsiębiorczości" pracowników fabryki i "zaspokajaniu potrzeb ludu", to był złom często robiony byle jak na zasadzie "Jedyne co musi się zgadzać to rozstaw śrub mocujących front do nabiegunnika".
                    W głośniku wysoko-tonowym mogą wystąpić wady i różnice budowy których nie dostrzeżesz gołym okiem, a mające wpływ na efekt brzmienia. Właśnie dzięki domorosłym usprawniaczom wpasowującym jakąś kopułkę do jakiegoś obwodu magnetycznego, na zasadzie że to tonsili i to tonsil więc na pewno będą pasować - i robieniu byle czego, opinia jest jaka jest.

Mam dwa głośniki tej samej serii ale produkowane do różnych wyrobów tonsila i graja nieco inaczej - a na zewnątrz różnią się tylko kolorem frontu i niemal niezauważanie połyskiem kopułki i jakby grubością splotu, które też ma wpływ na brzmienie. Do tego sprawa precyzji wykonania obwodu i pozycjonowania cewki, co wcale nie jest takie oczywiste do stwierdzenia tylko na podstawie że "coś" "jakoś" pasuje do "czegoś".

Skomentuj

Nie na temat...
                      W głośniku wysoko-tonowym mogą wystąpić wady i różnice budowy których nie dostrzeżesz gołym okiem, a mające wpływ na efekt brzmienia. Właśnie dzięki domorosłym usprawniaczom wpasowującym jakąś kopułkę do jakiegoś obwodu magnetycznego, na zasadzie że to tonsili i to tonsil więc na pewno będą pasować - i robieniu byle czego, opinia jest jaka jest.
                      Zakładając takie rozumowanie, kolega nie powinien zmieniać frontu w 10/80/26 tylko poprosić kolegów o pomoc w przeprojektowaniu zwrotnicy w swoim zestawie pod 9/80.

Btw w jakim zestawie gra ten głośnik?

Skomentuj

rozumowanie jest "ostrożnościowe" mam już lekką alergie na kolejne ożywienia tonsilu wypuszczające coraz więcej bylejakich smieci głosnikopodobnych. Dlatego staram się "rozbierać" kazde zagadnienie od najmniejszej podkładki i srubki.

Głośnik nie gra w żadnym zestawie. mam po prostu wavequide z zestawów ZGC-115 chyba, przeznaczone do frontu na GDWK9/80 i to zarówno kształt mocowania jak i kształt korektora który jest nieco inny niż w GDWK10/80. Rzecz jest wyłącznie eksperymentalna w niczym nie gra.

Postaram się jednak dorobić mocowanie falowodu na GDWK10/80/19 albo /26 bo widzę, ze z wymianą frontów byłoby za dużo niewiadomych do ogarnięcia.

Skomentuj

Czaruję...
                        X