Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SW.STX.10.2.500.8.F.A.FC.X w obudowie zamkniętej

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

SW.STX.10.2.500.8.F.A.FC.X w obudowie zamkniętej

Testował ktoś może AWXa 10" w obudowie zamkniętej?

Winisd podaje EBP na poziomie 64,1 co nie określa jednoznacznie, że głośnik nadaje się tylko i wyłącznie do BR.
    Wiem, że symulacje nie grają, ale wychodzi z nich całkiem niezła charakterystyka dla tego głośnika w budzie zamkniętej.

Dla porównania wziąłem TIW250XS dla którego EBP wynosi 94,3, co kwalifikowałoby głośnik w zasadzie tylko do BR,
    ale visaton podaje zarówno obudowy BR jak i zamknięte jako odpowiednie do tego głośnika.

W obu przypadkach Qts zbliżone - 0,33 i 0,35.

Jakie jest Wasze zdanie?

Testowałem i dużo lepiej gra w BR.

Skomentuj

A możesz się trochę bardziej wylewnie wypowiedzieć ?
      Jak z zejściem w zamkniętej? Dużo gorzej?
      Jak bardzo zróżnicowany bas?
      Jak z natężeniem dźwięku przy tej samej wpompowanej w głośnik?

Dzięki

Skomentuj

Jeśli głośnik ma pracować jako sub w obudowie zamkniętej zasilany oddzielnym wzmacniaczem to możesz zastosować preamp z Transformatą Linkwitz'a, aby obniżyć zejście do 25Hz (-3dB) potrzebujesz wzmocnienia ok 10dB, dla 30Hz(-3dB) około 6dB (czyli dostarczyć odpowiednio 10x i 4x większą moc).
        Stosując jakiś wzmacniacz klasy D około 250W w mostku, powinieneś uzyskać całkiem niezły efekt akustyczny. To tak teoretycznie. Z winISD group delay wychodzi ok 7-8ms przy 30Hz. Robiłem taki preamp dla MDS08 ale on był za słaby do takich zabaw, a BR gra całkiem przyjemnie.
        http://sound.westhost.com/linkwitz-transform.htm

Skomentuj

Czaruję...
        X