Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer na GDN-22-140-8-SCX i wielkie rozczarowanie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer na GDN-22-140-8-SCX i wielkie rozczarowanie

Jako że dopiero zawitałem na to forum witam wszystkich serdecznie.
    Zacznę od tego iż zrobiłem już parę subwooferów, z reguły do samochodu i to na różnych przetwornikach, nawet na sonicu 15" i nigdy nie napotkałem żadnych niespodzianek po drodze. Ewentualnie małe strojenie na ucho i wszystko grało tak jak trzeba. Zawsze był jakiś założony projekt. Ostatnio jako że sprawiłem sobie kino domowe(denon avr-3801), chciałem zrobić suba. Wybrałem przetwornik GDN-22-140-8-SCX. Również robiony wg. projektu. Obudowa netto 32L, strojenie 43Hz, co dawało br o średnicy 7,5cm, długości 17cm.
    Zasił to mostek irka. Po ukończeniu, w końcu podłączenie i odsłuch... KIBEL, inaczej tego się nie da nazwać. Głośnik lata jak za przeproszeniem szmata a dźwięku za dużo z niego nie ma. Jak jest cicho to jeszcze jakoś gra, ale jak zrobię głośniej to już słychać tylko jakieś pierdzenie, uderzenia itp (nie wiem jak to nazwać) Sama cewka nie uderza w nabiegunnik, jak i również nic nie obciera. Ja bym to nazwał tak jakby było słychać pracę membrany (nie powietrza które tłoczy a samej membrany). Mam również wrażenie że bardzo słychać przepływ powietrza przez br. Sub nie jest niczym wytłumiony. Przełączanie fazy nic nie daje. Jest lekka zmiany po obróceniu suba głośnikiem do ściany ale i tak to nie to co być powinno. Sub gra w pokoju 20m2 na poddaszu, z tym że jest otwarte przejście do drugiego pokoju (drugie 20m2 na poddaszu). Myślałem że może to wina mostka który sam składałem ale na próbę zasiliłem wzmacniaczem samochodowym (mam zasilacz stabilizowany 20A) i efekt ten sam. Dla pewności podłączyłem kolumnę pod mostek bez filtra i gra poprawnie. Czy coś źle zaaplikowałem ten przetwornik czy może zbyt wiele oczekuję od 22cm.

Zły dział, temat pewnie trafi do kosza. Co do samego głośnika mam go w FX-200 i gra jak złoto. Nie piszę więcej bo jak już wspominałem temat zostanie usunięty.
    Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Skomentuj

Zamieszczone przez Lukas3317 Zobacz posta
      Czy coś źle zaaplikowałem ten przetwornik czy może zbyt wiele oczekuję od 22cm.
      I jedno i drugie. 32L to za dużo (moim zdaniem,a testowałem go w różnych obudowach),jak i sam przetwornik nie jest mega super do suba,w 20mk szału nie robił w closed i w BR,jedynie w linii.

Skomentuj

Dzisiaj zmierzyłem rezystancję tego głośnika i ma 5,7ohm, a powinien 8ohm.

Skomentuj

Dzisiaj zmierzyłem rezystancję tego głośnika i ma 5,7ohm, a powinien 8ohm.
          Nie, powinien mieć 6ohm +/-.

Skomentuj

Są dwie opcje, wsadź z 5kg cukru albo soli, czegoś co zabierze z kolumny ok 5L i odsłuchaj.
            Jak będzie kicha, to zatkaj szczelnie otwór BR i posłuchaj w tej "zmniejszonej" a potem wyjmij cukry czy tam co i wtedy posłuchaj.

Trzeba było wziąć SW.STX.8.2.300.2x4.F.S.MC to byś był dużo bardziej zadowolony i obudowa mniejsza :)

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
              Trzeba było wziąć SW.STX.8.2.300.2x4.F.S.MC to byś był dużo bardziej zadowolony
              Nie do końca był by zadowolony,trzeba było od razu wziąć jeden większy głośnik,albo dwa tańsze 8".

