Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dobór głośników - nietypowych

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dobór głośników - nietypowych

Witam,
    Rozważam zaprojektowanie i wykonanie projektu kolumn 3way.

Przegladałem różne gotowe projekty z tego i innych źródeł.
    Wreszcie stwierdziłem, ze mogę sam spróbować coś zaprojektować. Doświadczenia mam żadne, ale mam nadzieję że się uda ucząc się na błędach. Najwyżej będzie to ode mnie wymagało ponadstandardowego nakładu pracy/rzeczowego :)

Opcja jaką rozważam, to:

Wavecor SW223BD01, (z teoretycznych parametrów, ISDWIN wychodzi mi równe pasmo z f3=26Hz przy 25l strojone na 26Hz)
    Peerless 15M/4624G00
    i klasyczna Vifa/Skanspeak R2604/833000

Ten ostatni słyszałem w kilku aplikacjach i przemówił do mnie.
    Natomiast nie znalazłem w internecie wiele na temat tego peerlessa a już w ogóle nic w temacie basowca. Nie spotkałem żadnego skończonego projektu z tymi głośnikami.

Tak czy inaczej:

Chciałem zapytać czy ktoś zetknął sie w praktyce z tymi głośnikami? Czemu są tak niepopularne?

Nie chciałbym wyrzucić pieniędzy w błoto jeśli okaże się, że głosników żadną miarą nie da się zgrać ze sobą sensownie.
    Stąd prośba:
    Będę wdzięczny za opinie/uwagi, jeśli ktoś już stosował te przetworniki. I na temat pomysłu w ogóle.

Jesteś pewny że chodzi o Peerless 15M-4624? Bo pod takim samym symbolem te głośniki są spod marki Scan Speak seria Discovery:

http://loudspeakershop.eu/glosnik-sc...00-p-1934.html

Skomentuj

Zamieszczone przez Karol82 Zobacz posta
      Jesteś pewny że chodzi o Peerless 15M-4624? Bo pod takim samym symbolem te głośniki są spod marki Scan Speak seria Discovery:

http://loudspeakershop.eu/glosnik-sc...00-p-1934.html
      Prawda, Scan-Speak...Moja pomyłka.
      Poprawić się niestety już nie da.
      Pytanie pozostaje.

Skomentuj

Napisze tak,
        sam wiem z autopsji że rzucanie się na 3 drożny zestaw + projekt zwrotki + zero doświadczenia to nic dobrego nie zbudujesz.
        Proponuję 3 drożny zestaw ale z gotową zwrotnicą. Nawet w 2 way jest kupa roboty aby samemu wsio zaprojektować. Zapomnij jak nie chcesz stracić kasy.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
          Napisze tak,sam wiem z autopsji że rzucanie się na 3 drożny zestaw + projekt zwrotki + zero doświadczenia to nic dobrego nie zbudujesz.
          Owszem,sam nie,ale jeśli ktoś rzuca się na dobre głośniki a nie ma doświadczenia w projektowaniu zwrotnic,to bierze pod uwagę dodatkowe pieniądze na projekt zrobiony przez doświadczoną osobę. No chyba że o tym nie wie,to trzeba uświadomić :) Koszt projektu zwrotnicy to: koszt wysyłki jednej obudowy do projektanta i z powrotem,jak również jego wynagrodzenie za projekt. Do tych kosztów zwrotnicy trzeba jeszcze doliczyć sam koszt elementów,a ile to wyjdzie to już zależy od projektanta. Cały koszt takowej zwrotnicy może wynieść nawet 500-700zł.

Dlatego od razu proponujemy skopiować gotowy projekt.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
            Wavecor SW223BD01
            Ten wygląda smakowicie ale reszta nie specjalnie.

