Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer na SPH-165.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer na SPH-165.

Witam mam dwa głośniki jak w temacie i chcę zrobić z nich suba.Konstrukcja jak by to nie grało musi być na tych głośnikach.Sub ma służyć do filmów i gier.Możecie coś polecić jaką najlepiej obudowę i resztę.Parametry głośnika są tu:
    http://www.rockonpro.pl/monacor-sph-165

Na dwie sztuki to tak 40 litrów 35-40hz.
    Choć i tak bym je sprzedał i kupił coś typowo "subowego" :)

Skomentuj

Szkoda mi je sprzedawać i tak nie mam kasy na nic innego,ma to być budżetowa konstrukcja.Obudowa zamknięta czy bas refleks?

Skomentuj

http://www.pmc-speakers.com/sites/de...1_Brochure.pdf taki sobie zrob :)

Skomentuj

Bass reflex lub to co zaproponował Pogromca. W zamkniętej przy takim Qts efektywność będzie mizerna.

Skomentuj

Będzie to najlepsze rozwiązanie?

Skomentuj

B-R będzie śmigać.
              według książki Vance Dickason przetworniki z Qts 0.2 - 0.5 się nadają, a według parametru EBP>100. Tutaj mamy EBP=146 więc BR :)

Skomentuj

Zamieszczone przez joint32 Zobacz posta
                Będzie to najlepsze rozwiązanie?
                A ktoz to może wiedzieć? :) Czy nie byłoby fajnie zbudować cos, czego nigdy wcześniej nie slyszes i nie widziales? Nawet na probe, material jest bardzo tani.

Skomentuj

Rozumiem,że jest to obudowa zamknięta,a jaką zwrotnicę mam podłączyć?

Skomentuj

Nie jest to obudowa zamknieta, tylko linia transmisyjna ( obudowa labiryntowa ) http://next-hifi.ru/images/gallery/28/1104/7.jpg tak wygląda srodek.

Zwrotnice? Pasywna zwrotnice trudno będzie zrobić. Najlepiej będzie dokupić panel aktywny do subwoofera i tyle.

Skomentuj

W takim razie lipa bo chciałem podłączyć to to do zwykłego wzmacniacza.

Skomentuj

chyba ze ten wzmacniacz ma stopień mocy wyjściowej z filtrem aktywnym dla suba. A jak nie to budowa pasywnej zwrotnicy nieopłacalna i nie robi się tak na ogół. Wtedy musisz kupić aktywny panel.

Skomentuj

Wzmacniacz to zwykła Unitra i nie ma takich wynalazków.Dziękuję bardzo wszystkim za pomoc złożę tą skrzynię i będę zbierał na panel.

---------- Post dodany o 12:01 ---------- Poprzedni post o 07:18 ----------

Jeszcze jedno czy jak zastosuję taki filtr i podłączę do mojego PW3015 to zda egzamin?

Skomentuj

Nie zda, twój wzmacniacz jest za słaby - 2x15W przy 8 ohmach, taka cewka w filtrze pasywnym też pochłonie sporo efektywności i całość po prostu nie będzie grała. Jakimś wyjściem jest dorobienie aktywnego filtra dolnoprzepustowego, jednak sądzę że będziesz miał z tym problem, sądząc po pytaniach jakie zdajesz.

Jeżeli połączysz głośniki w subwooferze równolegle, uzyskasz wypadkową 4ohm, a więc potrzebny Ci będzie panel o mocy w okolicach 100W przy 4 ohm.

Skomentuj

Sorki nie dałem linka,chodziło mi o ten filtr:http://sklep.avt.pl/p/pl/2099/filtr+...o+montazu.html ,a wzmacniacz bardzo dobrze radzi sobie z tymi głośniczkami.

Skomentuj

Byłem a w zasadzie jestem nadal posiadaczem tego wzmacniacza, więc wiem czego można po nim spodziewać.
                                Nie jest to dobry wzmacniacz a szumofon, owszem, w miarę solidny prądowo, ale nie nadaje się kompletnie do napędu subwoofera.

Chodzi po około 50zł, plus to co chcesz wydać na filtr czyli 30zł, jest już 80zł a za ok 100-120zł można zapolować i kupić panel mocy jakiej potrzebujesz, z wbudowanymi filtrami.

Owszem, możesz zrobić też ten filtr i myśleć że gra dobrze, ale szkoda tylko że dobre głośniki się marnują nie wykorzystane

Skomentuj

Wzmacniacz mam i go nie sprzedaje bo się nie opłaca.Chodzi o to ,że aktualnie mogę tylko kupić ten filtr i chcę ,żeby to jakoś grało ,w późniejszej przyszłości kupię panel.

Skomentuj

Witam ponownie. Subwoofer zrobiony na razie byle jak, obudowa wg TLE1, wzmacniacz(tu poszedłem po rozum) kość TDA7294, filtr z linku: http://www.advanceelectronic.pl/pl/p...subwoofera./37 .Gra to jakoś, ale nie tak jak powinno, zestaw 2.1 od kompa z wooferem 8cm gra lepiej, nie wiem może ta obudowa do kitu.

Skomentuj

Jak zrobiłeś byle jak to się nie dziw że byle jak gra

Skomentuj

Myślę, że nie obrobione krawędzie i brudne płyty nie mają wielkiego znaczenia jeśli chodzi o dźwięk.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X