Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zwrotnica pod Usher T9950 + 8945P

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zwrotnica pod Usher T9950 + 8945P

Witam.

Ostatnimi czasy podjąłem decyzję o modyfikacji zwrotnicy z mojego pierwszego projektu kolumn DIY. Kolumna była prezentowana na forum, jako "odkarmiony" monitor.
    http://diyaudio.pl/showthread.php/12...-Monitor-USHER
    Ze wzg. na cały czas poszerzający się zasób wiedzy i osłuchanych konstrukcji dźwięk kolumn zaczął mi przeszkadzać. Ponieważ przetworniki są dobrej jakości błędów upatruję w samej zwrotce.
    Wykonałem nowe pomiary, symulację i ich wyniki chciałbym skonsultować z kolegami, przed władowaniem kasy w elementy.

Propozycja pierwsza 3/3ord. Podział delikatnie poniżej 2,2kHz zgranie oczywiście jest ale szybko się rozjeżdża od strony wysokich częstotliwości:

Propozycja druga 3/3ord + pułapka. Niski podział, praktycznie 1,6kHz, zgranie fazowe dobre, pułapka na 900Hz:

Propozycja trzecia 2/3ord + pułapka. Podział ok. 1.9kHz, zgranie fazowe na dobrym poziomie, delikatnie wycofana średnica:

Jak się spraw ma z pułapką na 900Hz, czy jakaś osoba może się wypowiedzieć na ile ten zabieg jest skuteczny? Wielu konstruktorów go stosuje lecz na pomiarach chociażby Zapha nie widać jakiegoś specjalnego uzasadnienia. Czekam na konstruktywna krytykę/opinię o tych wytworach.

W końcu jaki to głośnik ? 48P czy 45A bo 45P to chyba nie istnieje .

Moim zdaniem powinieneś podnieść częstotliwość podziału do okoic 2.5kHz. Nigdy nie dawałem tak niskiego podziału do 9950 a zwykle też filtrowałem go 3 rzędem . Koledzy z forum, któzy bawili sie teym głośnikiem też to powiterdzą, że ta kopułka przestaje dobrze grać przy zbyt niskim podziale.

Układ z pułapką na niską częstotliwosć (te 900Hz) jest ok, sam go stosowałem gdy to było konieczne. Nie ma przeciwskazań, po prostu jeden z wielu zabiegów kształtowania ch-ki głośnika.

Skomentuj

To chyba ten głosnik:http://www.parts-express.com/pe/show...number=296-602

Skomentuj

To jest dokładnie ten głośnik, który roman763 podlinkował. Nie dostępny już w loudspeakershop i chyba dość rzadki.

Zamieszczone przez roman763 Zobacz posta
        Moim zdaniem powinieneś podnieść częstotliwość podziału do okoic 2.5kHz. Nigdy nie dawałem tak niskiego podziału do 9950 a zwykle też filtrowałem go 3 rzędem . Koledzy z forum, któzy bawili sie teym głośnikiem też to powiterdzą, że ta kopułka przestaje dobrze grać przy zbyt niskim podziale.
        OK, spróbuje opracować coś z wyższym cięciem. Przeglądając net można dostrzec, że większość zestawów opublikowanych w necie z 8945P jest zawsze cięta bardzo nisko <2kHz ale to już chyba ukłon w stronę średniotonowego.

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
        Układ z pułapką na niską częstotliwosć (te 900Hz) jest ok, sam go stosowałem gdy to było konieczne. Nie ma przeciwskazań, po prostu jeden z wielu zabiegów kształtowania ch-ki głośnika.
        Ale co ona dokładnie zmienia, pojawiają się opinie, że pewne charakterystyczne podbarwienie wokalu (w odniesieniu do 8945P). Wielu konstruktorów twierdzi, że musi być i już - możesz podzielić się swoimi doświadczeniami?

Skomentuj

Zamieszczone przez 20Hz Zobacz posta
          Ale co ona dokładnie zmienia, pojawiają się opinie, że pewne charakterystyczne podbarwienie wokalu (w odniesieniu do 8945P).
          Ja bym nawet powiedział, że taka pułapka przywraca naturalną barwę wokali.

---------- Post dodany o 12:05 ---------- Poprzedni post o 12:03 ----------

poczytaj sobie w tym linku - wszystko jest wyjaśnione :
          http://www.troelsgravesen.dk/SEAS-CURV.htm

Co do filtrowania głośnika 9950 to ja bym go nawet poniżej 3000Hz nie filtrował 3 rzędem w mojej konstrukcji - tzn wszystko jest zależne od konkretnej aplikacji, dlatego mówię konkretnie o moim przypadku.

Słyszałem też opinie że midwoofery Ushera mają sporo basu, ale jest to kosztem jakości średnicy.

