Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośnik basowy na boku obudowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośnik basowy na boku obudowy

Rozważam budowę kolumny głośnikowej 3 drożnej z głośnikiem basowym umieszczonym na bocznej ścianie obudowy.
    Coś takiego jak był kiedyś tonsilowski Classic 2, Rapsodia 200 albo Focus 240 SE

Z przodu klastyczny układ głośników - wysoko-tonowa kopułka pod nią 5" nisko-średnio-tonowy. Otwór b-r z przodu umieszczony przy podłodze.

Głośnik niskotonowy 8" umieszczony z boku obudowy około 30 cm od ziemi. Ma to być takie coś co kiedyś nazywano zestawem 3 drożnym ze zintegrowanym subwooferem.
    Pasma odcięcia niskotonowego ok. 150 Hz - wolałbym wyższe jeśłi doradzicie że to jest mozliwe.

W związku z tym mam dwie wątpliwości.

jak w domowych warunkach wykonać pomiary tak nisko ciętego głośnika niskotonowego w dodatku umieszczonego na boku obudowy? jak ustawić mikrofon? Z jakiej odległości mierzyć? Czy w ogóle będę w stanie wykonywać poprawki w zwrotnicy na podstawie pomiarów czy trzeba użyć jakiegoś sposobu na składanie pomiarów z różnych odległości i pod różnymi kątami?

Druga wątpliwość dotyczy wykonania zwrotnicy pasywnej dla odcięcia poniżej 150 Hz (chyba że da się odciąć wyżej ale przypuszczam że jeśli nawet to niewiele i problem pomiarów mls nadal wystąpi).
    Wiem że takie zwrotnice były, nawet Tonsil takie robił -choć nie dotarłem nigdy do ich schematów - coś podobnego jest w konstrukcjach Visatona (jedynie w nim głośnik jest umieszczony bardzo wysoko, a ja chcę nisko przy podłodze).

Jednak kiedy próbuję symulować tak nisko ciętą zwrotnicę to coś dziwnego dzieje się z wykresem przebiegu spl. Ulega podniesieniu. Nie wiem co to jest - czy to wina wchodzenia filtracji w zakres działania b-r ? Czy może to jakieś składanie indukcyjności w filtrze z indukcyjnością cewki głośnika. O co może chodzić?

Może już ktoś budował takie konstrukcje i podpowie coś na temat. jakieś schematy porównawcze tez mile widziane. Co o tym myślicie?

Zamieszczone przez nepez Zobacz posta
    Pasma odcięcia niskotonowego ok. 150 Hz - wolałbym wyższe jeśłi doradzicie że to jest mozliwe.
    Ja bym wyżej nie ciął, z moich testów aktywnym crossoverem 24 db/oktawa LR wynikało że przy cięciu rzędu 180-190hz często na bas zaczynają wchodzić wokale.

Skomentuj

Z tego co pamietam to przy takiej obudowie nie powinno sie celowac w wyzsze cięcie niż 150Hz
      Last edited by lklukasz; 08.02.2013, 22:45.
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

W nizsze cięcie niż 150Hz Czy w wyższe niż 150Hz?

Z danych kilku podobnych konstrukcji wynikało mi że będzie to około 120-180Hz

Pozostaje więc problem jak mierzyć taka konstrukcję. jak ustawiam bramki w holmImpulse to przebieg spl wychodzi poprawnie od 400-500Hz. Można sobie jakoś poradzić z pomiarem takiego prawie subwoofera?

Skomentuj

Zamieszczone przez nepez Zobacz posta
          jak w domowych warunkach wykonać pomiary tak nisko ciętego głośnika niskotonowego w dodatku umieszczonego na boku obudowy? jak ustawić mikrofon? Z jakiej odległości mierzyć?
          niedawno ktos wspominal o pomiarach "w podloge"
          czyli mikrofon lezacy na podlodze - pozwalalo to zmierzyc bas

Skomentuj

Podział nie wyższy niż 150Hz
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
              niedawno ktos wspominal o pomiarach "w podloge"
              czyli mikrofon lezacy na podlodze - pozwalalo to zmierzyc bas
              W podłogę? Ale jak i gdzie? jakie bramki, odległość itd. Dlaczego akurat z podłogi można mierzyć bas? A jak mierzyć resztę pasma i jak to następnie składać do jednego porównywalnego wyniku ?

Skomentuj

Na początek pomierz razem z pokojem, to i tak jest poniżej Schroedera.

---------- Post dodany o 08:54 ---------- Poprzedni post o 04:27 ----------

Tu jest parę ciekawych artukułów o pomiarach "basu":

http://www.hifizine.com/2011/06/bass...-guide-part-1/
                http://www.hifizine.com/2011/12/list...gy-time-curve/
                http://redspade-audio.blogspot.com/2...oom-modes.html

Skomentuj

jak sobie przypominam to kiedyś w AUDIO (?) mieli problem z pomiarem takiej kolumny. Nie potrafię odnaleźć tej recenzji, może tam było wyjaśnienie jak sobie z tym poradzili.

Skomentuj

http://audio.com.pl/testy/audio-physic-virgo-3:1 Audio physic, spece od bocznych wooferow.

Skomentuj

no jak Panowie, SW ma pomiar nearfield oraz port response a potem robi się Merge port response i mamy dolne pasmo z dokładnością dolnej częstotliwości granicznej +/-2Hz.
                      Mój przykład:
                      zmierzone w pokoju:

zmierzone w komorze bezechowej

Widać też górkę na końcu pasma. Świadczy ona o złym zaprojektowaniu przeze mnie budowy Duża dobroć...
                      I nie trzeba nic kombinować z mikrofonem na podłodze Pawle :) choć ciekawa koncepcja

Skomentuj

zapomniales o tym ze potrzebujemy pomiaru wszystkich glosnikow z jednego miejsca
                        a problemem nie jest sam dol pasma tylko okolice podzialu

Skomentuj

Zrobienie poprawnego filtru na tak niską częstotliwosć jest dość kłopotliwe. Niedaleko już masz pik rezonansowy obudowy a dodatkowo moze zajść też efekt "pompowania" wyższego basu przez filtr (zakres ok 100Hz). NIm zaczniesz robic lepiej zmierzyć głośnik basowy w dowolnej obudowie i po prostu spróbować wykonać dla niego taki filtr, chociażby w formie symulacji i zobaczyc co wyjdzie.

Skomentuj

Czaruję...
                          X