Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt MTM 2x ARN 165 61-8 + GDWK

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Projekt MTM 2x ARN 165 61-8 + GDWK

A więc tak, obecnie głośniki te pracują w obudowie zamkniętej 45L, GDWK No-name, podział 3,5Khz dosyc wysoki ze względu na to że GDWK ten nie chcial zbyt dobrze pracować przy niskim podziale, oraz ze względu na to jakiej slucham muzyki i dla bezpieczenstwa ustalilem taki wysoki podzial przy filtrze III rzędu, GDN'y spięte równolegle, filtr II rzędu, póki co nie bawiłem sie w korekcje impedancji.

Jako że zwrotnica nie jest jeszcze finalnie skończona myślę czy nie można by tutaj czegoś zmienić, myślałem nad osobnymi filtrami dla każdego GDN'a (tak jak np. w stx fx 300)

jakie plusy i minusy ma takie rozwiązanie?

jesli chodzi o odsłuch, brakuje mi nieco średnich tonów, muzyka jakiej slucham to pop, rap, klasyka, ale i rowniez ciezkie klimaty jak hardstyle, rock, trance.

zamieszczam pomiar ch-ki

---------- Post dodany o 19:48 ---------- Poprzedni post o 18:25 ----------

Generalnie jakie korzysci i wady przyniesie filtrowanie niżej dolnego GDN'a i wyższe filtrowanie górnego GDN'a (teoretycznie wyjdzie coś a'la 3 way w ukladzie MTM)
    Sprzet pomiarowy posiadam, wiadro cewek, kondensatorów, rezystorów również, przy budowie DIY troche doświadczenia mam, jednak przy swoim osobistym projekcie chce miec dopiete wszystko na ostatni guzik.
    Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Wrzuć na wykres również poszczególne charakterystyki głośników. W sumie powyżej 2k masz same góry, doliny. I jeszcze jedno dla ścisłości: masz GDN-y czy ARN-y

A tak na marginesie masz zdecydowanie za dużą obudowę.

Skomentuj

Przy różnej filtracji GDNów wyjdzie Ci coś a'la 2,5 way. Stosowania dwóch osobnych ale jednakowych filtrów nie ma snesu, chcoaizby ze względów ekonomicznych. Generalnie przy MTM koncepcja fitlracji 2,5 drożnej chyba rzadko spotykana, zwykle taki układ jest klasycznie 2 drożny.

Skomentuj

@Leszek mam ARN'y a GDN to skrót od głosnik dynamiczny nisktonowy (chociaz jesli chodzi o scislosc to blizej im do mid-wooferów niz wooferów) pomiary poszczególnych glosników wrzuce jak bede mial chwile czasu

@Yoshi dzięki za odpowiedź, to po części rozwiało moje wątpliwości, więc skupie się najpierw na zmianie na dobry tweeter, bo ten no-name chociaz moim zdaniem gra nie najgorzej to na wykresie wyglada nie najlepiej.

---------- Post dodany o 20:18 ---------- Poprzedni post o 16:52 ----------

Dobra, poki co zostawiam to tak, do czasu zorganizowania lepszego gdwk, z Fs ~1000, który przy filtrze 2/3 rzędu przyjmie 130W przed filtrem w muzyce hardstyle/trance, z SPL >90dB/1w/1m

Skomentuj

Ten pomiar zdecydowanie lepszy ;-). Widać na nim ewidentnie że jest problem z sumowaniem. Mając zaplecze do pomiarów i elementy napewno uda Ci się to zdecydowanie poprawić. Na twoim miejscu obniżyłbym efektywność kopółki. Yoshi kiedyś wspomniał żeby wyrównywać efektywność pozostałej części pasma do efektywności głośnika niskotonowego w zakresie 200 - 300 hz. U Ciebie kopółka gra o jakieś 8 dB głośniej. Ja mam u siebie ARN ale w wersji 08 (ty masz 64) zgranego z ARV i gra to przyzwoicie, bynajmniej nie odczuwam żadnych braków na średnicy. Na ARN pierwszy rząd z pułapką na ARv trzeci rząd z rezystorem przed filtrem. Pasmo od 1,5k - 10k zamyka mi się w +- 1 dB.

