Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny szerokopasmowe na biurko

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny szerokopasmowe na biurko

Witajcie
    Od jakiegos czasu noszę się z zamiarem zbudowania sobie kolumn na biurko, zasilane wzmacniaczem małej mocy(do 10W maks). W związku z tym potrzebuje wysokiej efektywności. Z tego co się zaorientowałem na razie, w moim przedziale cenowym (do 100 zł) ciekawą propozycją są GDS-30-200-8-SE z STX-a. Mają niezłą charakterystykę przenoszenia, wysoką efektywność, oraz pożądaną przeze mnie impedancję 8Ohm. Myślałem o obudowie zamkniętej. Runda 1: w winIsd po wrzuceniu parametrów wypluło wynik 405L, zamknięta. Na bliźniaczym forum dowiedziałem się, że owszem fajnie, ale nie jest to dobre dla głośnika, zasugerowano mniejszą. Policzyłem dla 60L i temat zgasł.
    Runda 2:
    Zwracam się do was koledzy nie o zaprojektowanie, tylko o pomoc w projektowaniu. Nie znam sie na tym zupełnie, ale już napadłem bibliotekę, zaopatrzyłem się w książke i jestem gotów wykonać sobie kolumny. Czy ten głośnik to dobry wybór? Na co zwrócić uwagę przy projektowaniu?
    Pozdrawiam Somek

Zamieszczone przez SomekPoland Zobacz posta
    noszę się z zamiarem zbudowania sobie kolumn na biurko
    w moim przedziale cenowym (do 100 zł) ciekawą propozycją są GDS-30-200-8-SE z STX-a
    Masz takie spore biurko..?

Skomentuj

Mój błąd, nad biurko(które de facto istotnie jest spore, ale chodziło mi o odległość, metr, 2 max).

Skomentuj

Nie odpisywałem Ci czasem na AS już? Pudło 50-60litrów to i tak niemałe skrzynki a w zupełności wystarczą... WIN ISD nie oblicza skrzynki tylko proponuje, ale w 90% proponuje źle litraż... Zobacz jak 50litrów wygląda:
        http://diyaudio.pl/showthread.php/21...ta-10CX-ATP50)

Skomentuj

Okej, dziękuję, na co powinienem zwrócić uwagę jeszcze? I coś o samym głośniku? Na prawdę doceniam Twoją pomoc.

Skomentuj

Przede wszystkim wykonaj filtr, który zalecają. Dla mnie trochę mija się z celem wstawianie takich paczek, wolałbym dwudrożne monitory postawić i mieć dużo lepszą jakość, ale jak koniecznie chcesz takiego szerokopasmowca..

Skomentuj

Wiesz, kusi mnie cena i efektywność, za dwie drogi zawsze drożej...

Skomentuj

Z odległości niecałych 2 metrów chcesz słuchać tego GDSa? Chyba koniecznie chcesz dać zarobić laryngologowi
                Do blisko-średniego pola spokojnie starcza monitor na 15cm i 50wat mocy, na dłuższą metę i tak będzie za głośny

Skomentuj

Jakieś propozycje? :) I tak będzie zasilany z 10W

Skomentuj

Uwierz mi, że 10W wystarczy jak zrobisz na normalnych głośnikach monitory, a nie na chińskich pierdziawkach.

Skomentuj

Monacor SPH-68X/AD http://www.monacor.pl/product/show/2154/SPH-68X-AD
                      Projektów na tym jest sporo w sieci http://diyaudio.pl/showthread.php/59...TICKET-MONACOR
                      Zaaplikować w zwykłe BR 10l może nawet trochę wiecej + prosty filtr RLC i masz fajny mały monitorek do kompa.

Skomentuj

Wiem, że 10W wystarczy:) Ten monacor ma 10dB spadek od 150Hz do 50Hz. To sporo. Poza tym, trzeba kupić dodatkowe magnesy do one way ticket, a tu już przekracza budżet

Skomentuj

Wiem, że 10W wystarczy:) Ten monacor ma 10dB spadek od 150Hz do 50Hz. To sporo. Poza tym, trzeba kupić dodatkowe magnesy do one way ticket, a tu już przekracza budżet
                          Charakterystykę ściąga się w odgrodzie co nie ma żadnego przełożenia na to co głośnik może pokazać w obudowie wentylowanej

Skomentuj

No i całe życie człowiek się uczy :) A z tymi magnesami jak?

Skomentuj

Jak wsadzisz w zwykły BR to nie trzeba doklejać. Ew. kup taki sam magnes w stx, pewnie bedzie taniej

Skomentuj

Poza tym, trzeba kupić dodatkowe magnesy do one way ticket, a tu już przekracza budżet
                                Nie musisz robić dosłownej kopi tego projektu. Z tego co pamiętam to chyba te magnesy doklejano tak żeby sie przyciągał z głośnikiem (?) czyli powoduje to wzrost Qts za pewny aby uzyskać większe podbicie na basie.

Jak chcesz tanio to zrób zwykłą skrzynkę BR bez dodatkowych magnesów i ze strojeniem trochę powyżej fs żeby zyskać trochę podbicia na basie, dla lepszego kopa i zamaskowania słabego zejścia. Z czasem możesz się pobawić i dodać magnesy, sam wtedy ocenisz czy jest lepiej, no i przede wszystkim nie musisz kupować magnesów od monacora tylko tak jak napisał Shiver tam gdzie jest taniej czyli np. w STX.

Skomentuj

Czaruję...
                                X