Skomentuj

Ja go mam w ok 30l strojonego tunelem 101x162 z STX'a.
                Dziś się pofatygowałem odpiąłem go od zwrotnicy i podłączyłem go jako suba, według mnie głośnik daje rade, żadnych świstów nie ma, a ciśnienie w pokoju jest duże. Możliwe że zbyt wiele oczekujesz od tego głośnika.
                Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Skomentuj

Paweł74 a w jakim pomieszczeniu go testowałeś. Włożyłem do środka dwie 2,5L butelki z wodą i jest troszkę lepiej ale tylko troszkę. Obecnie objętość wynosi w granicach 30L (odliczając głośnik 1,5L, br 1L i te nieszczęsne butelki 5L. Chyba przetwornik pójdzie do "żyda". Od razu wydawało mi się że 22cm cudów nie zdziała, ale naczytałem się dobrych opinii o tym głośniku i zaryzykowałem.

Skomentuj

Teraz kup odrazu 12 cali żeby uniknąć nieporozumień :razz:

Skomentuj

Może za bardzo przyzwyczaiłem się do sonica 15" którego woziłem przez dwa lata w bagażniku. Zasilany był około 1-1,3KW.

Skomentuj

Może za bardzo przyzwyczaiłem się do sonica 15" którego woziłem przez dwa lata w bagażniku. Zasilany był około 1-1,3KW.
                        Pomyśl sobie o ile było auto jest mniejsze od pokoju i jaki głośnik musiałbyś wstawić dla porównywalnego efektu

Skomentuj

Paweł74 a w jakim pomieszczeniu go testowałeś.
                          ok 25 m^2.

Jeśli woziłeś 15 cali w samochodzie to co się dziwić, że w domu 22cm nie starczają.

Skomentuj

tak jak słusznie zauważył shiver, zrobiłeś dokładnie odwrotnie, w samochodzie masz 3 m objętości a w domu 20 x więcej około 60 m objętości, dlatego słusznym byłoby użyć minimum 25 cali a nie 8. To tak jakbyś chodził latami w dresie ze szwem w kroku a tu nagle zmiana na leginsy :)

Skomentuj

Ale moje przyzwyczajenia do ponad 120 decybeli w samochodzie nie zmieniają faktu że ten głośnik nie gra tak jak powinien. Pomęczę się jeszcze z wytłumieniem, litrażem i br. Zobaczę... może coś się da wyskurać z tego przetwornika. Wg innych projektów na tym przetworniku z reguły jest br o średnicy 7-7,5cm. Wydaje mi się że to troszkę za mało. Myślę aby wstawić 10cm.
                              Last edited by Lukas3317; 19.02.2013, 08:07.

Skomentuj

http://stx.pl/tunel-bass-reflex-100x165.html

Jakoś mi starcza, a średnica wlotowa to 6.5 cm

moje przyzwyczajenia do ponad 120 decybeli
                                Próg bólu zaczyna się od 110 dB, jeśli słuchałeś często na max basie to i 12" będzie ci grać dziwnie.

Druga opcja to nieszczelna obudowa. Mogłeś składać ja z największą starannościom ale świsty moga byś spod terminala czy głośnika.
                                Ostatnio składając sobie 12l obudowę dla 17SW + MB nie uszczelniłem terminala co cholernie było słychać. Sprawdź wszystko jeszcze raz.

Skomentuj

Pawel074 Może i tu tkwi problem. Przejrzę jeszcze wszystko. A co do decybeli to kiedyś mierzyłem na zlocie i osiągnąłem (przy długich ustawieniach) 131 decybeli Fakt że pakowałem w niego przez parę sekund prawie 2kw. Oczywiście że na max się tego nie słuchało, ale czasami uszy się "zatykały"

Skomentuj

faktu że ten głośnik nie gra tak jak powinien.
                                    Lekki papierowy głośnik nie będzie Ci grał jak samochodowa pompka z ponad 10 razy cięższą membraną, to zupełnie inna szkoła dźwięku.

Skomentuj

Czaruję...
                                    X