Skomentuj

No to tak:
              1. 2 way to nigdy jakoś do mnie nie przekonywało, albo małe głośniki i brak basu, albo duże i mało miodne gitarki, wokale...
              2. Nie mam ani czasu ani kasu żeby wyrzucać na jakieś tymczasowe trialowe konstrukcje,
              3. Wiem że to mnie będzie kosztowało sporo wysiłku z małą szansą powodzenia, ale chciałbym się czegoś nowego przy okazji nauczyć/dowiedzieć. W tym kontekście z wielkimi nadziejami napisałem na forum mając nadzieję na pomoc (w końcu to forum dla hobbystów a dla mnie to hobby tyle, że jestem początkujący)
              4. Na razie zacząłem od złożenia zestawu do SW i zabawy z pomiarami/modelowaniem zwrotnic na starych Zgc... żeby od czegoś zacząć.
              5. Łatwiej zaprojektować zwrotnicę na przetwornikach o w miarę równych ch-kach, niż poszarpanych od starych tonsili
              6. Jak już wszystko zawiedzie, to biorę to wszystko do kogoś kto się zna i mi to zaprojektuje, trudno. Będę kilkaset złotych na bezsensownie kupione elementy i wiele godzin zmarnowanych w plecy. No i szlag mi trafi połowę frajdy...

Tak więc, wracając do wątku głównego, proszę o pomoc, jeśli ktoś miał w ręku te głośniki to będę wdzięczny za wypowiedź, lub może jakiś alternatywny pomysł...

Skomentuj

4. Na razie zacząłem od złożenia zestawu do SW i zabawy z pomiarami/modelowaniem zwrotnic na starych Zgc... żeby od czegoś zacząć.
                no dobra, problemy to pisz na forum. Zobaczymy co da się zrobić.
                Łatwiej zaprojektować zwrotnicę na przetwornikach o w miarę równych ch-kach, niż poszarpanych od starych tonsili
                coś w tym jest, ale to nie należy do głównych problemów podczas projektowania zwrotnicy.

Skomentuj

Głośnik basowy jest przysosowany do pracy z membraną bierną, bo nie widze innej możliwości żeby to ustrojstwo zestroić na 26Hz w 25L obudowie. "Kanalizacja" wydzie przeogromna.

Na średni i wysoki wydajesz polowe tego co na basowy. Trochę dziwna proporcja .

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                    Głośnik basowy jest przysosowany do pracy z membraną bierną, bo nie widze innej możliwości żeby to ustrojstwo zestroić na 26Hz w 25L obudowie. "Kanalizacja" wydzie przeogromna.
                    WinISD mówi 85cm przy 8,2cm średnicy, Rzeczywiście kawał rury, chociaż niby do upchnięcia w stojącej obudowie (z kolanem :-). Z drugiej jednak strony przy większych obudowach program pokazuje powstawanie górki w okolicy strojenia. A ja nie chcę żeby mi trzęsło domem, tylko grało. Oczywićie w detalu to pomiar cokolwiek powie.

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                    Na średni i wysoki wydajesz polowe tego co na basowy. Trochę dziwna proporcja .
                    Następna półka cenowa za głosniki to ok. 500zł za sztukę. A to już mocno przekracza moje możliwości. A fajnie grającego niskotonowca z małym VAS ciężko tak wprost znaleźć. Chociaż może być, ten niski VAS to się bez sensu upieram, bo chcę normalne stojące obudowy wysokości ok. 1m.

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                    no dobra, problemy to pisz na forum. Zobaczymy co da się zrobić.
                    Dzięki za propozycję, jestem wdzięczny. Na razie wyszedł mi jakiś badziew poszarpany, muszę jeszcze poeksperymentować, jak tylko uda mi się rodzinę z domu wyekspediować :)

Nawiasem mówiąc REWELACYJNE artykuły sa na tym forum, jako kolejny początkujący dziękuję bardzo za poświęcony czas na nie, staram się z nich wyczytać, ile potrafię.

Jeszcze pytanie: czy ktoś używał do symulacji zwrotnicy xover 2.0.4? Próbuję sobie z tym programem działać, bo ma bardzo przystępny interfejs (jestem budowlańcem, nie elektronikiem, więc taka graficzna łopatologiczna metoda z suwakami jest dla mnie rewelacyjna), ale zastanawiam się czy to poprawnie funkcjonuje?

