Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jansen 1071 opinie, spostrzeżenia i ogólna dyskusja

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie na temat...
    Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
    A jak jesteś na koncercie to też korygujesz ?
    W myśl tej zasady najlepszym zestawem powinien byc taki o liniowej ch-ce.. i jest w tym jakaś prawda.

Przynajmniej z moich doświadczeń wychodzi że powoli dochodzę to momentu gdzie zestawy które brzmia dla mnie optymalne mają niemalże płaskie ch-ki. Oczywiscie nierównomierności są, czasem zamierzone, ale całość pasma mieści sie najczęsciej w okienku 3dB co jak na kolumny jest wynikiem w zasadzie liniowym.
    Last edited by raven1985; 21.02.2013, 18:07.

Skomentuj

Nie na temat...
      Liniowe pasmo glosnikow miałoby w 100% sens, gdyby nasze uszy byłyby skalibrowanymi mikrofonami pomiarowymi. Niestety tak nie jest. Każdy z nas już ma jakie ubytki słuchu, a co dopiero osoby po 50 roku zycia? Nie rozumiem dlaczego miałoby się odbierać każdemu przyjemność słuchania muzyki, tylko z powodu kurczowego trzymania się jakiś prawidel.
      Last edited by raven1985; 21.02.2013, 18:07.

Skomentuj

Nie na temat...
        Tak swoją drogą, można zwrotnice Troelsa poprawić, by wzmocnić wysokie tony w jakiś prosty sposób, czy konieczne jest zaprojektowanie zwrotnic od nowa, np. w 3W classic?
        Last edited by raven1985; 21.02.2013, 18:08.

Skomentuj

Nie na temat...
          Ale w sumie po co ma być korekcja pasma na kolumnie skoro prawie każdy fabryczny wzmacniacz takie coś posiada i to znacznie lepsze niż regulacja rezystorem kopułki.
          Last edited by raven1985; 21.02.2013, 18:09.

Skomentuj

Nie na temat...
            Niby tak ale jednak większość wzmakow diy to proste końcówki mocy jedynie z portykiem na wejściu.
            W moim docelowym pre będzie taka regulacja ale nie wykluczone, że z czasem może być sprzęt podłączany pod różną elektronikę.

Skomentuj

Nie na temat...
              Wasnie, korekcja jest ale raczej w sprzęcie Hi-fi. Każdy wzmak hiendowy nie ma zadnej korekcji, a już na pewno nie wzmaki diy, te bardziej ambitne. To w ogole jest ciekawy temat, bo kiedyś korekcja była powszechna, uzywalo się rozbudowanych korektorow wielopasmowych, potem ktoś komus wmowil, ze trzeba mieć wzmak bez korekcji, a ewentualne korekcje dzwieku można sobie wykonać... Kablem!

Skomentuj

Nie na temat...
                To też nie tak. Większość dziesiejszych końcówek mocy nie wymaga przedwzmacniacza, dlatego ograniczamy się do potyka, ale sa topowe preampy czy integry z regulacja barwy, np accphase

Skomentuj

Nie na temat...
                  Zamieszczone przez mIKI Zobacz posta
                  ale sa topowe preampy czy integry z regulacja barwy, np accphase
                  Sa sa, bo jeszcze wszyscy nie zwariowali :) a japonce to akurat mocno pragmatyczny narod.

Skomentuj

Nie na temat...
                    Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                    Wasnie, korekcja jest ale raczej w sprzęcie Hi-fi. Każdy wzmak hiendowy nie ma zadnej korekcji, a już na pewno nie wzmaki diy, te bardziej ambitne. To w ogole jest ciekawy temat, bo kiedyś korekcja była powszechna, uzywalo się rozbudowanych korektorow wielopasmowych, potem ktoś komus wmowil, ze trzeba mieć wzmak bez korekcji, a ewentualne korekcje dzwieku można sobie wykonać... Kablem!
                    No tak ale równie dobrze mozna powiedziec, ze hi endowe kolumny nie wymagają korygowania. Lub wprowadznie takiego regulatora będzie jednoznacznie świadczyć o ich nie hiendowości. Bo producent zostawia jakieś niedomówienia. Jak to sprzęt za tyle forsy a trzeba jeszcze regulowac wysokie tony?

Skomentuj

Temat trochę ucieka na boczny tor.
                      Do napędu będzie klon końcówki mocy accu p4100, preamp jc2 i barwa też z accu. Więc ta kwestie możemy zamknąć z wnioskami: mocy będzie do dostatkiem, regulacja barwy zapewniona.

Temat dotyczy kolumny 3way na scanach, wiemy już, że warto gotową zwrotnice zmodyfikować o wyciągnięcie góry pasma. Wiąże się to z nowymi pomiarami i w takim razie trzeba pomyśleć nad pozostałymi zmianami, tj 15 na średnicy, czy w takiej konfiguracji będzie warto to robić czy myśleć o czymś zupełnie innym?

