Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tonsil 20_80_2

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Amadeus11 Zobacz posta
    Na stronie STX tego głosnika SPL jest na niskim poziomie , musiałbym dać 3 takie głosniki by dorównały sredniotonówce
    a jakie masz te scanśpiki? :) Myślę że Twoje obawy są nie do końca racjonalne. Ew. jest jeszcze węglowa http://stx.pl/sw-stx-8-1-5-250-8-f-a-fc-x.html

To co przedstawia linia "a" to wykres.symulacja dla nieskończenie wielkiej odgrody, nią się nie sugeruj.

Ale nie zapominaj o BS i RoomGainie.

Skomentuj

Pomyslałem ze srobię zdjęcia tonsila , moze potraficie rozpoznac jego orginalność

---------- Post dodany 21.02.2013 o 07:58 ---------- Poprzedni post 20.02.2013 o 20:17 ----------

W programie Hornresp symulując obudowę zamknięta jak i BR należy podać odległość tylnej scianki od głośnika . Odległość ponad 20cm zaczyna wpływać na group delay. Pokazuje się pik i to dość wysoki w przedziale 300-800hz. Więc mały litraz ma swoje plusy . Duże obudowy muszą byc w takim razie ucinane przy 200-300Hz , dobrze rozumuję ? Idąc dalej tym śladem okazuje sie ze obudowa głosnka sredniotonowego musi byc jak najmniejsza by nie powstawały odbicia zle wpływające na grup delay. A teraz pytanie co sie stanie w obudowie w kształcie długiego rogu ? taka obudowa nie ma prostej sciany z tyłu .

---------- Post dodany o 10:02 ---------- Poprzedni post o 07:58 ----------

Znalazłem specyfikacje głosnika STX i sie spodobały :thumbsup: Wstawie symulacje . Parametr Cms mi nie pasował , wpisałem posredni . Mam teraz tylko obawy co do zastosowania dwóch takich głosników równolegle bo impedancja spadnie do 2,5ohm przy 300hz tam gdzie trzeba filtrowac . Moze ktos ma wykres inpedancji bo ten z symulacji moze byc nie namiejscu. Na symulacji obudowa 12L i gra slicznie tak jak chciałem .

Last edited by Amadeus11; 21.02.2013, 09:08.

Skomentuj

Hmm... też mam GDN 20/80/2 i wygląda jakby inaczej. Kupowany w 2006r.

Więcej na https://picasaweb.google.com/1090702...erApolloByBart

Skomentuj

Zrobiłbys pomiar impedancji ?

Skomentuj

Niestety nie mam możliwości.

Skomentuj

Też miałem w 2008r, pomiaru impedancji nie mam, ani głośnika też żeby zmierzyć, ale zdjęcia są tutaj:

http://s1271.photobucket.com/albums/...0GDN%2020_80_2

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                Wszystko wygląda inaczej niż oryginał, parametry każda sztuka inne. A jak wygląda podobnie to i tak jedna sztuka inna od drugiej.
                Skandal po prostu.
                Pomierzyłem impedancje czterech tonsili 20/60/11 okazało sie ze miały różne fs. 34, 44, 44, 48 . Taka rozbiezność jest nie doprzyjęcia .Kupione razem u jednego dostawcy

Skomentuj

Pomierzyłem impedancje czterech tonsili 20/60/11 okazało sie ze miały różne fs. 34, 44, 44, 48 . Taka rozbiezność jest nie doprzyjęcia .Kupione razem u jednego dostawcy
                  Hm, i tak masz sporo szczęścia, kolega miał od jednego dostawcy Tonsila rezonans 37 i 62 po wygrzaniu. A dziurki na płytce pod magnesem w jednym z nich nie było.

Skomentuj

Zamieszczone przez fragment Zobacz posta
                    Hm, i tak masz sporo szczęścia, kolega miał od jednego dostawcy Tonsila rezonans 37 i 62 po wygrzaniu. A dziurki na płytce pod magnesem w jednym z nich nie było.
                    W przyszłym tygodniu planuje zakup http://stx.pl/sw-stx-8-1-5-250-8-f-a-fc-x.html . Nie ukrywam ze się boję o wiarygodne parametry. Wpierw zamówię chyba jeden głośnik na próbę. Jak ktoś z was miał przygodę z tym głośniiem to prosiłbym by potwierdził wiarygodność specyfikacji.

Skomentuj

Pomierzyłem impedancje czterech tonsili 20/60/11 okazało sie ze miały różne fs. 34, 44, 44, 48 .
                      Normalka wśród składaków z byle czego... Nie przypadkiem firma a... z allegro?

Skomentuj

Zamieszczone przez benek161 Zobacz posta
                        Normalka wśród składaków z byle czego... Nie przypadkiem firma a... z allegro?
                        To był sklep , prawdziwy sklep firmowy z betonowych ścian . Nie chcę pisac jakiego miasta

Skomentuj

Amadeus11 - w moim przekonaniu głośnik oryginalny , wnioskuje to po technologij łączenia . Wyraźnie widać że nie był on klejony ręcznie . Miałem kilka tych głośników i w śród nich trafił mi się jeden "składak" ale wychwyciłem to wzrokowo właśnie po technologii łączenia elementów klejonych.

Skomentuj

W przyszłym tygodniu planuje zakup http://stx.pl/sw-stx-8-1-5-250-8-f-a-fc-x.html . Nie ukrywam ze się boję o wiarygodne parametry. Wpierw zamówię chyba jeden głośnik na próbę. Jak ktoś z was miał przygodę z tym głośniiem to prosiłbym by potwierdził wiarygodność specyfikacji.
                            W przypadku tańszych głośników, ale różnych parametry były w normie, tzn tolerancja max 10% jak u wszystkich i się zgadza. Przeważnie było bardzo podobnie do specyfikacji, ale różnice to raczej błąd pomiarowy niż odchyłki u producenta.

To był sklep , prawdziwy sklep firmowy z betonowych ścian . Nie chcę pisac jakiego miasta
                            Napisz, niech to będzie przestroga dla innych gdzie nie kupować.

Skomentuj

Z przebiegu impedancji głośnika w pierwszym poście wynikają parametry f0=49Hz Qm=2,54 Qe=0,77 Qts=0,59 VAS trzeba pomierzyć w obudowie testowej czyli znana pojemność albo z odważnikiem

Skomentuj

Zamieszczone przez slawek213 Zobacz posta
                                Z przebiegu impedancji głośnika w pierwszym poście wynikają parametry f0=49Hz Qm=2,54 Qe=0,77 Qts=0,59 VAS trzeba pomierzyć w obudowie testowej czyli znana pojemność albo z odważnikiem
                                Nie ma sensu robić pomiaru, bo i tak sie nie zmiesci do 20L. Będzie STX na te miejsce .

Skomentuj

Czaruję...
                                X