---------- Post dodany o 12:13 ---------- Poprzedni post o 12:05 ----------

Wielu konstruktorów twierdzi, że musi być i już - możesz podzielić się swoimi doświadczeniami?
          Żeby uzyskać prawidłową barwę to w niektórych wypadkach jest niezbędna ta pułapka
          Last edited by jamess8; 09.02.2013, 11:12.

Skomentuj

A to teraz wszystko jasne, jakiś rzadki głośnik żeś pan dorwał :) .

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
            Słyszałem też opinie że midwoofery Ushera mają sporo basu, ale jest to kosztem jakości średnicy.
            No zwykle tak jest, dobry bas=kiepska srednica i na odwrót. Więsza masa membrany poprawia bas ale zwykle niekorzystnie wpływa na srednie tony, zasada uniwersalna dla każdego głośnika .

Taka równoległa pułapka niekiedy sie przydaje a niekiedy nie, nie ma uniewersalnego przepisu. Przydaje sie wówczas gdy cewka do kompensacji pasma jest bardzo duza i nadmiernie wycina średnie tony. A gdy damy mniejsą i srednie są na odpowiednim poziomie to pozostaje nam górka w okolicy kilkuset Hz - 1kHz . Wóczas taka pułapka swietnie sie spisuje bo robi tam lokalny dołek na impedancji przez co zmusza filtr do skuteczniejszego filtrowania tego zakresu. Należy uważać zeby nie przedobrzyc i patrzeć na minimum impedancji . Z samej zasady działania nie ma to prawa działać negatywnie na dźwięk co najwyżej po prostu go korygować. Jak komuś sie zdaje, że z tym gra gorzej to niech po prostu tego nie daje i już. Z pewnymi przypadkami "audiofilizmu" nie ma co walczyć

Skomentuj

Oczywiście ta pułapka tylko w uzasadnionych przypadkach - zapomniałem tego dodać.

Skomentuj

jak dobrze widzę to budę masz źle zestrojoną :)
                1 zwrota- według mnie najlepsza.
                2 -za niski podział
                3 -wykres impedancji w 1.8kHz wygląda tragicznie.

Ogólnie też bym poszedł w wyższą częstotliwośc podziału f>2kHz

Skomentuj

Co do filtrowania głośnika 9950 to ja bym go nawet poniżej 3000Hz nie filtrował 3 rzędem w mojej konstrukcji - tzn wszystko jest zależne od konkretnej aplikacji, dlatego mówię konkretnie o moim przypadku.
                  Niestety podczas przekopywania forum nie zapamiętałem twojej konstrukcji - jeśli tak wysoko chcesz go ciąć to zapewne 2,5way? Wtedy faktycznie trzeba mu przesunąć filtrowanie do góry. W przypadku 2way wszystko wskazuje, że wymagane wysterowanie pozwoli pracować mu ok. 1,8kHz - teoretycznie.

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                  A gdy damy mniejsą i srednie są na odpowiednim poziomie to pozostaje nam górka w okolicy kilkuset Hz - 1kHz . Wóczas taka pułapka swietnie sie spisuje bo robi tam lokalny dołek na impedancji przez co zmusza filtr do skuteczniejszego filtrowania tego zakresu. Należy uważać zeby nie przedobrzyc i patrzeć na minimum impedancji
                  No i ta odpowiedź mi dużo wyjaśniła. Próbując rozgryźć uzasadnienie stosowania tej pułapki przeglądałem inne zwrotnice pod ten głośnik:

http://www.oocities.org/woove99/Spkr...Usher_2way.htm
                  Projekt KM-u2 (strona to od jakiegoś czasu trup)

i tam pułapki są stosowane z informacją, że należy korygować charakterystykę w pobliżu 900Hz. Jednak w obu tych projektach cewka wejściowa filtru 8945P (3rd) to 2mH. W moich symulacjach wartość taka już mocno wpływa na zakres ~1kHz tłumiąc go poniżej średniej. Więc szukałem uzasadnienia tego poczynania w pomiarach Zapha i innych dostępnych na necie. Jednak w okolicach ~1kHz pomiarowcy nie notują niczego niepokojącego (THD, CSD itd.).
                  Poszedłem więc Yoshi_80 za twoją podpowiedzą i zastosowałem mniejszą cewkę na wejściu + pułapkę, wstępny efekt przedstawiam poniżej:

wymaga to jeszcze dopracowania fazy i ogólnie ale myślę, że dobrze rokuje, no i tutaj wpływ pułapki jest ewidentny.

Ja bym nawet powiedział, że taka pułapka przywraca naturalną barwę wokali.
                  Dokładnie o to mi chodziło. U mnie na tym zestawie wokale wybrzmiewają jakby artysta miał zatkany nos. Są dynamiczne, właściwie głośne lecz zawsze, w większym lub mniejszym stopniu, pojawia się to charakterystyczne zabarwienie. Tylko jeśli sama pułapka jedynie służy do kształtowania charakterystyki, to mój problem może leżeć jeszcze gdzie indziej.