Skomentuj

Ale Vas to nie jest objętość obudowy i wcale nie musi wynikać, że jak duże Vas to obudowa także duża. A w metrowej wysokości obudowie spokojnie da się upchnąć wymagany litraż, zwłaszcza, że średnica potrzebuje zwykle raptem paru litrów (4-6).
                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Ale co Ci po niskim VAS i małej obudowie jak i tak nie zestroisz tego głośnika bez MB która kosztuje dodatkowe 200-300zl? Rura 8,2cm i 85cm długości to kompletny nonsens. Nie ma prawa dobrze działać a dodatkowo ta rura zajmuje ok 5L objętości !

Z głośników pracujacych w małej obudowie, może nie tak małej jak ten ale małej jak na 22cm to np : 8" STX AWX , seas L22RN4XP , SS revelator aluminowy (8557T00 o ile dobrze pamietam). Wszystkie te głośniki optymalnie bedą sie spisywac w obudowie 30-35L. Zestroisz je w miarę normalną rurą, ja do seasa dawałem rurkę 3 cale , ok 30cm długości.

Następne głośniki to nie musi być 500zł /szt. Dokładasz po stówce do każdego głośnika i masz coś co zagra dużo lepiej.
                        Na wysokie "oklepany" usher 9950 , po prostu zdecydowanie lepszy i nie tak drogi. Na średnie np aurum cantus 130MK2, świetny głosnik. Można użyc tez np aluminiowego seasa , troche więcej zabawy ze zweotnicą ale powinno ładnie grać. visaton Al130M też jest ciekawa propozycją. Ładnie mu rozciagneli pasmo :). Dobrze sie połączy z usherem.

Skomentuj

A nie lepiej zrobić lepszej klasy 2 way? Tym bardziej że kolega napisał:
                          Doświadczenia mam żadne

Skomentuj

A jak chcesz bas to zawsze możesz zastosować 10 cali AWX, który zagra w 45 litrach. Do tego AC130Mk2 i T9950 jak napisał Yoshi. Ewentualnie 5 cali GDN AWX i aluminiowy Seas na górę. Te wszystkie głośniki mam w domu a w weekend i tak pomiary więc na jakąś zwrotkę mógłbyś liczyć.
                            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Jeszcze pytanie: czy ktoś używał do symulacji zwrotnicy xover 2.0.4?
                              Jeśli chcesz poznać zasade działania filtrów, różne kombinacje, chcesz poobserwować co się dzieje po zmianie konkretnych wartości elementów to polecam BoxSim, bezkonkurencyjny program, można importować ch-ki z HOLMImpulse, jedyny minus to baza danych jedynie dla głośników Visatona, więc parametry każdego innego musisz wpisywać ręcznie.
                              Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Daliście mi Panowie materiał do przemyśleń. Powalcze trochę i odezwe się znowu.

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                Te wszystkie głośniki mam w domu a w weekend i tak pomiary więc na jakąś zwrotkę mógłbyś liczyć.
                                Na pierwszy rzut ten Usher i AC130Mk2 mi się podobają. NAwet po uwzględnieniu tańszego basowca nawet mieszczą się w moim budżecie. Więc będę wdzięczny za pliki pomiarowe tak żebym mógł sie pobawić z jakimiś symulacjami. A jeśli powstaje projekt zwrotki jak zrozumiałem, to też poproszę, będę mógł porównać to co zrobię z tym co powinno być. A jakaś obudowa pod to już jest gotowa, czy pomiary samych głosników?

A jeszcze pytanie, co z tymi AWXsami? widzę, że mają u Panów dobrą opinię, a jak patrzę na karty katalogowe, na pierwszy rzut oka to wykresy dla papierowych, np W.STX.10.2.400.8.F.S.MC albo M.STX.5.1.150.8.F.S.MC.X wyglądają niby lepiej. To czemu taki wybór?

