Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przykręcenie głośnika do obudowy zapytanie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przykręcenie głośnika do obudowy zapytanie

Witam mam jeszcze jedno pytanie czy głośnik dajmy na to wysokotonowy moze być przykręcony w obojętnie jakiej pozycji tzn tak jakbyśmy go obracali wokół własnej osi z mojej wiedzy wynika ze tak ale wole jeszcze zapytać

Logicznie rzecz biorąc nie powinno to mieć wpływu na dźwięk o ile głośnik jest okrągły ale niech ktoś dysponujący większą wiedzą się wypowie.

Skomentuj

Jak tweeter nie ma wynalazków zmieniających charakterystyki kątowe (jak np. naklejka w alu seas) to obracanie nic nie zmieni.

EDIT: W sumie jak tak patrzę, to ta naklejka jest okrągła, więc obrót głośnika nie ma wpływu :P
      Last edited by grzechupk; 08.02.2013, 17:58.

Skomentuj

jak obrocisz glosnik to dzwiek sie zmieni o 360 stopni

oczywiscie ze nie ma znaczenia!

glosnik pracuje wzdluz osi a promieniuje w kazda strone tak samo (klasyczne okragle, nie tubki)

Skomentuj

tak formalnie też dopiszę, że nie ma znaczenia.

Skomentuj

właśnie o to mi chodziło dzięki

Skomentuj

W przypadku 29TAF/W miałoby to znaczenie, ma niesymetryczny waveguide.

Skomentuj

Generalnie każdy wynalazek mniej lub bardziej "tubowy" jest tutaj brany pod uwagę. Jeżeli jednak głośnik promieniuje bezpośrednio w ośrodku w jakim się znajduje a membrana ma kształt okrągły (bo przecież nie zawsze ma ) to jego ułożenie jest bez znaczenia.

Skomentuj

Gdyby to miało mieć jakiekolwiek znaczenia to producenci oznaczaliby swoje głośniki, np strzałką do góry.

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
                    Dokładnie. Co do naklejki na siatce w Seasie,oczywiście nie ma to znaczenia,jak wyżej zostało już napisane,gdyż jest okrągła,symetryczna. W przypadku Focala mamy już inną korekcję,i tu głośnik musi być ustawiony jak na zdjęciu:
                    Załączone pliki

Skomentuj

Zamieszczone przez etaks Zobacz posta
                      Gdyby to miało mieć jakiekolwiek znaczenia to producenci oznaczaliby swoje głośniki, np strzałką do góry.
                      Myślę, że jednak producenci zakładają, że użyszkodnik montujący głośniki nie jest kretynem i ma choć odrobinę pojęcia o temacie.
                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
                        ze zdjecia ciezko powiedzieć ze jest nie symetryczny. Mi to wygląda jakby tylko kolor plastiku był inny, szerszy w jednym miejscu. A w centrum jest okrągłe frezowanie dookoła takie samo.

Skomentuj

tez mi sie tak wydaje
                          jakby byl asymetryczny to by podali ch-ki w 2 kierunkach

a ten kolorowy plastik to jakas guma (z opisu na stronie producenta)

Skomentuj

Przyjrzałem się dokładnie moim egzemplarzom i zapewniam, że nie są symetryczne. Asymetria jest bardzo mała, ale jest. Zresztą pisze o tym sam Seas na stronie produktu:

Two part front plate with smooth, slightly elliptical wave guide made from elastomer provide excellent high frequency response and dispersion.

Skomentuj

to ze jest elipsa to widzimy
                              ale profil waveguida sie zmienia?

Skomentuj

Tak, o tym mówię. Tam, gdzie elipsa jest szersza, jest łagodniejszy profil. Na zdjęciu faktycznie tego nie widać.

Skomentuj

Czaruję...
                                X