Skomentuj

W rzeczywistości tych wysokich tonów dużo nie ma :) Wielkie dzięki za zainteresowanie tematem

Skomentuj

Czas zmienić tą kopułke

Szukam czegoś do ok 60zł sztuka (Tonsile przerabiałem więc prosze nie polecac)

Wymagania:

- efektywność min 90dB
              - Fs <1500 tak aby dało się to uciąćw okolicach 3000Hz
              - Spora wytrzymałość mocowa (rock, trance, hardstyle) ogolnie muzyka z duza iloscia sopranu, aczkolwiek muzyki slucham w source direct bez zadnych podbarwien (wzmacniacz 115w/4r)
              - Charakter brzmienia raczej spokojny

z zaprojektowaniem zwrotki sobie poradze

Skomentuj

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
                2/3 rzędu przyjmie 130W przed filtrem
                morel elite , seas excel
                ale
                Szukam czegoś do ok 60zł sztuka
                Więc będzie ciężko

A poważnie
                W tej cenie to chyba tylko ten nowy STX ale ja go nie miałem (i nie chcę mieć )
                http://www.stx.pl/t-stx-4-1-200-8-f-a-pc.html
                lub jakaś okazja na allegro.

W okolicach 100PLN/sztukę jest już większy wybór

Skomentuj

A jest sens pakowac gdwk po 100zl pod te ARN'y?

Skomentuj

Myślę że tak :)
                    Dobra kopułka potrafi całkowicie odmienić kolumienkę nawet na cienkich nisko-średniakach.
                    No i będziesz miał "na zaś " :) Jak kiedyś będziesz robił coś lepszego to kopułka już będzie :)

Skomentuj

Kolumny już dawno skończone, ARNy grają u boku Visatona DSM 25 FFL, kto by pomyslał ze takie budżetowe midwoofery zagraja tak dobrze, na dniach wrzuce pomiary

W rzeczywistości nie ma spadku na wysokich tonach, jak znajde czas to pomierze je na nowo, aluminiowa kopulka ladnie uzupenia tesle

Pomiar z 1m

Symulacje

Zwrotka

Musze pobawic sie SW bo wydaje mi sie ze pomiary z HI niezbyt dokladnie odzwierciedlaja rzeczywistosc
                      Last edited by Bumpalump; 20.06.2013, 11:39.

Skomentuj

Musze pobawic sie SW bo wydaje mi sie ze pomiary z HI niezbyt dokladnie odzwierciedlaja rzeczywistosc
                        Nie czepiał bym się programu a raczej metod pomiaru.

Skomentuj

Wyeliminowałem czesciowo odbicia fal

Skomentuj

Wyeliminowałem czesciowo odbicia fal
                            No ten pomiar to juz wyjątkowo nie ma nic wspolnego z rzeczywistoascia . Ogólnie jeszcze jest troche do porpawienia ale sporo sie nauczłes i to jest cenne. A dodanie dobrego tweetera potrafi orzywic nawet ARNy :)

Skomentuj

Te pomiary są źle zrobione.

W ostatnich już gating podskoczył na 4 kHz - gratulacje, nie ma to całkowicie nic wspólnego z rzeczywistością oprócz częstotliwości powyżej gatingu.

Pokaż zdjęcie jak te pomiary robisz bo mnie ciekawi jak Holm ustawia tak daleko marker bo ewidentnie odbić jest po prostu za dużo.

Skomentuj

Ja w zagraconym pokoju z odległości 1 metra mam gating na poziomie 500-700 Hz.

Skomentuj

Dość solidnie wytłumiony pokój, pewnie mógłbym jeszcze bardziej wytłumić ale póki co projekt jest zamknięty, za jakiś zcas ogarne 4 dobre midwoofery do tych Visatonów i zabawa zacznie się od początku :)

1m od kolumny

Skomentuj

Czaruję...
                                  X