---------- Post dodany o 09:08 ---------- Poprzedni post o 08:53 ----------

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
                                Jeśli chcesz poznać zasade działania filtrów, różne kombinacje, chcesz poobserwować co się dzieje po zmianie konkretnych wartości elementów to polecam BoxSim, bezkonkurencyjny program, można importować ch-ki z HOLMImpulse, jedyny minus to baza danych jedynie dla głośników Visatona, więc parametry każdego innego musisz wpisywać ręcznie.
                                Dzięki za pomysł. Ręczne klepanie nie jest problemem. Charakterystyki chciałbym importować z SW, bo już częściowo mam, chyba powinno się udać?

tak w ogólności, czy dobrze mi się wydaje mi sie że pomiary SW sa obaczone mniejszym błędem ze względu na korektę parametrów karty za pomocą nagrywania jednocześnie sygnału referencyjnego po drugim kanale, a Holmimpulse jest chyba przystosowany do używania go ze skalibrowanym sprzętem najlepiej kupionym u Holm Acoustic? Holmimpulse bawiłem sie ostatnio jakieś 2 lata temu, więc moge być w dużym błędzie.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                  A jak chcesz bas to zawsze możesz zastosować 10 cali AWX, który zagra w 45 litrach. Do tego AC130Mk2 i T9950 jak napisał Yoshi. Ewentualnie 5 cali GDN AWX i aluminiowy Seas na górę. Te wszystkie głośniki mam w domu a w weekend i tak pomiary więc na jakąś zwrotkę mógłbyś liczyć.
                                  No i cóż... Niestety muszę zrezygnować z opcji nauki projektowania samemu, bo mi to za bardzo rozwodem śmierdzi ;-) Żona zaczyna protestować przeciwko mojemu spędzaniu czasu nad czymś czego kompletnie nie rozumie. Może kiedyś, na emeryturze... Albo jak dzieci wyrosną.

Na razie zostaje mi zbudowanie jakiegoś gotowego projektu. W tej chwili szukam jakiegoś projektu. Na tę chwilę z takich które są gotowe, a do mnie przemawiają znalazłem Misiomor Homemage http://www.audiostereo.pl/harpia-diy_83078.html, ale sama elektronika (w tym przetworniki) wychodzi jakieś 2800zł, więc trochę powyżej moich chęci. Musiałbym się na tę kwotę mocno wystarać.

Z drugiej strony LuSzTi zestaw 10 cali AWX+AC130Mk2 i T9950 też do mnie przemawia a będzie sporo tańszy (głośniki wychodza jakieś 1800zł), czy będziesz budował coś na tym zestawie,? Jesli tak, to będę bardzo wdzięczny za udostępnienie projektu. Na forum, albo PW, jak uważasz, że będzie lepiej.

A czy ktoś zna jeszcze jakiś szybko i klarownie grający gotowy projekt podłogówek 3d do pokoju 35m2? Od razu mówię, raczej klarowność i dobrze poukładane stereo do muzyki, co do basu to nie musi trząść domem, raczej coś przejrzystego. Budżet jakieś 2,5-3kzł na parę ze wszystkim.

Skomentuj

Z drugiej strony LuSzTi zestaw 10 cali AWX+AC130Mk2 i T9950 też do mnie przemawia a będzie sporo tańszy (głośniki wychodza jakieś 1800zł), czy będziesz budował coś na tym zestawie,? Jesli tak, to będę bardzo wdzięczny za udostępnienie projektu. Na forum, albo PW, jak uważasz, że będzie lepiej.
                                    Głośniki mam, obudowa też by się znalazła, tyle, że TLka, taka jak tutaj: http://diyaudio.pl/showthread.php/21...la-diyaudio-pl. BR nie chce mi się oddzielnie robić.

Skomentuj

A taki TL nie przekracza moich możliwości manualnych, więc chętnie. A przy tym pewnie będzie to szybsze na basie niż z BR, więc tym bardziej jestem chętny.

---------- Post dodany o 11:48 ---------- Poprzedni post o 09:47 ----------

LuSzTi, a AC130 z tym Seasem którego użyłeś do tej TLki może też by się zgrał? Co myślisz o takim zestawie? który zagła ładniej 9950, czy 27TBFC/G?

Skomentuj

Wg mnie Usher lepszy :)
                                        Lepiej się dowiedz czy kupisz gdzieś AC130Mk2. W sumie moje są do sprzedania, ale razem z Wavecorem TW30 WA10.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X