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                  jak dobrze widzę to budę masz źle zestrojoną
                  1 zwrota- według mnie najlepsza.
                  2 -za niski podział
                  3 -wykres impedancji w 1.8kHz wygląda tragicznie.
                  Ad. 0 - why? :)
                  Ad. 1 - OK, dzięki.
                  Ad. 3 - niestety masz rację, przy prawidłowym zgraniu akustycznym, filtry dość mocno rozsunęły się elektrycznie. Też to zauważyłem lecz ze wzg. na dobre zgranie przedstawiłem pod ocenę.

Skomentuj

Ad. 0 - why?
                    bo nie posiada wad wymienionych w AD1 i AD2 hehe :), co nie znaczy ze nie da się jej jeszcze dopracować.
                    Jeżeli ma się zgrać fazowo powyżej 4kHz, musisz ciąć niskotonowca takim filtrem co najmniej (najwolniej) zmienia fazę powyżej częstotliwosci granicznej filtru.

Skomentuj

Ad. 0 tyczyło się stroju

Skomentuj

Na twoich głośnikach kiedyś akkus miał zestaw V1.Mam do tego zwrotkę,z tym że Tobie na niewiele się zda bo jest pod pochyloną ściankę.

Skomentuj

Jednak w obu tych projektach cewka wejściowa filtru 8945P (3rd) to 2mH. W moich symulacjach wartość taka już mocno wpływa na zakres ~1kHz tłumiąc go poniżej średniej. Więc szukałem uzasadnienia tego poczynania w pomiarach Zapha i innych dostępnych na necie. Jednak w okolicach ~1kHz pomiarowcy nie notują niczego niepokojącego (THD, CSD itd.).
                          Moze chcą mieć wiecej basu

Skomentuj

Aż tak dużo? to nieprzyzwoicie

Źle się wyraziłem, zastanawiam się nad łączeniem cewki 2mH i pułapki.

Co sądzicie o ostatniej propozycji zwrotnicy?

Tutaj kolejne opracowanie dla 8945P: cewka wejściowa 1,25mH + pułapka,
                            http://murphyblaster.com/content.php?f=usher2way.html
                            co ciekawe wszyscy konstruktorzy chwalą się płaską charakterystyką przetwarzania, tylko w przypadku KM-u2 widać kontu.

Skomentuj

Ta wg mnie wyglada spoko.

Zaczął bym juz słuchać :)
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                                Jeżeli ma się zgrać fazowo powyżej 4kHz, musisz ciąć niskotonowca takim filtrem co najmniej (najwolniej) zmienia fazę powyżej częstotliwosci granicznej filtru.
                                Próbowałem zmienić rząd filtrowania ale sprawa nie poprawia się znacznie. Na pomiarze http://www.oocities.org/woove99/Spkr..._8945P_HDS.gif też widać to charakterystyczne rozejście ok 3kHz, co pokrywa się z moim pomiarem fazy, fronty bardzo zbliżone. Może ten model tak ma :).

Tym czasem czekam na dostawę z Polinku, zacznę od lekkiej modyfikacji ostatniej propozycji i zobaczymy jak to będzie grać.

Skomentuj

hmmm, może kombinacja 2 rzędu/1 rzędu z pułapką lub innymi elementami biernymi, nie będącymi bezpośrednimi filtrami. (udziwnione łączenia szeregowe i równoległe) - dla niskotonowca
                                  Ale za mało zaprojektowałem zwrotnic aby coś konkretnego zaproponować.

Skomentuj

20Hz, Wyslij mi na PW pomiary z SW. Najlepiej, zeby jeszcze przy tym byly rowniez odpowiedzi impulsowe dla poszczegolnych glosnikow z pomiarow.
                                    Zobaczymy, co da sie z tym zrobic :)

Skomentuj

Modziłem, modziłem i wymodziłem coś takiego:

Zielony-poprzednia propozycja, reszta kolorów wiadomo.

Zmiana znaczna, bo przy 5kHz zamiast ~80' różnicy mamy coś koło 20'. Sekcja wysokotonowa praktycznie bez zmian, zmianę indukcyjność można też zastąpić zmianą rezystancji. W sekcji niskotonowej wypada jedna cewka i dochodzi układ rezonansowy. Elementy dość zbliżone więc można wypróbować obie wersje. Po ReverseNull na symulacjach nie widać szczególnych różnić, sygnały są dość szybko filtrowane i nie wpływają na siebie. F podziału bardzo zbliżone.

Skomentuj

Sporo tych korektorów ale wykres wyglada bardzo ładnie. Hmm trudno pwiedzieć. Osobiście bym to próbował zredukować do prostszej postaci

Skomentuj

Czaruję...
                                        X