Skomentuj

Nie na temat...
                        Jakbym mogl to bym korygowal, bo jeszcze nie byłem na koncercie, który bylby dobrze ( dla mnie ) naglosniony.
                        No niech Ci będzie :)
                        A jak słuchasz instrumentu na żywo bez nagłośnienia to też korygujesz coś ?
                        Nie :)

absolutnie zadnej korekcji?
                        Robisz po swojemu to Ci nie potrzebna bo robisz jak lubisz :)

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                        Troels uzywa kondensatorow jantzen Silver, ktore wyostrzaja wysokie tony.
                        To wszystko wyjaśnia

---------- Post dodany o 19:05 ---------- Poprzedni post o 18:58 ----------

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                        Przynajmniej z moich doświadczeń wychodzi że powoli dochodzę to momentu gdzie zestawy które brzmia dla mnie optymalne mają niemalże płaskie ch-ki. Oczywiscie nierównomierności są, czasem zamierzone, ale całość pasma mieści sie najczęsciej w okienku 3dB co jak na kolumny jest wynikiem w zasadzie liniowym.
                        To tak jak z moich doświadczeń :)
                        Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                        Jak to sprzęt za tyle forsy a trzeba jeszcze regulowac wysokie tony?
                        W utopiach są regulatory :)

Temat dotyczy kolumny
                        Spokojnie zaraz poprawie offtopic uruchamiając swoje śmoce :)
                        czy w takiej konfiguracji będzie warto to robić czy myśleć o czymś zupełnie innym?
                        Ciężko doradzić bo są różne gusta.
                        Za 5kpln można już zrobić sporo bardzo ciekawych konstrukcji które na pewno będą bardzo dobre ale każda będzie grała nieco inaczej a co Ci się podoba to ja nie wiem :)

A co średnicy membrany:
                        T.G. pisze :
                        Too small mid-drivers
                        If the membrane area isn't big enough we may have un-linear distortion. The driver simply can't play loud enough. No big deal, choose a bigger one as a starting point.

---------- Post dodany o 19:32 ---------- Poprzedni post o 19:05 ----------

Nie na temat...
                        Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                        (Ty już wiesz )
                        Już wiem
                        Słucham właśnie tego potworka.
                        Pierwsze wrażenie : ale masakra :cool:
                        Cicho się nie da tego słuchać szczególnie na gęstej muzyce metal, post-rock .
                        Ale robiąc nieco głośniej i trochę rozluźniając atmosferę rock , jazz .
                        Robi się dynamicznie i słucha się na tym całkiem przyjemnie.
                        Jednak nie moja bajka :)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                          A co średnicy membrany:
                          T.G. pisze :
                          Nie zapominajmy że mniejszy średniak to możliwość wyżej częstotliwości podziału i lepsze ch-tyki kierunkowe.

Co do korekcji poziomu wysokich tonów, to co za problem zrobić skokowa regulację tłumienia wysokotonówki co kilka decybeli. Ale najlepiej uwzględnić swoje niedostatki słuchu przy projektowaniu zwrotnicy i robić pod siebie. Jednak moim zdaniem najlepszym lekarstwem na problemy ze słuchem jest mocniejsze odkręcenia we wzmacniaczu gałki podpisanej słowem "Volume"

Skomentuj

Moim zdaniem mniejsza kompensacja b-s. Więcej wychodzi średnicy bas tak nie wali i też dobrze słychać.

Skomentuj

Witam po raz pierwszy na forum. Wcześniej głównie czytałem ale zainteresował mnie ten wątek ponieważ popełniłem konstrukcje opisywane w nim, a konkretnie Jensen 1071 by Bob trochę zmienione w stosunku do projektu Troelsa głównie wizualnie i strojeniem BR zamiast Variovents. Konstrukcja co prawda jest jeszcze na etapie kończenia, z powodu braku głośników niskotonowych, które to mam nadzieję mieć u siebie na początku przyszłego tygodnia. Na razie wygrzewa się moduł wysoko-średnio i jak dla mnie jest bardzo ciekawie. Nie brakuje mi wysokich tonów, może to się zmieni jak się wszystko wygrzeje ale na razie jest bardzo dobrze. Brak basu powoduje że trudno jest się na tym etapie autorytatywnie wypowiadać o całokształcie brzmienia tych konstrukcji. Po dokończeniu nie omieszkam się podzielić moimi wrażeniami.Postaram się wkleić kilka fotek jak to na dzień dzisiejszy wygląda.

Skomentuj

Witaj, wielki głósnik, wielka buda a otwór BR ma średnicę taka jakbyś musiał rurę zmieścić w 10 litrowej budzie. No proszę cię....

Skomentuj

Otwór BR będzie inny, ponieważ Marko3T robił obudowy według rysunków zamieszczonych na stronie projektu to tak wyszło, ale finalnie będzie sporo większy. Jak będą głośniki to się za to zabiorę.

Skomentuj

Dlaczego zrezygnowałeś z variovetnu?

Skomentuj

jaki koszt zwrotki na tych m-capach? na bas masz cewkę powietrzna czy rdzeniowa?
                                      czy jak skończysz budowę mógłbym wprosić się na odsłuch?:))

Skomentuj

Na basie cewka rdzeniowa, trzymałem się ściśle projektu ja nie mam specjalnie doświadczenia w projektowaniu, ale złożyć dobrze opisany projekt potrafię. Koszt zwrotnicy szacowałem gdzieś około 2000zł.i chyba tak wyszło nie podliczałem tego jeszcze. Boli przede wszystkim te pięć 22u na stronę i 82u w sekcji basowej. Cewki wszystkie z polinku, rezystory to mundorf i milsy.
                                        Dlaczego nie variovet ano jak pisałem korzystałem głównie z projektu Boba i wolałem nie mieszać, za małe mam doświadczenie.

Jak poskładam to do kupy to chętnie zapraszam na odsłuch widzę żeś z Białegostoku więc nie jest tak daleko, sam jestem ciekawy jak to finalnie po wygrzaniu zagra, na tą chwilę jest naprawdę nieźle, barwy, rozdzielczość dla mnie klasa.

Skomentuj

Zwrotnica za 2 kafle. Jest dobrze. Ile głośniki do tego projektu kosztują?

Skomentuj

Czaruję...